Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Waka: @Kumari aki Nilüfer: Az új-zélandi már letermett, két tövet hagytam magnak. @kocsmagomba: Úgy is m... (2022.05.15. 21:53) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal
  • Andrass9: @Monika Anna Gézáné Galamb: Érdemes volt posztolni - sokat megfőztem már belőle. Ilus néni nyelvez... (2022.05.09. 15:24) Ilus néni receptes füzete I.
  • Kumari aki Nilüfer: A Lidlben hatvanért vettem mélyalmost,, a piacon-állítólag házi, kukoricás, mindenesetre egy szeré... (2022.05.04. 09:12) Pulykaszárny a fűszertemetőben
  • Kumari aki Nilüfer: @Waka: Mi meg is ettük:D Grízgaluskás zöldségleves, kolbászos paprikás krumpli uborkasalátával. (2022.04.23. 13:18) Bácskai rizses hús ismét
  • kocsmagomba: @szivar: jó (2022.04.13. 21:49) Öri harira

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (6) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (477) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (20) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (8) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (57) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (98) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (21) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (31) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (141) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (64) oregánó (7) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (40) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (88) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (226) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (127) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zöldség(es) leves

2022.05.13. 12:54 Waka

Mostanában sárgarépát viszek munkába nassolni. Meghámozom, keresztben elvágom, aztán hasábokra szelem. Ott van az asztalon egy jégkrémes dobozban, ha rám jön az éhség, miközben két táblázatból próbálok egy harmadikat összehozni, csak elveszek egyet és elropogtatom. Az biztos, hogy egészségesebb mint valami csipsz. Legutóbb aztán - szokás szerint - eltúloztam az adagot, és megmaradt egy halommal pénteken. Ez adta az ötletet, hogy éppen főzhetnék is egy zöldséglevest hétvégére. A kertben is szomorkodott még pár nyamvadt petrezselyem és zeller, pont kapóra jött, úgyis fel kellett számolni már a magas ágyást, amiben termett.

img_20220422_171358.jpg

Aztán eszembe jutott, hogy édesanyám mindig főzött valami csontot vagy aprólékot a zöldséglevesbe. A fagyasztóban az is akadt. Volt pár csirkemell csont, meg a comb filézéséből maradt combcsont és far-rész. Szóval már csak még több zöldséget kellett vennem, hogy sűrű is legyen az a leves. Sűrű lett.

img_20220423_131753.jpg

Hozzávalók:
- zöldség
- csont
- 1 tojás
- liszt
- só

img_20220422_173418.jpg

A karalábé levelét sajnáltam kidobni, tehát az is belekerült a levesbe. A petrezselyem levelével együtt felaprítottam, és félretettem.

img_20220422_173844.jpg

Felaprítottam a zöldségeket, a csontot kisebb darabokra vágtam, a combcsontot is kettévágtam, hogy kifőljön az íze.

img_20220422_175052.jpgimg_20220422_175841.jpg

Először a csontot tettem fel hideg vízben, és egy órán át kis lángon főztem. A habbal nem vesződtem, úgysem fog látszani a sűrű lén, hogy zavaros kicsit.

img_20220423_111102.jpgimg_20220423_115045.jpg

Beletettem a felaprított zöldséget, megsóztam, és negyven percig főztem.

img_20220423_115128.jpgimg_20220423_115156.jpg

Közben a tojást összekevertem egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy nokedlitészta sűrűségű legyen.

img_20220423_122618.jpg

A levest kicsit még utánasóztam, aztán hozzáadtam a karalábélevelet és a petrezselymet. Pár percig forraltam.

img_20220423_125142.jpgimg_20220423_125236.jpg

A végén kanállal beleszaggattam a tésztát, egyet még forraltam rajta, és már kész is volt.

img_20220423_130304.jpgimg_20220423_130608.jpg

Kevés csípőssel tálaltam.

img_20220423_131732.jpg

Semmi különös, csak egy jó tartalmas, ízes leves, ami három napra kitartott.

