Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Parasztebéd

2022.05.30. 14:53 Waka

Nem úgy kell gondolni, hogy valami kapitális surmó legyűrt szárú gumicsizmában bádogtányéron od@b@$$a az ember elé a kaját. Bár, hasonlóhoz volt már szerencsém(?). Egy több napos fesztiválon, a város tóparti várának kies udvarán sorban álltak az ételt kínáló standok. Az egyiknél egy csizmás, csikós-gatyás, pörge kalapos ember osztotta a rétest. Kézzel. Közben szedte el a pénzt, adta a visszajárót. Mindezt tetézve olyan ganészag áradt belőle már tíz méterről, hogy simán fel lehetett volna könyökölni rá. Mondanom sem kell, nem fogyott nagyon a rétes.
Ez a mostani fogás a parasztreggeliből született. Általában egy feltunningolt tojásrántottát kell érteni alatta. A szénhidrátról a krumpli gondoskodik, hozzá jöhet a füstölt szalonna, kolbász és sonka. Meg lehet fejelni vöröshagymával, sajttal, meg szinte bármivel, ami egy rántottához passzol. Mindezekből kifolyólag úgy gondoltam, hogy egy ilyen kiadós fogás simán megállja a helyét ebédként is.
Lett belőle hát ebéd.

img_20220508_121308.jpg

Hozzávalók:
- 10 12 db tojás
- füstölt kolbász
- kolozsvári szalonna
- füstölt sonka
- pár fej vöröshagyma
- krumpli

img_20220507_084048.jpg

A krumplival volt kis bonyodalom. A kertben ültettem volna két sornyit, de kevésnek bizonyult az 50 darab minigumó. Eszembe jutott, hogy az ÁBC előtti zöldségesnél láttam 2 kilós hálóban Chérie burgonyát. Igazi salátának való fajta, vettem hát, és az apraját elültettem. Igen ám, de ami maradt, azt keveselltem a főzéshez. Úgyis a vásárcsarnokban volt dolgom - meg kellett venni a kolozsvári szalonnát -, kerestem salátakrumplit. Volt, két kilós csomagban, és más fajta. Mindegy, sok kedvem már nem volt tovább keresgélni, megvettem azt. Közben azért egy másik standon sikerült venni gyönyörű zellerpalántát.

A kolozsvári szalonnából kakastaréjt vágtam.

img_20220507_084654.jpg

A sonkát csíkokra vágtam, a kolbászt felkarikáztam.

img_20220507_085608.jpg

A szalonnaszeleteket serpenyőben kisütöttem, a kisült zsír nagy részét egy tepsibe öntöttem.

img_20220507_090528.jpgimg_20220507_092224.jpg

A maradék zsíron megfonnyasztottam a laskára vágott hagymát.

img_20220507_092913.jpg

Időközben a két fajta krumplit külön-külön héjában megfőztem, és meghámoztam.

img_20220507_100045.jpg

A tepsibe karikáztam a krumpli felét, kicsit megsóztam, aztán rászórtam a sonkát.

img_20220507_100923.jpgimg_20220507_101044.jpg

Erre jött a többi burgonya és a kolbász.

img_20220507_101842.jpg

A sütőben hármas fokozaton 40 percig pirítottam.

img_20220507_104950.jpg

Közben felütöttem a tojásokat, és egy jó csipet sóval felvertem.

img_20220507_102808.jpgimg_20220507_102947.jpg

A tepsiben lévő anyag tetején elegyengettem a pirult hagymát, a szalonnaszeleteket, majd nyakon öntöttem a felvert tojással.

img_20220507_105225.jpg

Ezután következett még 15 perc a sütőben.

img_20220507_110550.jpg

Nemrég főztem meg a maradék céklát, azzal ettem.

img_20220508_121239.jpg

Nincs rá szó. Kiadós, ízes, tömény, úgy csúszik rá a fröccs, mint a parancsolat. Egyesek persze úgy gondolhatják, hogy ez az étel nem más, mint a szent rakott krumpli meggyalázására irányuló újabb kísérletem.
Mondanom sem kell, a salátaburgonyából maradt megint, úgyhogy ültettem még egy nyúlfarknyi sort a kert ficakjában.

