Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy ötcsillagos bográcsgulyás

2021.09.22. 07:00 Andrass9

Általában is jól sikerül, de most egy év kihagyása után fergeteges sikere volt.

37.jpg

Szerintem így a COVD végefelé az emberek akár a vasszöget is megették volna, csak legyen egy kis összejövetel végre.

Anyag volt rendesen a csodahüttőben, meg a spájzban is:

  • 3 kg nudli (marha lábszár vastagabb része)
  • 10 dkg csemegeszalonna
  • 7 kisebb fej vereshagyma
  • 2 kg krumpli
  • 1 kg sárgarépa
  • 3 szál gyökér
  • 1 zellergumó
  • 1 csomó zellerszár, petrezselyem (a hínár)
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 zöldpaprika (az egyik az csípős)
  • 3 paprikacsuma
  • 2 paradicsom
  • 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 ek feketebors
  • 2 ek só
  • 2 marék szárított csipetke
  • 15 literes bogrács

10.jpg

A húst feldaraboltam falatnyi kockákra. A bőnyeget/mócsingot/inakat különvettem, mert vannak válogatósak is a vendégségben. A szalonnát felaprítva előkészítettem. Egy kis csalás, de megérte: a hagymát a késes aprítóval dolgoztam el - ennyit már lusta vagyok apró kockákra vágni, viszont sűrű levet akarok. Az óriás teatojásomba (ázsiai rizsfőző gömb) belefeleztem a fokhagymát, beraktam a borsot és számolatlan paprikacsumát, mert az mindenbe kell.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Megraktam a tüzet, és a bográcsban zsírjára sütöttem a szalonnát. Szép ropogós lett, mire a mócsingos részeket is lepirítottam benne. Végül a maradék helyet a teatojásban kitöltöttem a zsírból kihalászott szalonna és mócsing keverékével - akkor nem kóvályog a levesben, viszont aki kér, annak tudok majd adni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A kipucolt zsírra borítottam az összedarált hagymát. Ezt buzgón kevergettem, hogy dinsztelődjön, majd kihasználva, hogy még van benne nedvesség (azaz nem lesz 100C foknál melegebb), belekanalaztam a pirospaprikát. Alaposan összekevertem és zsírjára lepirítottam, amivel a paprika ízét is kiemeltem. Mehetett is bele az összekockázott lábszár (azért nem minden inat vágtam le - legfeljebb félreteszi, aki nem szereti).

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Lesütöttem a húst kifehéredésig. Kis levet is eresztett, de biztonság okáért beletettem a paradicsomot, hogy le ne égjen. Lett is izibe több leve :). Na jó, akkor megy bele a teatojás, és vagy két liter víz, mert most már főnie kell.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Bő másfél órát rotyogott így, amikor felöntöttem további vízzel, hogy legyen a levesnek leve is (el is lepte a teatojást). Beleszuszakoltam a gyökereket és a hínárt, meg a zellert. Újabb másfél óra, és mehetett bele a felkarikázott sárgarépa és a csipetke is. 15 perc, és a krumplival fejeztem be a zöldségelést.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Közepes lángon rotyogott még 25 percet, ami alatt a krumpli is megfőtt.

31.jpg

Levettem a tűzről a bográcsot. Anélkül, hogy a lábamra öntöttem volna, felcipeltem a nagy teraszra (amit a fügebokor próbált megakadályozni, de nem sikerült neki). Itt kiborítottam a teatojásból a finomságokat egy tálalóedénybe: lehet belőle mazsolázni. A ritkábban fogyasztott zöldségek is tálba kerültek.

32.jpg 33.jpg 34.jpg

Egy nagy fazékba állítottam a bográcsot: onnan nem fog leborulni, meg kilöttyenni! Lehet jönni, hozzátok a tányérotokat!

35.jpg

Rendes szomszédasszonyom helyből lecsapott a mócsingos tálra kis tartalomkiegészítésre :)

36.jpg

Teljesen egyetértettem vele, én magam is vettem belőle, de én a puhára főtt fokhagymából is szedtem magamnak.

Ilyen is rég volt, de kiürült a bogrács estére - igaz, voltunk rá vagy huszan, de szerencsére közben sütöttem hozzá egy friss kenyeret is.

55.jpg

Szerintem remek volt újra együtt lenni, beszélgetni, eszegetni. Folyt. köv. jövőre ...

