Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: Ma olyan finom vacsorát készítettem... Begorombultam, kerestem egy nyársat, némi rőzsét és az udva... (2022.05.17. 19:44) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal
  • Andrass9: @Monika Anna Gézáné Galamb: Érdemes volt posztolni - sokat megfőztem már belőle. Ilus néni nyelvez... (2022.05.09. 15:24) Ilus néni receptes füzete I.
  • Kumari aki Nilüfer: A Lidlben hatvanért vettem mélyalmost,, a piacon-állítólag házi, kukoricás, mindenesetre egy szeré... (2022.05.04. 09:12) Pulykaszárny a fűszertemetőben
  • Kumari aki Nilüfer: @Waka: Mi meg is ettük:D Grízgaluskás zöldségleves, kolbászos paprikás krumpli uborkasalátával. (2022.04.23. 13:18) Bácskai rizses hús ismét
  • kocsmagomba: @szivar: jó (2022.04.13. 21:49) Öri harira

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (6) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (477) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (20) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (8) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (21) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (31) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (141) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (88) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (226) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (127) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Pisztráng, ötös

2022.02.06. 13:55 Waka

Benzin megint elment horgászni. Mondjuk, ebben nincs semmi meglepő, ő mindig elmegy horgászni. Most azonban egy olyan tóra ment, ahonnan egy jelképes összeg ellenében el lehet hozni a halat. Kérdezte, kell-e. Naná hogy kellett. Estefelé aztán már csörgött is a telefon, és érkezett a két pisztráng. A halakat kibeleztem, közben kellemes meglepetés ért (erről kicsit később), aztán beraktam a fagyasztóba, hétfő lévén nem volt érkezésem foglalkozni vele. A köret tárgyában sokat morfondíroztam, aztán a pénteki ebéd megadta a választ. Rozmaringos-fokhagymás sült krumpli volt a köret a másodikhoz. Legalább is ezt mondták. Fokhagymát és rozmaringot ugyan nem éreztem rajta, cserében tocsogott az olajtól. Velem nem csesztek ki, majd én készítek rozmaringos-fokhagymás krumplit.
Ami a meglepetést illeti, az egyik hal tejes volt, a másik ikrás, és az ikra nagy része már érett, pergős volt. Pici sóval meghintettem, éjszakára a hűtőbe tettem, és meglett másnapra a szerény reggelim.

img_20220113_195911.jpgimg_20220114_073105.jpg

Hozzávalók:
- 2 db 40 dekás pisztráng
- pár karika citrom
- 5 dkg vaj
- só

A körethez:
- 2 kg sárga burgonya
- 10 dkg vaj
- 4 kis ág rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- só

img_20220113_195829.jpgimg_20220204_195235.jpg

A halat előző nap kiolvasztottam, és kívül-belül megsóztam. Frissen tartó fóliával lefedtem és éjszakára a hűtőbe tettem.

img_20220204_155855.jpg

Másnap a halakat szárazra töröltem. Sütőpapírra tettem, egy-két darabka vajat tettem alá, a hasába és az oldalára. Rátettem néhány karika citromot.

img_20220205_101556.jpg

A papír oldalát többször összehajtogattam, majd a végét zsineggel összekötöttem. A csomagokat egy tepsibe sorjáztam.

img_20220205_102220.jpg

Hármas fokozaton 40 percig sütöttem.

img_20220205_111725.jpg

A körethez feltettem főni a krumplit.

img_20220205_100646.jpg

Közben a mozsárban egy csipet durva sóval összetörtem a rozmaringról lehúzott leveleket.

img_20220205_102732.jpgimg_20220205_102928.jpg

Beletettem a fokhagymát, azt is péppé zúztam, végül kikevertem a puha vajjal.

img_20220205_103403.jpg

A megfőtt krumplit meghámoztam.

img_20220205_112227.jpg

A krumplikat félbevágtam. Először a vágott felüket sóztam meg, aztán rátettem egy darab fűszervajat. Utána a lapos felükkel lefelé rendeztem a krumplikat, sóztam, vajaztam.

