Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @valkür: youtu.be/YVLUfl1ENx4?list=PLEv1oV92srMLPkcZnUwA4whxPqVo5AbBD&t=1433 (2021.10.23. 23:07) Sertéshúsos egytálétel
  • Andrass9: @Andrass9: @valkür: Most viszont rágugliztam és bordírozott is előfordul - több is, mint bardírozo... (2021.10.23. 13:25) Könnyű, ízes aprólékleves
  • Andrass9: @szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Valóban az idő a kulcsfaktor a juglon lebontásához. Ezt már ... (2021.10.19. 09:31) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (342) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (149) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (463) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (352) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (56) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (96) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (84) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (163) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (135) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (35) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (178) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (348) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (40) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (75) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal

2021.10.13. 07:00 Andrass9

Rettentő módon felszaporodott a "csodahüttőben" a marhacomb szelet. Addig-addig, hogy mikor feleségem még az USA-ban ette a legjobb steakeket, kirúgtam a hámból.

65.jpg

Meghagytam két szeletet egy esetleges sovány marhahúslevesnek, a többit meg vadasnak készítettem el.

Ez már akkora mennyiség, hogy jut a kedvenc szomszédéknak és a dokiéknak is, valamint a gyerekek azon kis halmazának, akik esznek vadast ...

Kiolvasztottam a húsokat, és kiterítettem a deszkára a fűszerekkel:

  • 3 kg marhacomb szeletelve
  • 1 ek fehérbors
  • 1 ek feketebors
  • 2 ek csombor (olyan ritkán használom, megörültem az alkalomnak)
  • 1/2 szerecsendió
  • 2 pupos ek liszt
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • A mártáshoz:
  • 4 sárgarépa
  • 2 nagy gyökér
  • fál zellergumó
  • fél karaláb
  • 4 fej vereshagyma
  • 3 ek mustár
  • 1 ek borókabogyó
  • 4-5 babérlevél
  • 2 ek cukor
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 4 pupos ek tejfel
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 2 dl csontalaplé
  • 2 dl ribizlilekvár
  • A zsemlegombóchoz:
  • 60 dkg rétesliszt
  • 15 g élesztő
  • 6 tojás
  • 40 dkg szikkadt házi kenyér
  • 1 csomó petrezselyem
  • 4 dkg puha vaj

10.jpg

Az összetevőket nem fotóztam egyben, mert nem fért volna el a konyhapulton, ezért csak felsorolás lett.

Először is a húst fűszereztem be. Reszeltem rá szerecsendiót, és megszórtam a borsokkal, sóval és a csomborral. Meghintettem a liszttel vékonyan. A 4 literes fazekamba kanalaztam az olajat, majd nagy lángon, apránként lepirítottam a húsokat. A magas fazék segített felfogni a fröcskölés egy részét.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A megpirult húsokat kiszedtem egy lábasba, és kisütöttem a többit is. Egyszerre csak egy rétegnyit tettem a fazékba, mert nem főzni, hanem kifejezetten pirítani akartam a húst.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A fennmaradó olaj és húslét felöntöttem a kis vörösborral, hogy a lepirult dolgokat is fellazítsam a fazékban. A zöldségeket meghámoztam és felkarikáztam, majd a fazékba tettem dinsztelni/párolni az olajos boros lében.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Nagy lángon kevergettem, hogy megpiruljanak kicsit a zöldségek is. Hozzáadtam a mustárt, a borókát és a babért, meg a cukrot is - hátha megkaramellizálódik (tán a bor előtt kellett volna karamellizálni, de így se volt rossz).

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Mivel relatíve kevés lé volt a fazékban, kavargatni kellett. Amikor már üvegesedett a hagyma, felöntöttem a zöldségalaplével - mindjárt könnyebb volt keverni. Ezt főztem egy bő fél órán át.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Eljött az alkalom, hogy a húst is beletegyem a kicsorgott levével és a csontalaplével együtt a rotyogó zöldségbe. A legkisebb lángra állítottam a kislángot a gázon, és elmentem éjszakára aludni, hogy másnap majd folytatom - addigra biztos puhára fő a hús.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Másnap reggel nekiláttam a zsemlegombócnak, amit Waka ötlete alapján élesztősen csináltam meg, hátha könnyebb lesz (nem lett az). Szeleteltem a kenyeremből 10db félcentis szeletet, amit felcsíkoztam, majd kockáztam és kicsit vajas serpenyőben megpirítottam.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Közben a hús még gyöngyözött a lángon. Az élesztőt összekevertem egy kis liszttel és cukorral meg langyos vízzel és félretettem, hogy felfusson. A tojásokat a keverőtálba ütöttem.