73 komment

Címkék: tojás vöröshagyma füstölt kolbász füstölt sonka kolozsvári szalonna parasztebéd

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2117844067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2022.05.30. 18:54:36

Ezzel fel lehet szántani a császár udvarát! :)

Kumari aki Nilüfer 2022.05.30. 19:07:46

Ezt (is( enném:) Laktőzmentes, jöhet!

Kumari aki Nilüfer 2022.05.30. 19:08:21

az IS akart zárójelben lenni, elbénáztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.30. 20:17:49

Atyaúristen!!! Ennyi kalóriától még az olvasása is elhizlal!
Tetszik, minden benne van, ami kell és jól megy rá a bor :)

old forester 2022.05.31. 08:12:46

Meggyalázása? Inkább felszentelése. Meggyalázva akkor lenne, ha tojás helyett nutellát raktál volna bele, és vaníliafagylalttal tálalnád.:-)
Én még talán kis tejfölt csurgattam volna a tetejére, de csak azért mert az ilyen ételekbe én is mindent bele szoktam rakni amit otthon találok. Sőt volt amikor sajtot is pakoltam rá. Jó, tudom az már nem az az étel, "de ha már lúd, legyen kövér".

Kumari aki Nilüfer 2022.05.31. 09:02:49

És olyat csinált már valaki( kicsit pancsos), hogy krumplikarikák majdnem pirosra sütve, hagymakarikák majdnem barnára sütve, tarja lisztbe _esetleg paprikás lisztbe- forgatva majd majdnem készre sütve, ezután szépen összerakni,krumpli,hús .hagyma.Felül krumpli. Alá egy kis alaplé. húsleves, vagy kockából lé. só bors egyebek ízlés szerint a sorokra, mindezt be a sütőbe hosszan, előbb befedve, majd a tetejét kicsit megkapatva....hát, arra is lehet inni:)

Fenchurch68 2022.05.31. 13:38:24

Nekem is egy alter rakott krumplinak tűnik, de a parasztreggeli erősen a volt férjem előző feleségéhez kötődik lelkileg, úgyhogy hadd nevezzem így :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.31. 15:53:31

@Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer: Természetes, hogy rakott krumpli, hiszen krumpli, tojás és finomságok vannak lerakva rétegekben :)

kocsmagomba 2022.05.31. 16:07:40

Igenis létezik időutazás! Egy pillanatra a gyerekkoromban éreztem magam, mikor belekóstoltam a paprikás csirkébe, és a nokedlibe.
1. Kapirgálós kiskakas húsa. Frissen vágva kaptam gyerekkori cimborámtól. Ideköltözésem örömére.
2. Kapirgálós tyúkok elképesztően sötét sárga, (nem narancsos, nem citromsárga) tartalmas tojása. Zsíros sárga, tömény fehérje. Van errefelé egy elhagyott falusi focipálya. Ma már legelő. Ott élnek egész nap a tyúkocskák, meg amerre látnak, kóborolnak.
3. Háznál termesztett és őrölt paprika. (háztáji mennyiségben csinálják csak)
4. "Szivar féle" A1 minőségű finomliszt.

Az első falat sok évtizedet repített vissza.

Ha még elmondom, hogy a héten kétszer is szedtem már friss idei vargányát... felőlem olyan gourmet fesztivált rendeznek Pesten, amilyet akarnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.31. 16:42:21

@kocsmagomba: Kicsit irigyellek, és nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerül a váltás!
Cserébe ma permeteztem körtét, almát, őszibarackot, ribizlit minden ellen :)
A dokihoz csak csütörtökön megyek 2 hónap után először ...

kocsmagomba 2022.05.31. 17:11:17

@Andrass9: Nagyon sok gond van és lesz még ezzel, amíg a megörökölt káoszból rend lesz, amíg a bizalmatlanságból bizalom lesz, amíg új emberi kapcsolatokat építünk, rosszindulatot, félelmeket leszereljük, de csináljuk rendületlenül, valamit valamiért.
Fene tudja. Amikor az egyik ablakból a Bükk fennsíkra látni, Bélkő irányából, másik oldalon meg a Kékes figyel be az ablakon, elgondolkodik az ember azon, mi kell még? Hová vezet még az út?

A gyümölcstermesztési kedvem most alábbhagyott, de motoszkál bennem egy kis gyümölcsös kert gondolata. Helyi klímának megfelelő fajokkal. Ha megérem meglesz ismét.