24 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma zeller zöldségleves sárgarépa petrezselyem aprólék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6717830667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.13. 14:24:18

Tetszik! Szerencsés vagy, hogy te még csont állapotában tudod tárolni: nálam nem férne el, ezért gyártom a besürített alapleveket. A fogam már nem tudna megbirkózni a csontokkal :(

Kumari aki Nilüfer 2022.05.13. 15:28:39

Ilyet én is szoktam, de nem főzöm ilyen sokáig, igaz, csak mellcsontot rakok bele.Finom.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.13. 16:43:53

Szuper soup.:D

Én ezt annyi változatatással készítem, hogy főzök csirke csontos részből egy natur leves, magyarul alaplevet, oszt mehet a hűtőbe. Általában nem sokáig kell őrizgetni. Csont mgy a kutyának, a lé pedig elfogy leveshez.
Amikor leves akarnék enni, akkor a fagyasztóból veszek ki minden féle fagyasztott zöldséget - srépa, zöldség, zeller, karalébé, paszternák, kelbimbó, karfiol - és nem fagyasztott zöldségeket pl. bordáskel, káposzta majd a zöldségeket megpárolom kevés vízben, arra megy az alaplé, és az esetleges húsdarabkák, néha friss leveles zöldségek, általában grízgaluska, és két napig többször levest eszek. Fél óra elég így egy jó leveshez elkésztéséhez. A csontos alaplé elfővöget magában kis lángon kb. gy órát, tehát azzal sincs sok gond.
Saláta levest, főzeléket is szoktam alapléből készíteni.

A mai levesben mángoldlevelet is tettem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.05.13. 22:13:46

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Nálam is fetreng a fagyasztóban pár 1-1,5 l-es flakon különféle levekkel. Ezek a - többnyire - más célt szolgáló alapanyagok melléktermékei. Főtt fej, húsvéti főtt csülök, etc. Külön nem állok neki alaplevet főzni.
A paprikáknak 45 lyuk kifúrva a kertben, holnap jön még hozzá 30 a paradicsomoknak. Estére megint fájni fog minden. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.05.14. 07:25:56

@Waka: Itt már locsolni kell a veteményt. Nem vágok bele a palántázásba, azt hiszem..(olyan még nem volt, hogy a saláta álljon meg a növésben, hát most van. tegnap is körbeesett minket az eső, itt egy szem sem volt. Furcsa.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.14. 16:40:39

@szivar: még fontolgatom...gyűjtöm a kétliteres palackot.

szivar 2022.05.14. 16:49:57

@Kumari aki Nilüfer: A paprikáknál a sörösdoboz praktikusabb, pláne ha még csak most ülteted ki őket. Me' alacsonyabban van a gyökere, mint a többi növénynek... Nem hiszem el, hogy valódi kocsmába nem jársz - ott van minden rogyásig. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.14. 19:56:51

@Waka: Ha nekem ennyi helyem lenne a fagyasztóban, nem süríteném be az alapokat :)
Nálunk 116 luk kifúrva, ebből 45 paradicsom, a többi paprika. Szégyenszemre venni kellett paprikapalántát, mert valami gomba kinyírt 46 tő palántát ... Jövőre garantáltan kisütöm a palántaföldet, vagy a saját komposztomba vetem a magokat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.14. 20:01:07

Leszedtük a kicsilyánnyal az első adag spenótot: 3,6 kg lett, pedig csak a nagy leveleket szedtük. Szerintem 3 nap múlva még ennyi összejön.
Én megpárolom vajon vagy ghín a leveleket, majd vákumcsomagolom, hogy beférjen a mélyhűtőbe (lásd előző kommentemet). Az előző két évi eresztés 30 deka híján el is fogyott mostanra, pedig én a spenótot is spenóttal eszem!