img_20220205_113345.jpg

Egy órán át sütöttem.

img_20220205_122850.jpg

Sajnos a sütőpapír eléggé ragaszkodott a halhoz, így nem lehetett szépen tálalni, de az ízében nem volt hiba.

img_20220205_123423.jpg

A krumplihoz egy kicsit több rozmaring és valamivel kevesebb fokhagyma kellett volna, de ettől eltekintve igazán jó volt. Sajnos a hal két evésre elfogyott, így sütöttem hozzá egy jú fűszeres tarját. Aztán a köret fogyott el, úgyhogy készült még egy adag krumpli a maradék fűszervajjal.

41 komment

Címkék: pisztráng fokhagyma kaviár vaj rozmaring pirított burgonya

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2817237262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2022.02.06. 15:15:12

Az a ritka és véletlen egybeesés áll fenn, hogy tegnap az ildiben le volt árazva a pisztráng. Rozmaring, vaj, fokhagyma, citrom mindig van itthon. Krumpli is.
Ezt így, egy az egyben megsütöm.
Már teszem is oda a krumplit és sózom a halat, köszi a tippet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.06. 15:41:02

Ez így finom, ahogy van!!! Enném is, ha itt lenne :)
Viszont belaktam kocsonyából, és gesztenyepüréből ...

szivar 2022.02.06. 17:02:29

Ez kéremszépen egy fűszertemető. :D De komolyan, egyszerű és letisztult étek. Enném.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.02.06. 20:33:45

@valkür: Igazán nincs mit. :)
@Andrass9: Egy pürét éppenséggel én is be tudnék falni.
@szivar: Temető, de nem tömegsír. :D

kocsmagomba 2022.02.07. 14:06:47

Jól néz ki.
A hal és a papír összeragadását segíthet meggátolni egy nagyon vékony olajos kenés a papírra előtte. Csak pár csepp. Olíva olaj pont menne is ehhez a fűszerezéshez.

valkür 2022.02.07. 14:48:34

Úristen, de jó lett!
Esztétikailag rosszabbul jártam mint Te, az enyém teljesen beleragadt, úgy kellett a húst kanállal lekapirgálni a bőrről. Majd legközelebb kicsit megolajozom vagy megvajazom a papírt.
Hanem az íze!
A citromos-rozmaringos illatú, hófehér halhús!
És a krumpliba olvadó, fokhagymás-rozmaringos vaj!
Ahh, nagyon jó volt.

Annyiban különböztem a Te receptedtől, hogy mivel maradt a tepsin egy kis hely, nem főztem a krumplit, hanem fóliába tekerve, a boritékolt hal mellett megsütöttem.
Isteni kaja!

valkür 2022.02.07. 14:53:22

@Andrass9: Annak azért örülök, hogy nem nekem írta ezt a számot :-)

szivar 2022.02.07. 16:20:52

@kocsmagomba: De az is lehet, hogy ez valami olyan sütőpapír, amit előtte meg kell hinteni liszttel, hogy ne ragadjon hozzá semmi se. S mégis hozzáragad... Párszor beszopókáltam ilyen módon, azóta nagyon odafigyelek arra, hogy csak 'szilikonos' sütőpapírt vegyek a boltban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.07. 20:40:58

@valkür: Nagyon romantikus hangulatban voltam (rezignált nyuggereknek vannak ilyen állapotaik), oszt pont ez a szám figyelt be a YT-on. Nem szándékoztam senkinek se küldeni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.07. 20:42:02

@valkür: Nekem kellene egy halevő feleség is, hogy ilyeneket ehessek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.02.07. 21:22:33

@Andrass9: Így jártam, legközelebb majd jobban igyexem. :)
@kocsmagomba: Tettem alá is vajat, de mire a köret megsült, a bőrből kioldódott kollagén ragaccsá vált. Sajnos, így fért bele az időrendbe. Ha két sütőm lenne, mehetett volna párhuzamosan a két összetevő.
@valkür: Örülök, hogy sikerült inspirálnom!
@szivar: Ez éppen szilikonos volt.

