Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @Andrass9: Kérlek ne írj valótlanságot. A botulizmust csak úgy lehet megelőzni, ha minden tiszta a... (2021.11.27. 22:56) Hidegfüstölés kicsiben
  • Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: @valkür: Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során... (2021.11.27. 22:25) Zsírjában sült kacsamáj
  • Andrass9: @szivar: Igyekszik az ember :) Kíváncsi vagyok sok dolog készítésére, amit tudok, ki is próbálom. ... (2021.11.26. 13:41) Shrimp scampi és csirke scampi tésztával
  • látjátok feleim szümtükkel: @valkür: www.google.com/search?q=birsalmasajt+%C3%A1ra+2021&oq=b%C3%ADesalmasajt+&aqs=ch... (2021.11.20. 18:25) Birskörtesajt
  • valkür: rossz a cím. ez a húsleves nem nagy, ez hatalmas. Azok a nyersanyagok az első képen, hát azok csod... (2021.11.19. 21:21) Egy NAGY húsleves az ünnepeltnek
  • valkür: @látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az il... (2021.11.19. 21:19) Pulutyka avagy kelkáposztafőzelék

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babér (41) babérlevél (57) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (14) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (468) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (14) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (18) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (6) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (5) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (56) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (97) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (24) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (85) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (82) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (141) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (95) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (54) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (84) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (180) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (224) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (245) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (49) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kókuszos vöröslencse püré

2021.09.28. 07:00 Andrass9

Lencsét kerestem a kamrában, de mindenütt csak vöröslencse volt. Találtam összesen három kilónyit! Fogalmam sincs mikor fog ennyi elfogyni, amennyire visszaemlékszem az étkezésünkre.

34.jpg

Feleségem évente kétszer csinál valami forró levest belőle, de ez minden. Most viszont nem volt más lehetőségem: egy adagot ebből meg kell főznöm enyhén indiai fűszerezéssel.

Össze is válogattam a hozzávalókat:

  • 50 dkg vörös lencse
  • 1 vereshagyma
  • 2 aszott lime
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 liter zöldségalaplé (besürítve)
  • 2 dl kókuszkrém
  • 3 fakanálnyi kacsazsír
  • 1 ág friss babérlevél
  • 1 ek mustár
  • 1 tk római kömény
  • 1 mk őrölt fehérbors
  • 1 mk kurkuma (bár a lencsének elég jó színe van magában is)

10.jpg

Az alaplevet visszahigítottam egy literre. A kacsazsírt a tottyos lábasban felhevítettem. Egy lime héját lereszeltem, a gyömbért is. A hagymát meg kicsire kockáztam és a forró zsírba tettem dinsztelődni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A babérágat a sparhelt lángján megpirítottam - ez kiemeli a babér illatát. A lime héjat és a gyömbért hozzáadtam a párolódó hagymához. Ezzel még vagy 5 percig kavargattam, majd beleszórtam a lencsét és utána küldtem a babérlevelet.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kicsit lepirítottam a lencsét is, majd felöntöttem a zöldségalaplével. Megpirítottam a római köményt, és mozsárban porrá zúzva a lencséhez adtam. Beleszórtam még a fehérborsot is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A lencse felitta az összes zöldséglevet, ezért kivadásztam belőle a babérokat. Felbontottam a kókusztejet és hozzáadtam a lencséhez.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Kóstolgattam, de valami savanyú kellett még bele. Kapott hát egy kanál mustárt, és belefacsartam az egyik lime levét is. A lencsét készre jelentettem.

27.jpg 28.jpg

Már csak egy kis tojást kéne rá sütni. Egy szelet vajat tettem a kömény pirító miniteflonomba. Erre pont elfért két tojás! Kaptak dekorációt is ...

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Már csak tálalni és enni kell. Persze a lencse az összes nedvességet felszívta már, így püréről nem nagyon lehet beszélni.

33.jpg

A sárgájákat eloszlattam a tányérban. Végül daráltam rá nagy adag feketeborsot is ...

Villakép is kell!

37.jpg

22 komment

Címkék: hagyma mustár gyömbér római kömény kurkuma vöröslencse kacsazsír fehérbors babérlevél lime kókuszkrém zöldségalaplé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2816696634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2021.09.28. 17:16:29

A vége elég ronda lett, de finom. A darabolós képeket lehet, jobb lett vona kihagyni :-)
Vöröslencsét keverhetsz akár rizsköretbe is, javítja a rizs aminosav profilját. Én használom közel-keleti ihletésű raguk sűrítésére is. Egyik kedvencem a marokkói citromos csirke. Azt amúgy is sárgának képzelem el, dobok bele egy marék vöröslencsét még az elején, hogy teljesen szétfőjön a végére. De sütöttem már belőle fasirtot (falafelt) is.
Csak azért írom ezeket, hogy lásd, nem olyan sok 3 kiló vörös lencse. Jó alapanyag, érdemes használni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.28. 19:22:36

