Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: Ismét monstre adag körömpörkölt rotyog - kivételesen a garázsban, mert ott nincs olyan meleg. A di... (2022.08.18. 07:51) Kis adag körömpörkölt
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: én már keresem a boltban, még mielőtt hatósági áras lesz ... (2022.08.15. 20:22) Sárgaborsó főzelék pirított hagymával
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Köszönöm! Én a milgammát szedem , évi egy kúra, a cukor miatt, mert néha bizsereg a... (2022.08.12. 08:19) Göngyölt hús
  • Waka: Tálalva! (2022.08.10. 09:59) Kovászos káposzta
  • Kumari aki Nilüfer: @Fenchurch68: Manapság mit lehet tudni..kár bárkiben eshet.Remélem, a kopás a gumira vonatkozik..a... (2022.08.08. 19:53) Mángoldos metélt
  • Kumari aki Nilüfer: @Don Pármezán: :DDDDDD (2022.08.04. 09:04) A főfogás: Fekete tőkehal Nobu módra

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (5) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (5) barnacukor (27) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (348) borsikafü (8) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (53) csilipaszta (29) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (7) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (30) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (40) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (4) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (5) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (45) fánk (3) farhát (4) Farkas András (34) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (102) fekete bors (8) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (482) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (18) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (11) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (67) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (101) gyömbér (124) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (357) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (23) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (5) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (58) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (11) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (100) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (36) kapormag (7) káposzta (19) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (28) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (31) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (86) köménymag (32) konyak (3) könyv (2) koriander (31) korianderlevél (2) koriandermag (36) köröm (22) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (167) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (12) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (15) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (62) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (45) lime héj (2) lime levél (6) liszt (132) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (102) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (5) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (23) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (142) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (64) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (39) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (100) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) Prágai só (2) prézli (41) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (87) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (186) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (7) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (356) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (40) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (56) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (43) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (92) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (229) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (34) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (29) vörösbor (30) vöröshagyma (130) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (27) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Savoiardi

2021.12.24. 15:27 Waka

A karácsonyi süteményválaszték eléggé beszűkült nálam az elmúlt években. Bejgli, zserbó, ez utóbbi esetleg dió helyett mákkal, aztán hosszú szünet. Amúgy nem vagyok nagy sütemény fogyasztó, névnapra, születésnapra szoktam sütni, hogy legyen mivel megkínálni a felköszöntőket, no meg ilyentájt, szinte csak ünnepi neurózisból. Idén kicsit változtattam a megszokott rutinon. Két sütemény készül, az egyik egy régóta dédelgetett ötlet, a másik egy közelmúltban kóstolt keksz alapján. Ez utóbbiról később számolok be, mert bár az ünnepek alatt ennek is nekiveselkedem, majd csak januárban lesz a tesztje.

img_20211224_113355.jpg

Hozzávalók:
- 60 dkg babapiskóta
- 1 l tej
- 4 tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 3 evőkanál keményítő
- cca. 1 dl fűszerezett rum
- 10 dkg mazsola
- 4-5 dkg kandírozott citrom- és narancshéj
- 1 csipet só

img_20211222_184609.jpg

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vaníliából csak egy fél rúd volt itthon. A házi készítésű kivonatom pedig megdöglött. Nem zárt jól az üvegen a dugó, a vodka elillant, a megmaradt anyagot pedig belepte a penész. Sok mindent nem tehettem, vagy teszek bele lakossági vaníliás cukrot, vagy használom a sajátot. Ez utóbbi lett. Egy jól záródó befőttes üvegben évek óta érik a vaníliás porcukor. Amikor vaníliarudat használok, kikaparom a belsejét, a maradékot az üvegbe dobom. Ahogy fogy, néha őrlök bele egy kis cukrot, az pedig szépen átveszi az aromát. Most ebből pótoltam az ízt.

Előző este beáztattam a mazsolát a rumba. Rum. Egészen sok fajta kommersz vacak kapható valami hasonló néven. Nyilván nem nevezhetik rumnak, hiszen annak meg vannak a feltételei. A boltokban árult utánzatok íze feledhető, próbáltam párat, de igazán egyik sem jó. Ott van viszont a Portorico. Ezt sem hívják rumnak, viszont igazán jó íze van, nem beszélve a 60 százalékos alkoholtartalomról. Nem mintha ez sokat számítana egy süteménynél, de szakácsnak még jól jöhet.

img_20211223_113834.jpg

Másnap a kerámia forma alját kiraktam a piskótával, majd meglocsoltan őket rummal. Először a mazsolán maradt lé került sorra, majd az üvegből töltöttem hozzá.

