Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Csirkepaprikás vajas nokedlivel ismét

2021.08.23. 07:00 Andrass9

Nem galuskával, mert a nokedliszaggatóval készítettem ... Feleségem megkívánta, mert régen csináltam nokedlit. Hozott is hozzá csirkedobverőt.

40.jpg

A kicsilyány is lecsapott rá, nomeg bedobozoltam két adagot a rendelőnek (már megint oltanak szegények).

A hozzávalókat gyorsan összeszedtem:

  • 1 kg csirkealsócomb
  • 25 dkg csirkefelsőcombfilé (keveseltem a dobverőket)
  • 1,5 TV paprika
  • 4 paradicsom az első termésből
  • 3 vereshagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • 4 szárított paprikacsuma
  • 2 ek kacsazsír
  • 2 dl tejfel
  • 1 ek liszt
  • 10 tekerés frissen darált bors
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 csokor petrezselyem a kertből

10.jpg

Elsőnek a zöldpaprikákat kockáztam össze, amit megsózva a kacsazsírban feltettem dinsztelni. A hagymát a késes aprítóval vágtam össze, hogy jó krémes legyen a szaft.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Lehámoztam a paradicsomokat és felkockáztam. A fokhagymát is apróra vágtam. A zöldpaprikák szépen megpirultak a zsírban, ezért hozzáadtam a hagymát is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Persze sikerült a hagymát lekozmálni, de kimentettem az ép részét. Így lesz olyan íze, amilyet anyósom készített ... Hozzáadtam a paradicsomot és a fokhagymát, valamint beletettem a 4 szárított csumát, meg a felhasznált paprika csumáját is. A tejfelhez hozzákevertem a lisztet, hogy majd ezzel habarom be, ha megfőtt a hús.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A hagymás-paradicsomos alap szépen főddögélt, ideje volt a pirospaprikát is hozzáadni. Jól felforrósítottam, majd beletettem a combokat a lábasba. Felöntöttem vízzel, és puhára főztem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Ekkor láttam már, hogy nem tudom a tejfelt is hozzáadni, mert túl kicsi a lábas. Át is tettem egy nagyobba, ami viszont nem működik az indukciós rezsón, ezért a lakást melegítettem tovább. A tejfelt egy merőkanálnyi szafttal kikevertem, majd beleöntöttem a lábasba. Amikor elkészült és besürűsödött a szaft, hozzákevertem az apróra vágott petrezselymet is.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Nekiálltam a nokedli készítésének is

  • 5 tojás
  • 1/2 kg rétesliszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 80 ml víz

31.jpg

A tojásokat a robotgép táljába ütöttem, a sót is beleszórtam. A vajat mikróban felolvasztottam, úgy adtam a tojáshoz, amibe a vizet is beleöntöttem. Többé-kevésbé eldolgozta a robotgép. Beleöntöttem hát a lisztet is, amit szép símára kidolgoztam. Félre is tettem fél órára pihenni, hogy a liszt megszívja magát.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Ezalatt feltettem a vizet, amiben kifőzöm a nokedlit. Kb. 3 liter víz, amihez adtam egy evőkanál sót is. A nokedliszaggatót picit megvajaztam (minek, hisz az első adag tészta leszedi róla), és rálapátoltam egy adag tésztát. Kemény munkával kiszaggattam. Főztem, míg mind feljött a víz szinére, és szűrőkanállal kiszedtem egy nagy jénaiba. Itt locsoltam rá pici vajat, és megkevertem.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Ezt folytattam ugyanígy, míg elfogyott a nyers tészta. Két dobozzal félretettem belőle.

41.jpg

A paprikásból is dobozoltam, meg kovászos uborkát is adtam hozzá (nyitókép). Nem jutottam hozzá, hogy elvigyem, ezért lefagyasztottam (az uborkát nem!)

Tányérképet nem készítettem, olyan gyorsan megette a kiscsalád az egészet ... Kicsit sósra sikerült a nokedli, de cserébe a paprikás nem volt sós, így kiegészítették egymást.

