Valahányszor valami húst sütök, folyton harcot vívok a lusta és a torkos énemmel. Mert bitang lusta vagyok, ez tény. Megsózom, fűszerezem a húst, csapok a tepsibe egy-sok kanál zsírt, esetleg szelek alá némi vöröshagymát. Befedem fóliával, a sütőben kap egy órát, utána fólia nélkül kicsit rápirítok, és már kész is van. Igen ám, de húsból kisül a nedvesség. Kétségkívül, a szaft a zsírral egyetemben kiváló kenyérre való, de nem minden esetben ez a cél. Néha nem baj, ha nem szikkadt a pecsenye.
Erre a célra szoktam használni a vastag tésztabundát. Sima vagy krumplis palacsintatésztában, netán mátrai avagy nyitrai módon sütöm bő olajban, esetleg valamilyen kelt tésztában készül tepsiben. Ez utóbbi esetben mindjárt a köret problémája is meg van oldva.
Legutóbb is ez történt. Az alapanyag jelen esetben darált sertéshús volt. Icipicit túlzásba vittem mindent szokás szerint, de négy napra letudtam a gondot a főzésről.
Hozzávalók a tésztához:
- 70 dkg főtt krumpli
- 70 dkg búzafinomliszt
- 2 egész tojás
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl étolaj
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2,5 dkg só
A töltelékhez:
- 1 kg darált sertéshús
- 2 egész tojás
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 25 dkg gouda sajt
- őrölt fekete bors
- pirospaprika
- só
A kenéshez:
- 0,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 1 mokkáskanál kristálycukor
Feltettem a krumplit főni. Míg rotyogott, összeállítottam a tölteléket. A darált húshoz hozzáadtam a tojást és a fűszereket, és nagyjából összekevertem.
Belereszeltem a sajtot, kicsit még sóztam rajta, és homogénre kevertem az egészet. Felhasználásig betettem a hűtőbe.
A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörtem.
Amit kicsit meghűlt, beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a lisztet, az olajat és a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Megsóztam és beleöntöttem az olajat.
Egészen lágy tésztát dagasztottam belőle.
A tésztát cca. egy óra alatt a duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát 12 nagyjából egyenlő részre osztottam.
Egy adagot kerekre nyújtottam, majd elegyengettem rajta a tölteléket.
Félbehajtottam és eldolgoztam a szélét.
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem a lepényeket. Hát, sok nem fért rá.
Hagytam még bő fél órát kelni, aztán megkentem a cukros-tejes tojássárgájával.
Negyven percen át sütöttem gáztűzhelyben, hármas fokozaton. Három menetben lett kész, elég sokáig tartott.
Egy jó kanál tejföllel tálaltam.
Monstre adag kaja lett megint. A tejföl fogytával a kertben termett salátát haraptam mellé, azzal is jó volt. Igazából príma volt, de legközelebb fele ennyi húsból kell készíteni, és kétszer ennyi lepénykébe tölteni.