kocsmagomba 2022.02.07. 21:30:13

@Andrass9: én időnként rá vagyok hangolódva és végig hallgatom Bródyt, főleg az Ezek ugyanazok, Birkaország, Szabadnak születtél, Tudod, én ott voltam, mikor bekattanok "ezektől" akkor csutka hangerővel nyomom. :)

süllőcske 2022.02.08. 08:56:18

Nagyon jó a készítés.
Citromszelteket alája köll tenni, úgy nem ragad oda a papírhoz.
Tálalásnál a sült citrom vajas levével öntözni.

valkür 2022.02.08. 14:27:00

@süllőcske: Én ugyan felülre tettem a citromszeleteket, így a bőr nem a papírra ragadt, hanem a citromszeletre. Az meg a papírra, természetesen. :-)
Pedig szilikonozott.
De mindegy is, mert egyrészt a halhúsnak sokkal, sokkal-sokkal jobb íze lett a borítékban sülve, másrészt, nagyságrendekkel kevesebbett kellett mosogatni.
Nekem ugyanis a serpenyőbe is bele szokott ragadni, ráadásul ott le kell vágni a fejét meg a farkát, mert kilógnak a serpenyőből.
Így meg egyben elfértek a tepsin - bár kétsegtelen, hogy darabokban jöttek ki :-D
De az íze miatt megéri, a boriték nagyon sok illatot bent tart a húsban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.02.08. 21:13:19

@süllőcske: Minden bizonnyal úgy van, de így jobban mutat. :)

süllőcske 2022.02.10. 09:56:10

@Waka: Valóban, ötös. :-)
A kis csibész papiruszokról annyit, hogy régebben tök jók voltak, volt, hogy kétszer is sütöttem velük. Aztán egyre inkább ragaszkodóbbá váltak, egy ideig egy márka még bevált, majd kampec.
Szomorú lemondásom a papírokról aztán eszembe jutatta elődjüket, a levélburkot. Erdélyben a tormalevél volt a sláger, ment hamuba, lerbe, kemencébe a lapiba tekert hal. De lehet szőlőlevél, egyéb is.
Remek eredménnyel járó technika.

valkür 2022.02.10. 18:25:24

@süllőcske: vagy melegebb égtájakon a banánlevélbe csomagolva sütés :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.11. 13:04:40

@valkür: Nekem szerencsém van! Egy kedves blogtársnak van óriási banánja! Abból kaptam már többször is, és fantasztikus az íz, amit hozzáad az ételhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.11. 13:05:36

@Andrass9: Ehhez képest most éppen krumplipaprikás rotyog a tűzhelyen :)

valkür 2022.02.11. 19:43:58

@Andrass9: Nem paprikás krumpli lesz az véletlenül?
(csak úgy alföldiesen)

BOAR 2022.02.12. 13:21:45

Rámozdultam a receptre. Volt a fagyasztóban még három aranydurbincs és találtam egy csomag kárászt is amiben nem a szokásos nyolc halacska vacogott csak a fele.
Az összes halat sóztam, borsoztam, bedörzsöltem olivaolajjal aztán a durbincsok kaptak citromkarikákat, a kárászok szerencsére inkább fokhagymát kértek.
Eredmény: a durbincsokon mindent eluralt a citromíz, nekem egyáltalán nem ízlett. A kárászok viszont fenséges finomak lettek a bőven adagolt fokhagyma és a tarkabors segedelmével.
Az olivás bedörzsölés is megtette hatását, nem ragadt hozzá a halakhoz a papír, pedig egy kicsit belefeledkeztem az olvasásba és egy órát töltöttek a sütőben.

BOAR 2022.02.12. 14:11:35

@süllőcske: A tormalevél az egy nagy ötlet...lenne, ha nem tűnt volna el a torma a kertemből... :-(
Marad a szőlőlevél, persze az csak kisgombócnak...