50 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors szalonna sárgarépa lábszár csipetke gyökér pirospaprika zöldpaprika zellerszár zellergumó Farkas András paprikacsuma petrezselyemlevél szárított csipetke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2816693420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.22. 11:12:47

A rizsfőző tojásos zöldségelés nagyon "elegáns", ízes és tiszta a leves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.22. 17:08:29

@látjátok feleim szümtükkel: Alapvető célja a finnyás vendégek kiszolgálása :)

Bobacska 2021.09.22. 18:54:47

Mi lett a harmadik paprikával? Mert két paprika és 3 csumája van a recept szerint az ételben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.22. 18:57:49

@Bobacska: Nem volt harmadik paprika! Nálunk a paprikacsuma önálló kategória, és külön befőttes üvegben tároljuk a megszárított csumákat :)
Ez viszont az összetevők fotóján nincs rajta ...

Pierr Kardán 2021.09.22. 20:15:53

Azt vitatom, hogy paprikacsuma mindenbe kell, mert én inkább még egy (vagy inkább még kettő) paprikát rakok az ételbe, a paprikacsuma meg megy a szemétbe (komposztálni nem érdemes, mert ha szétszórod, akkor mindenhol paprikák fognak nőni a kertben, szívós állat ám a paprikamag).

Amúgy le a kalappal a vállalkozás előtt, bográcsban marhalábszárat főzni az hatalmas kitartást igényel.

Amúgy felétek nem tesznek vörösbort a lábszárhoz, amíg sűrű a leve? Ad a húsnak egy kis plusz ízt.

Pierr Kardán 2021.09.22. 20:22:13

Ja, még egy kérdés, hogy a csipetkével mi lett? Kiszórtátok a madaraknak?

Az összetevők között még szerepelt, a főzés folyamán már nem esik szó róla, meg a tányéros képen sem látom, hogy belekerült volna az ételbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.22. 21:09:47

@Pierr Kardán: A szövegből maradt ki a sárgarépával ment bele a lébe. Sok idő kell neki, míg megfő :(
Viszont mindkét tányérképen ott mosolyog a csipetke - igaz, csak 1-1 szem látható képenként :) Az utolsón a tányér baloldalán, a nyitóképen pedig a kanálban ...
Nagyon ritkán teszek a gulyásba vörösbort, mert akkor még tovább kéne főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.22. 21:12:35

@Pierr Kardán: A kertben jelenleg mintegy 130 paprikatő mosolyog - ott nem zavarna egy pár gerilla növényke, ha ki bírna kelni a fólia alól :)
Szerintem a csumának extra íze van, azért is teszem mindenhova!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.22. 21:13:31

@Pierr Kardán: Ez biza kardinális kérdés. Mondjuk, a bográccsal ellentétben a víz sem szerepel a hozzávalók közt. :)
Én a szalonnát nem szedtem volna ki, mire a hús megfő, az is felismerhetetlen lesz. De hát ízlésről nem vitatkozunk, ugyebár.
Falnám így is. A közben sütött kenyérből azért jutott az ételhez is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.22. 21:16:51

@Waka: A szalonna is a teatojásban landolt - én onnan szedtem magamnak. A kenyér pedig elkészült, mire a gulyás megfőtt - azzal tunkoltuk!

degeco 2021.09.23. 07:38:32

Ez bizony sima gulyásleves, nem bográcsgulyás (amibe nyilván nem kell vörösbor).
Az igazi bográcsgulyásba viszont mehet minőségi vörösbor, de víz nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.23. 08:09:03

@degeco: Hát, ha te mondod, biztos úgy van...

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.23. 09:21:16

@degeco:

Valamikor régen alakult ki a magyar "konyhában" a bográcsgulyás. Nagy valószínűséggel azért gulyás, mert a gyulások főzték abból a húsból, amit mellesleg őriztek. Gondolom ládaszám állt a kunyhójukban a vörösbor, így jól megöttyintették a húst a gémeskút vize helyett a borral.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.23. 09:37:25

@látjátok feleim szümtükkel: Olyannyira nem egyszerű ez. Ha az általuk őrzött húst főzték volna meg, hamar kitellt volna az idejük a gazdánál!!!
A gulyás azért gulyás, mert a marhacsorda volt a gulya, és ez az étel marhából készül (általában).
Az igazi történetbe meg nem merülök most el :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.23. 10:51:49

@Andrass9:

Vajon a hegyi legelőkön, meg az alföldi gyepeken- ahová tavasszal kihajtottak és csak ősz végén hajtották haza a gulyát - honnan volt nekik marhahús? Ja, tudom már, elmentek a henteshez disznóhúst venni.:D

Pierr Kardán 2021.09.23. 12:34:29

@látjátok feleim szümtükkel: Na, ezt jólmegaszontad :-)

A paprika és a paradicsom az 1800-as évek közepén-végén terjedt el Magyarországon, tehát akkor szerinted az se kell a bográcsgulyásba, mert a régi gulyások nem használták az étel elkészítésénél?