img_20211223_113940.jpg

Erre jött a mazsola, majd a citrushéjak.

img_20211223_114219.jpg

Nekiláttam a vaníliaöntetnek. A vaníliarudat félbehasítottam, és kikapartam a belsejét.

img_20211223_114508.jpg

Beletettem egy lábosba, és hozzáadtam két evőkanál vaníliás porcukrot.

img_20211223_114729.jpg

A tojásokat szétválasztottam és a fehérjéből kemény habot vertem.

img_20211223_115813.jpg

A sárgáját a keményítővel és 1,5 deci tejjel összekevertem.

img_20211223_115951.jpg

A többi tejet a cukorral és a vaníliával felforraltam.

img_20211223_120323.jpg

Mérsékeltem a lángot, és a keményítős, tojássárgás tejet lassan belecsurgattam.

img_20211223_120727.jpg

Mikor újra felforrt, hozzákevertem a fehérjehabot. Az volt a cél, hogy egy viszonylag híg sodót készítsek, hogy a piskóta ne maradjon száraz. Ebben, mondjuk nem volt hiba, elég vékony lett a kence.

img_20211223_121104.jpg

A formába lerakott piskótára kanalaztam egy adag öntetet.

img_20211223_121231.jpg

Jött rá az újabb sor piskóta, gyümölcs és öntet.

img_20211223_121548.jpg

Az egészet egy újabb sor piskótával tetejeltem meg, aztán a maradék öntetet még lassan ráöntöttem.

img_20211223_121859.jpgimg_20211223_122805.jpg

Kihűtöttem aztán egy napot pihent a hűtőben. Olyan szépen nem lehetett szelni, gazdaságosan inkább kanállal lehetne szedni.

img_20211224_113411.jpg

Imitt-amott változó állagú, jó rumos, zamatos édesség lett. Halászlé után éppen optimális, kicsit semlegesíti a halszagot.

40 komment

Címkék: vanília mazsola babapiskóta rum vaníliás cukor portorico kandírozott narancshéj kandírozott citromhéj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1716792292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.12.24. 19:59:13

Azt a halászlét majd én elfogyasztom, hogy ne zavarjon az illata a szobában.
Boldog Karácsonyt neked is!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.25. 12:25:57

@Andrass9: Igazából valahogy most nem ízlik a hal. Pedig igazán friss, Tapolcáról szereztem a pisztrángtelepről. A tiszta vízben kifürödte magát, de valamiért nem jön be.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.25. 13:00:59

Megoldódott az ünnepi tévézés gondja, egy hatalmas csattanás közepette az imént szállt el a készülék.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.25. 14:01:06

@Waka:

Nahát, mit nem hozott neked a télapó. Reménkedj, hogy javítható, mert igen megugrott a tv-k ára (is).:(

A süti nem rossz, de van gyorsabb változat is a boltan kapható porból, ami tiramisu lesz kávé és tejszínhab segítségével.
Ebben a sok gyümölcs tetszik.

szivar 2021.12.25. 15:44:31

@Waka: Attól még lehet nézni a tévét... Ha közelebb laknék, akkor ránéznék.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.25. 16:51:27

@látjátok feleim szümtükkel: A javítás eszembe sem jutott. A porból hogyan lesz gyorsabb?
@szivar: Már eltakarítottam.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.25. 20:04:25

@Waka:

Össze kell kerverni a tejjel és kikavarás után kész a krém. A piskótát kávéba mártva lerakjuk és bevonjuk a krémmel, úgy rétegezve ahogy a tied. Egyébként régen nem volt rossz, mostanában nem vettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.12.25. 20:07:28

@Waka: Szerintem a meleg időjárás okozza! Én kaptam hallét a szomszédasszonytól, de még fel se tettem melegedni...

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.25. 20:34:10

@Waka:

Ez nagyon szép karácsonyi ajándék a kocsmatöltelékeknek.:D

Hang nélkül néztem, a Queen budapesti koncertjét hallgattam közben, és nagyon megéheztem.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.25. 20:39:04

@Andrass9:

Na azért nem kellen elurizálni a halászlét, mert jó volt az úgy is, nem csak halléként. Gyulyást, meg palócpecsenyét is főzünk, és nem a gulyást, meg a palócot esszük esszük. Magunk nyelvét használhatjuk a hagyományok szerint is.

