Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @Andrass9: Kérlek ne írj valótlanságot. A botulizmust csak úgy lehet megelőzni, ha minden tiszta a... (2021.11.27. 22:56) Hidegfüstölés kicsiben
  • Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: @valkür: Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során... (2021.11.27. 22:25) Zsírjában sült kacsamáj
  • Andrass9: @szivar: Igyekszik az ember :) Kíváncsi vagyok sok dolog készítésére, amit tudok, ki is próbálom. ... (2021.11.26. 13:41) Shrimp scampi és csirke scampi tésztával
  • látjátok feleim szümtükkel: @valkür: www.google.com/search?q=birsalmasajt+%C3%A1ra+2021&oq=b%C3%ADesalmasajt+&aqs=ch... (2021.11.20. 18:25) Birskörtesajt
  • valkür: rossz a cím. ez a húsleves nem nagy, ez hatalmas. Azok a nyersanyagok az első képen, hát azok csod... (2021.11.19. 21:21) Egy NAGY húsleves az ünnepeltnek
  • valkür: @látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az il... (2021.11.19. 21:19) Pulutyka avagy kelkáposztafőzelék

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babér (41) babérlevél (57) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (14) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (468) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (14) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (18) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (6) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (5) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (97) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (24) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (85) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (82) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (141) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (95) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (54) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (84) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (180) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (224) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (245) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (49) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A legjobb dolog, ami egy borjúlábszárral történhet: Ossobuco alla milanese

2021.11.04. 07:00 Andrass9

Különben is imádom a rizottót, de ez a fogás a mennybe viszi! A Metro áruházban jutottam hozzá a megfelelően darabolt borjúlábszárhoz. Sajnos a hiperekben nagyon vékonyra van szeletelve, és úgy igencsak kiszárad (elég vének már azok a borjúk).

54.jpg

Nincs itthon a feleségem, ami megkímél egy másik főétel készítésétől (merthogy ezt se szereti) :)

Nagy vadászatra indultam az alapanyag források után, és sikerült mindent összegyűjtenem:

  • 3 szép velős szelet borjúlábszár (legalább 4 cm vastag)
  • 1 szép nudli (csont nélküli szép lábszárhús)
  • 1/2 kg Arborio rizs a rizottóhoz
  • 2 vereshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 édeskömény gumó
  • 1/4 zellergumó
  • 1 liternyi zöldségalaplé
  • 2 liternyi baromfialaplé
  • 3 bio citrom reszelt héja
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • parmezán sajt izlés szerint
  • 1 kis sürített paradicsom
  • 1 pupos ek liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 ek olivaolaj
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 tk kurkuma
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 1 bouquet garni (zöldfűszer csokor)
  • frissen őrölt bors

10.jpg

A zöldségalaplevet felöntöttem vízzel, és a mikróban felforraltam. A húsokat hentesspárgával körbekötöztem, hogy ne essenek szét, majd borsot daráltam rájuk. Egy mély inox fazékban olajat és vajat hevítettem, amibe a húsokat kérgesítettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Meg is forgattam, hogy minden oldaluk szép aranybarna legyen. Ekkor jutott eszembe, hogy vékonyan liszttel kellett volna meghinteni, de most se késő. Még így lisztesen is körbepirítottam. A húsokat kiraktam egy tányérra, maradt a zsiradék a fazékban a lesült finomságokkal.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Nekiláttam a zöldségek aprításának. Mindent felkockáztam, majd beleborítottam a forró zsiradékba, ahol dinszteltem. Szépen összeesett, de még maradt a zsiradékból. Megcsináltam a bouquet garnit a frissen szedett zöldfűszerekből, felszeleteltem a fokhagymát is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A fazékba öntöttem vagy másfél deci száraz fehérbort, és annyi alaplevet, hogy ellepje. Még egy kis szerecsendiót is reszeltem bele. Jól összefőztem az egészet, és áttöltöttem az inox tepsibe.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Elhelyeztem a párolt zöldségek tetején a kérgesített húsokat, meg a zöldfűszercsokrot. Ráöntöttem a zöldségalaplevet is. Alufóliával letakartam (a tepsi saját teteje már hozzáért volna a csontokhoz), és betettem a sütőbe 160C fokra három és fél órára (tapasztalatom szerint a lábszár ennyi idő alatt tökéletesen megpuhul).