39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

Közben persze rázogattam a kenyérkockákat, hogy egyenletesen piruljanak. Kiszedtem a húsokat a fazékból (igencsak puhák lettek, szét is estek itt meg ott), valamint kivadásztam a babérlevelet is (hogy miért nem tettem teatojásba ...). Szerencsére időben eszembe jutott, hogy a kapribogyó nem fog megártani, ezért a mozsárba kanalaztam.

43.jpg 45.jpg 46.jpg 44.jpg

Hozzáöntöttem az összezúzott kaprihoz a citromlevet is. Az egészet beleöntöttem a fazékban pihenő zöldségekhez, amit megfejeltem a kis további cukorral, tejfellel és citromhéjjal. Mehetett is bele a botmixer. Hopp! A legfontosabb összetevő, a ribizlilekvár majdnem kimaradt. Szitán átszűrtem, hogy a magok ne menjenek bele a mártásba.

47.jpg 48.jpg 49.jpg 50.jpg

Összekavartam és visszatelepítettem a húsokat a mártásba.

51.jpg 52.jpg 53.jpg

A robotgép kikeverte a tésztát, amibe az élesztőt is beletettem. Beleaprítottam a petrezselymet is, mert az jó bele, és a pirított kenyérkockákkal is elláttam a tésztát. Ezt már nem a géppel kevertem, mert az összetörné a kenyeret.

54.jpg 55.jpg 56.jpg 57.jpg

Kicsit megvajaztam egy jénait, amit felmelegítettem. Az amorf gombócokat sós vízben főztem ki és egy kis vajat tettem közéjük, hogy ne ragadjanak össze.

58.jpg 59.jpg 60.jpg 62.jpg

Két adagot bedobozoltam a dokiéknak.

61.jpg

Magamnak meg kiszedtem egy adagot és azonal be is laktam belőle.

64.jpg

Persze villakép nélkül nem poszt a poszt:

66.jpg

Vittem át belőle a szomszédoknak is, és a fiam úgy döntött, hogy ez mégiscsak jó étel! Be is pakolt maguknak két adagot.

A kicsilyány lovagja se tiltakozott.

Én még három napig ettem, minden alkalommal nagyon jóízűen!

17 komment

Címkék: tojás kenyér hagyma mustár tejföl élesztő vörösbor bors vaj cukor sárgarépa kapribogyó citromlé fehérbors liszt olivaolaj babérlevél gyökér petrezselyem szerecsendió csombor borókabogyó tejfel citromhéj zöldségalaplé zellergumó rétesliszt ribizlilekvár marhacomb karaláb csontalaplé borsikafü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr216701486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2021.10.13. 08:02:35

Éppen hétfőn volt a szállodában vadas marha a kínálatban. Nagy örömmel csaptam le rá, de hát az inkább volt mustáros, mint vadas. Zöldségeknek nyomát sem találtam a szószban. A tiédből szívesen betolnék egy tányérral, hátha feldtetni tudná a mustáros izét. Nem volt különben rossz, a hús puha volt, omlós, a mártásnak sem volt rossz íze, és ha mustáros marhának hívták volna krokettel, még lehet, jót is írnék most róla.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.13. 11:45:01

Nekem elég lenne a mártás és a gombóc is.:D

beba66 2021.10.13. 17:27:48

Hm, állítólag isteni vadast készítek, de ettől padlót fogtam. El nem tudom képzelni, milyen íze lehetett?

Vén motoros 2021.10.13. 18:02:20

Szeretem a vadast, de mostanában ritkábban készítjük, mert elég sok munka van vele. Hátmég ha 2 nappal előre be is pácolnánk a húsokat. (Erősen öregszünk...)
Inkább kérdeznék: a csombor másik neve borsikafű. Elvileg akkor használták bors helyett, amikor még a.) nem volt bors b.) volt, de nagyon drágán. Fehér- és feketebors mellett van értelme? Mit ad hozzá az ízekhez a csombor, azon kívül, hogy "jól hangzik"?
A szószhoz: ha már - igaz, nem jó sorrendben - de karamellizálódásra szánt cukrot adagoltál hozzá, nekem a ribililekvár más soknak tűnik. Amerikai filmben láttam olyat, hogy valaki a hot-dogosnál a szószokst illetrően "minenből sokat" kér. Itt, ha nem is sok, de aztán tényleg MINDENBŐL van benne. Persze, ez eddig okoskodás, mivel mindenki jóízűen megette, nem lehetett rossz.

dirkstruan 2021.10.13. 20:45:27

Ha vadas marha, akkor az számomra marha nyelv!