M.d.p. 2021.12.26. 05:23:02

@látjátok feleim szümtükkel: Elöljáróban,boldog karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek ! Véleményem szerint,ezt a "halász lé-halászlé"" ügyet,valaki,egyszer poénból hozta fel,de sokan ráugrottak.Amúgy pedig,mondhatnám,.hogy a hallé,etióp császár volt-he-he.De,hogy egy újabb követ dobjak,az,amúgy is kavargó nyelvtani állóvízbe,jelezném,hogy amit,abszolút helytelenül használunk,az a "tojás" kifejezés. A tojás,az maga a folyamat,a végeredmény-helyesen : "tojat"! Kíváncsian várom,hogy,ha ez a teória elterjed,vajon mekkora vita kerekedik majd belőle,igazolva a régi mondást,miszerint,azt a követ,amit egy bolond bedob a kútba,tíz bölcs is nehezen szedi ki.

szivar 2021.12.26. 06:36:17

@M.d.p.: Ez tényleg érdekes egy témakör, de ezt inkább a nyelvészekre bíznám. Hiszen mindez csak attól függ, hogy főnévként tekintünk-e a tojás szóra, vagy igeként. Ez viszont csak a szövegkörnyezetből fog kiderülni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.12.26. 14:00:53

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor még csak hallé volt, de most, hogy megettem, egy kiváló halászléhez jutottam!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.26. 14:46:04

@Andrass9: Lehet, azért majd csak elfogy szép lassan.
@látjátok feleim szümtükkel: Nekem meg halász a tanult szakmám. Most akkor én mit főztem?
@M.d.p.: Szerintem egyik sem helyes, hiszen tikmony az igazi neve. :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.26. 14:53:54

@Waka:

Levet. Van a halnak leve, de azt általában halszósznak csúfoják, régen meg garum volt becsületes neve.

A halász főzött halból leve(s?)t, amit a nép halászlének rövidített, mert ugyé sok beszédnek sok az alja.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.26. 15:49:05

@látjátok feleim szümtükkel: Az azért egy másik technológia, meg nem is olyan kellemes mondjuk egy lakásban elkészíteni. Nem véletlenül elhagyatott tengerpartokon készült anno. Persze szinte mindenhol megvan a maga megfelelője: halszósz, osztrigaszósz, wuszter, blacsang, rákpaszta, fermentált shrimp, etc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.12.26. 22:27:24

@Waka: Ezekből, mindből kérnék szépen!!!!!!
Reggel meglátom, milyen a kicsilyány barátjának szülei által főzött lé (rengeteg törpeharcsával és tésztával jött :)
Ismerős ... Baján is hasonló volt .

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.26. 23:01:37

@Andrass9: Rendicsek. Valamikor januárban jelenlétem lesz Budapesten, felkeresem az Ázsia boltot az új helyén, úgyis kíváncsi vagyok, milyen lett.

M.d.p. 2021.12.27. 05:07:46

@szivar: Természetesen ! Mivel,nem szerettem volna plagizálni,ezért nem írtam oda a végér,hogy "viccvót"

Kumari aki Nilüfer 2021.12.27. 08:37:34

Na akkor a vita elkerülése végett főzzetek halszoljankát...mi azt kaptuk karácsonyra Johanna lányomnál, könnyebb, letisztult íz, finom.(eredeti orosz receptet keressetek, mert némelyek ezt is túltolják)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.27. 11:03:10

@Andrass9: Bízom benne, hátizsákkal már kihívás volt bemenni, márpedig én azzal járok mindenfelé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.12.27. 12:09:27

@Waka: Jelentkezz, mikor és ha nincs éppen infúzióm vagy gyógytornám, akkor én is bemegyek!

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.27. 15:32:36

Menyből az angyalka hozott nekünk egy kiadós ónos esőt. Minden csupa jég, a harminc év alatt, amióta itt lakunk, még nem volt ennyire jeges. Igaz tél sem nagyon szokott már lenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.27. 15:53:13

@Andrass9: Rendicsek. Még elég képlékeny a dolog, de szólok. Tudod, hogy nálam naponta változhat a helyzet.
@látjátok feleim szümtükkel: Akkor légy igen óvatos, más sem hiányzik, mint egy csonttörés.
Elfogyott a hal(ász)lé, viszont kész a töltött káposzta, most azt fogom öt napig enni. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.27. 15:56:09

@Kumari aki Nilüfer: Netán jöhetne első kézből az a recept? Akkor nem kellene keresgélni eredeti oroszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.12.27. 16:47:46

@Andrass9: Na tessék! A kedvenc szomszédaink most jöttek haza...
Szerencsére épen és egyben :)

kocsmagomba 2021.12.27. 18:31:32

@látjátok feleim szümtükkel: Itt hó van, 25-én este esett egy adag. Az is odafagyott, ahogy kell... de az ónos eső valóban rosszabb egy fokkal.
A Mátra északi oldalán egy ideje tél van: a 3 hete esett hó sem olvadt még el teljesen!

