Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vörösboros vaddisznó

2022.01.30. 11:41 Waka

Jött a hadnagy. Aszondja, van némi vaddisznója otthon a fagyasztóban, főzhetnék belőle valamit. Végigpörgettem a buksiban a naptárat. - Jövő hétvégén jó lesz - közöltem vele. Szerdán aztán kérdeztem: - Vörösboros vaddisznó jó lesz? Jó volt neki. Később gondoltam át, hogy akár már kedden is elhozathattam volna vele a húst, akkor bepácolhattam volna pár napra. Mindegy, talán így sem lesz rossz.
Pénteken reggel azért még rákérdeztem, az ifjú tiszteknél sohasem lehet tudni. Megnyugtatott, a hús a kocsijában van egy hűtőtáskában. Meló után elkísértem a járgányhoz. Kezembe nyomott egy cirka 15 literes puha falú hűtőtáskát, ami szemlátomást tele volt. Meg nehéz is. - Hány kiló van ebben te szerencsecsomag? - kérdeztem. - Hát, két csomaggal hoztam, így is maradt még másik kettő otthon - felelte. Mit tehettem volna? Szapora kézváltásokkal hazacipeltem a táskát. Itthon aztán kiderült, hogy a két jókora zacskó húshoz még egy adag darált sertéshús is érkezett az egyik csomag aljához fagyva.
Szóval főztem egy bitang nagy adag vörösboros vaddisznópörköltet.

img_20220122_124621.jpg

Hozzávalók:
- kb. 4 kg vaddisznóhús
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 20 dkg lecsó
- köménymag
- fekete bors
- pirospaprika
- borókabogyó
- 2-3 babérlevél
- 1 ágacska friss rozmaring
- 2 evőkanál darabos áfonyalekvár
- 2-3 dl száraz vörösbor
- sertészsír
- só

Előző nap kiolvasztottam a húst. Volt benne csontos császárvég és oldalas, comb, egy csülök csont nélkül, meg még a fene tudja milyen része. Gerinc viszont egy szál se. Értette a dolgát, aki összeállította a pakkot.

img_20220115_145327.jpg

Felaprítottam a húst jó öreg darabokra. A csontos részeket - bárd híján - egy erre a célra rendszeresített rossz késsel és egy kalapáccsal intéztem el. Az egészet beraktam éjszakára a hűtőbe.

img_20220115_152413.jpg

Másnap reggel az apróra vágott vöröshagymát egy jó kanál zsíron megpirítottam.

img_20220116_091542.jpg

Rátettem a húst és fehéredésig pirítottam.

img_20220116_092550.jpg

Megszórtam a pirospaprikával és összeforgattam.

img_20220116_092700.jpg

A köménymagot és a borsot egy csipet sóval összetörtem a mozsárban. A borókabogyókat is beleraktam, de csak megroppantottam őket a mozsárütővel.

img_20220116_091447.jpg

Hozzáadtam a húshoz az összetört fűszereket, a lecsót, a babérlevelet és a felszeletelt fokhagymát. Felöntöttem vörösborral és adtam hozzá még egy kis sót.

img_20220116_092850.jpgimg_20220116_092956.jpg

Innentől nem volt más dolgom, mint várni és néha keverni egyet rajta. Persze beindult a vezérhangya, mivel lehetne kicsit izgalmasabbá tenni a hétköznapi pörköltet. És a hangya talált is valamit az egyik félreeső zugban. Ollót ragadtam és lementem a ház elé, lenyisszantottam egy ágat az ott tenyésző rozmaringról. Utána a spájzt kezdtem el túrni, végül a hátsó ficakban meg is leltem, amit kerestem, nevezetesen egy kis üveg áfonyalekvárt. A megmosott rozmaringról lehúztam a leveleket és beletettem a pörköltbe, mellékanalaztam egy kis áfonyalekvárt, és helyreállt az univerzum rendje.

img_20220116_103334.jpg

Most már tényleg csak várni kellett. Mikor már kezdett a csontokról leomlani a hús, késznek ítéltem.

img_20220116_122337.jpg

Tarhonyával és ecetes jalapeno paprikával tálaltam. Oké, tudom, egy ilyen ételhez nokedli dukál, vagy legalább egy jó tíz tojásos házi dörzstarhonya. Ez van, lusta vagyok mint a nyavalya.

img_20220122_124552.jpg

Finom lett szokás szerint. A rozmaring és az áfonya kölcsönzött az ételnek egy sajátos ízt, ami egyáltalán nem volt rossz. Egy kis lábosba szedtem magamnak pár evésre valót, a többit elvittem a hadnagynak, hadd egyen valami jót végre.