Boar. 2021.09.23. 13:05:53

Ez egy nagyon finom, tartalmas, igényes GULYÁSLEVES.
Bor nem kell bele.
Nem akarok vitát indítani, már csak azért sem mert nincs abszolút igazság a dologban de mifelénk(na jó, nem mifelénk, Édesanyám alföldi lány, Őfeléjük :-) ) van ugye a pörkölt ami csak hús, van a gulyás ami pörkölt kicsit bővebb lével, összefőzve krumplival és van a gulyásleves ami még bővebb lével készül és zöldség is van benne meg opcionálisan csipetke is.
Aztán van a babgulyás amibe szintén van zöldség oszt mégsem gulyásleves.
Szóval rosseb tudja, lényeg az, hogy nekem van igazam nektek meg jó étvágyat... :-)
(Hétvégén én is félretettem a grillsütőt és inkább a bográcsot vettem elő. 4x4-est főztem. Négy sertésláb, négy első csülök és négy sertésfarok volt az alapanyag, meg egy füstölt csülök a spájzban lógó archivumból. Jó lett. Azt mondják. Én egy hete már megint alig érzek ízeket, szóval elhiszem nekik.)

valkür 2021.09.23. 15:09:39

@Boar.: nálunk a gulyásleves az, amiben van köménymag. :-)
@Andrass9: Minden paprikacsumát leszárítasz, vagy csak a csípőset. Én eddig csak a bogyiszlói,meg az annál csíoősebb paprikák csumáját szárítottam és gyűjtöttem egy üvegbe, de most, hogy mondod, tényleg ízt ad az ételekhez, úgyhogy ezentúl az édes paprikák csumáját is leszárítom, jó lesz télen a levesekhez egy kis extra.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.23. 16:11:38

@Pierr Kardán:

Nem mondtam, hogy nem kell. Másról szólt amit írtam, olvasd el még egyszer. Egyébként meg a gasztronómia is változik annak megfelelően, ahogy a világ változik. Anno hamburgert sem ettek. Pedig volt marhahús. Nyilván ahogy a medencébe bejöttek olyan ehető növények - paprika, paradicsom, burgonya, gyömbér stb. - amelyek korábban itt ismeretlenek voltak, azt is befogadta a nép gyomra. A krumpli is eleinte csak kerti dísznyövény volt, míg rá nem jöttek, hogy a gumó jó étel.
Érdemes olvsni néha a gasztronómia történetét. Meg ismerni az őshonos magyar növényket.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.23. 16:13:36

@Boar.:

Használj orrsprayt, állítólag hat.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.23. 16:15:39

@valkür:

Felénk anno amikor nem lehetett kilószámra venni a paprikát ( nem volt rá pénz ), akkor megették a paprika csumát is, kivéve a szár részt.

valkür 2021.09.23. 16:59:51

@látjátok feleim szümtükkel: én most is megeszem, különösen az édes pritaminpaprika vagy a kaliforniai csumáját. nyersen elrágcsálom, mert finom, édes. És rostban gazdag, amiből soha nem lehet eleget bevinni a szervezetbe. és én a padlizsán és a krupmli kivételével minden zöldséget szeretek nyersen. A csípőseket meg leszárítom, télen elhasználom. de most leesett, hogy amit nem bírok megenni, azt az édesből is érdemes leszárítani, mert tényleg plusz ízt adhat egy levesnek vagy pörköltnek. Nem kell benne hagyni -mert nem túl gusztusos a tányéron- de érdemes belefőzni egy levesbe. Télen minden pirinyó íz jól jön, ami a nyárból lett átmentve. A paprikacsuma meg ráadásul egy fillérbe sem kerül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.23. 17:20:07

@valkür: Külön tárolom a csípős és az édes csumákat, mert nem jó gondolat mindenbe csípőset tenni. Amikor nagy mennyiséget generálok, akkor vagy aszalóban szárítom, vagy vákuumfóliázom. Amúgy én megeszem nyersen meg főve is, hacsak tehetem (a szára nélkül - de az étkekbe szárastul főzöm bele).
Az előző-előző macskám kedvenc étele volt a húslevesben főtt paprikacsuma, valamint a friss ropogós karalábé. Mindig azokat kapta ki a táljából elsőnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.23. 17:21:55

@látjátok feleim szümtükkel: Csak azt a húst ették, amit megszárítva vittek magukkal. Persze, ha elhullott egy állat, azt feldolgozták, ették és szárították is, dehát azzal el kellett számolni.