(Ha nagy a gond, megtalálsz.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.31. 17:24:16

@kocsmagomba: Köszönöm! Te is megtalálsz, ha a kertben segítség kell. Annyit még tudok autózni, hogy elmenjek hozzád segíteni.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.31. 18:51:10

Waka, ez förtelem. No nem azért mert rossz lenne, hanem azért mert én ebből nem ehetek.:(

Ha feltalálnád a diétás változatát, örülnék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.31. 21:29:45

@látjátok feleim szümtükkel: Roppant egyszerű!!!!! hagyd el a füstölt sonkát, a kakastaréjt és a sonkát. Így már egyből diétás lesz :)))

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.01. 07:39:59

@Andrass9:

No, de akkor mi től lesz parasztebéd? Vagy egyes kisparasztoknak csak ennyi jár?

Kumari aki Nilüfer 2022.06.01. 10:53:01

Ihletet kaptam a rakottra, igaz, egy muszakát hegesztettem,de az is rakott, krumpli is van benne).

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.01. 20:28:50

@Kumari aki Nilüfer:

Amikor bírtam enni ilyen alkotó elemeket, gyakran készült: nyers krumpliszeletek, húsos szalonna, hagyma és gomba rakottas, amit fólia alatt kellett párolni-sütni, majd megpirítani.

Kumari aki Nilüfer 2022.06.02. 07:55:49

@látjátok feleim szümtükkel: Hmmm..ez is jól hangzik:) Gyerekkoromban krumpli.hagyma.szalonna tepsiben, az alja és a teteje jól megpirult a lerben, na az is jó volt:)

A muszaka , az parasztebéd, nem vitás:))))))

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.02. 09:46:17

@Kumari aki Nilüfer:

Elnézegettem az udvaron a pünkösdi rózsákat. Régen a sötét piros, rózsaszín mindig pünkösdre virágzott, most meg már mind elnyílt, kivéve a fehéret. A többinek illata sem volt, ennek meg nagyon kellemes az illata. Rózsán kívül gakorlatilag nncs más virág. Már olyan, ami saját lábán kel és virágzik. Palántákból már nyílnak, de én olyat nem veszek, csak a temetőbe viszünk begóniát. Portán mindenki maga kel, és virágzik.
Cserépben viszont már virágzik a dögkaktusz. Ilyen korán nem szokott, ezért napokig szimatoltam, hogy milyne hús rothad a télikertben.:D

kocsmagomba 2022.06.02. 10:59:53

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer:

Mostanában vettem fel azt a szokást, hogy minden alá teszek egy sor karikára vágott krumplit a tepsibe. Mindegy, hogy milyen husi, csirkecomb, oldalas, tarja, kolbász, hurka, egybesült dolgok. Függetlenül a tervezett körettől.
Látám, hogy jó. Egyrészt biztos nem égetem meg a sültet, legfeljebb a krumplit, másrészt a finom krumplit a végén befalom.
Parasztosan.

Kumari aki Nilüfer 2022.06.02. 11:55:22

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem hat borok pünkösdim van, fegét, a napon lévől elnyílnak lassan, a félárnyákban lévók most pompáznak, szépek.Piros futórózsa nyílik most, dósan, elvirágzott a Jézus szíve-azt hiszem, szívvirágnak hívják hivatalosan., de a két bokor jázmin fantasztikusan sok virággal örvendeztet,Lassan nyílik majd a rengeteg sásliliom, szép fidesz-sárga, de nem ezért akarom kiirtani, hanem mert annyira eluratla a kertet, hogy hihetetlen. Virágzik a tűzlilion, készül a fehét, bimbós a lebendula.tele van a kert zsályával, csupa lila..na most azt hihetné bárki hogy fantasztikus kertem van, holott gondozatlan, és kaotikus, viszont van egy vad rpmantikája..ezzel nyugtatom magam:) Van itt még sok kincs, csak keresni kell a susnyában:)rozmaring, menta, citromfú, meg mindenféle...

Kumari aki Nilüfer 2022.06.02. 11:58:06

@kocsmagomba: Ma., ezt magam is bevezetem, ámbár én zacskóban sötük szinte minden húst, én arra esküszöm, nem szárad ki, nem ég le, szaftos marad, ráadásul nem kell sürolni a tepsit.Különösen jó benne az oldalas, amit úgy szeretek, ha leomlik a csontról, a porcogója meg vajpuha. Na, a zacskó ezt is tudja.

