Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @valkür: youtu.be/YVLUfl1ENx4?list=PLEv1oV92srMLPkcZnUwA4whxPqVo5AbBD&t=1433 (2021.10.23. 23:07) Sertéshúsos egytálétel
  • Andrass9: @Andrass9: @valkür: Most viszont rágugliztam és bordírozott is előfordul - több is, mint bardírozo... (2021.10.23. 13:25) Könnyű, ízes aprólékleves
  • Andrass9: @szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Valóban az idő a kulcsfaktor a juglon lebontásához. Ezt már ... (2021.10.19. 09:31) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (342) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (149) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (463) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (352) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (56) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (96) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (84) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (163) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (135) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (35) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (178) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (348) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (40) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (75) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Káposztás cvekedli

2021.10.10. 07:00 Andrass9

Most (is) posztolom, mert azt az őszi káposztából jobb készíteni: cukor van benne, viszont víz már csak kevés.

26.jpg

Barátunk - akinek dílere van - kérdezett a minap, hogy van egy fej káposztája, nem akarok-e cvekedlit főzni? Mert ő nagyon szívesen enne :)

Nos, egy ilyen kérésnek nehéz ellenállni, belefogtam hát. Hozzávalókból elég kevés féle kell:

  • 1 fej káposzta
  • 4 ek cukor
  • 3 ek disznózsír (kacsazsír is jó)
  • 1 ek só
  • 30 dkg fodros nagykocka tészta (2 főre)
  • robotgép káposztareszelő fejjel.

10.jpg

A káposztát torzsátalanítottam, majd a gép által kezelhető méretre daraboltam. Innetől már csak a gépet kellett biztatni, hogy dolgozzon. A lereszelt káposztát megsóztam, hogy még egy ki vizet kiszívjak belőle. A nagy fazekamat feltettem a teraszon az indukciósra (a párolódó káposztának igencsak penetráns szaga tud lenni), és beleszórtam a cukrot egyenletesen eloszlatva.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amint a cukor elkezdett olvadni, nagyon figyeltem rá. Egyszer nádcukorral próbáltam, de az pillanatok alatt elszenesedett nagy habzás közepette. Amikor már szépen megbarnult, hozzáadtam a zsírt is, és addig kevertem, amíg minden elolvadt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor már csak a káposztát kellett beletenni, ami lelkes sistergéssel hálálta meg a forró cukrot. Viszont most már nincs lazsálás: állandóan keverni kell, le ne égjen, de a káposztából kipároljam a feleleges vizet. Ezt az állapotot általában 40 perc alatt tudom elérni (ha nem bambulok el, és leégetem, mert akkor kezdhetem előlröl).

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A lényeg, hogy ne száradjon ki teljesen, de finom édes íze és barna színe legyen (sózni lehet később is). Ez most egy nagy fej volt, ezért a két tányérnyi adag mellett jutott még vákuumzacskóba a csodahüttőbe. Legközelébb csak a tésztát kell megfőzni.

23.jpg

Az előírás szerint főztem meg a durum fodros nagykockát al dente-re. Cukrosoknak jobb, mind a soktojásos, mert a durumlisztnek sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe. Izben pedig egyformák. Tálaltam is gyorsan magamnak rengeteg feketebors rádalásával (van, aki ilyenkor kristálycukrot szór rá ...)

24.jpg

Hogy közelebbről szemügyre vehessetek egy kevésbé borsos falatot is:

27.jpg

Ennek a fogásnak csak egy baja van: addig tudom enni, amíg van a fazékban!!

29 komment

Címkék: zsír káposzta bors cukor nagykocka durum tészta fodros kocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1016714988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trux77 2021.10.10. 08:55:27

Még sosem volt ilyen színű a káposztám. De tudom, hogy csak azért, mert nincs elég kitartásom kellő időt kevergetni, pirítgatni.
Nyáron csináltam padlizsános zakuszkát, amit 5 órán keresztül kell folyamatosan kevergetni. A mai napig nem tudom, hogy nem untam meg. Nagyon finom lett amúgy :)

Kumari aki Nilüfer 2021.10.10. 09:11:20

Én két lépcsóben barnítom a káposztát..eleve két fejjel nyitok, mert sajnálom az idót egy káposzéás kockáért minden egyes alkalommal:D tehát így indul, ahogy András írja,egy eléggé nagy lábasom van, abban eljutok addig, hogy zsirjára sül, Ez elég macera, azért ilyen mennyiségnél jó, ha van valami jó hallgatnivaló---
Ebben a sült, de nem pirult állapotában szoktam abbahagyni, kihűteni, dobozolni, fagyasztani, Ha előveszem,kiolvasztom, amíg a tészta megfő, addig szépen megpirul a káposzta.
MI soooook káposztával szeretjük, inkább tésztás sült káposzta az:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.10. 09:20:36

