Vendégposzt látjátok feleim szömtükkel tollából
Főzzünk gyorsan, egyszerűen finomat, avagy töltött karalábé levél a magam szájíze szerint
Kedvenc multinéninél nagyon szép karalábét árultak, és ugyé a tavaszi vitaminhiányt pótolni kell ürüggyel gyorsan tasakba tettem egy szép nagyot. Közben megláttam, hogy valaki letekerte egynek a levelét, és azonnal lecsaptam rá, bedugtam a karalábé mellé. Tölteléknek meg vettem 60 deka darált pulykahúst. Igaz, hogy desznyóból jobb lett volna, de az nehezebben emészthető, ezért nekem ez az optimális hús.
Otthon azonnal neki is láttam a főzésnek.
Hozzávalók a töltött karalábéleveles karalábéfőzelékhez:
1 nagy zsenge karalábé,
plusz egynek a levele,
60 dkg darált pulykahús (nem biztos, hogy mind kell a levelekbe, a maradékról majd máskor írok),
só,
2 csapott kanál liszt,
kevés olívaolaj,
4 kanál görög joghurt,
két lábos, tál hideg víz, és egyéb segédeszközök.
A levelekről levágtam a szárakat, és legkisebbtől a legnagyobbig mindet blansíroztam. Egyik lábosba vizet forraltam, kettesével beledobáltam a leveleket, lenyomkodtam, megfordítottam, szűrőkanállal azonnal kiemeltem, és hideg vízbe tettem. A hideg vízből szűrőben lecsepegtettem.
A blansírozástól a levelek színe fényes élénkzöld lett.
Ez után meggyúrtam sóval, és kevés vegetával a húst.
Összevágtam a megtisztított karalábét, és beletettem a nagyobbik lábosba.
Ez után elkezdtem a töltelékeket készíteni. Mivel a blansírozás előtt levágtam a levélnyél vastag részét úgy, mint a savanyú káposztát szoktuk, könnyű volt formázni. A levelet nyelével felfelé magam elé tettem, kanálka húst helyeztem rá, felülről lehajtottam, a levelet két oldalról befordítottam, majd alulról ráhajtottam a húsra, és ezzel a hajtott résszel lefordítva a lábosba körbe leraktam.
Az apró levelekből kettőt egymásra tettem a lábos közepén, és a húst közéjük helyeztem, mivel ezeket hajtogatni nem lehetett a méretük miatt. Így minden levél felhasználásra került.
A két kanál lisztből az olajjal rántást készítettem, hagytam kihűlni, hideg vízzel simára kevertem, belekavartam a 4 kanál görög joghurtot. Amikor a karalábé a töltelékekkel együtt megfőtt, ráöntöttem a zöldségre, és beforraltam. Ekkor megsóztam, megadva a végső ízt.