A darált sertéshúst kiolvasztottam, ráütöttem egy tojást, sóval, borssal, fokhagymával és egy kis vöröshagymával fűszereztem. Némi rozmaringgal, kakukkfűvel adtam neki egy kis mediterrán beütést, aztán négyfelé osztottam és pogácsákat sütöttem belőle. Hétfőn elvittem szegény hadnagynak reggelire, ez legalább passzol a ketogén diétájához.

img_20220116_125943.jpg

71 komment

Címkék: vöröshagyma vaddisznó fokhagyma vörösbor áfonya rozmaring

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1316957646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.30. 13:05:52

Kiváló.
Én tegnap vettem 60 deka vaddiszót pörköltnek.

gigabursch 2022.01.30. 17:08:27

Ennyi - nettó ennyi - húshoz én kb 2× ennyi hagymát tettem volna.

Nekem a vörösbor és az áfonya együtt nagyon kellemetlen. - Ízlés nem vita tárgya.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.30. 17:15:35

@gigabursch:

Kezdő koromban valahol olvastam, hogy kiló húshoz egy fej hagyma dukál. Én egyetértek a hárommal is, mert a kevesebb hagymától érezhetőbb a hús vad ize. Szoktam néha hagyma nélkül, zöldfűszerekkel is főzni "ragunak" húst, és nincs baj az ízzel, fogyaszthatósággal, a vöröshagymát én jobban szeretem zsírban megpárolva kenyérre tenni és megsózva megenni. Talán még neked is ízlene, bár azzal is egyetértek, hogy az ízlés egyéni.

valkür 2022.01.30. 17:39:25

3 db kovászos uborkát cserélnék egy zóna adag vaddisznó pörköltre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.30. 21:35:14

@gigabursch: @látjátok feleim szümtükkel: Én valamiért a túl sok hagymától édeskés ízét érzem a pörköltnek. Amúgy ezek stuttgarti hagymák voltak, lapított, hatalmas fejek, egy megtermett makóinál jóval nagyobbak.
@valkür: Sajnos egy ezelőtt korábban készült az étel.

bontottcsirke 2022.01.31. 07:18:33

@Waka: Igen, ha sok a hagyma túl édes íze lesz a pörköltnek.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.01.31. 07:37:28

Jó a poszt, folyik is a nyálam keményen! Gratula a finom pörkölthöz!
Sajnos én is diétára fogtam magam, és ezért nagyon vágyakozom.
Mégegyszer gratulálok a finom pörihez!
J.

Pierr Kardán 2022.01.31. 08:27:55

Az a jó a pörköltben (mint ezer más ételben) hogy mindenki másképpen csinálja, úgyhogy én most nem mondom el, hogy szerintem hogy kellene csinálni :-))

Amiért mégis írok, az csak annyi, hogy imádom a tarhonyát, amikor csak tudom, akkor tarhonyával készítem én is az ételeket, bármennyire is nem divatos manapság a tarhonya.

Hajrá tarhonya!!!

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.31. 08:35:21

@Pierr Kardán:

Ha az áremelkedés nem csökken, akkor majd egyre többen esznek tarhonyát, mert egyrészről jó, másrészről kiadós és jól laktat.:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.31. 08:39:33

@Waka:

Hagyma kérdésében igazad van.
A vöröshagyma régen akkor volt édes, ha télen egy kissé meghúzta a hideg a kamrában. Pont ezért szerettem ha anyám többet dinsztelt a pörkölt alá, mert akkor jutott nekem egy szelet kenyérre.
Manapság már vannak eleve édesebb hagymák is, ennek elkerülésére használok én salsik hagymát, az nem édes. Tapasztalásom szerint a keményebb hagymák nem édesek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.31. 08:53:20

@látjátok feleim szümtükkel: Ínyesmester megszállott ellenzője a hagymának. Ha tehetné, semmibe se tenne (a szakácskönyve szerint). Van is mindig lelkiismeretfurdalásom, amikor főzök :)

BOAR 2022.01.31. 09:19:31

Kiló húshoz egy fej hagyma simán.
A fűszerezést érdemes előbb elkövetni,a nyers hús még jobban felveszi mint amit már "lezártunk" egy kis hőkezeléssel.
Ami csonttal elbírok, azt metszőollóval vágom. A bordák ilyenek, hacsak nem valami ősöreg példányból valók.

gigabursch 2022.01.31. 13:47:17

Többen szóbahoztátok a tarhonyát.
Nem tudom megállni, hogy koleszos szobatársam kedvenc találós kérdését fel ne tegyem!