32 komment

Címkék: tojás hagyma paradicsom fokhagyma bors csirkecomb vaj kacsazsír liszt pirospaprika zöldpaprika tejfel rétesliszt Farkas András paprikacsuma petrezselyemlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr716667082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2021.08.23. 14:43:59

A lisztes habarást nem értem, az összes többi rendben, enném, ha küldenél. Még a paprikacsuma is OK, sőt! Én is fel szoktam használni, rengeteg íz ki tud főni belőlük. Sőt, vékonyra szeletelve le is szárítom -különösen a bogyiszlóit- hogy télen is legyen.

Kumari aki Nilüfer 2021.08.23. 16:53:10

@valkür: Tejföl és a szaft.én nem olvastam lisztes habarást, de lehet, hogy figyelmetlen vagyok.

Kumari aki Nilüfer 2021.08.23. 16:56:13

Ezt felénk tejfeles csirke néven ismerik, és " mink ezt igen együk", ahogy az anyósomék falujában mondják. Nálunk uborkasaláta jár hozzá.( A kacsához meg szilvabefőtt.Főtt húshoz paradicsommártás. Ezek alapvetések voltak nálunk)

Kumari aki Nilüfer 2021.08.23. 16:58:40

@valkür: Miután újra elolvastam APRÓLÉKOSAN, láttam a lisztet,A nyu is tett bele egy hintést, hogy ne legyen vizes a szaft. Kell az, nem sok...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.23. 17:33:54

Magam is így főzöm, csak az elején más a sorrend. Jöhet.
Végre esett kis eső (3-4 mm), ma nem kell a kertbe menni, mosok helyette, mert a hosszú hétvégén arra már nem volt időm.

Kumari aki Nilüfer 2021.08.23. 18:26:41

@Waka: Ide is várom erősen, hajnalra biztosra mondják, Még csak a fejem fáj a fronttól...

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.24. 13:42:45

@Andrass9:

Itt annyi eső volt, amennyi az elmúlt két hónpban összesen. Ez nem sok, mert a föld már olyan kemény volt a héten, hogy nem bírtam belenyomni az ásót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.24. 15:11:40

@látjátok feleim szümtükkel: Itt 64 esős nap volt és 172 száraz. Az éves totál eső 368mm, ami nem rossz! Július volt a legnedvesebb hónap 120mm esővel.
Eddig augusztusban esett 45mm, ami azért kicsit kevés...

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.24. 20:14:16

Megfúrjuk a csirkepaprikást egy kis salival.
Ma elővettem a hűtőből a tegnap vásárolt cikóriát, és nézegettem mi a fenét kezdjek vele. Nyersen keserű, amit nem szeretek. Aztán gondoltam egyet, és leszedtem a külső leveleit ( nem kellett volna ), majd hoszában szélesebb csíkokra felvágtam a közepét. Az egész levelekkel együtt egy serpenyőbe tettem, és csipet olivaolajon csipet sóval, fedő alatt nagy lángon pirítani kezdtem. Közben eszembe jutott, mi lenne, ha tennék rá balzsamecetet, és tettem. Amikor már szép pirult részei is voltak, akkor hintettem rá kevéske cukrot, összekevertem, és befejeztem a sütést. Mellé tálaltam szeletekben sütött padlizsánt, majd megettem az egészet.
A cikória kesernyés íze etünt, és egy nagyon finom meleg saláta lett belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.24. 20:20:30

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon jó gondolat volt!!!! Szívesen ettem volna belőle :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.24. 20:44:24

@Andrass9: Az eső kevés, a vérnyomás sok.
Itt május 2 mm, június 30 mm, július 0 mm, augusztus 8 mm. 1K HUF/m3 áron veszem a vizet, ennyi a heti adag. Hozzáteszem, hogy önköltségi áron kapom. Nincs csatornázás a garázstelepen, a vízterhelési díj benne van. És még szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen normális szomszédom van. Nélküle már keresztet vethetnék az idei termésre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.24. 22:05:10

