Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gombócleves ismét

2022.01.12. 09:25 Waka

Annyira nem lett gombóc a gombóc, de csaknem.
Több tényező konstellációja kellett ehhez az ételhez. Az egyik, hogy a tél köztudottan a bőséges és gazdag forró levesek évszaka. Aztán hétfőn a csumiban éppen valami bakonyi betyárlevesnek titulált leves volt ebédre, amitől ihletet kaptam (meg egy kis szélgörcsöt). Arról nem is beszélve, hogy a gombóclevesek nagy kedvenceim. Szóval megvolt minden, hogy főzzek egy levest, már csak a boltba kellett elmenni pár apróságért.

img_20220108_124104.jpg

Hozzávalók:
- 2 kg húsos csont
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- kis darab zellergumó
- 1 kisebb karfiol
- 1 nagy csokor petrezselyem levél
- 0,5 kg krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 10-12 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- fekete bors
- 1 szárított fűszerpaprika
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- só

img_20220107_140021.jpgimg_20220107_143600.jpg

A csontot előző nap egy vöröshagymával, a babérlevéllel, 8 gerezd fokhagymával, a szemes borssal és egy jó kanál sóval bő három óra alatt megfőztem.

img_20220107_145332.jpgimg_20220107_165741.jpg

A léből kiszedve hagytam kihűlni, majd a húst lebogarásztam a csontokról. Egész jó húsos volt, több mint 90 deka hús jött le róluk. A lét az erkélyre tettem éjszakára.

img_20220107_170005.jpgimg_20220107_173453.jpg

Másnap a zöldségeket megpucoltam. A karfiolt rózsákra szedtem, a többit felkarikáztam. Hozzá aprítottam a vöröshagymát, a fokhagymát, a karfioltorzsa használható részeit és a petrezselyemzöld szárát is. A krumplit felkockáztam és feltettem főni.

img_20220107_145643.jpg

A főzőléről leszedtem a megdermedt zsírt és felolvasztottam.

img_20220108_103357.jpg

A zsíron megpirítottam kicsit a zöldségeket (a karfiol kivételével), majd felöntöttem a főzőlével.

img_20220108_104412.jpgimg_20220108_104515.jpg

Egy órán keresztül főztem. A közben megfőtt krumplit kihűtöttem és villával összetörtem. Sóztam, hozzáadtam a lisztet, a tojást és a petrezselyemlevél nagy részét.

img_20220108_102152.jpgimg_20220108_102457.jpg

Elkevertem. Ekkor már látszott, hogy ebből bizony nem lesz gombóc, mert igencsak lágy ahhoz. Lisztet már nem akartam többet belerakni, úgyhogy maradt a kanállal szaggatás.

img_20220108_103408.jpg

Egy óra elteltével beleraktam a levesbe a karfiolt és a húst.

img_20220108_113635.jpg

Fél óra múlva a karfiol megpuhult, beleszaggattam a gombócot a levesbe és még egy negyedórát főztem.

img_20220108_122539.jpg

A végén megszórtam a maradék petrezselyem levéllel és elzártam a gázt.

img_20220108_123649.jpg

Igazság szerint még egy tejfölös habarást terveztem, de már nem fért volna bele a lábosba. Sebaj, így is elég tartalmas lett.

img_20220108_123725.jpgimg_20220108_124048.jpg

Ritkán szokott rosszul sikerülni a főztöm, de ez most igazán jól sikerült. Ahogy az elején említettem, gazdag, bőséges leves lett. Meg rengeteg. Szerencsére Kistesó meglátogatott, rásóztam pár dobozzal.

33 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma gombóc karfiol sárgarépa petrezselyem csontleves húsos csont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4116810714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.01.12. 10:43:05

Miért jó a zöldségeket megpirítani?

kocsmagomba 2022.01.12. 17:13:50

@gigabursch: Megpróbálom. Amikor olyan levest készítek, ahol előre főzött alaplevet használok, akkor kevés kivétellel mindig odapirítom a felvágott zöldségeket.
A zöldség így íztelen vizet veszít, csak azért, hogy utána fel tudja venni az ízes alaplevet.
Némi pirult zöldség-cukor sem árt meg némely levesnek.
(például van egy karfiol levesem, amikor is az apró darabokra szedett karfiolt is odapirítom a fazék aljához, utána öntöm fel húsos csont alaplével, sőt még lisztszórás is van a pirítás végén, de a végén nem látszik barna pirult rész sehol)

Répát és egyéb gyökérzöldséget vagy karalábét szintén odakozmálom sok esetben. Borsólevest is így kezdem. Gyökérzöldség pirul, de a borsó nyilván nem, az később jön bele.