- Hogy készül a tarhonya?
- ???
- Fogják a szőrhonyát és megborotválják!

Bocsesz...

gigabursch 2022.01.31. 13:49:16

@látjátok feleim szümtükkel:
Biztos nem szaladnék el előle, affelől ne legyenek kétségeid!
:-)

szivar 2022.01.31. 14:05:43

@gigabursch: Lassan ideje a vetésének...

BOAR 2022.01.31. 15:10:34

@Waka: Sok hagymától édes lesz, az áfonyalekvárral meg savanyítod oszt körbeértél... :-)

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.31. 15:59:48

@szivar:

Mármint a tarhonyának?

Az igazán jó vöröshagymát nem vetik, hanem duggatják március első heteiben.

szivar 2022.01.31. 16:06:24

@látjátok feleim szümtükkel: Ráhibáztál. A tarhonyának. Elég hosszú ideig tart, mire kibújik a földből, addig gyommentesen kell tartani a sorát. :]

valkür 2022.01.31. 18:30:54

@BOAR: az áfonyalekvár savanyít?

Fenchurch68 2022.02.02. 09:26:15

Áfonyalekvár még nem rontott el semmit :) múltkor egy amúgy rém unalmas sertéspörköltbe tettem áfonya híján egy jó evőkanál otelló szőlőből készült lekvárt, édesemnek csak utólag szóltam, mikor már nagyon megdicsérte :D
Bizony, februárban kell vetni a tarhonyát, és októberben bálázni a mustot.

valkür 2022.02.03. 15:52:55

@Fenchurch68: Igen, tudom, hogy jó az áfonyalekvár, egy pici édeskésség minden ételnek jól áll. A hagymát is azért karamellizáljuk a pörkölt alá, hogy tegyen hozzá egy pici édességet.
Csak az lepett meg, hogy savanyítást említettél. Én még savanyú áfonyalekvárt nem kóstoltam, de még savanykásat sem. Nekem az áfonya túl egyoldalúan édes.
Pont emiatt sokkal jobban kedvelem a fekete ribizlit. Az nem is savanykás, hanem valami muskotályos aromája van, sokkal gazdagabbnak és kiegyensúyozottabnak érzem, mint az áfonyát.
Ez persze ízlés kérdése.

kocsmagomba 2022.02.03. 18:45:28

Engem inkább az érdekel, hogyan lehet ekkora csomag vaddisznókhoz jutni!
Elütötte a harci jármű?
Vagy éleslövészeten szaladt keresztbe a cél előtt?
Netán a vaddisznó bekopogott a laktanyába önként, sertéspestis elleni szer reményében, de már a kapuban összeesett?
Hogy történhetett?

szivar 2022.02.04. 06:44:42

@kocsmagomba: Egyszer már ettem őzpörköltet. A honvédség alatt. Betévedt a lőszerraktár területére egy őz, az őrök meg úgy döntöttek, hogy lelövik - ugyanis volt némi 'tartalék' éleslőszerük. Ugyan el nem találták, de a szerencsétlen pára annyira megijedt, hogy nekiszaladt a kerítésnek és kitört a nyaka. Lehet, hogy kár volt bográcsot intézni a hönvédeknek, mert a tisztek megneszelték a dolgot és elkobozták az őzet. Másnap a mi brigádunk volt őrségben, aznap főzték meg a tisztek a pörköltet. Alaposan bebasztak, s elugrottak a közeli faluba még egy kicsinyke folyadékért. Addig meg megvámolta az őrség és a kapuszolgálat a pörköltet... Mit ne mondjak, jól főztek. :D

kocsmagomba 2022.02.04. 15:56:45

@szivar:

Mondjuk ezzel a fegyverrel, ami emlékeim szerint az őrség tagjainál rendszeresítve volt, művészet lett volna eltalálni bármit is... :D Őrtoronyból, messziről... csak a lakosság ijesztgetésére jó.

