Nagyon rákívántam egy komolyabb adag spenótra! Amúgy is helyet kell csinálni a hűtőben más alapanyagoknak, vadásztam hát.
Találtam is '17-ből, '19-ből és idénről is eltett párolt parajt (én mindig kicsit ledinsztelem a leveleket ghí-ben és úgy fagyasztom - kevesebb helyet foglal, az ízén meg nem változtat).
A többi hozzávalót is begyűjtöttem:
- 50 dkg amerikai spenót (aprított)
- 28 dkg Matador spenót (aprított)
- 13 dkg amerikai spenót (nagy leveles)
- 6 dkg francia vaj (ez volt a hűtőben)
- 1 fej fokhagyma tisztítva
- 4 dkg liszt
- 10 dkg házi morzsa
- 1 liter teljes tej
- SOK tekerés frissen őrölt bors
Először is lemértem, mennyi az a vaj, hogy pontos legyen a lista :) Gyorsan bele is dobtam egy nagyobb lábasba hevíteni. Amikor már sistergett, hozzáöntöttem a lisztet, mert én rántással szeretem a spenótot. Mielőtt megbarnult volna a liszt, beletettem a kiolvasztott spenótokat.
Gyursan kavargattam, mert a liszt hajlamos ilyenkor lekozmálni a lábas fenekére. Elkezdtem felönteni tejjel, meg daráltam bele borsot is (abból nekem soha sem elég). A végső adagot akkor daráltam rá, amikor már az összes tej a lábasban volt.
Kicsit sürítendő, szórtam bele a durva zsemlemorzsámból egy bő maréknyit. A bormixerrel elkezdtem pürésíteni, ahogy lassan rotyogott. Ilyenkor mindig szemenköp, de most megbosszultam egy újabb adag darált borssal! Gyorsan mertem is belőle egy tányérra, hogy meózzam a fűszerezést.
Hoppá! A fokhagyma kimaradt! Gyorsan pótoltam (fokhagymanyomóval zúztam, amit amúgy nem szoktam), viszont azt már nem fényképeztem.
Feltétnek tüktojt szántam, de most egy kis újhagymával alapoztam meg neki. Ezt se felejtettem el megborsozni (szerintem akkora lehet már a májam, mint egy tömött kacsának ...)
Azért a fehérjéjét átsütöttem a tojásnak.
Kiszedtem egy tányérnyit magamnak.
Majd a tükörtojással megettem (nyitókép).
Nem panaszkodom - remekre sikerült! Ettem is két napig (hisz egyedül voltam, másnak nem kellett főznöm).