Nem is mertem mindent belevenni a címbe, mert így is hosszú lett! Az úgy történt, hogy kaptam egy kis hízott kacsamájat, amiből valami finomat kell csinálni a fiunknak.
Ezt úgyis csak ketten esszük, ezért vadászhattam a csodahüttőben extra alapanyagok után.
Körítésnek krokett szerűséget terveztem. Találtam is pár dolgot, amivel elkészíthetem.
- 25 dkg hízott kacsamáj
- 6 db fésükagyló (maradék egy előző estéről)
- 5 szem sárga krumpli (kb 80 dkg)
- 10 dkg vaj
- 1 mangó
- 2 spriccelés balzsamecet
- 1 mk köménymag
- 1/16 szerecsendió
- 10 tekerés Tellicherry bors
- 20 dkg liszt
- 10 dkg prézli
- Őszibarackbefőtt a tálaláshoz
- só
A csírákat végül nem használtam fel. A krumplikroketthez meghámoztam a burgonyát és közepes kockákra vágtam. Szórtam rá köménymagot, mert én azzal szeretem, majd reszeltem rá szerecsendiót is. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi szépen ellepi, és feltettem főni. A mangót meghámoztam és felvagdostam, vagy 5 deka megbarnított vajba tettem karamellizálódni.
Ahogy párolódott, jött az ötlet, hogy kis balzsamecet csak javíthat rajta. Elővettem a pár szem maradék fésűkagylómat (Szent Jakab kagyló néven is ismert), megszórtam frissen őrölt borssal, és hagytam szépen kiolvadni.
Lusta vagyok, ezért a krokettet nem olajban, hanem sütőben sütöttem ki: Egy muffinsütő formát kicsit kivajaztam. A krumplit teljesen puhára főztem, majd krumplitörővel szétnyomtam. A fésűkagyló is kiolvadt végre. A lisztet a krumplihoz kevertem, hogy egy sűrű masszát kapjak. Ezt viszont nem főztem tovább, mert nem dödöllét akartam.
Ebből a masszából kanállal gombócokat formáztam, amit prézlibe forgattam. A vajas tepsit felforrósítottam a sütőben, majd a prézlis kroketteket a formába tettem egyesével. Mehetett is vissza a sütőbe 180C fokra 30 percre. Amíg ez sült, felszeltem bő centisre a kacsamájat.
További vajra feltettem a májszeleteket sülni. 5-5 perc alatt szép színt varázsoltam rá. Kiraktam tányérra pihenni, a forró májzsíros vajba pedig beletettem a kagylót.
A tálalásnál tettem májszeleteket a tényérra, mit házasítottam a néhány fésükagylóval. Raktam mellé a mangó chutneyből, meg kis őszibarack kompótból. A körítés a prézlis krokett volt (nyitókép).
Mit mondjak: parádés egy fogás volt. Tudtunk volna többet is enni belőle, kép viszont csak ennyi készült, mert roppant gyorsan elkészült.