tinyurl.com/3a44u7zr

szivar 2022.02.04. 21:30:34

@kocsmagomba: Minálunk AK-t használtunk. Egy-kettő kivételével nem voltak belőve. Az egyik surranótárs simán leszedte a kerítés tetejéről a mostoha-unokatesómat. :D Köbö 450 méterről...

kocsmagomba 2022.02.04. 21:59:38

@szivar: Na ja. Én is paráztam egyszer, mikor megléptem éjszaka a laktanyából a kerítésen keresztül, pont nem a "mieink" voltak őrségben. Ki tudja melyik hülye paraszt képzeli magát Rambónak, 200 éles lőszerrel felszerelve az őrtoronyban. :(
De meg kellett lépnem, mert dolgom volt a városban éjszaka. :))) Azután másnap, már őrségváltás után, vasárnap délután a kapun mentem vissza a "mieinkhez". :) Vasárnap délelőtt nyilván nem kerestek bent... :)

Őzet lőttek őrségben nálunk is egyszer. Szintén az erdő mélyi lőszerraktárnál. Hülye pesti gyerekek a nyóckerből ráadásul, azok meg eladták az altiszteknek pálinkáért és rúd szalámikért. Sajnos nem voltam ott, hogy átbeszéljem velük, aznap nem voltam szolgálatban.

Erről a két hülye nyóckeres pesti gyerekről eszembe jutott a sztori: Láthatóan jól elvoltak a seregben, kérdeztük tőlük, hogy miért bírják ők ennyire jól a bezártságot és a semmittevést, amitől mi majdnem megőrültünk. Csendben jött a válasz: "Nem először csináljuk..." :)))

szivar 2022.02.04. 22:23:49

@kocsmagomba: Zsold előtt pár nappal azon tanakodtunk, hogy miből kellene bort venni a körletnek. Kinéztem az ablakon és megláttam a rengeteg kidobált üveget a századszint környékén... Visszaváltjuk és lesz pénz! Nos, ahogy ott szedegettük az üres üvegeket (több száz üveg gyűlt össze!), megjelent a laktanyapkh, aki hírhedten g..i volt.
-No, katonák! Század, rendfokozat, név - diktálják!
Akkor már sejtettük, hogy ebből nem jövünk ki jól. Másnap századsorakozó, a századpk sorolta a neveket, mindenki egy kissé feszült (és másnapos) volt.
-Az alezredes úr összeírta az önök neveit katonák! Nem tudom, hogy mit műveltek, de előterjesztette magukat fejenként három nap jutalomszabadságra, mert szabadidejükben a külső körletet karbantartották...

Voltak ott érdekes történetek...

Amúgy elbaszarintottam a fogalmazást. Egy-kettő kivételével nem voltak belőve. =>> Egy-kettő nem volt belőve.

old forester 2022.02.05. 12:38:29

@kocsmagomba: Ez is egy lehetőség: shop.matusz-vad.hu/hu
Házhoz is szállítják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.05. 19:02:50

@old forester: Nem mondanám, hogy a legköltséghatékonyabb megoldás, de igazad van - ez is egy lehetőség.
Nincs valakinek megoldása arra, hogy a feleségem is megszeresse a vadhúst????????

kocsmagomba 2022.02.05. 19:09:34

@old forester: Köszönöm. Azt hittem, csak üzletnek szállítanak, legalábbis, mikor utoljára néztem, így volt.
Magánszemélynek most is korlátozott feltételek között történik a fizetés és a szállítás, ha igaz, ami a honlapon van. Néha látom a kocsit. Keresztül a Mátrán. ;) Gondolom szállodának, étteremnek szállítanak ide. Távoli vadhúst.
Vizet a Dunába...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.05. 19:12:58

@kocsmagomba: Az a gyanúm, hogy a Tömjén Zsóti beletette a lábát az üzletbe ...

kocsmagomba 2022.02.05. 19:18:09

@Andrass9: azt kell mondani neki, hogy szelíd. :)
Sokat számíthat a pácolás. Ami után persze azt mondod, hogy egy különleges marhahús.
Mindenképpen vaddisznóval kell kezdeni a beavatási szertartást! Egy vaddisznó pörköltet erős fűszerezéssel simán el lehet adni nem vadnak.
Aztán jöhet darálva. Belecsempészve ide-oda.
Talán a vadhúsból készült kolbász.
Vagy egy muflon stake, mondd azt neki, hogy újfajta Argentin húst találtál a madarasban.
Hazudni kell, nincs mese! :)))

kocsmagomba 2022.02.05. 19:19:33

@Andrass9: sokan élnek ebből, nem kell mindjárt csúcsragadozóra gondolni... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.05. 19:20:42

@kocsmagomba: Basszus!!! Nincs egyenesebb megoldás???
Na mindegy. Ma kivettem a pácból a sonkát, kimostam, és most szárad a ventillátor alatt. Holnap reggel megy a füstölőhöz ...