Kumari aki Nilüfer 2022.06.02. 11:59:58

@Kumari aki Nilüfer: bokor,fehér. dúsan.félárnyék, stb...szokás szerint nem olvastam el, mit klimpíroztam:DDDD

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.02. 12:41:52

@kocsmagomba:

Apám nagyon szerette a krumplit, ezért sokszor volt tepsiben sült krumpli, néha szalonnával, vagy kolbásszal, néha csak úgy magában egy leves után. A fatüzelésesben nagyon szép pirosra sült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.06.02. 13:16:31

@kocsmagomba: Én meg ugyanilyen céllal és megfontolással hagymát karikázok a tepsi aljára. Nem ég le és remekké teszi a szaftot!

kocsmagomba 2022.06.02. 16:06:58

@Andrass9: Igen. Igaz, csakhogy túl is ízesíti, a krumpli semlegesebb, és jól beissza a szaftot. Én sokszor a szaftot jobban szeretem, mint a sültet magát. ;)
Ha adja magát a dolog, akkor nyilván krumpli + hagyma is. Vagy még sózott fehér szalonna.

szivar 2022.06.02. 21:41:29

@látjátok feleim szümtükkel: Alufóliára egy sor grumbli, egy sor kolbász, mégy egy sor grumbli, egy sor vöröshagyma karikákra vágva, majd a tetejére füstölt szalonna. Ebből 'batyukat' formázok, bele a tepsibe, oszt' bé a sütőbe. Kettő ilyen és le van tudva a reggeli...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.06.02. 22:19:37

@szivar: Ez még akkor is nagyon csábító, ha leszámítod a mostanság dúló "alufólia" ellenérzéseket ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.06.02. 22:23:56

Azt hiszem letiltom a feleségem kreditkártyáját ...
Tegnap elment becsületsűlyeszteni a négybetűsökbe, meg a madarasba. Azt nem néztem, mennyit költött, mert soha nem nézem! Viszont csak 200 literes a mélyhűtőm. Vagy 15 kiló húsfélével tért meg :)
Lehet, hogy veszek még egy mélyhűtőt!!!!! Most éppen fizikailag egy gombostű se férne be (nem beszélve az órákig tartó vákumozásról és hely keresésről).

Kumari aki Nilüfer 2022.06.03. 08:11:57

@Andrass9: Húst akkor venni, ha szép, van (gyakran nincs pl marhahús, vagy ha van, háááát..), és ha elfogadható az ára, Én is így szoktam:)Egy baj van, ha elfelejtem, alulra kerül a fiókba, és egy picit túltárolom..bár azért kidobni még csak kész ételt kellett, amit a feledés homálya rejtett.
Úgyhogy fagyasztó kell..amíg van persze áram..fene tudja, mi vár még ránk ebben a bolond világban.
Nálunk a 26 éves kazán cseréje merült fel korszerűbbre, ez ugyan még működik, de tisztítani kell a rendszert, és a szaGemberek cserét javasoltak, ugyanakkor lehet, hogy kár bele, mert esetleg nem is lesz gáz. Mit gondoltok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.06.03. 12:08:50

@Kumari aki Nilüfer: Úgy tűnik, lassan betiltják a gázüzemű hástartási dolgokat (sparhelt, melegvíz, fűtés). Legalábbis új telepítést nem fognak engedélyezni. A villany meg drága, ha nincs napelemed!

Topy 2022.06.03. 12:38:06

@Kumari aki Nilüfer: szerintem ne pánikolj, a gázművek most újítja fel a környéken a teljes hálózatot; ha ennyi pénzt beleölnek...

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.03. 13:35:56

@Andrass9:

Akkor célszerű lesz erdőt venni vagy földet, és oda fát ültetni, no meg egy sparhelt sem árt, mert az kettős hasznosítású.

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.03. 13:37:15

@Kumari aki Nilüfer:

Jó nézd meg mire cserélitek, mert az újak biztosan nem fognak 26 évet bírni.