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.12. 16:41:52

@BOAR:

Húsvét előtt vegyél egy szál tormát a piacon, és ültesd el. Nekem így lett, csak ki kellett írtani, mert egy idő után mindig legombásodott a levele.

BOAR 2022.02.12. 21:47:03

@kocsmagomba: Még bele sem néztem a cikkbe és szt mondtam:farkas
Aztán tényleg...
Durva dolgok vannak de most telefonról nincs kedvem pötyögni, majd írok pár dolgot ha gépnél leszek

kocsmagomba 2022.02.12. 21:56:31

@BOAR: köszi, tényleg érdekel!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.02.13. 11:51:17

@süllőcske: @BOAR: Az utóbbi pár évben, mire akkorák lettek a levelek, hogy valamit kezdeni lehetett volna vele, a földibolhák kilyuggatták mindet.

BOAR 2022.02.13. 14:06:26

@látjátok feleim szümtükkel: Ezen már túlvagyunk. A régi állományomból is próbáltam szaporítani, vásároltból is, sikertelenül. Egy-kettő kihajtott aztán kipusztult rövid időn belül.

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.13. 14:23:32

@BOAR:

Próbáld meg jó laza földbe vödörbe ültetni.

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.13. 14:29:27

@Waka:

Nálam az udvarban a rózsák mellé lett telepítve, így gyakran kapott vizet, és permetet is a levele. Sok évig nagyon szép volt, főleg, hogy gyökrét soha nem vettem ki, de valami fehér foltot okozó gomba megjelent rajta, és ha nem időben permeteztem, akkor az összes levél foltos lett. Mondjuk a meztelen csiga úgy is szerette.

BOAR 2022.02.13. 14:33:38

@kocsmagomba: Na, szóval az van, hogy a farkas az nem magától jelent meg, hanem hozzák...
Az elmebeteg, mindenkit leszaró természetvédők hoznak fogságban született példányokat. Többször lebuktak, vadász körökben terjednek fotók a terepjáróplatón, dobozban szállított farkasokról, olyan is volt, hogy elakadtak a sárba és vadászok húzták ki őket...akkor mondjuk nem nagyon engedték, hogy valaki benézzen a ponyva alá...
Eleve fura volt, hogy a "természetes visszatelepülés" révén érkező farkasok jelentős részének a nyakában gps nyomkövető van. Meg az is, hogy a szlovák vadászok azt mondják, náluk egy kicsit KÉSŐBB kezdett felszaporodni az állomány mint nálunk, ami annak fényében furcsa, hogy a hivatali narratíva szerint TŐLÜK JÖTTEK a farkasok.
A természetvédelem a szokásos formáját hozza. Kártérítést senkinek nem fizetnek, végtelenül pökhendi módon rázzák le ezeket az igényeket(zárójelben megjegyzem, a vadászok kötelesek a vadászható vadfajok által okozott kárt megtéríteni. A természetvédelem nem fizet a védett fajok által okozott kárért, akkor sem, ha ők telepítették "vissza" az illető faj egyedeit. Viszont ha egy kicsit radikálisabb módszerrel véded meg, ami a tied, akkor megbüntetnek).
Eredmény: Ma már több olyan muflon trófeáját viszik be bírálatra amit a farkasok öltek meg mint amennyit a vadászok lőttek. A farkas nem gazdálkodik hanem öl. Ellentétben a mesékkel, nem csak a leggyengébbet és nem csak annyit, amennyit elfogyaszt.
A vad pedig menekülne ha van hova.
Persze a vadászok problémája senkit nem érdekel. De a farkasok a háziállat állományokban is komoly károkat okoznak. A természetvédelem amíg tud, terel, hazudozik, mellébeszél, kóborkutyafalkákat emleget-mert ők "nyomoznak" és megállapították, hogy nem is a farkas volt az elkövető. Közben persze ezerrel hibáztatják a gazdákat, hogy miért nem védik meg az állataikat, miért nem csinálnak farkasbiztos kerítéseket, villanypásztorokat, miért nem élnek a lehetőséggel, hogy a csókos szaporítótól kuvaszkölyköket szerezzenek be stb.
A legnagyobb baj pedig, amiből sajnos még igen komoly problémák adódhatnak, hogy ezek a farkasok nem félnek az embertől. Egyrészt mert emberi környezetben nevelődtek, másrészt mert a seggük is ki van nyalva, hamar megtanulják, hogy érinthetetlenek. A youtube-on valahol van fent egy videó ahol a gazdája közelében próbálják levadászni a kutyát a farkasok. Itt készült magyarországon. Előbb-utóbb valami kutyasétáltató vagy kiránduló áldozatul fog esni nekik. És akkor a sötétzöld barmok még mindig azt mondják, hogy "minek ment oda"...
A minap volt egy cikk talán az indexen, hogy svájcban is egyre komolyabb gondot okoznak a farkasok. Az elkeseredett gazdák törvénymódosítást követeltek de a zömmel városlakó svájciak leszavazták. Közben meg érkeznek a hírek, hogy egyre közelebb merészkednek az emberekhez a farkasok, akár fényes nappal is, figyelik az iskolába menő gyerekeket stb.
Erre a fő farkasológus azt mondja, hogy "kíváncsiak". A farkas nem kíváncsi, a farkas éhes.
Egyébként németországban élő vadásztárs is arról számolt be, hogy a környékükön szaporodik a farkas és érdekes módon majdnem mindegyiken színes nyakörv van...
Az a helyzet, hogy amíg a "farkaskutatásra" euró százezreket lehet nyerni és amíg az általa okozott károkért semmiféle felelősséget nem kell vállalni, addig a természetvédők tovább folytatják a gátlástalan kis játékaikat.