Topy 2022.02.05. 19:27:28

@kocsmagomba: tavaly október óta van lakossági üzletág
egyébként meg magántulajdonban lévő cég, nem csak vaddal, hanem egoztikus húsokkal, felső kategóriás steak-et, magasan előfeldolgozott termékeket, édesvízi és tengeri halakat, rákot és kagylót is forgalmaznak
annyira nem tengerbe vizet, ha a Mátrában jár az autójuk...

kocsmagomba 2022.02.05. 19:30:30

@Andrass9: idén (se) csinálok sonkát :(

Mekkora a sonkád? Csak hogy irigykedjek.

Tudod. Vidéken kolbásztöltés után és gyerekszülés után ugyanazt kérdezik: "És hány kiló lett?" :D

kocsmagomba 2022.02.05. 19:41:41

@Topy: Látom. Én már régebben is néztem a honlapot és pont azért, mert láttam az autót is magam körül járkálni, meg rákerestem utána a neten.
Tavaly október óta biztos nem néztem, ez volt az új információ! Köszi, hogy felhívtátok a figyelmet!

Másik: van itt vad, csessze meg, csak nem jut el hozzám. Most itt meg nem nevezett okokból ebben a dologban közeli változást remélek, mármint, hogy mégis tudok majd közeljövőben helyi friss vadat szerezni.

Tudod, mikor vargányázás közben előttem állnak fel a pöttyös kis gidák a fűből, vagy szarvas szalad előlem, netán disznó szja telibe a kertkapum elejét reggelre az utcán...
Most meg bejár éjszaka egy szarvas, eszi a tuját.
Reggel munkába menet vadnyúl figyel vagy fácánok az út mellett.
Ősszel többször üthettem volna el muflont egy útkanyarban napkeltekor, de mindig figyeltem rájuk, már tudtam első alkalom óta, hogy ott jönnek rendszeresen. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.05. 20:11:59

@kocsmagomba: mintegy 4-5 kiló, első sonkája a gyesznónak.

old forester 2022.02.05. 20:17:01

@Andrass9: Próbáld a vadhús előnyös tulajdonságaival meggyőzni. De ha a „vadíz” a probléma, arra elméletileg van megoldás(amivel én nem értek egyet és nem alkalmazom) a hús beáztatása. Ami után ugyan csökken vagy eltűnik a „vadíz”, de akkor meg az lesz ami egyik barátommal történt. Szeretett volna megfelelni mindenki ízlésének, ezért beáztatta a szarvashúst. A vacsoránál meg nem akarták elhinni, hogy szarvasborjú volt az elhullott állat amiből készült a pörkölt. Akkor meg már mindegy, a marhahús olcsóbb.
Egyébként a költséghatékonyság csak akkor az igazi, ha tényleg betévedt a kertedbe és infarktusban kimúlt az állat. (De ez sem sima ügy, de most nem részletezem.)
Elméletileg a legtöbb vadásztársaságnál az elejtő vadász megveheti az elejtett vad húsát bizonyos feltételekkel(kb.7-800 ft/kg). Gondolhatnánk ez milyen k.jó, de ha hozzáadod a vadászat egyéb költségeit, akkor ott vagy a Matusz-Vad árainál. Viszont az is igaz, hogy abban az összegben benne van az „élvezet” is, a vadászat élménye.

gigabursch 2022.02.05. 20:34:54

@Andrass9:

Két megoldást látok:
1.) Addig éhezteted, amíg rá nem szokik :-)
2.) Együtt főztök valami jót, és kezdjen el kóstolni.

Amúgy őz orjából kiváló tatárbifszteket lehet csinálni.
Esetleg...

