Lencsét kerestem a kamrában, de mindenütt csak vöröslencse volt. Találtam összesen három kilónyit! Fogalmam sincs mikor fog ennyi elfogyni, amennyire visszaemlékszem az étkezésünkre.
Feleségem évente kétszer csinál valami forró levest belőle, de ez minden. Most viszont nem volt más lehetőségem: egy adagot ebből meg kell főznöm enyhén indiai fűszerezéssel.
Össze is válogattam a hozzávalókat:
- 50 dkg vörös lencse
- 1 vereshagyma
- 2 aszott lime
- 1 ujjnyi gyömbér
- 1 liter zöldségalaplé (besürítve)
- 2 dl kókuszkrém
- 3 fakanálnyi kacsazsír
- 1 ág friss babérlevél
- 1 ek mustár
- 1 tk római kömény
- 1 mk őrölt fehérbors
- 1 mk kurkuma (bár a lencsének elég jó színe van magában is)
- só
Az alaplevet visszahigítottam egy literre. A kacsazsírt a tottyos lábasban felhevítettem. Egy lime héját lereszeltem, a gyömbért is. A hagymát meg kicsire kockáztam és a forró zsírba tettem dinsztelődni.
A babérágat a sparhelt lángján megpirítottam - ez kiemeli a babér illatát. A lime héjat és a gyömbért hozzáadtam a párolódó hagymához. Ezzel még vagy 5 percig kavargattam, majd beleszórtam a lencsét és utána küldtem a babérlevelet.
Kicsit lepirítottam a lencsét is, majd felöntöttem a zöldségalaplével. Megpirítottam a római köményt, és mozsárban porrá zúzva a lencséhez adtam. Beleszórtam még a fehérborsot is.
A lencse felitta az összes zöldséglevet, ezért kivadásztam belőle a babérokat. Felbontottam a kókusztejet és hozzáadtam a lencséhez.
Kóstolgattam, de valami savanyú kellett még bele. Kapott hát egy kanál mustárt, és belefacsartam az egyik lime levét is. A lencsét készre jelentettem.
Már csak egy kis tojást kéne rá sütni. Egy szelet vajat tettem a kömény pirító miniteflonomba. Erre pont elfért két tojás! Kaptak dekorációt is ...
Már csak tálalni és enni kell. Persze a lencse az összes nedvességet felszívta már, így püréről nem nagyon lehet beszélni.
A sárgájákat eloszlattam a tányérban. Végül daráltam rá nagy adag feketeborsot is ...
Villakép is kell!