Boar. 2021.09.23. 18:44:28

@Andrass9: Ez azért nem teljesen így volt, ez a pc verzió... :-)
Egyébként sem úgy működött, hogy egy helyen csak egyféle állatot tartottak. Nyilván megvoltak a kasztok a gulyások, csikósok, kondások, juhászok közt de enni attól még ehettek közösen, így a váncsa féle verzió egy fantazmagória csupán, de olyan határozottan tudja előadni, hogy sokan elhiszik...

Boar. 2021.09.23. 18:46:41

@látjátok feleim szümtükkel: Inkább pipázom. Annak az ízét szerencsére érzem.
Gyanús a dolog mert ha légúti problémáim vannak, nem kívánom a pipafüstöt. Most meg igen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.23. 19:07:53

@Boar.: Az Erdei féle verzió se százas :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.23. 20:00:09

@Boar.: Elég helytelen, hogy ezek a munkások nem vezettek blogot, miből mit és hogyan főztek. Így most rá vagyunk szorulva tények helyett mindenféle elképzelésekre :)))

Boar. 2021.09.23. 20:51:00

@Andrass9: Az a szomorú inkább, hogy a magyarságot soha nem érdekelte az igazán szegény emberek élete. Könnyebb lenne külföldi utazók útleírásaiban hiteles néprajzi elemeket találni mint a hazai írásos emlékekben.
A paprika, paradicsom előtt is volt élet. A pörköltfőzés technológiája nem a paprikával jött, de fogalmunk sincs róla, mivel fűszerezték régen. Nyilván volt benne kömény, esetleg "füvek", bár a hardcore pörköltfőzők kevés fűszert használnak ma is, "pacsulifűszereket", illatos füveket nem tesznek bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.23. 21:31:35

@Boar.: Pörköltet én se nagyon fűszerezem: próbálom a jó pirospaprika ízt hangsúlyozni, a kömény csak kis mennyiségben jelenik meg. Viszont érdekes módon, a paradicsomot ritkán használom fűszerként. Viszont a hagyma nálunk nagyon fontos alapanyag. Többszöri zsírra sütés, felengedés csodás sűrű szaftot eredményez.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.23. 23:09:01

Ajánlom a Wikiben a szakácskönyv címszót elolvasásra.

Nekem van egy új kiadású régi szakácskönyvem, abból régebben idézgettem is, de most nem találom, ha előkerül, majd megnézem mivel fűszereztek régen. De Andrass9 írt már ilyet a churutról, Süllőcske után szabadon.:)

Boar. 2021.09.24. 08:52:54

@látjátok feleim szümtükkel: B+ a szakácskönyvedet... :-)
Pont az a bajom, hogy a szakácskönyveket szakácsnők írták, ezért a férfiak által a szabadban főzött ételeknek az elkonyhaiasított verziója került beléjük. Elég a halászlére gondolni amit valami banya elkezdett passzírozni oszt azóta is van egy csomó megtévesztett szerencsétlen aki azt az enyvízű mártást hiszi az igazinak... :-)

Kumari aki Nilüfer 2021.09.24. 10:58:22

@látjátok feleim szümtükkel: Én most is megeszem..a magokban van az életerő, Minde zöldséget és gyümölcsöt magostul eszek, aminek a magja nem túl nagy(mondjuk a meggy a választóvonal, azt már nem)

Kumari aki Nilüfer 2021.09.24. 11:03:03

Érdekes, hogy mindenen lehet vitatkozni..akkor azt teszem hozzá, hogy manapság hajlamosak a szakácsok mindent megborozni, meg mindent meglecsózni, kár.

szivar 2021.09.24. 13:15:23

@Kumari aki Nilüfer: A magokkal azért légy óvatos a gyümölcsök esetében, mert nem biztos, hogy egészséges a cián fogyasztása...

@Boar.: B....ák meg a passzírozást, mi már csak kiszedjük a szálkákat a húsok közül... :P Nekünk pont így ízlik.