Kumari aki Nilüfer 2022.06.03. 14:47:48

@Andrass9: Napelem nincs, miután egy gyerek se akaor itt lakni, a miéletünkben már nem térülne meg a beruházás, cserépkályha van, mondjuk a gázkéménybe be tudunk kötni egy soarheltet, ha minden kötél szakad, vagy a szalonnasütón kinn főzök..ne adja az ég. Ha lesz fa, Mondjuk 12 császárfát ültettünk két éve, a hatalmas szomorúfüzról is lejön pár évente jó sok mázya tütelő, és újra kihajt.

@látjátok feleim szümtükkel: Az az igazság, a férjem nem is akarja annyira leszerelni, mert tényleg jó, eddig nem volt baja, vagy csak bagatel,kicsit tanácstalanok vagyunk, Viszont egy új .már majd másfél millió, mert ez nem kondenzáciős, ilyet más nem árulnak, éls a kéményt is ójra kell bélelni, meg mit tudom én, miféle ketyerék is kellenek,ugyanakkor kb fele-harmada gázt használ fel--állítólag.
Tudja a fene, mi az okos lépés.
Nmerég vettünk 40 mázsa akác tüzifát, de azt mondja a szállító, akit 25 éve ismerünk, hogy a dráguláson túl kezd fából is hiány mutatkozni.Mindenesetre a tavagyihoz képesz ezer forinttal brágább most mázyája, és mi az áremelés előtt vettük, úgy héttel utánunk újabb ötszáz forint emelés mázsánként. És nem áll meg..és erre nincs rezsicsökkentés, ami a rengeteg falusi kiskeresetú embert megnyomorítja.

@Topy: Ugyanakkor arról olvasok cikkeket, hogy nem lesz gázfütés, ahogy András írja...bár nem nagyon tudom elképzelni, az hogyan lesz...mármint akinek van berendezése, az kap gázt, más nem? Na, mindegy..ezt két hét alatt el kell döntenünk, hogy mire jönnek a rendszert mosni, meg bizonyos izéket kicsrélni, meg is tudjuk rendelni a kazánt, meg valami csöveket.

Fenchurch68 2022.06.04. 09:23:57

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk a 16 lakásos társasházban már csak egy lakásban van gáz (melegvíz és tűzhely, távfűtés van), ha a legrosszabb forgatókönyvben gondolkodunk, akkor is közös pénzből talán tele tudjuk rakni a lapostetőt napelemmel...

szivar 2022.06.04. 17:03:38

Ne aggódhatok már annyit... A hósnőm megmondta, hogy mem lesz itt semmi gáz. Meg villany és víz sem. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.06.04. 18:40:19

@szivar: :D Igazából-miután a világon semmi ráhatásom nincs- felesleges aggódni. Lesz, ami lesz...

szivar 2022.06.05. 08:25:03

@Kumari aki Nilüfer: Szoktam volt mondani a munkahelyemen, hogy "Nem bízzuk a véletlenre, majd olyan lesz, amilyenre sikerült..." Hát ez is olyan dolog. :D

kocsmagomba 2022.06.05. 08:31:06

Szép hegyi időre ébredtem. Köd van és esik az eső. Tegnap is esett egész nap. A szomszédomat néztem az ablakból, sűrű esőben rendületlenül főzte bográcsban az ételt. Nem tudom mi lehetett, de ha jól láttam, vizet nem tett hozzá.
Én inkább idebent főztem melengető nyaklevest. (gulyásleves marhanyakból) Meglepően jó hentes nyitott itt tavaly. Volt marhanyak, lábszár. Sőt mondta a hentesleányzó (mert az) hogy van marhafartő is, csak még nem volt ideje kitenni.
Sajnos nem vártam meg.
Jövő héten vissza is megyek, és megmondom neki, hogy mutassa csak meg a fartövét, megvárom, míg kiteszi.
;)

szivar 2022.06.05. 12:34:04

Megszedtem a borsót. Már fő a leves. :) Ez lesz az első alkalom, hogy cukorborsó is került bele. Majd nemsokára meglátom, hogy lesz-e rendszer belőle...

kocsmagomba 2022.06.05. 20:01:57

@szivar: Nem szeretnék nagy feneket keríteni! :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.06. 10:21:21

@szivar:

Nekem meg kikelt a kertben három cserép alatt 3 féle csili, lehet pikirozni, majd cserépbe ültetve nevelni.
Sas madárkáim anyukával bent vannak, mert a hidegben sajnáltam őket a tyúkudvarba száműzni. Kicsit félénkek, a mama állandóan haragszik, ha fogdossuk a gyekekeket. Nagyon szeretik a főtt húst, főtt tojást, és a zöldet. Úgy látom egy kislány, kettő fiúcska, egyik tiszta apjának látszik. Ha egyenletesen meleg lesz és nem örökké nyálkás borult idő, kimennek a tyúkudvarba, hagy tanuljanak a tyúk oskolában.

szivar 2022.06.06. 10:53:16

@látjátok feleim szümtükkel: Próbáld meg azt, hogy kézből megkínálod kenyérrel a kotyit. Többnyire beválik. Kezesek lesznek majd, mint a lábas.

