Valamikor januárban András posztolt egy kacsasült romjaiból készült alaplét. Már akkor elgondolkodtam, hogy egy kacsa farhátból célirányosan is el lehetne készíteni egy levest. Azóta hiába jártam a boltokat, a kacsa farhát valamiért hiánycikk lett. Azonban, hála Márton-napnak, a liba farhát megjelent a boltokban. Levesnek az sem utolsó, vettem hát legott kettőt. Ebből lett a leves hétvégére. Úgyis ki voltam már éhezve egy jó húslevesre, a benn főtt zöldség a hússal pedig kiadta a második fogást.
A hús mennyisége aztán alulmúlta a várakozásaimat, de a leves príma volt. Ami a képeket illeti, nem mondhatom el ugyanezt, a telefon valamiért megmakacsolta magát.
Hozzávalók:
- bő 1,5 kg liba farhát
- tengernyi sárgarépa
- 1 nyeszlett zeller levelestül (ekkora nőtt a kertben)
- némi petrezselyem gyökér (szintén a kertben termett)
- 1 jó csokor petrezselyem zöld
- 1 jókora karalábé
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb vöröshagyma héjastul
- némi paszternák
- negyed kelkáposzta
- 1 paradicsom
- kis darab gyömbér
- 10 szem fekete bors
A tésztához:
- 0,5 kg búzafinomliszt
- 5 L-es tojás
- 2 dkg só
Első körben leszedtem a zsírosabb részeket és a hájat a farhátról, és félretettem. A húst egy tepsibe igazítottam.
Betettem a sütőbe, és hármas fokozaton másfél órát pirítottam.
A húst a fazék aljába igazgattam. A tepsiből leöntöttem a kisült zsírt, aztán feltettem a gázra, öntöttem bele kis vizet, és szépen felkapartam a lesült részeket. A lét a húsra szűrtem.
A fazékba pakoltam a zöldségeket és a fűszereket, felöntöttem bőven vízzel.
Míg a leves főtt, kisütöttem a hájat és a lenyesett részeket. Pont elég volt egy reggelire. A tepsiből leöntött adaggal együtt lett bő három deci libazsír.
Közben volt időm összedobni egy jó 10 tojásos cérnametéltet.
A leves alig négy óra alatt megfőtt.
A húst és a zöldségeket egy tepsibe szedtem.
A lét leszűrtem, áttetsző aranybarna lett.
Egy kis lábosban egy evésre való levesben kifőztem egy jó csipetnyi tésztát. Kicsit vesztett az áttetszőségből, de nem nézegetni főztem.
Másodiként kis hús és bő adag zöldség szolgált.
Ízre igen jó lett, a zöldség és a hús másodiknak ellenben elég diétás. De hát nem kell folyton zabálni, már Virág elvtárs is megmondta.