@Waka:
Az Ön fogyasztása: 220 m3
Ivóvíz alapdíj: 2339.47 Ft/fővízmérő
Vízdíj: 48168.56 Ft
Csatorna alapdíj: 0 Ft
Csatornadíj: 82607.4 Ft
VTD: 1276.86 Ft
Összes bruttó költség: 134392.29 Ft

Ez egy éves vízdíj a lakásra és a kertre. A mérőm szerint mintegy 80 m3 megy ki a veteményre. Ez összesen 44000 Ft csak a kert locsolása. Megfontolandó lenne a locsolási kedvezmény, ahol nincs csatornadíj. Utána kéne járnom!!!

szivar 2021.08.24. 23:41:47

@Andrass9: Legfeljebb majd úgy jársz, mint errefelénk sokan. Kiépítették a locsoláshoz a külön mérőórát, s ugyanúgy kell érte fizetni a szennyvizet is... Valóban érdemes lenne keresned egy kútfúróment.

Isley 2021.08.25. 07:52:26

@Andrass9: Nekünk van locsoló vízmérő óránk, /mi a pontos neve, azt nem tudom/, arra nem kell csatornadíjat fizetni. Meg kell terveztetni hivatalosan. Mellékmérőnek számít, 8 évente cseréltetni kell, ami a te költséged. Kútfúráson is gondolkodtunk, de az öntözőfejekhez nem lett volna elég tiszta a víz. / a szomszéd nem tudja használni a sajátját, mert mindig eltömődik/

szivar 2021.08.25. 10:40:12

@Isley: Például:
ontozeswebshop.hu/spl/480874/Muanyaghazas-szurok-szurobetettel

Nem egy ökör ára, csak sűrűn kell tisztítani. Ha a homok miatt tömődik el a cucc, akkor érdemes egy ciklonszerűséget beiktatni, könnyedén összetákolható...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.25. 12:02:39

@valkür: @Isley: @szivar: Köszönöm az információt. Ezek szerint kicsit enyhítettek a követelményeken a vízműveknél. Talán megint nekifogok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.25. 19:42:36

@Andrass9: Nekem most jött meg a tavaszi leolvasás. Két év alatt - a pandémia miatt nem olvasták le tavaly - 31 m3 meleg és 41 m3 hideg víz fogott. A vízmelegítési díjból 25K forint jött vissza, a fűtésből egy év alatt 75K forint.
@Isley: Nálunk locsolási mellékvízmérőnek híjják. Nem is olyan vészesek a díjak: bakonykarszt.hu/_user/documents/Mellekmerok_atvetelenek_beepitesenek_plomba_bontasanak_dijtetelei_2.pdf
Persze ez nálunk van.
Azért a kútfúrás sem két fillér. "Általánosságban elmondható, hogy kútfúrási áraink 16-20.000.- Ft/ métertől kezdődnek. Amennyiben 380 volt (minimálisan 3×16 Amper) áramot nem tud biztosítani, tudunk gondoskodni megfelelő teljesítményű áramfejlesztőről is. A 380 Volt 3×20 Amper teljesítményű áramfejlesztő bérleti díja 25.000 forint/nap + üzemanyag költség + szállítás költsége.
Amennyiben nincs 380 Volt hálózati áram egyáltalán, és a fúrás szükségessé teszi, abban az esetben a “nagy” (380 Volt 3x 50-60 Amper) áramfejlesztő költsége napi 40-60.000.- Ft + üzemanyag költség." Nyilván még az uralkodó szélirány is befolyásolja az árat. :D

szivar 2021.08.25. 20:28:14

@Waka: Valóban nem olcsó egy kút fúrása. De ez a lakóhelytől is függ, illetve a szakitól is. De jó esetben ezt csak egyszer kell kifizetni, onnantól csak a villanyt||benzint kell fizetni, illetve a karbantartást.

Továbbá vannak bizonyos megkötések a vízszolgáltató felől, amit érdemes tanulmányozni. Például a tól-ig időszak, illetve néha az is felmerül, hogy négyzetméterenként hány liter vizet lehet egy nap felhasználni, ect...