Telt íz boldogít a pirítás után, nem lesz az a vízben főtt, ázott kutyaláb "élmény". :)

A szimpla húsleves és a Jókai bableves a kivétel, ott nincs helye pirításnak.

kocsmagomba 2022.01.12. 17:16:16

@gigabursch: jajaja, gulyáslevest is később zöldségelem, de ott meg a csontos húsokat pirítom meg először, bocs, kimaradt

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.12. 17:35:53

@gigabursch:

Mert a pirítot zöldségnek csuda jó íze van.
Ma ebédre kevés olajon és kevése vízzel megpároltam-pirítottam egy jó nagy marék kockára vágott, fagyasztott sárgarépát. Amikor már jó édeskés íze volt, rátettem egy csíkokra vágott pak choit és már fedő mélkül pirítottam tovább. Még kissé roppanos volt a káposzta, amikor megszórtam egy csipet ( tényleg annyi ) vegetával, sóval, majd karikára beleszeleteltem egy adag főtt virslit, ami a zöldégnek jó ízt adott. Egy baja volt, gyoran elfogyott.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.12. 17:47:48

@kocsmagomba:

Nálunk egy időben divat volt a lekozmált zölborsó, de kárba sosem ment, mert a három palotapincsink mindig megette.

Jó ez a gombócleves, és holnap főzök is, csak hús nélkül, síma zöldséglevest.
Szerintem a gombóc tésztájába kellett volna egy diónyi zsír, akkor nem lett volna ragacsos ( szakácsnő rokon receptje alapján állítom ).

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.12. 17:49:07

Valami hülye ellenőző ablak jön elő a komment küldése előtt, és nem engedi a küldést. Mi a fene lehet ez?

kocsmagomba 2022.01.12. 18:43:35

@látjátok feleim szümtükkel: Engem is szívat mostanában, el akarja dönteni, hogy robot vagyok-e vagy nem. Szerintem én ezt jobban tudom, mindig becsapom. Neki embernek látszom, pedig robotolok. ;)

vucsidol 2022.01.12. 19:27:57

Nálunk, valami egészen más volt a gombócleves. :-)
Néha, ha valamihez sóba-vízbe krumpli köret készült, anyám valamivel több krumplit főzött, abból(plusz liszt és tojás) apróbb gombócokat csinált, aztán a szalonnazsíron pirított vöröshagymás pirospaprikás alapot a krumpli főzővízével felengedte, ha felforrt bele a gombóc és kész is van.
Nem mondom hogy rajongtam érte, de egyszer-egyszer meg lehetett enni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.12. 20:38:42

@gigabursch: Évek óta így csinálom, a fene tudja honnan jött az ötlet. A répából kioldódott szín kicsit megfogja a levest, aztán jó lesz.
@kocsmagomba: Annyira nem szoktam megpirítani, inkább dinsztelem. A hozzáadott só segít, hogy összeessen.
@vucsidol: Ez egyáltalán nem hangzik rosszul. Kicsit fel lehetne ezzel-azzal dobni, hogy egészen jó legyen. Felveszem a tervek közé, lehet, hogy kipróbálom.
Ps.: A tervek listája tengernyi hosszú, csak a könyvjelzők elfoglalnak egy jelentékeny helyet a merevlemezen. :)

gigabursch 2022.01.13. 03:24:14

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel:
Így már világos, köszi.

@vucsidol:
(bocs, egy kicsit személyes)
A sok-sok fura nick mellet végre egy olyan, amit tudok is mihez kötni. Volt egy könyv, aminek az a címe, hogy 'A csodálatos Vucsidol'. Egy vajdasági író kisregénye volt. Jól sejtem a kapcsolatot?

gigabursch 2022.01.13. 03:26:00

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba:
A politikai blogokban vannak olyan kretének, akik szétrombolnak mindent a tömeges hozzászólás gyártásaikkal. Ennek kiütése az ún. 'reCaptcha védelem' a teljes blog.hu-n.
Nem lehetetlen ezzel együtt élni.