@valkür: Valóban ronda, viszont nagyon finom!!!
Ettől még semmi értelme három kilót tárolni a spejzban :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.29. 08:52:20

@valkür:

Mi a ronda ezen a pürén? A lencse lisztes rántás nélkül püré kinézetű, és nem a szépsége a lényeg, hanem az íze, zamata. Azzal meg nincs baj.

valkür 2021.09.29. 09:40:01

@látjátok feleim szümtükkel: az utolsó előtti két képen a feldarabolt tojás.
A villakép is tetszik, az összes többi is tetszik, csak a miszlikbe aprított, sűrű főzelékbe fojtott tükörtöjásokra értettem.
bocs :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.29. 11:35:34

@látjátok feleim szümtükkel: @valkür: Valóban ronda - mégha finom is, ezért ki is vettem :)

valkür 2021.09.29. 12:53:22

@Andrass9: a finomságában egy pillanatig nem kételkedtem. Nagyon szeretem a vöröslencsét. és az utolsó előtti kép étvágygerjesztő is :-)
Nekem is van ilyen pindurka serpenyőm, sajnos éppen kezd elfogyni róla a tapadásmentesség, kell venni újat. Magamban pont kéttojásos serpenyőnek hívom. Nagyon szeretek benne tükörtojást sütni, nem terül szét, mint a nagyobb serpenyőkben hanem ilyen szép, szabályos kerek marad. Nagyon gusztusos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.29. 15:02:44

@valkür: Főként fűszerpirításra használom. Megvan már vagy tíz éves, de még csúszott benne a tojás :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.29. 17:29:14

Most olvastam, hogy ömlik a német káposzta az országba. Ezek szerint megint jó lett a magyar káposzta termés?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.29. 21:11:38

@látjátok feleim szümtükkel: Erről nem tudok! Viszont megtöltöttük az aszalógépet a biovegeta alapokkal (gyökér, sárgarépa, karaláb, zeller, póré, kápia). Holnapra talán kiszárad, és mehet üvegekbe!
Káposztából, zöld paradicsomból, uborkából, paprikából feleségem remek csalamádét készített!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.29. 21:13:06

Ezen kívül leszüreteltem a paradicsomokat és hozzá a zöldfűszereket. Holnap sütöm a paradicsomot velük!

szivar 2021.09.30. 15:33:26

A vöröslencséből a leves is nagyon finom, némi kolbászkarikával felütve... Kár, hogy majd dupla annyiba kerül, mint a hagyományos lencse - vagy csak rossz helyen vásároltam. Bár amikor a volt kolléganők megkérdezték, hogy mennyi ideig szoktam áztatni főzés előtt, azon azért megbotránkoztam egy kissé...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.30. 18:18:44

@szivar: Nem kell megbotránkozni, csak csodálkozóan rájuk bámulni: Mi vaaaan??? Beáztatni???? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.30. 18:20:14

@látjátok feleim szümtükkel: Már benn is vannak a sütőben. Sajna olyan kevés paradicsomom termett, hogy a feleségemmel vetettem még 2,5 kg szilvaparadicsomot is, hogy legalább egy tepsi tele legyen!
Viszont lett újabb 4 liter passata is :)

valkür 2021.10.01. 03:19:52

@Andrass9: nahát, a házi passzátával főzhetnél egy jó paradicsomos vöröslencse levest :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.01. 08:35:19

@valkür: Már azt hittem, PK-t ajánlgatsz ...

szivar 2021.10.01. 08:59:40

@Andrass9: Azért botránkoztam meg, mert mi még a szárazbabot sem szoktuk.:)

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.01. 12:35:16

@Andrass9:

Régen megotránkozás nélkül beáztatták a száraz babaot, és a lencsét, mert a sparhelton nagyon lassan főtt meg áztatás nélkül. Tűzrevaló, meg pénz városban a gázhoz nem nagyon akadt, és ez egy főzési trükk volt. Sőt még szódabikarbónát is tettek a bab főzővizébe, hogy segítse a puhulást.

valkür 2021.10.01. 12:52:57

@látjátok feleim szümtükkel: a babot, zöld lencsét, csicserit persze hogy kell áztatni. Emészthetőbb is, ha egy éjszakát ázik. De a vöröslencsét nem kell, 15 perc alatt megfő, még szét is esik. Ez benne a legjobb, hogy negyed óra alatt lehet sűrű, finom, melengető levest főzni belőle, ami ráadásul magas fehérjetartalmú, jó az aminosav profilja, lassan felszívódó szénhidrát és sok rost van benne. Mindez igaz a többi száraz hüvelyesre is, csak azokról előző este ki kell találni, hogy másnap azt ebédelnél. A vöröslencsét meg csak előkapod, aztán negyed óra múlva eheted is -már persze ha bírod olyan forrón :-)

valkür 2021.10.02. 00:50:47

@Andrass9: soha nem mernék én olyat :-)
én se szeretem, ha valaki császárkörte likőrt próbál belém tukmálni
süti beállítások módosítása