Nem galuskával, mert a nokedliszaggatóval készítettem ... Feleségem megkívánta, mert régen csináltam nokedlit. Hozott is hozzá csirkedobverőt.
A kicsilyány is lecsapott rá, nomeg bedobozoltam két adagot a rendelőnek (már megint oltanak szegények).
A hozzávalókat gyorsan összeszedtem:
- 1 kg csirkealsócomb
- 25 dkg csirkefelsőcombfilé (keveseltem a dobverőket)
- 1,5 TV paprika
- 4 paradicsom az első termésből
- 3 vereshagyma
- 4 girizd fokhagyma
- 4 szárított paprikacsuma
- 2 ek kacsazsír
- 2 dl tejfel
- 1 ek liszt
- 10 tekerés frissen darált bors
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 csokor petrezselyem a kertből
- só
Elsőnek a zöldpaprikákat kockáztam össze, amit megsózva a kacsazsírban feltettem dinsztelni. A hagymát a késes aprítóval vágtam össze, hogy jó krémes legyen a szaft.
Lehámoztam a paradicsomokat és felkockáztam. A fokhagymát is apróra vágtam. A zöldpaprikák szépen megpirultak a zsírban, ezért hozzáadtam a hagymát is.
Persze sikerült a hagymát lekozmálni, de kimentettem az ép részét. Így lesz olyan íze, amilyet anyósom készített ... Hozzáadtam a paradicsomot és a fokhagymát, valamint beletettem a 4 szárított csumát, meg a felhasznált paprika csumáját is. A tejfelhez hozzákevertem a lisztet, hogy majd ezzel habarom be, ha megfőtt a hús.
A hagymás-paradicsomos alap szépen főddögélt, ideje volt a pirospaprikát is hozzáadni. Jól felforrósítottam, majd beletettem a combokat a lábasba. Felöntöttem vízzel, és puhára főztem.
Ekkor láttam már, hogy nem tudom a tejfelt is hozzáadni, mert túl kicsi a lábas. Át is tettem egy nagyobba, ami viszont nem működik az indukciós rezsón, ezért a lakást melegítettem tovább. A tejfelt egy merőkanálnyi szafttal kikevertem, majd beleöntöttem a lábasba. Amikor elkészült és besürűsödött a szaft, hozzákevertem az apróra vágott petrezselymet is.
Nekiálltam a nokedli készítésének is
- 5 tojás
- 1/2 kg rétesliszt
- 6 dkg vaj
- 1 tk só
- 80 ml víz
A tojásokat a robotgép táljába ütöttem, a sót is beleszórtam. A vajat mikróban felolvasztottam, úgy adtam a tojáshoz, amibe a vizet is beleöntöttem. Többé-kevésbé eldolgozta a robotgép. Beleöntöttem hát a lisztet is, amit szép símára kidolgoztam. Félre is tettem fél órára pihenni, hogy a liszt megszívja magát.
Ezalatt feltettem a vizet, amiben kifőzöm a nokedlit. Kb. 3 liter víz, amihez adtam egy evőkanál sót is. A nokedliszaggatót picit megvajaztam (minek, hisz az első adag tészta leszedi róla), és rálapátoltam egy adag tésztát. Kemény munkával kiszaggattam. Főztem, míg mind feljött a víz szinére, és szűrőkanállal kiszedtem egy nagy jénaiba. Itt locsoltam rá pici vajat, és megkevertem.
Ezt folytattam ugyanígy, míg elfogyott a nyers tészta. Két dobozzal félretettem belőle.
A paprikásból is dobozoltam, meg kovászos uborkát is adtam hozzá (nyitókép). Nem jutottam hozzá, hogy elvigyem, ezért lefagyasztottam (az uborkát nem!)
Tányérképet nem készítettem, olyan gyorsan megette a kiscsalád az egészet ... Kicsit sósra sikerült a nokedli, de cserébe a paprikás nem volt sós, így kiegészítették egymást.