@látjátok feleim szümtükkel: Szakácskönyvből nem szabad főzni, mert a borítója rágós, a lapjai meg ízetlenek...

Boar. 2021.09.24. 14:17:03

@szivar: "Szakácskönyvből nem szabad főzni, mert a borítója rágós, a lapjai meg ízetlenek... "
Rádobod hagymás zsírra, sok erőspaprikát adsz hozzá oszt jó lesz az...

valkür 2021.09.25. 12:19:57

@Boar.: a borítóját érdemes egy kis fokhagymás tejbe áztatni és bepanírozni. A tojásba keverhetsz egy kis csípős paprikát, kakukkfüvet, vagy valami kész fűszer keveréket. Nincs az az elkefélt gyenge szakácskönyv, amit ezzel a módszerrel ne lehetne fogyaszthatóbbá tenni.

Boar. 2021.09.25. 13:56:55

@valkür: A seregben volt rá példa, hogy a nagypofájú őrmesternek bepanírozták a hullámpapírt aztán rántott őzlábgombaként megetették vele. Mondta, hogy jól összeesett a gomba de megette...

szivar 2021.09.25. 16:52:25

@Boar.: Azt hittem, hogy lecsapod a magas labdát. Halleves. :P Nálunk is enyvet fűzünk, mert mikor kihűl, akkor átlényegül halkocsonyává. Csak nincs passzírozva. Az úgy jó, ha látszanak a húscafatok is. Ráadásul gyorsabb, mint a passzírozás. Azzal szenvedjen az, aki kitalálta. :]

A katonaságnál voltak felénk is egzotikus ételek a kedvenceknek. Rántott mosogatórongy, a tiszteknek pacalpörkölt frottírtörülközőből, ect...

Boar. 2021.09.25. 17:08:38

@szivar: A Bajai Halászlé-tehát az igazi-is megkocsonyásodik, nem kell ahhoz paszírozás meg órákig főzés, csak elegendő hal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.25. 19:11:42

@Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga fogta pontyból :))) Idén nagyon rossz volt a fogás a Velencei tavon :(

süllőcske 2021.10.06. 16:44:32

@Boar.: Sok mondanivalóm volna. Segítesz, kedves Mester?
Na

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.06. 19:52:29

@Boar.: @süllőcske: Ha az utolsó kommentben szerepel a neve a linkben, akkor azt észre is veszi a jobb hasábban :)

Boar. 2021.10.07. 09:01:43

@süllőcske: Szia!
Bár megtisztelő de abszolút nem érdemeltem ki a "Mester" megszólítást :-)
Nem tudom,miben segíthetnék...megeszem a főztödet? Vagy együtt megesszük amit Imre főzött és jól megkritizáljuk? :-)
Amúgy persze, szívesen.

süllőcske 2021.10.07. 11:36:35

Megesszük, bizony! De azt főznénk ki, amit a tizenkilencedik században szegedi paprikás halnak neveztek. Pontosan és szépen, ugyanazt. Ehhez való ismereteim összegyűltek. Meglepő eredmény jött ki. Voltaképpen olyasmi, amire kevesen gondoltak.
Viszont meg kellene csinálni hozzá az eredeti szegedi bográcsot, mert az eredmény nagyon összefügg vele. Ha ismernél olyan embert, aki képes egy ilyen rézbogrács rekonstrukcióra, nagyon sokat segítene, mert nekem eleddig még nem sikerült találnom.

süllőcske 2021.10.07. 13:05:34

@szivar: Egy módszer a sok közül, azoknak,kik kedvelik a foszlányos levet. Harmic, legfeljebb negyven percig bugyorogtatott alaplé esetén, amiben a hagyma nagyon vékony félkarikára van vágva, a halhús még tartalmaz némi tápanyagot,miközben leve friss marad. Ma, most egy kavarintás, de csak éppen annyira, hogy a husi leessen a csontról. Lehet átönteni, a csont koppan az alján,nem bukik át. Esetleges ismétléssel az eredmény százszázalékos. Ezt a levet innét kiforraljuk, paprikázzuk az emulzó kialakulásáig, lehet frissíteni kis finomra vágott hagymával, behasított csöves paprikával, majd a sózott,szép haldarabokkal.

süllőcske 2021.10.07. 13:10:19

@Andrass9: Nagyon jó gulyásleves typos. Megismétlése javasolt. Követése nagyon ajánlott.
süti beállítások módosítása