@trux77: Ehhez a színhez sokat hozzáad a karamellizált cukor is :) Valóban sokat kell kevergetni. Egyszer sikerült addig pirítanom, hogy egyáltalán nem maradt szaftja - az viszont nem volt finom :(

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.10. 11:25:11

@Kumari aki Nilüfer:

Már azt képzeltem, hogy nem főzöl, ezért nem is kocsmázol.:D

Egyébként szerintem András czvekedlie is inkább tésztás káposzta, de nagyon jónak tűnik. Az is jó ötlet, hogy egy nagy adag káposztát kell pirítani, és fagyasztóba tenni kis adagokban. Követendő a gyakorlatotok.
Azért én ma prézlis tésztát főzök ebédre, mert nincs itthon káposzta.

Kumari aki Nilüfer 2021.10.10. 12:01:48

@látjátok feleim szümtükkel:
Főzök:)
tegnap egy kondér káposztás paszulyt, de ráfaragtam, a fagyasztó teli van, fogalmam sincs, meddig esszük, illetve hova dugom , amit már nem fogunk megenni, mert elegünk lesz:DD( szomszéd már kapott)
Túrógombóc van mellé. örök bajom, hogy frissen ugyan puha és laza, de amikor így másnapra elteszem, a prézli kiszívja a nedvességet, és kemény lesz a gombóc. Pedig annyi tejfelt tettem rá, hogy tocsogott..mondjuk, azért megesszük:D

süllőcske 2021.10.10. 14:24:53

Nem semmi színe van, mintha nagyanyám csinálta volna. Nagyon vigyázni kell, hogy ne égjen, ne száradjon ki, mégis beérjen a csucsu keserédes íz.
Sok kápival, sok borssal szeretem.
Egyszer mézzel csináltam, s azt sem bántam meg.

süllőcske 2021.10.10. 14:38:36

@Kumari aki Nilüfer: Te igazi nagypályás harcos vagy. :)

Kumari aki Nilüfer 2021.10.10. 16:37:22

@süllőcske: Káposztás paszulyt nem lehet kisfazékkal. Úgy indul, hogy végy egy kiválóan füstölt jó húsos hátsó csülköt, és egy szál kolbászt:DD na, jó. lehet egy is darab csípős is:DDD

süllőcske 2021.10.10. 18:19:59

@Kumari aki Nilüfer: Meglehetősen boldogok lehetnek, akiket vársz.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.11. 13:43:53

@Andrass9:

Azt két perc alatt meg lehet pirítani, még a tészta sem fő meg annyi idő alatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.10.11. 17:15:19

@trux77: @Andrass9: Nekem tetszik, bár lenne hozzá türelmem.

valkür 2021.10.11. 18:11:08

két tányérral kérek, így, jó borsosan.
A második tányérral majd megcukrozom én magam :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.11. 19:28:00

@valkür: Na lám! Nem véletlenül gyanakodtam :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.11. 19:29:25

Holnap megyünk Pécsre. Valakinek van jó ajánlata halászlére arrafelé (közelebb van a Dunához, mint a Tiszához - hátha ...)
Egy kicsit pihenünk a feleségemmel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.10.11. 21:37:42

Most tűnt fel a mellékelt borsőrlő. Rafinált!
@Andrass9: Nem mindegy, melyik oldalon (Duna) mégy le. Van egy rakás hely, de sajna tapasztalatom nincs arrafelé. Bal parton: Rév Csárda Érsekcsanád. Jobb parton: Dunakömlődi Halászcsárda. A Bajcsi Halásztanya csak hétvégén van nyitva. Ott van még a Dunaföldvári Halászcsárda. Szóval, választék van dögivel, de lutri mind.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.12. 09:07:58

@Waka: Köszönöm a tanácsokat! A Dunaföldváriról már kétszer is megírtam, hogy finoman szólva pocsék!!! Paprikafőzeléket csinálnak, és nincs egyáltalán erőspaprikájuk se, viszont jó a harcsa resztelt máj. A Baracsi Halászcsárda és panzió nagyon jó hallét főz, abból már hoztam is haza.
Viszont nem a 6-os úton megyünk, így az kiesik.
Főleg Pécs környékén keresek. A Gulyás 2 étterem halászlevére adják a legtöbb csillagot a gugliban.

szivar 2021.10.12. 14:49:06

Hmm. Elkezdődött a káposztaszezon? Akkor lassan be kell ruházni pár kiló savanyítanivalóra... Töltött káposzta (pardon, káposztás húsgombóc) rulez. :]

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.12. 18:12:07

@Andrass9:

Én nem látom rajta, hogy az daráló lenne, de ha te mondod, akkor biztosan az.