gigabursch 2022.02.13. 15:53:19

@kocsmagomba:
Összetetett a kérdés.
Egyfelől mindaz amit @BOAR: megírt, az áll. A hazai természetvédelem gátlástalansága és ezzel egyidejű kontraproduktív ismeretanyaga és annak alkalmazási képessége sok-sok lexikonra való esetet megtöltene.
A másik alapok viszont az, hogy - bár ez vita tárgya és tájegység függő is - túl van tartva a nagyvad állomány. Nem kicsit, nagyon. A természetes vadeltartó képességhez mérten (amit szintén sokan vitatnak a régi szakirodalmi adatok vonatkozásában).
Ennél az esetnél a farkas valóban lehet ok. Ha bent megmozdul minden, az kifelé kezd hullámzani, ahol a lakott területek vannak. S azért lép be a lakott területre, mert a fajtársai már elfoglalják az "utolsó négyzetmétereket" is. Csak a lakott terület felé menekülhet.

Viszont amikor tavaly ősszel bent téblábolt egy bika a Gellért-hegynél, az biztos nem farkas volt, mint ok. Hogy mi volt mégis az eset hátterében, arról még nem hallottam/olvastam olyat ami egyértelmű magyarázat lett volna...
(Hozzá kell tegyem, hogy nálunk, az elmúlt két ősszel a faluszéli szállodának adott látványosságot (hall-ványosságot - khö-khmm, ez így nem túl magyar, aki tud,mondjon rá jobb/találó szót) két fiatalabb bika bőgése, sőt egyszeri küzdelme is.
Előtte nem volt a faluszélen bőgés...)

A disznó és az őz a kifejezetten nehéz vadászati megoldások okán a lakott területekhez közel - ki kell mondani - biztonságban van. Amíg vagy nincs köztük valami 'acsarkodás' vagy valamilyen külső behajtó tényező, nem lépnek be az utcákra, de ha igen, akkor inkább befelé jönnek a lakott területre, semmint kifelé az erdőnek meneküljenek, mert itt nincs ellenfelük, ragadozójuk.
Hát még, ha valami többleterőforrást találnak...