Fenchurch68 2022.01.13. 12:25:01

@vucsidol: Ez konkrétan gnocchi, ha anyukád nem olasz, akkor feltalálta a (spanyol) olaszviaszt!

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.13. 12:33:43

@Fenchurch68:

Baj, ha magyar az a viasz?
Anyám amikor gombócot főzött, a krumpli főzőlevéből rántottleves alapot csinált, és abba főzött a gombóc tésztából apró gombóckákat. Akkor nem értettem miért kell a gombóc mellé gombócleves. Ma már értem, hogy semmi nem veszhetett kárba az akkori konyhákon, még a krumpli főzőleve sem.

kocsmagomba 2022.01.13. 17:42:24

@látjátok feleim szümtükkel:

"At mondjuk, hogy emberség. Ez mi?"

Állatság.
:)))

Kumari aki Nilüfer 2022.01.13. 17:54:32

@vucsidol: Felénk ez a ..levébe tészta nevű leves volt, pl, törtpaszuly, a levébe tészta, krumpli, a levébe tészta. Emlékeim szerint a levet egy "pergelt" alapba öntötték( hagyma zsíron pirítva, felengedve, zöldséggel, vagy csak petrezselyemzölddel, sóval, és bele a tészta).

vucsidol 2022.01.13. 18:13:52

@Fenchurch68: Ha belegondolsz, gnocchi, nudli, gombóc egy kutya.

szivar 2022.01.13. 23:39:56

@Kumari aki Nilüfer: Öreganyám csinált olyan gyors és olcsó leveseket, mit a mai napig visszasírok, mert annyira finomak voltak. Például a tésztaleves. Tészta megfő, bele egy vöröshagymás és/vagy fokhagymás rántásszerűség, és kész is. Frissen gyúrt tésztából volt az igazi. Kenyértészta, sültkolbász zsírjával megkenve és hajtogatva. Volt, amikor jutott bele kolbász is...

A két háború alatt és között kitapasztalta a fortélyokat, hogy hogyan lehet a semmiből hat-nyolc személyre főzni...

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.14. 10:29:16

@szivar:

Nem viszasírni kell a régi ételeket, hanem megfőzni.:D

Mellesleg a frissen készült tésztához is van gyors megoldás, nyújtó-vágó gép + az a tíz perc, myí meggyúrod kézze. De ha van aprítógép, abban összekeverhető a liszt és a tojás, majd rövid idő alatt kézzel meggyúrható, utána meg irány a nyújtó-vágó masinéria.

szivar 2022.01.14. 11:38:08

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem még egyszer sem sikerült olyan finomra. Meg lehetett enni, de az íze az nem volt olyan, mint amire emlékezem. Lehet, hogy öregszem és megfakultak az emlékek?

Nálunk a tésztagyúrás az úgy kezdődik, hogy 15 törpetojás, liszt meg amennyit felvesz...

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.14. 14:31:56

@szivar:

Próbáld meg a tésztát kevesebb tojással és némi vízzel készíteni. Anno sokszor nem volt a háznál egy tojás sem, volt ahol tyúk sem, de atól még főztek tésztát amit nem a boltba vettek. Szerintem az ilyen tésztából főzött krumplistésztánál finomabb nincs. Én galuskát is szoktam ilyen módon készíteni, sokkal puhább, mint a tiszta tojásos. Persze van aki azt szereti, van rajta harapnivaló.
Anyám arra vigyázott, hogy húslevesbe csak tojással gyúrt tésztát főzzön, egyébként gyakran vizezte.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.14. 15:00:39

@szivar: Nagymamám pont így, anyukám is sokat megőrzött, sajnos én ezeket már nem tudom, csak egy részét.Fel kellett volna jegyezni..

