Vannak emberek, akik az állaga miatt egyszerűen képtelenek megenni a tojáslevest. Százados Asszony is így van vele. A napokban velünk ebédelt, és elborzadva nézte a hadnagyot, aki egy literes edényre valót belapátolt. Neki ez volt az ebéd, hiszen megint visszatért a ketogén diétához, így próbálván valami nyári alakot elérni. Százados Asszony közölte, hogy ő legfeljebb a mustáros buggyantott tojáslevest tudja megenni. Ennyiben maradtunk.
Mindenesetre szöget ütött a fejembe, hiszen egészen jól hangzott ez a változat. Este rá is írtam, küldje már át a recept. Átküldte, aztán nekiláttam körbejárni a dolgot. A legtöbb találat a franciás tojáslevesre volt, de az én receptem egy egyszerűbb változat. Találtam még egy Tourin à l'ail nevű fogást, az viszont egy igen fokhagymás buggyantott tojásleves, annak viszont már végképp semmi köze hozzá, bár az is izgalmasan hangzik.
Maradtam hát a kapott receptnél, alig változtattam rajta.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1,5 l húslé
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál kristálycukor
- só
- őrölt fekete bors
- 2-3 babérlevél
- 1 teáskanál almaecet
- 1 kisebb fehér hagyma
- tejföl a tálaláshoz
Először előkészítettem mindent. A hagymát finomra vágtam.
A tojásokat egyesével kis tálba ütöttem.
Az olajból és a lisztből a cukorral rántást készítettem.
Beletettem a hagymát és kicsit megpirítottam.
Felöntöttem a húslével, hozzáadtam a mustárt és az almaecet. Kézi habverővel homogenizáltam, aztán sóztam és borsoztam.
Beleöntöttem a maradék húslét, beledobtam a babért és tíz percig forraltam.
Megkóstoltam, hát bizony kicsit üresnek tűnt. Hozzáadtam egy húsleveskockát és forraltam még kicsit, míg feloldódott. Így már jobb lett.
Alaposan megkevertem, és egy a tojásokat egyesével az örvénybe pottyantottam.
Amint újra felforrt, elzártam a gázt és rögvest tálaltam. A tálaláshoz vett tejföl végül nem került bele, megfeledkeztem róla, később meg úgy gondoltam, nem is kell hozzá.
Kicsit pikáns, üde, könnyű leves lett belőle. Előételnek épp elég volt. Azt hiszem, jövő héten ki kell próbálnom a fokhagymás verziót.