Feleségem befutott két vékonyabb TBone sztékkel. Ez a fajta vágás Amerikában divatos igazán, a gerinccsontot átvágva a hátszínt és a bélszínt is tartalmazza. A csont pedig egy T betűt formáz.
Persze a fóliában sült krumpli se maradt ki a menüből.
Látszik, hogy ő csak a jól átsütött húsokat szereti, mert ilyen vékony TBone-t még életemben nem láttam sohasem. Sebaj, legyen hát átsült hús:
- 2 szelet TBone steak (márványosabb is lehetne)
- 1 lilahagyma
- 3 dkg puha vaj
- kis csokor arany oregano
- arasznyi rozmaring
- 2 szál kakukkfü
- 2 ek mustár
- 1 ek Worchestershire szósz
- 1 mk balzsamecet
- őrölt bors
- só
A fűszereket felaprítottam, majd összekevertem a vajjal. Darátam rá vagy 30 tekerés borsot, meg egy teáskanálnyi sót is. Rátettem a mustárt és a Worchestershire szószt. Egy felkockázott lilahagymával összekevertem az egészet.
Hirtelen ötletből egy kicsi balzsamecetet is kevertem a fűszervajhoz. A húsokat alaposan bepacsmagoltam ezzel a keveréket mindkét oldalukon, majd egymásra tettem a két szeletet.
Két réteg frissentartó fóliába csomagoltam, és betettem a hűtőbe bő fél napra.
Másnap előbányásztam az ebédhez a húst, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletre. Leszedtem egy Római (aka kötöző) salátát a kertben, és előkészítettem néhány krumplit (2 elég lett volna...)
A salátát alaposan lemostam: nem szeretem a homokot rágni. A krumplit is lesikáltam, mert hajában sütöm. Be is csomagoltam egyesével alufóliába, a salátát meg kicentrifugáltam.
A grill begyújtókéményét megtöltöttem faszénnel, majd a faszenes papírzacskó negyedével begyújtottam. Amikor már bő fele parázslott, ment is a tűztérbe. Raktam rá még egy adag szenet. A rácsra feltettem a krumplikat és lefedtem a grillt. Ennek kell kb 40 perc, ami alatt a parázs is szépen kialakul.
A salátához vinegrette öntetet készítettem zöldfűszerekkel:
- 1 bazsalikomcsúcs
- 1 rozmaringcsúcs
- 1 szál arany oregano
- 3 szál hosszúlevelű kakukkfü
- 2 szál citrusos kakukkfü
- 2 cl borecet
- 2 cl víz
- 1 dl olivaolaj
- 1 mk só
- 1 mk feketebors
Egy kis befőttesüvegbe öntöttem a vizet és az ecetet. Felszecskáztam a zöldfűszereket, amihez az új késem egészen rendesen segített. A felvágott zöldeket, a sót és a borsot összekevertem a vizes ecettel.
Ráöntöttem az olivaolajat is. A kupakot az üvegre csavarva alaposan felráztam, hogy kicsit emulgeálódjon a keverék. Szedtem még snidlinget is, amit kicsire vagdaltam - jó lesz a krumplira tett tejfelre. A krumpli elkészült, tettem hát két darab almafát is a parázsra, hogy egy kis extra füstaromát is kapjon a hús.
A teraszasztalon terítettünk a diófa alatt. A húsok mentek a grillre. Persze a vaj és a zsír belecsepegett a parázsba, dehát ez is hozzá tartozik az ízekhez. 12 perc alatt teljesen átsültek a szeletek.
A húst 10 percre alufóliába csomagoltam - hadd pihenjen.
Ezalatt a kötözősalátát összedaraboltam, majd a vinegrettel kicsit meglocsolva összeráztam. Meóznom is kellett, de nem csalódtam.
El is kezdtünk ebédelni. A krumplit én hajában, a feleségem lehámozva ette kis vajjal, tejfellel és snidlinggel. Én raktam a sajátomra pici kaprot is, mert most éppen van a kertben ...
Jóllaktunk vele, de nekem továbbra sem izlik a túlsütött marha, mézdinnyével vigasztalódtam.
Panaszra nincs okom, mert a feleségem nagyon lelkesen ette, az én maradékomat meg megkapta a kicsilyány - aki anyja lánya.
Azoknak, akik reklamálnának, hogy pácoltam és fűszereztem a húst: egy ennyire vékony és sovány húsnak igenis kellett az extra ízesítés: önmagában teljesen íztelen lenne.