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.06. 13:06:56

@szivar:

Na ez ugyan nem lesz, próbálgatjuk, de nagyon vad még mindig. A csibék már elvennék, de a mama rájuk szól, és visszakoznak. Különleges alakulat.:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.06. 18:03:38

Milyen volt a szocialista pizza? Ilyen:
25 dkg lisztet összegyúrunk másfél deka langyos tejben megfuttatott élesztővel, 10 dkg margarinal vagy ennek megfelelő mennyiségű olajjal, egy tojássárgával, csipet sóval és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Egy órát langyos helyen kelesztjük, majd ujjnyi vastagon tepsibe, vagy tortaformába terítjük. Amíg kel egy evőkanál olajon üvegesre párolunk 3-4 szál újhagymát ( öreg hagymával is működik ), egy gerezd tört fokhagymát, 30 dkg felszeletelt gombát,sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, míg a leve elfő. A tésztát 10 dkg laskára vágott főtt füstölt húsal meghintjük, ráterítjük a gombát és 10 dkg reszelt sajttal megszorjuk. Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad, de vigyázni kell nehogy megbarnuljon, mert akkor keserű lesz.

Aki nem hiszi, csinálja meg, nagyon finom. Hideg ebédnek is príma.

kocsmagomba 2022.06.06. 18:31:16

@látjátok feleim szümtükkel:

Nem idegen a magyar konyhától a feltéttel készülő kenyér lepény! Klasszikus feltétek ezek, amiket rátettél! Szeretem. Jó lenne most egy adag, pirítanék rá pár vargánya szeletet még. :)
Magam ízlése szerint kevés tejföllel megkentem volna a tésztát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.06.06. 21:17:47

@kocsmagomba: Mintha bárki tudna vargányát tenni rá ....
Jó - jó, Csak piszkállak, mert nekem nincs vargányám :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.06.06. 21:19:50

Felszedtem a spenót maradékát: kb 5 kiló lett. Holnap ESKÜSZÖM, hogy sok vízzel átmosom!!!
Az ágyást előkészítettem a feleségemnek, aki babot vet bele :)

Kumari aki Nilüfer 2022.06.07. 13:44:33

@kocsmagomba: Nem tudok ezért haragudni..ahol én kisgyerek voltam, ott napi étel volt sokaknál a gazos tészta( labodát pároltak, és azt tették kelt kalácsba, más nem igen volt, lisztet adtak a téeszben fejadagkánt),a mocskos tészta( metélt szilvalekvárosan), a kirántott tejbegríz, úgyhogy HA volt párizsi valami csoda folytán, abból is próbáltak valamit kihozni, annyi sose volt, hogy azzal lakjon jól a pulya.

Nyilván-hálistennek-manapság ilyeneket nem eszünk.MÉG.

kocsmagomba 2022.06.07. 14:27:21

@Kumari aki Nilüfer: én meg egyetemre jártam, mikor több hónapig éltem grízes, lekváros tésztán. Húsra nem volt. A gombát magam szedtem, tojást a szomszéd néni adott szánalomból.
Nem. Nem erről van szó. Hanem ha már van párizsi (de milyen jó párizsi a régi...) meg uborka, és többi hozzávaló, akkor már nem ezt főznénk ma sem.
Fejlődtünk annyit. Ez a lényeg. Ugyanabból már nem csinálnánk ugyanazt.
Csak szümtük hozta szóba a "szocilista" pizzát, erre volt válasz.

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.07. 17:35:37

@kocsmagomba:

Van aki most is csinál régi ételeket, egyrészt azért mert nincs másra pénze, márészt azért mert azok jó, ehető ételek voltak, és mint az ábra mutatja, nem dobtuk fel a tappancsunkat tizen-huszon-negyven éves korunkban, mint edzett, kisportolt fiatalok.
Én most is ennén a szalonnát paprikával, pardicsommal, mint a világ legfinomabb étkét, de sajnos már csak a kenyeret birom.