Kumari aki Nilüfer 2022.01.14. 15:05:40

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, a krumplis, mákos stb tésztához egy tojás és langyos sós víz dukált, Frissen volt az igazi, természetesen.levesbe tíz tojásos tészta, anyu olyan zabszemet tudott vágni, amilyet sehol sem láttam még..aprócskák, szabályosak. Sajnos megfőztem az utolsó adagot nemrég, nincs már mama, hogy gyúrjon, és főleg, hogy kézzel vágja:((
Csigát is csináltunk, azt tudok olyan aprót..de veszem, igaz, házit. amit itt a faluban idős hölgy csinál kézzel.Bevallom, sokszor csak azért, mert ezzel egészíti ki a nyugdíját, így lehet segíteni neki-

szivar 2022.01.14. 16:55:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ha már szóba hoztam, akkor ma készítettem egy ebédecskére valót. Nem volt kedvem hagymákkal pöcsörészni, így csak paprikás zsírt öntöttem rá. Már hasonlít az íze... Legközelebb a paprikás zsírt már az elején hozzá fogom önteni a tésztaléhez. Hátha jobb lesz...

Itt nem rakok a tésztához vizet, kettő okból kifolyólag. Egy: annyi tojás van, mint a szemét. Kettő: eddig nem gondoltam, hogy befolyásolja a tészta rághatóságát...

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk az egész családból csak nekem mondta el a krumplis lángos||kenyér receptjét. De volt sok közös vonásunk a mamával az ízlés terén. Ő is rühellte a karfiolt, a karalábét, a tökfőzeléket... :D

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.14. 19:40:04

@szivar:

Nyilván nem szoktál bolti téztákat főzni, akkor tudnád. Legutóbb találtam a multinál egy saját márkás durum lisztől készült metéltet, na azt szeressük. Igaz, hogy még sosem sikerült szétfőzni, de nagyon ízes, és jó az állaga.

szivar 2022.01.14. 19:49:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ízlés kérdése. Anyám szerint kemény volt a mai tészta, szerintem meg szétfőtt. Én személy szerint szeretem az al'dante tésztát.

S de, szoktam boltiból is főzni, sokszor el is szörnyedek a használatin...

valkür 2022.01.14. 20:27:09

B.Ú.É.K!
Nézem, miket főztetek.
Éhes vagyok. Ma a doboz aljából felkapirgált maradék kimcsiből, friss pak choi-ból meg egy marék sertéscombból rittyentettem valami koreai utánérzésú pörköltszerűséget.
De már éhes vagyok.

valkür 2022.01.14. 20:38:02

@Kumari aki Nilüfer: Ezeket nem lehet feljegyezni. Pontosabban a jegyzetből nem lehet rekonstruálni ezeket az olcsó alapanyagból készült családi recepteket. Valahogy a szívüket főzték bele, vagy nem tudom. Ha ott vagy mellette és eltanulod, talán sikerül. De papírról lehetetlen rekonstruálni, nem lesz íze, mert csak liszt, só és víz, hiányzik belőle a lélek és a tapasztalat.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.15. 11:20:08

@valkür:

Ez csak részben igaz. Mert hiányoznak azok a zöldségfajták is, amiből főztek. Kertben, földben nőttek, nem voltak vízben és egyéb anyagban, és anyaggal hajtatva, tele voltak ízzel, nem vízzel. Ugyan így a húsok is. A disznó minimum egy éves volt amikor levágták, a húsa tömör volt, nem folyt ki egy kiló húsból fél liter víz. A kétlábúak sem 6 hét alatt nőttek vágási méretre, nem ettek minden féle tápot, adalékot, vitamint, étrendkiegészítőt. A szójáról azt se tudta a paraszt, hogy mi az. Borsót is csak annyit látott, amit az asszony a kertben szedtt és nem a disznót etették vele.
A kenyeret kovásszal és nem minden féle adalékkal sütötték. Nem is volt annyi túlsúlyos ember sem, mint manapság.

Persze érthető, sok embernek sok táplálék kell, ehhez aztán - a haszon érdekében is - minden féle módszert kitaláltak. Nem is véletlen, hogy sok másnapos kenyeret szinte lehetetlen megenni.

BOAR 2022.01.15. 14:10:52

Waka,
minden tiszteletem az önuralmadért. Én a főt húst már azon melegében megettem volna amikor kivetted a csontokat a léből...aztán marad a zöldségleves... :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.15. 15:42:25

Csütörtökön az udvari szállítóm hozott két bő 40 dekás pisztrángot. Ugyan nem filéztem ki, de az egyik ikrás volt, úgyhogy pénteken kaviár volt reggelire vajas kenyérrel, pár csepp citrommal.
süti beállítások módosítása