Szombaton vettem a piacon csudásan szép bírskörtét, 11 db több volt 5 kilónál. Egy gyümölcs 9600 g-ot nyomott a mérlegen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.14. 16:59:40

@Andrass9: Beszámoló:
A Pécsi Gulyás 2 étteremben (7632 Pécs, Siklósi út 45, az OMV kút háta megett. 6,7,8-as buszokkal az Árkádtól) kb 25 óriási trófea trónolt, ami a séf különböző halászláfőző versenyeken begyűjtött dijai voltak Bajától Horvátországig az elmúlt harminc évből. Szegedi nem volt köztük :)
A hallé neve "Drávai irdalt halászlé gyufatésztával" volt. Megérkezett az asztalra egy kb 1,3 literes bogrács majdnem szinig és egy tányérban a gyufatészta. Jött hozzá darált macskap... paprika sóban is.
Első benyomás: remek, forró hallé! (A halálom a hideg halászlé). Elég sós, pont elég csípős a pillanatnyi hangulatomhoz! Patkó csak darabokban volt benne: a hosszúcsontos rész érintetlen, az Y szálkás viszont - bár darabokban volt - szálkás, mint a ponty. Nem volt benne apró szálka, viszont nyomát se láttam irdalásnak. Ahogy egyre lejjebb értem a bográcsban, ikra és tej is került, és még mindig finom volt! Az Y szálkák nagyok voltak, könnyen elválaszthatók a haltól a fogyasztó szájában is. A tészta klasszikus, házi gyúrás. Sikeresen megküzdöttem a mennyiséggel, egy kanálka sem maradt a bográcsban (és a bogrács fenekén se volt apró szálka)!
Két szóban:
Jó volt!
Azután jött az éccaka, amikor valahonnan tömény fokhagyma szag és íz jött föl a számba. Ezt nem értettem, mert aznap csak rántottát reggeliztem vajas zsemlével, és ezen kívül csak a halászlevet ettem. Ezt (és a sok bélgázt) 2 dipankrinnal elimináltam.
Továbbra is úgy emlékszem rá, mint remek fogás, csak nem értem honnan jött a fokhagyma. Lehet, hogy a Dráva mellett tesznek fokhagymát is a halászlébe?
Konklúzióm igy is: Javaslom teljes szívemből bárkinek, aki arra jár - a szakács nagyon finom hallét főzött!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.14. 17:38:31

@szivar: Ha nem gyalog mentem volna a Vásárcsarnokba Pécsett, biztos, hogy hoztam volna vagy 10 fej szép lapos káposztát!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.14. 20:13:05

@látjátok feleim szümtükkel: Tehetek fel egy részletesebb képet is a darálóról :)

szivar 2021.10.14. 23:35:17

@Andrass9: Kiskoromban imádtam a káposztás tésztát. A mostohafater ezt is sikeresen megutáltatta velem. Zsírba folyt az egész, agyonsózva (amikor cukorral szerettem), vagy netalán még egy kis vegeta... Brr.

De lassan valóban ideje leend annak a káposztasavanyításnak. A káposztán kívül minden hozzávaló megvan itthon. :D Azt az egy órányi munkát meg csak-csak kibírom valahogyan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.16. 08:48:31

@szivar: Én gyerekkoromban a főtt karalábéval jártam így. Pár éve kezdtem csak el megenni a húslevesből - kb a gyökérrel együtt, de még eszembe se jutna töltött karalábot enni :)

kariapa 2021.10.17. 10:30:12

Jut eszembe:
Egy időben gyakran kellett a Balaton közeléből az alföldre utaznom. Feltűnt a halászcsárda a parton, visszafelé le is kanyarodtam az épülethez. A pincér, vagy ki, az ajtónak dőlt könnyedén, én meg örültem, hogy nem kell sokat várni, mert nem láttam másokat a közelben. Köszönök, mondom ennék egy igazán kitűnő halászlevet itt a parton.
- Nincs.
- ne vicceljen már velem, egy halászcsárdában nincs halászlééééé?
- Mééé, a zöld elefántban van elefánt???
Végül is: igaza volt....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.17. 11:12:57

@kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem volt nekik. Biztos elfogyott a pirospaprikájuk, annyit tesznek belőle a hallébe :(
süti beállítások módosítása