Ez biz előfordul, de általában egy évre elegendő a másfél kiló vajból készült ghí. Idén viszont sok palacsintát sütöttem, amit ghível sütve gyerekjáték feldobni a serpenyőből!
Akciósan jutottam Ammerlander vajhoz, ami egy nagyon jóízű vaj. Be is vásároltunk másfél kilót ghí célokra (nomeg fél kilót közvetlen fogyasztásra).
Ez a vaj érdekes módon kenhető a hűtőből kivéve is.
Hozzávalók:
- 6 db 25 dekás vaj
- szűrőkanál
- ételhőmérő
Nem túl hosszú lista, senki nem panaszkodhat, hogy ez egy fűszertemető ...
Egy nagy serpenyőbe tettem a csomagolásuktól megfosztott vajakat. Az indukciós rezsón alacsony teljesítményre állítva elkezdtem melegíteni a zsiradékot. A hőfokot folyamatosan ellenőriztem, nehogy idő előtt megpiruljon benne a fehérje. 97C fok körül elkezd habzani a vajban lévő víz, amit el kell forralni.
Ezzel a habbal feljön a tetejére a fehérjéből is pici golyócskák formájában. Amikor már 107C fokon van, akkor a víz mind elpárolgott belőle. Ekkor szűrőkanállal lehalásztam a fehérjét egy tálkába.
Természetesen nem álltam meg, hogy ne tunkoljak ki jó sokat saját kenyérrel, de ennyi még az én erős gyomromnak is kicsit sok volt, de túléltem :) Ami megmaradt a tunkolás után, az feleségem sajtosában végezte.
Tovább melegítettem a vajat, és kihalásztam a maradék fehérjegolyókat. Amikor elértem a 132C fokot, már nem láttam benne fehérjét.
Két befőttes üvegbe szűrtem a már kész ghít (nyitókép). A maradékot - ami átszökött a szűrőkanálon - még egy kicsit barnítottam, hogy barna vajat is készítsek. Ebben a fehérje karamellizálódik, és csodás dió ízt ad a vajnak.
Kicsit sötétebb és enyhén zavaros lett, mert a nagyon pici fehérjegolyócskák átférnek a szűrő rácsán.
Ez persze nem baj, mert ezt a barna vajat én hűtőben tárolom, hogy meg ne romoljon. Azért viszonylag hamar el szokott fogyni sütibe vagy hús sütésénél.
A másik két üveg a kamra polcán évekig elvan. Egyetlen ökölszabályt kell csak betartani: belenyúlni CSAK TISZTA eszközzel szabad, és víz nem juthat a közelébe se!
Indiában talátak már 300 éves ghít is, és nem volt avas ...