Idestova tizenpár éve lett fúratva a kutunk, azóta párezer köbméter vizet felszlopált a szivattyúnk. Kitermelte az árát mind a kút, mind pedig a szivattyú.

valkür 2021.08.25. 22:44:57

@Waka: minél nagyobb teljesítményű az áramfejlesztő, annál drágább és annál nehezebb szállítani. Ez okozza a bérleti díjakban az árkülönbséget.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.08.28. 13:07:49

@szivar: Nem mondom, hogy hosszabb távon nem éri meg, de mostanára - mint minden - ez is piszokul megdrágult.
@valkür: Nyilván, csak említettem, hogy hányféle költségből állhat össze a végső ár.

szivar 2021.08.28. 16:05:35

@Waka: Csak utána néztem a kútfúrás áraknak. Hát, nálunk 1x éve kevesebbe fájt a kút a szivattyúval, mint most három méternyi lyuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.28. 19:36:16

@szivar: Azt hiszem, ezek után nem is gondolkodom kútfúrásról! Pedig komolyan gondolkodtam róla...

szivar 2021.08.28. 20:41:05

@Andrass9: Utána kell járni. A talajviszonyoktól is sok függ, illetve attól, hogy milyen mélyen van a talajvíz. Több mestert is meg kell kérdezni, mert jelen pillanatban nálunk a netes árakat figyelembe véve 360E forint lenne a kút, ami legalább tízszeres szorzó a régi árakhoz képest (plusz engedélyek, ect). Létezhet olyan emberke is, aki emberbarátibb árat mond||ír. Hozzánk (Kalocsa környéke) Kecskemét mellől jött el a jóember kutazni, harmad áron, mint a kalocsai brigád (akiket nem jó értelemben dicsértek az ő általuk fúrt kutak tulajdonosai).

Ne add fel. Csak sok-sok telefonba és utánajárásba kerül. Hátha lesz jó ajánlat is.

szivar 2021.08.31. 13:10:25

@szivar: Nos, csak megtaláltam pár nap alatt.

map.mbfsz.gov.hu/furas/

Itt meg lehet nézni, hogy az adott környéken milyen mélyek a fúrt kutak. Bár felénk is van olyan kút, ami kettőszáz méternél mélyebb, de ez többnyire nem jellemző. Tehát érdemes több kút adatait is megszemlélni, mert ezek többnyire 'artézi' kutak. Ha csak tíz-húsz méter mélyek a kutak, az azt jelenti, hogy viszonylag magasan van a talajvíz. Ha ennél jelentősen mélyebbek, akkor már nem elég a 40-es csőátmérő, mert oda már mélykút szivattyú kell.

Ha nem sziklás a talaj, akkor lehet találni olyan kútkészítő mestert, aki kitelepül és kettő-három órán belül kész az új kút. Nálunk kellett hozzá másfél köbméter víz, illetve pár talicska osztályozott sóder. Na, nem ragozom ezt a témát tovább, ha rám hallgattok, akkor mindenki azt csinál, amit akar...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.31. 13:39:24

@szivar: Nagyon hasznos oldal! Ebből kiderült, hogy 500 méteres körzetben itt nincs kút. Ami nem meglepő, mert kvázi magaslat vagyunk. Ezen túl a távolabbiak 4-6m mélyek, de akadt 24m-es is.

szivar 2021.08.31. 14:13:51

@Andrass9: Ebből csak az derül ki, hogy akkora körzetben nincs bejelentett kút... :P

Akkor ott csak mechanikus kútfúrás lehetséges, az meg nem olcsó.

Alaposan kell mérlegelni, hogy a belekerülési költség (engedélyeztetés, fúrás, ect) mekkora időtávon belül fog megtérülni (mert megtérül, csak az nem mindegy, hogy öt-tíz éven belül, vagy ötven éven belül). Sőt, van valami geológiai vizsgálat is, ami bár nem olcsó, de utána nem saccra kell fúratni a kutat, akkor is szól a jóember, ha nem érdemes a fúrással baszakodni, mert nincs vízadó talajréteg.

Nincs mit. Ingyen van. :)
süti beállítások módosítása