Benzin megint elment horgászni. Mondjuk, ebben nincs semmi meglepő, ő mindig elmegy horgászni. Most azonban egy olyan tóra ment, ahonnan egy jelképes összeg ellenében el lehet hozni a halat. Kérdezte, kell-e. Naná hogy kellett. Estefelé aztán már csörgött is a telefon, és érkezett a két pisztráng. A halakat kibeleztem, közben kellemes meglepetés ért (erről kicsit később), aztán beraktam a fagyasztóba, hétfő lévén nem volt érkezésem foglalkozni vele. A köret tárgyában sokat morfondíroztam, aztán a pénteki ebéd megadta a választ. Rozmaringos-fokhagymás sült krumpli volt a köret a másodikhoz. Legalább is ezt mondták. Fokhagymát és rozmaringot ugyan nem éreztem rajta, cserében tocsogott az olajtól. Velem nem csesztek ki, majd én készítek rozmaringos-fokhagymás krumplit.
Ami a meglepetést illeti, az egyik hal tejes volt, a másik ikrás, és az ikra nagy része már érett, pergős volt. Pici sóval meghintettem, éjszakára a hűtőbe tettem, és meglett másnapra a szerény reggelim.
Hozzávalók:
- 2 db 40 dekás pisztráng
- pár karika citrom
- 5 dkg vaj
- só
A körethez:
- 2 kg sárga burgonya
- 10 dkg vaj
- 4 kis ág rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- só
A halat előző nap kiolvasztottam, és kívül-belül megsóztam. Frissen tartó fóliával lefedtem és éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap a halakat szárazra töröltem. Sütőpapírra tettem, egy-két darabka vajat tettem alá, a hasába és az oldalára. Rátettem néhány karika citromot.
A papír oldalát többször összehajtogattam, majd a végét zsineggel összekötöttem. A csomagokat egy tepsibe sorjáztam.
Hármas fokozaton 40 percig sütöttem.
A körethez feltettem főni a krumplit.
Közben a mozsárban egy csipet durva sóval összetörtem a rozmaringról lehúzott leveleket.
Beletettem a fokhagymát, azt is péppé zúztam, végül kikevertem a puha vajjal.
A megfőtt krumplit meghámoztam.
A krumplikat félbevágtam. Először a vágott felüket sóztam meg, aztán rátettem egy darab fűszervajat. Utána a lapos felükkel lefelé rendeztem a krumplikat, sóztam, vajaztam.
Egy órán át sütöttem.
Sajnos a sütőpapír eléggé ragaszkodott a halhoz, így nem lehetett szépen tálalni, de az ízében nem volt hiba.
A krumplihoz egy kicsit több rozmaring és valamivel kevesebb fokhagyma kellett volna, de ettől eltekintve igazán jó volt. Sajnos a hal két evésre elfogyott, így sütöttem hozzá egy jú fűszeres tarját. Aztán a köret fogyott el, úgyhogy készült még egy adag krumpli a maradék fűszervajjal.