Az idén pedig szabad tűzi halászlé főzést terveztem, végül mégsem dacoltam az elemekkel.

kocsmagomba 2021.12.27. 18:49:56

@M.d.p.:

Plusz egy szavazatot leadnék a 'tikmony' szóra! Ennél kifejezőbb aligha van.
Az általad írt 'tojat' szóval az a baj, hogy igazából ez egy 'műveltető ige' lenne így.
Nem azt jelenti, hogy műveltebb leszel, ha így használod, hanem ez egy létező nyelvtani fogalom. :)
-Mit csinál?
-Tojat.
Azaz, tojás cselekedetének elvégzésére buzdít, avagy azt segíti elő.
Pont úgy, ahogy a 'fosószilva' 'fosat'. :)
Van, amikor ez az igeforma külön jelentéssel állandósul, pl. 'tol' ebből képezve 'tolat'.

Legjobb, ha bölcsen megmaradunk a tikmonynál, ebben is többet tudtak eleink, mint a hitvány utókor.
:)

Kumari aki Nilüfer 2021.12.27. 20:09:08

@Waka: 75 dkg vegyes hal(tok, tőke, süllő, lazac pl. tengeri halakkal szoktuk)
egy sárgarépa apróra vágva
egy petrezselyem
4 db savanyú uborka apróra vágva
2 evőkanálnyi fekete olajbog
1 evőkanál kapribogyó
4 szem bors( ízlés szerint persze)
2 babérlevél
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szeletet citrom

kapor frissen

2 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt

hal, só, babérlevél,bors..ebben megfő a hal.Nem kell egészen, mert még egyet forraljuk majd. Leszürjük Ennyi halból kb 3 liter vízzel lehet jó levest főzni)
Hagymát vajban üvegesre pároljuk, liszttel elkeverjük( de lehet a lisztet kihagyni, akkor tisztább ízek lesznek szerintem)
Zöldségekkel együtt a hal levében puhára főzzük, aztán bele a halak is, ne főzzük szét.
A végén adjuk hozzá az olajbogyót és a kaprit,majd tálaljuk.

a tányérban adhatjuk hozzá a citromot, kaporral meg lehet szórni, sőt, tejfellel is lehet dúsítani.

kocsmagomba 2021.12.28. 12:09:35

@Kumari aki Nilüfer:

Örülök, hogy tejfelt említettél! Egyesek már tejszínt képzeltek hozzá.... gondolom. :)

Jóféle fehér húsú halból tökéletes.
Például, ha süllőcske fogna egy szép, valamivel 10 kg feletti harcsát.
Abból tudnám elképzelni, az elejéből, filézve, lebőrözve, kockázva. ;)

A liszt véleményes, valóban, magam részéről liszt helyett lenne az a kevéske tejfel.

Kumari aki Nilüfer 2021.12.28. 18:02:51

@Andrass9: Johanna lányom habarás és tejfej nélkól tálalta, a Kapor opcionális, nem mindenki szereti.Tiszta, friss ízek, finom,nem az a tömény paprikás lé. (ami szintén jó, de ez könnyedebb)

@kocsmagomba: Igen, fehér húsból szép, de mi főztünk már bele vörös tont, azzal is finom volt.Igazából a recept tengeri halakat ír, de bizonyára jó a szálkás édesvízivel is.Tejszínt semmiképp! Savanykás ízvilág ez, a tejfel is sok nekem...

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.29. 12:32:07

Hála valakinek, az éjjel ide ért a melegebb levegő, reggelre leesett a fákról a vastag jég.:D

Kumari aki Nilüfer 2021.12.29. 12:58:46

@látjátok feleim szümtükkel: A vérnyomásom is leesett, meg a fejem is sajog. Jönnek-mennek ezek a frontok, utálom:(

kocsmagomba 2021.12.29. 20:04:54

@Waka: Érdekes videjó. Betérnék a menzára, ha itt lenne a sarkon. :) Esetleg megpróbáljam foodpandával? :)
1. Kövér bányászt nem láttam a felvételeken.
2. Nagy a tisztaság mindenhol.
3. Covidra figyelnek, basszus plexi lapok választják el a szemben ülőket az asztalnál. Belépéskor kézfertőtlenítő.
4. Pár alapanyagot nem ismerek, de nem kell nekem mindent tudni.
süti beállítások módosítása