Most (is) posztolom, mert azt az őszi káposztából jobb készíteni: cukor van benne, viszont víz már csak kevés.
Barátunk - akinek dílere van - kérdezett a minap, hogy van egy fej káposztája, nem akarok-e cvekedlit főzni? Mert ő nagyon szívesen enne :)
Nos, egy ilyen kérésnek nehéz ellenállni, belefogtam hát. Hozzávalókból elég kevés féle kell:
- 1 fej káposzta
- 4 ek cukor
- 3 ek disznózsír (kacsazsír is jó)
- 1 ek só
- 30 dkg fodros nagykocka tészta (2 főre)
- robotgép káposztareszelő fejjel.
A káposztát torzsátalanítottam, majd a gép által kezelhető méretre daraboltam. Innetől már csak a gépet kellett biztatni, hogy dolgozzon. A lereszelt káposztát megsóztam, hogy még egy ki vizet kiszívjak belőle. A nagy fazekamat feltettem a teraszon az indukciósra (a párolódó káposztának igencsak penetráns szaga tud lenni), és beleszórtam a cukrot egyenletesen eloszlatva.
Amint a cukor elkezdett olvadni, nagyon figyeltem rá. Egyszer nádcukorral próbáltam, de az pillanatok alatt elszenesedett nagy habzás közepette. Amikor már szépen megbarnult, hozzáadtam a zsírt is, és addig kevertem, amíg minden elolvadt.
Ekkor már csak a káposztát kellett beletenni, ami lelkes sistergéssel hálálta meg a forró cukrot. Viszont most már nincs lazsálás: állandóan keverni kell, le ne égjen, de a káposztából kipároljam a feleleges vizet. Ezt az állapotot általában 40 perc alatt tudom elérni (ha nem bambulok el, és leégetem, mert akkor kezdhetem előlröl).
A lényeg, hogy ne száradjon ki teljesen, de finom édes íze és barna színe legyen (sózni lehet később is). Ez most egy nagy fej volt, ezért a két tányérnyi adag mellett jutott még vákuumzacskóba a csodahüttőbe. Legközelébb csak a tésztát kell megfőzni.
Az előírás szerint főztem meg a durum fodros nagykockát al dente-re. Cukrosoknak jobb, mind a soktojásos, mert a durumlisztnek sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe. Izben pedig egyformák. Tálaltam is gyorsan magamnak rengeteg feketebors rádalásával (van, aki ilyenkor kristálycukrot szór rá ...)
Hogy közelebbről szemügyre vehessetek egy kevésbé borsos falatot is:
Ennek a fogásnak csak egy baja van: addig tudom enni, amíg van a fazékban!!