BOAR 2022.02.06. 13:27:10

@gigabursch:
"Amúgy őz orjából kiváló tatárbifszteket lehet csinálni."
Meg a lófaszt...
Se őzből, se gímből nem jó a tatár. Pláne az őznek nagyon karakteres íze van, az nyersen borzasztóan leural minden egyebet. Gím tatár kísérletem húspogácsaként végezte a grillen.
Dámból már más kérdés, két hete ettem dám bélszínből tatárt, az finom volt.

gigabursch 2022.02.06. 18:24:28

@BOAR:
1.) De!
2.) Ízlés nem vita tárgya!
3.) Majd akkor nyilatkozz, ha csináltad!
4.) A kioktatósdit meg otthon gyakorold!

Csók!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.06. 19:05:04

@gigabursch: Kicsit megengedőbb kritizálásra állj át légy szíves! Köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.06. 19:06:54

@BOAR: Úgy értesültem, hogy vadból nem készítünk tatárt, ha hosszan akarunk élni ...
Persze tévedhetek, és akkor hamar megszabadulok a fájdalmaimtól.

gigabursch 2022.02.06. 21:01:47

@Andrass9:
OK.

Csak disznóból nem - a nagyvadak közül -, ugyanis a disznó férgei (pl. trichinella) áttapadnak az emberre. A többieké nem.

Kumari aki Nilüfer 2022.02.07. 08:28:53

Sertést és vadat nyersen nem eszünk. Ti se egyetek, haltak már bele, annyit nem ér...Mondjuk a marha tatáron kívül semmi húsfélét nem ennék nyersen, halat sem, és a félig átsütött húsoktól is rosszul vagyok, látni sem bírom, mikos kivillan a nyers színe..De ez utóbbi magánügy, az első mondat viszont nagyon megfontolandó.

BOAR 2022.02.07. 17:59:16

@Andrass9: Kolbászt is csinálunk vadból. Még vaddisznóból is ha valaki megbízik az állatorvosban aki bevizsgálta.
Pedig a füstölés és a sózás nem öli el az igazán csúnya dolgokat.
Pécsváradon volt egy vadfeldolgozó, ők csináltak vaddisznó kolbászt, nagyon finom volt.(Lehet, most is csinálják csak már megszakadt a kapcsolatom velük).

BOAR 2022.02.07. 18:11:29

@gigabursch:
1.) Nem
2.) De. Illetve nem vita tárgya csak görény dolog hülye ötleteket adni mert a méregdrága őzgerincet kár elcseszni olyan célra ami aztán az asztal közepén fog megszáradni vagy húspogácsa lesz belőle mint az én gím tatáromból.
3.) Nem fogom megcsinálni, szarvasból is a túl aromás íz volt a probléma, az őznek pedig még markánsabb "vadíze" van, már a szaga is erős ahhoz, hogy nyersen együk.
Amúgy lehetőség szerint vadhúson élek úgyhogy rossza ajtón kopogtatsz.
4.)B+, ha ilyen érzékeny vagy, akkor B.tízparancsolat első három pont...oszt jónapot.
(alias "Nyilas")

BOAR 2022.02.07. 18:13:20

@Kumari aki Nilüfer: Sertést sem? Szalámi, kolbász? Az is nyers.
A sonka és a szalonna is.

BOAR 2022.02.07. 18:15:26

@Kumari aki Nilüfer: Amúgy nyers haltól kaptam szalmonellát a kilencvenes években de az sem vette el a kedvem pl. a sushi evéstől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.07. 18:25:06

@BOAR: Én annyi sushit eszem, hogy ti mind betegek lennétek tőle!
Amikor a égem először küldött ki Tokyoba mint VIP vendég, akkor láttam először nyers herkentyűt. Vittek a legelegánsabb kis éttermekbe, ahol csodás géshák szolgáltak fel, és zenéltek nekünk! (Akkor még elég fontos vendég voltam). A Tataminhoz ülve kaptam az élemet. A tányérból visszanézett a kaja ...
Manapság már ez nem zavar, mert tudom, hogy az finom!
Eddig semmilyen élelmiszermérgezést nem kaptam, pedig mindent megkóstoltam!
Így kell élni! Minden félelem nélkül, mert valahogy úgyis meghalunk ...

BOAR 2022.02.07. 18:30:22

@Andrass9: A nyers haltól galandférget kapunk, a füstölttől gyomorrákot, a válogatós vendégtől meg idegbajt... :-)

gigabursch 2022.02.07. 19:35:58

OFF

@BOAR:
Miután személyem felé az összes mondanivalód kimerül mindig a B10 1-3-ban, úgyhogy majd akkor veszek figyelembe, ha lesz is rá ok.

