Nagyon jó csili paprika alap, mert remekül lehet csokival, kakaóval, stb. ízesíteni!
Amúgy is nagy divatja van a csilis csokiknak - bár én nem ragaszkodom hozzájuk ...
Szépen termett az idén, a fele már be is érett. Adtam hozzá a zöld habaneróból is - mindkettő igencsak csípős
- 40 dkg Habanero Choco csilipaprika
- 30 dkg zöld Habanero csilipaprika
- 15 dkg Szeged 80 paprika
- 50 g olivaolaj
- 6 dkg salotta pogácsa hagyma
- 5 dkg 90%-os csoki lereszelve
- 3 dkg só
- 1 ek római kömény
- 1 ek pirospaprika
- 1,3 g Nátrium Benzoát
A tottyos lábasba öntöttem az olivaolajat (egy picit több lett, de az még rendben van). A pogácsahagymát közepes darabokra vágtam és az aprítóba szórtam. Alaposan felaprítottam pár kanál olivával. Ezt beleöntöttem a forró olivaolajba a lábasba. A lustaság erőt vett rajtam (meg nem találtam az úszószemüvegemet), és a csilit közvetlenül az aprítóba tettem, nem is daraboltam előre.
A finomra darált paprikához adtam a zöld habanerot is, majd a ledarált anyagot a dinsztelődő mogyoróhagymához adtam. Még találtam egy csípős zöldet is, amit összekevertem a Szeged paprikával (vastag héj, de nem csíp). Ezt is felaprítottam, a tottyosba küldtem. Utánuk szórtam a sót, a NaBe-t, a pirospaprikát, a csokoládét és a római köményt.
A várakozásnál szárazabb lett a dinszelt áru, ezért adtam hozzá egy bő deciliternyi házi őszibarackszörpöt. A veteményesben talált 1 darab Mulatto Isleno-t megperzseltem, és lekapirgáltam a héját és azt is a püréhez adtam. Főztem vagy fél órát pici lángon, majd botmixerrel pépesítettem. Kellett bele még egy deci őszibaracklé (ez a házi szörp nem tartalmaz hozzáadott vizet, csak egy kevés cukrot).
Mintegy másfél literre becsültem a megfőzött krémet, amihez 20 kisüveget készítettem be a mikroba fél centi vízzel az aljukon.
Felforraltam bennük a vizet, majd kerti kesztyűben egy csőrös merőkanállal belemertem az üvegekbe (előtte kiöntöttem az üvegből a vizet). Kupakot tettem rá, és rá is szorítottam.
A letakart üvegcsék vagy két órán át pattogtak, ahogy a vákuum kialakult bennük.
Az üveg nem fogyasztott alkoholt, nem ezért ilyen ferde - ez a nagyobb üveg azért készült, mert elfogyott a pici kimosott üvegcse (legfeljebb többet kér érte a kicsilyány) ...
Másnap leköltöztek az üvegek a kamrába (aka élelmiszertároló), ahol többszázad magukkal remekül elvannak, míg el nem fogynak.