Kumari aki Nilüfer 2021.10.14. 09:56:35

@Vén motoros:
borsikafű..igen lehet, hogy bors helyett is jó, de van egy jellegzetes íze, illata, ami közel sem bors jellegű. Persze, hogy van értelme, ha valaki szereti azt az aromát, A mi családunkban rengeteg fogy, anyukámtól tanultam,a kertünkben szinte vadon nőtt otthon, egy ág borsikafű kerül még a savanyúság levébe is.
A sok fúszer nekem olyan, mint a száztagú cigányzenekar: ha jól van arányosítva, hihetetlen zamatos tud lenni:)

de ízléseken nem vitázunk, ez alap:)

CSOKKI MÁLNA 2021.10.14. 12:15:11

"A gombócot is megette, ki se végzik.." :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.14. 15:49:39

@dirkstruan: Ha be tudnám szerezni, amikor éppen azt főznék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.14. 15:56:30

@Vén motoros: A fűszer egy nagyon érdekes dolog - különösen egy szakácsnak! Abból mindig épp azokat és annyit rak az ételbe, amiről, és amennyiről úgy érzi: pont megfelel az elképzelésének.
Emiatt azután egy szakács még ugyanazt a fogást is elkészíti százféleképpen, hisz pont akkor épp úgy kívánja.
Ha jó szakáccsal találkozol (értsd: pont ugyanolyan az izlése abban a pillanatban, mint a tied), akkor nem fogod megkérdőjelezni a fűszerezését, hisz épp izleni fog :)

Én ebben hiszek, és így főzök!

bouquet 2021.10.15. 12:21:08

Nekem nagyon furcsa ez az étel. Biztos jó, de szerintem nem vadas. A vadasnál alap a pácolás, több napig. A hús egyben marad így lesz a pécléből kivéve körbe pirítva. Ez után lassú, kíméletes párolás-sütés a zöldségekkel együtt. Ezt a fázist az utóbbi időben római tálban szoktam csinálni. Ha kész a hús, jön a mártás, és csak ekkor szeletelem a húst.

bouquet 2021.10.15. 12:23:31

@Andrass9: ha magának főz, akkor igen. De egy étteremben pont az a lényeg, hogy az a bizonyos étel mindig tök ugyanolyan legyen. De ez nyilván egy más világ.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.15. 12:45:37

@bouquet:

Nem vitának szánva, de a vadas, az nem marha. Ha a marhából vadast késztenek, azt nem pácolják. Étteremben sem.

A vadhúst régen azért pácolták, mert nem kukoricán nevelték a vadásztársaságok, hanem erdőn-mezőn amit talált, attól hízott, ezért nem volt zsíros a húsa, hanem kemény szálas. Ezt kellett a pácolással-érleléssel lazítani. Ezen kívül a vadhúsnak erős aromája is volt, és azt is símította a pácolás. Ma már a "tenyszétés" miatt ez az erős aroma nem mindig érezhető.
Sok főzős blogban a marha vadasan pont így készül, mint ez az étel, hiszen a marha nem egy túlzottan aromás hús, nem is volt kifejezetten szüksége pácolásra, kivéve ha olyan gyenge marhából készült, amelyik már három hete nem bírt lábra állni.
Azért szívesen megkóstolnám a te pácolt marhádat, mert biztosan kiváló étel lehet. Egyébként milyen pácot használsz, szárazat, vagy nedveset?

bouquet 2021.10.18. 10:34:14

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes amit írtál. Én mindig páclevet csinálok, főzök. Gyökérzöldségek, hagyma, bors, borókabogyó, a végén kevés ecet. Enyhén összefőzöm, majd a langyos lébe teszem egybe a húst. Ebben áll pár napig hűvös helyen. Miután egy szép nagydarab húsról beszélünk, a kulcs az, hogy sütésnél ne száradjon ki, de tartsa is meg a finom ízeit. Erre kiváló a cserépedény, de egy nagy öntött vas fazék is tökéletes. Ez utóbbiban a mártás is elkészíthető. Annyit beszéltünk róla, hogy kedvet kaptam csinálni egyet.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.18. 11:11:38

@bouquet:

Jó étvágyat hozzá!

Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál. Én már pácolás nélül főzőm, ha hozzájutok. Ennek oka, hogy általában fagyaszva lehet venni és a fagyott hús rostjai lazábbak, a pác anyagai főzés közben is átjárják. Sajnos már régebben megszünt a vadhúst áruló bolt, így egyre kevesebb vadhoz jutok.
süti beállítások módosítása