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Jöhetett is a rizottókészítés. Ennek itt jöhet egy saját (revideált) hozzávalólista:

  • 500 g Arborio rizs
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 l csirkealaplé
  • 1 l kacsaalaplé
  • 100 g vaj
  • 3 ek olivaolaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 5 dkg pecorino romano sajt
  • 3 zöldellő mogyoróhagyma
  • 1 kis fej édesköménygumó
  • 1 tojás sárgája
  • 1/4 szerecsendió
  • 1 tk kurkuma
  • 1 csipet sáfrány

30.jpg

A hagymát és az édesköményt felkockáztam (hagyma hajtásait is felkarikáztam). Egy nagy serpenyőben az olivaolajat és 4 dkg vajat felforrósítottam. Ebben megdinszteltem a felkockázott zöldséget, majd hozzáöntöttem a mosatlan rizst. A rizst is megpirítottam a zsiradékban, majd beleöntöttem a bort.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Lassan kevergettem, míg felszívta az összes folyadékot a rizs. Közben lereszeltem a sajtokat, amire reszeltem kis szerecsendiót is. A sáfrányt egy kis forró vízbe tettem, hogy kioldja az ízt és a színét.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Szétválasztottam a tojást (a fehérje ment a hűtőbe a többi régebbi fehérjék közé). A rizst felöntöttem egy merőkanál forró alaplével, és kevertem, míg felitta. Ezt addig ismételtem, míg az alaplé el nem fogyott. Ekkor beleszórtam a sajtokat, és azt is elkevertem benne.

39.jpg 40.jpg 42.jpg 43.jpg

A sűrű rizsre kockáztam a maradék vajból, hogy picit lazítsa. Ment bele a tojás sárgája és a sáfrányos víz is. A kurkuma még egy kis sárga színt adott hozzá. A maradék vajjal megtetéztem a rizottót, és készre jelentettem.

44.jpg 45.jpg 47.jpg 48.jpg

Már csak tálalni kellett!

50.jpg

Finom ez, de valami hiányzik ...

51.jpg

Hát persze! A gremolata! Pedig ott volt a citromhéj, a fokhagyma, meg a petrezselyem is, csak elfelejtettem az ételhez adni.

52.jpg 53.jpg

Így már tökéletes:

55.jpg

Lehet persze gyorsabban is elkészíteni, ha kuktában főzzük a húst, de én így lassú tűzön jobb szeretem...

12 komment

Címkék: hagyma pecorino parmezán édeskömény bors fehérbor vaj kurkuma sárgarépa sáfrány lábszár olivaolaj salotta szerecsendió citromhéj zöldségalaplé zellergumó bouquet garni mogyoróhagyma lisz arborio rizs borjúlábszár csirkealaplé petrezselyemlevél sürített paradicsom kacsaalaplé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8916723418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.04. 13:39:06

@Kumari aki Nilüfer: @gigabursch: Most én is szívesen ennék egy adagnyit :) Sajnos a feleségem nem szereti ezt a zöldséges mártást - így nem főzök neki.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.04. 14:21:52

Én a zöldéget irigylem. A régi vetés kikopott, az új meg nem kelt ki. Majd ha erre is lesz eső, akkor szórok el magot.

bouquet 2021.11.04. 15:56:27

Nekem sok együtt ez a két önmagában is kiváló étel. Szélesmetélttel szoktam a húst köríteni. A másik az, hogy főzni jó, lassan főzni még jobb. Ezt a cuccot be nem tenném kuktába, igaz már régen száműztem. Klasszik vaslábos.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.05. 10:17:23

@Andrass9:

Nálunk is szép menniség esett, csak az a baj, hogy emiatt már sok kerti munkát nem lehet végezni, mert nem fog a talaj annyira megszáradni, a tyúkhúr meg benöi a kertet. Igaz, már csak a málnát kell átültetni. Ki akartunk vágni 3 öreg és mézgás szilvafát, de a fakopáncs kiszúrt velünk, a középsőbe téli lakást fabrikált. Olyan szép kerek lyukat faragott, hogy körzővel sem lehetne kerekebbet. Így tavaszig mindenképpen maradnak a fák. Ha beköltözik a párja is, akkor meg majd lesz valami.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.05. 10:59:56

@látjátok feleim szümtükkel: A fakopáncs nálunk a diót gyógyítgatja. A cinkék meg a körtét :)

PanelProli 2021.11.07. 18:55:31

Szerintem a kevesebb (hozzávaló) több lett volna.

Az ossobuco főtt krumplival is mennyei, ilyen gazdag rizottóval enni szerintem felesleges ízfokozás.

A gremolátával együtt ebben az ételben több íz volt, mint amennyit egy átlagember egy hét alatt megeszik :-))

Rendszeresen csinálok ossobucot (szerencsére asszony is imádja), de nekünk teljesen jó csontos marhalábszárból is, 4 óra alatt abból is elkészül. Legtöbbször csak sima friss kenyérrel esszük, néha főtt krumplival, ha a nagycsalád is eljön valami alkalomra, akkor krokett készül hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.07. 19:35:44

@PanelProli: Irígyellek :)
Nálunk ritkán készül ez a csoda étel, de akkor sok vendéget boldogít!
Ami meg a túlzott ízeket illeti: valahogy Olaszországban így ízesítik ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.07. 19:49:14

@PanelProli: Teljesen egyetérted velek a marhalábszár használatával! ízek szempontjából még nem találtam eltérést ...
süti beállítások módosítása