A belterületi és belterület közeli vadászatokról és vadászati kihívásokról, komplikációkról volt egy jó előadás a Vadászati Világkiállításon, ahol az előadó az AEÁ-tól Skandinávián át egész a Balkánig elég sokféle megoldást mutatott be és azt is hozzá tette, hogy melyik hol ütközik akár a magyar jogrenddel (pl. lövési szög, hanghatás, védtávolság, alkalmazható fegyver), akár a helyi lakosság mindenféle viszonyulásával (ez a nehezebb probléma)

Visszatérve farkasra:
Komplett Balkánon és Skandináviában tudják kezelni a helyzetet (talán még a Pireneusokban is), csak nálunk és tőlünk nyugatra nem, akkor nem feltétlen a farkasban kell keresni a hibát - nem figyelmen kívül hagyva az első bekezdésben foglaltakat).

BOAR 2022.02.13. 18:29:23

@gigabursch:
Én azért hallottam olyat, hogy a skandinávoknál sem fenékig tejfel a farkas kérdés. A kis népsűrűség és nagy erdősültség ellenére sem.
A balkánon meg megoldják. Oszt az erdő hallgat, a hegyek is hallgatnak.
Talán még nálunk a fórumon is hirdetett valaki szerbiai farkasvadászatot, bár elég lehúzás szaga volt a dolognak.
A nagyvadállomány valóban túl van tartva bár én inkább azt látom, hogy az eloszlása miatt tűnik így. Viszont az apasztást valami tervszerűség alapján kell végezni, a farkas viszont nem ismeri a mínusz pont fogalmát.

kocsmagomba 2022.02.21. 20:10:28

@BOAR: @gigabursch:

Köszönöm a válaszokat.

Közben tájékozódtam vadász körben is. Hajszálra ezt mondják a Mátrában.
Tájékozódásom eredménye egy ajándék fácán. :)
Sajnos telitalálat volt, nem egy-két sörét miatt távozott az örök vadászmezőkre, így nincs nagyon egyben. Bőrét inkább lenyúzták.
Ehhez tudnátok valami jól bevált receptet???
(levest nem akarok most belőle, sültnek meg nem egész és nem bőrös, de bármilyen megoldás érdekel)

Igen, azóta láttam őzet is belterületen, fényes délben.

kocsmagomba 2022.03.06. 14:33:56

Hát kéremszépen.
Csináltam valamiféle papírban sült halat.

A hal:
Lidl, kettesével csomagolt friss aranydurbincs. Jóféle kis jószág, máskor is veszek, ha nem homályos még a tekintete, hanem csillogóan néz vissza rám.
A fűszerezés:
Házi Arany márkanevű (nagyon ajánlatos) sült hal fűszerkeverék. Citrom. Jóféle olíva olaj.
A módszer:
Fűszerrel beszórtam a halakat belül, ugyanoda, tehát hasüregbe ment halanként másfél citromkarika. A sütőpapírt (szintén Lidl-ös) közepén lekentem ecset segítségével olíva olajjal. A tócsába fektettem a halat, majd a halat is megkentem olajjal és szórtam még rá fűszert, mindkét oldalukon.
A papírt csónakszerűen összefogtam, az éleket Sax 39-es irodai tűzőgéppel sűrűn egymáshoz rögzítettem.
Így sült fél óráig tepsiben, majd a papír tetejét levágva még rápirítottam pár percig. Késznek nyilvánítottam, mikor még egy kevés fűszeres olajos lé lötyögött a csónak alján. (dehogy ragadt le, egyáltalán nem)

A köret:
Friss saláta:
összevágott hónapos retek, kígyóubi, paradicsom, reszelt nyers sárgarépa, és szívsaláta csíkokra vágva. (egy része a Lidl-ből)
Öntet: Olíva olaj, citromlé, kevés mustár, méz, só kikeverve bevonóképes emulzióvá.

Jól megőrizte az ízeket, fűszereket a papír.
Megtartom a receptet. Csak lehet, hogy a Sax 39 helyett másfélét használok... :))))

Huncut, aki Lidl reklámra gondol, az nem én vagyok... :)
süti beállítások módosítása