ON.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.07. 19:52:56

@BOAR: Én csak a legutóbbit vettem észre ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.07. 19:54:15

120 csilimagot elvetettem. Már 60 kikelt, de az az ő bajuk ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.07. 19:56:11

@gigabursch: Pedig érdemes lenne rá figyelni! Szerintem több tapasztalata van, mint bármelyikünknek (az enyémnél BIZTOS!)

BOAR 2022.02.07. 20:52:22

@gigabursch: Olcsó kibúvó amikor szembesítenek, hogy hülyeséget beszélsz.
Az a helyzet Bence fiam, hogy hiába tartod a világ eszének magad, vannak dolgok amikhez nem értesz. Ilyen a vadászat és a gasztronómia(is).

Kumari aki Nilüfer 2022.02.09. 09:55:20

@BOAR: A sonka-kolbász dologban igazad van.
Szalomnellát a legkisebb gyerekem a túró ruditól kapott, semmi sem életbiztosítás..ebben is igazad van.
Attól azonban bizonyos nyers dolgokat én nem fogyasztok.De legyen ez az én bajom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.02.09. 20:28:22

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk senki nem kapott ellát, pedig mindent eszünk!

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.10. 07:49:52

Reggeli jóóó hangulat.

24.hu/belfold/2022/02/10/ujpest-birkanyaj-video/

Kecske vezet, birka kérdezi beveszitek-e birkának? Többi rábólint, hogy beeeee...:D

szivar 2022.02.10. 08:57:40

@Andrass9: Amíg voltak kacsáink, addig kacsatojásból készítettem a gyümölcshabokat. Senkinek semmi baja nem lett, de az is lehet, hogy csak szerencsénk volt. Mert az álmoskönyvek szerint a kacsatojás nem jó semmire sem...

Kumari aki Nilüfer 2022.02.10. 20:24:30

@szivar: Én úgy tudtam, nyersen nem jó semmire, főve sütve lehet.Én így tudom, nekünk is voltak kacsáink gyerekkoromban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.11. 08:15:21

@Kumari aki Nilüfer:

Gyekekoromban én azt hallottam, hogy a kacsák a falu széli kacsaúsztatóba, kert alatti vizes helyekre jártak, és az bizony pocsolya volt. Ebből kifolyólag a kacsatojás szalmonellát terjeszthetett, és ezért nem ették. Azért biztosan volt, aki megette, de soha nem halottam, hogy a faluban valaki kacsatojástól lett volna beteg. Zöld baracktól viszont előfordult vérhasnak nevezett betegség, ami lehetett akármi, mert az illető gyerekkel egy helyen ettük a barackot, és csak egy gyerek lett beteg. Persze akkoriban még nem volt net, és nem tudtuk kiguglizni mi okozhatta a kórságot.

Kumari aki Nilüfer 2022.02.11. 08:42:49

@látjátok feleim szümtükkel: Felénk nem volt kacsaúsztató, a baromfiudvarban éltek a kacsák, azt tudom, süteménybe anyu nem tette a kacsatojást..egyébként többnyire eltojtak valahova( tüzifa gallyak alá, stb, és egy csapat kiskacsával jöttek elő:D Nem volt napirenden a kacsatojás evés olyan gyakran.
Mi is ettük a zöld gyümölcsöt, de a vérhas nem attól volt, azt valami baci okozza, viszont mifelénk fosatónak hívták, ha egy gyerek elcsapta a hasát, többnyire a szilvaszezonban. A nemtudom szilva kifejezetten fosató.
Akkoriban az volt a hír, hogY A CUKRÁSZOK A KRÉMEKBE TETTEK KACSATOJÁST, NYILVÁN NYERSEN, MEG A FAGYIBA, ÉS ATTÓL LETT SZALMONELLA FERTŐZÉS CSAPATOSAN, mÉG CSAK RÁDIÓ VOLT, MEG A nÉPSZABADSÁG, ONNAN LEHETETT HALLANI. Jaj. Véletlenül nyomtam nagybetűt, bocs.