Kumari aki Nilüfer 2022.05.15. 10:20:39

@szivar: Idejét se tudom, mikor jártam igazi kocsmában..tán az egyetemi évek alatt, de akkor is csak csoportbulikon.nem vagyok ivós, sose voltam:)

Kumari aki Nilüfer 2022.05.15. 10:26:09

@Andrass9: Én várom, hogy nójön az új-zélandi...vagy lesz, vagy nem.

kocsmagomba 2022.05.15. 10:42:32

Tipikusan ezt a levest szoktam azzal a módszerrel készíteni, amiről volt is már itt szó.
1. A mellcsontot, combcsontot, netán szárnyvéget, lábat, vagy ami van, külön megfőzöm sós vízben.
2. A zöldségeket egy kevés baromfi zsíron dinsztelem, szinte már félpuhára, majd apránként öntöm fel a forró lével. Ekkor ízesítem a són kívül egyebekkel, mikor hogy.
A pirongatás végén egy csipet lisztet is lehet szórni, akkor aztán már tényleg mindegy, hogy zavaros-e.

A csontokat és egyéb hasonlókat persze még tálalás előtt eltüntetem szem elől, az az enyém, az utolsó cafatig... levesbe tálalva nem kerül. Gyengébb combcsontokat is elrágom... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.15. 11:46:08

@Kumari aki Nilüfer: Az első szedést feldolgoztam. Konyhakészre pároltam kis kacsazsíron, és lefagyasztom.

Vén motoros 2022.05.15. 12:22:37

Minden zöldséget szeretek, levesnek, főzeléknek, rakottasan, rántva, sütve, savanyítva, salátának, olyikat nyersen is. Nagyon finomnak tűnik a levesed! Én módszeresen félrerakom a "fecni" húsokat. Amikor az ember szétporcióz egy nagyobb darab lapockát vagy combot (szelethúsnak, kockázva, tokányra vágva), akkor mindig marad csúnya, alkalmatlan, zsíros-mócsingos fecni. Ezeket lefagyasztva összegyűjtöm, néha teszek mellé szintén valamiből kimaradt kacsaszárnytövet. Ugyanígy gyűjtöm - lefagyasztva - a 3 izületes csirkeszárnyak legvégét. Amikor zöldséglevest készítek, ezekkel a lefagyasztott "fecnikkel" ütöm fel a levest, jót tesz neki, és ezek a másra nem jó konyhai maradékok is felhasználásra kerülnek.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.15. 13:36:38

@kocsmagomba: Ma mellcsont leves van, mi élvezettek cuooogjuk le a csontokat.( A zsenge combcsontot el is kell rágni..alap:) )

Kumari aki Nilüfer 2022.05.15. 13:38:05

@Andrass9: De jó..nagyon szeretem az ilyen lefagyasztott cuccokat, megkönnyíti a napi főzést.

Kumari aki Nilüfer 2022.05.15. 13:39:36

@Vén motoros: Én is így, nagyon pofás leveseket lehet ezekből rittyenteni. Valamint összegyűjtöm a tyúk, kacsa, liba háját és bőrét, remek zsírok, és tepertők lesznek a végén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.15. 20:41:11

@Kumari aki Nilüfer: én imádom a hájat, bőrt, stb! Nem tudom miért, de mindig beleteszem a levesbe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.15. 20:42:17

@Kumari aki Nilüfer: Elég sokáig tartott, míg megszerettem a csirkelábat IS. Nagyon jó alapanyag!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.05.15. 21:49:37

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Az igazi nagy zuhék itt is körbe jártak, azért volt pár jobb eső. A kútban egyre fogy a víz, ezért naponta még 80 liter feljön. Az összes edényzet púpon van, amennyi felette jön, mind kiöntözöm.
Ma földbe került 45 paprika, 30 paradicsom. Piszkosul elfáradtam, még a hajam is fáj. Meg pecsenyére sültem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.05.15. 21:53:42

@Kumari aki Nilüfer: Az új-zélandi már letermett, két tövet hagytam magnak.
@kocsmagomba: Úgy is működik, ez afféle raguleves.
@Vén motoros: A bőrös-inas-csontos részekből fő a legjobb leves. Mellette még külön gyűlik a bőrke a füstölt húsokról, ami szintén remek alapanyag.
süti beállítások módosítása