Egyébként a pizza recept legalább 45-55 éves, anyám gyüjteményéből.

kocsmagomba 2022.06.07. 18:01:57

@látjátok feleim szümtükkel:

Ne is mondd! Szalonna, kenyér, hagyma. Kész. Nem is kellett más, jobban örültünk neki, mint ner lovag az újabb milliárdnak.
Múlt héten kissé begyulladt a kőtartó zacskó fala a májam alatt, szenvedtem mint a halálraítélt, de ez sem akadályozott a kolozsvári szalonnás, zöldhagymás, erőspaprikás paraszt rántotta reggeli elfogyasztásában. Ráettem a helyzetre. Kaptam hozzá egy injekciót, két tablettával. Nagy ügy. Nem adom fel, míg egy darabban látsz... :)

Holnap diétázom: csak vargányás tojás lesz. :)

kocsmagomba 2022.06.07. 18:24:29

@látjátok feleim szümtükkel: ha régi étel alatt azt értjük, hogy van hagyma, krumpli, gyúrt tészta frissen vagy szárazon, és némi belevaló sonka, szalonna, kolbász, kevés hús, hal, gabonák és tejfölök, valamint kelt tészta, akkor ez az én legkedvesebb konyhám.
Ha azt értjük, hogy volt egy időszak a 70-es évek végén, 80-as évek elején, amikor városban már sokféle alapanyagot lehetett kapni, és abból tudás, és hozzáértés nélkül kotyvasztottak otthon mindenfélét, modern konyha néven, akkor azt elutasítom. Kevés olyan recept élte túl az idők próbáját.

szivar 2022.06.07. 18:32:50

@kocsmagomba: Azért van pár alapanyag, ami pl. múlt századelőn még ismeretlen volt a magyar konyha számára. Csak közben jött egy-két háború, meg szovjet megnemszállás, s azon időtájban terjedtek el az olyan étkek, mint a paraj, a csalán, a zöldborsó(!), ect.

Kumari aki Nilüfer 2022.06.07. 20:43:24

@kocsmagomba: Persze, én sem azt mondom, hogy együnk darált parizueres uborkás akármit, csak...volt ami volt, és a népek "urizálni" is akartak..kicsit nehéz volt minőséget beszerezni, nem is volt( a népeknek), meg nem is futotta rá, Így " kreatívkodtak..akkor ez volt, meg Benkó Laci bácsi, aki szintén főzött érdekeseket.
De a "klasszikus" régi paraszti konyha nálunk is nyerő,ahogy írod. Mást ne mondjak, a férjem immár majd ötven éve, mióta együtt vagyunk, szalonnát vacsorál:)) hagymával!!( ha nem ez van, ami azért olykor előfordul, nem érzi komfortosnak a vacsit) és a szemérmetlen ez alatt ha 8 kilót összeszedett, hát nem bosszantó??:DD De sebaj, ami nem rá rakódott, az rajtam van..kamatostól:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.07. 21:04:57

@szivar:

Nem jól mondod, nem megnemszállás volt az, csak ideiglenes itt állomásozás. Negyven évig. Ideiglenesen.

kocsmagomba 2022.06.07. 21:25:01

@látjátok feleim szümtükkel: ahogy nézem, ideiglenesen vannak távol! :(((

kocsmagomba 2022.06.07. 21:30:53

@szivar: csak nehogy bejöjjön az észak koreai "legelészős" konyha! :)))

kocsmagomba 2022.06.07. 21:35:03

@Kumari aki Nilüfer:

annyira megkívántam a hortobágyi slambucot, az egyszerű alapanyagaival, hogy ha az időjárás engedi, főzök egyet bográcsban, csodálkozzanak csak az itteni palócok ;)

Kumari aki Nilüfer 2022.06.08. 09:31:07

@kocsmagomba: Nincs is annál jobb:) Csak aztán 32-szer forgasd meg, hadd piruljon a külseje!

kocsmagomba 2022.06.08. 11:57:25

@Kumari aki Nilüfer: szigorún a 32 lapos magyar kártya szerint.
süti beállítások módosítása