szivar 2022.02.11. 10:08:18

@Kumari aki Nilüfer: Falunkban volt egy emlékezetes lakodalom, de ezt már mintha írtam volna. Szóval minden baj ott kezdődött, hogy a faluban csak kettő hűtő volt, egy a hentesnél, egy meg a boltban. Nyár volt, dögmeleg, de azért krémest terveztek desszertnek. Ezzel sem lett volna nagy baj, viszont az már annál is inkább baj volt, hogy pénteken dél környékén már kész volt a krémes, ami úgy elvolt egy 'hűvös' sarokban másnap ebédig... Végeredmény: kettő halott és mindenki a körházban kötött ki, aki evett a krémesből. S mint utóbb kiderült, ahhoz a süteményhez is kacsatojást használtak. Felénk azóta van rossz híre a kacsatojásnak - bár szerintem a tyúktojás esetében is hasonló végeredménnyel zárult volna a lakodalom.

Kumari aki Nilüfer 2022.02.11. 16:19:01

@szivar: Nyilván a krémbe nyersen tették a tojást, de az is biztos, krémest nyáron ma sem szívesen veszek, ha pl, haza kell hozni a városból hűtés nélkül, annak elég egy óra a melegben, hogy megbuggyanjon. Hűtőtáskával szállítjuk a húst és tejtermékeket is, amilyen melegek vannak mostanában, míg hazaérünk, pont megpunnyad a csomagtartóban.Gyerekkoromban a krémesek ideje a tél volt.Húst meg annyit ettünk, amennyit tartottunk.

szivar 2022.02.11. 17:53:27

@Kumari aki Nilüfer: Erről beszélek. A krémes az romlandó portéka, nyáron is elmegy, de csak frissen készítve és hamar a gallér mögé rakva. Anno akármiből is készült volna, gyaníthatólag ugyanúgy lerobbant volna a násznép...

Nálunk a gyümölcshab a nyári szezonban készült mindig, mert akkor érett az eper (aka.: szamóca), a málna, a faeper, a szeder, a... A sok-sok finomság. Tojás be, megmos, letör, habot ver, gyümi belekever, fél óra múlva már hírmondó sem volt belőle. Bár a száraz tésztától sem lett beteg senki sem, pedig abból is lett pár kilóra való a tojószezonban...

Mostanában meg csak törpecsibéket tartunk, akkor is van friss tojás, amikor ún. 'befagy a tyúkok segge'. Hálás jószágok, csak némelyiket sajnálom levágni. Mégiscsak kiscsibe kora óta nevelgetjük őket... A tavalyiakból van egy olyan kakas, ahol 'homokszem' kerülhetett a gépezetbe. Mondjuk ezzel nem is lenne baj, ha nem engem akarna mindenáron megcicerélni...

valkür 2022.02.11. 19:51:15

azért mégiscsak van valami haszna a netnek:
"A szalmonellák igen elterjedtek állatállományainkban, különösen kacsákban. Fiatal
korban önálló, idősebb korban szövődményes, vagy szervre lokalizálódó betegségek
formájában fordulnak elő. A kórokozó-hordozás és -ürítés gyakori. A fertőző forrásoktól
függően a Salmonella-fajok előfordulásának gyakorisága időközönként átrendeződik. Még
ugyanabban az állománycsoportban a napos és kifejlett állatokban is más-más fajok
fordulhatnak elő.
57
Az állategészségügyi veszélyen és veszteségeken túl a közegészségügyi szerep is
jelentős. A hús vágóhídi, többnyire kenődéses fertőződését az alaposan sütő-főző magyar
konyha nagyrészt kiküszöböli. A tojáshéj-fertőződés azonban problémákat okozhat, főleg
nyers konyhai termékekben. A konyhatechnika, főleg a cukrászipar, sajátos zsírösszetétele
miatt a kacsatojást kedveli. Az általános higiéniának, az itató- és úsztató víz viszonylagos
tisztaságának, a tojás gyűjtésének, tárolásának, a tojáshéj fertőtlenítésének nagy jelentősége
van. "
forrás: 56-57 oldal, moaebt.hu/wp-content/uploads/moaebt.pdf

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.13. 19:59:24

A vaddisznó husiból ma lett pörkölt.A hús nagyon szép volt, vákumos tálcán, mellé csatolva egy csomag kakukkű, borsikafű és majoranna keveréke. Egy tatai kft. forgalmazza.

A pandafazekamban főztem meg, a próbafőzés kiválóra sikeredett.
Még most is tele van a lakás a fűszerek csuda jó illatával.
süti beállítások módosítása