Nagy adag készült, mert a háziorvosnak is szántam belőle, hátha könnyebben oltja a sok embert.
A csodahüttőben kutatva rábukkantam két nagyobb zacskó garnélarákra. Az egyik még nyers volt, a másik már előfőzött. Ez utóbbit soha nem fogom megérteni, mert annyira nincs megfőzve, hogy kezelés nélkül lehetne enni, de a finom rákíz nagy részét már kiszedték belőle ...
A rák adta meg a lökést, hogy rizottó legyen, mert azt fel lehet melegíteni később is, és nem minden nap eszi az ember. A rákok méretét általában darab/font (lbs, pound) adják meg az USA szabványok szerint. 16-nál kisebb szám már igazi óriás rákokat takar (azért ezek is a 3-5 dkg nagyságrendbe tartoznak), amiér elég sokat elkérnek, ám rizottónak főztem már 100/200-as méretből is (popcorn shrimpnek is hívják - idehaza koktélrák néven érhető el), ami szintén finom volt.
Begyűjtöttem hozzá az összes alkatrészt a kertből, kamrából és a fagyasztóból, ami már rég kiérdemelte a csodahüttő nevet.
- 45 dkg előfőzött, tisztított nagy garnélarák (20-30 darab/45 deka)
- 45 dkg nyers nagy garnélarák (16-20 db/font)
- 40 dkg arborio rizs
- 2 dl olaszrizling
- 1 l csont alaplé
- 1 l spárga alaplé (ezek besürítve bújkálnak a csodahüttőben)
- 10 dkg vaj
- 1 vereshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 7 dkg parmezán sajt
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 szál zellerlevél
- frissen őrölt feketebors izlés szerint
- só
Az alaplésürítményekből alaplevet kell csinálni - nem elég csak a decinyi sürítmény! Ezért azután a fagyasztott korongokat egy jénaiba tettem, ahol vízzel felöntöttem. A rizottóhoz forró alaplé kell, ezért a mikróban felforraltam a bő literre sikeredett kivonatot. Legyalultam vékony forgácsokra a parmezán sajtot, így könnyebben megolvad a felhasználáskor. Hamár így benne vagyok az előkészületben, felkockáztam a hagymát és egy maréknyit a fokhagymagirizdekből.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nem lazsálunk, a zellerszárat és a petrezselymet is felaprítottam. Jöhet a nagy serpenyő, amiben a vajat sistergő forróra melegítettem. Gyorsan beledobtam a hagymaféléket - nem kell félni, a vereshagyma megóvja a fokhagymát a megégéstől! Mehetett bele a zöld is - ezek színe szépen elválik a hagymától ...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ebbe a szép zöldséges vajba forgattam először az előfőzött garnélákat. Ezeken célszerű rajta hagyni a farokpáncélt, ami remek segédeszköz lesz a fogyasztásnál! Csak addig sütöm, míg a rákhús kifehéredik (állítólag rózsaszín lesz, de én vörösvak vagyok - ilyet nem látok). A nyers garnélát lehéjaztam, de azon is rajthagytam a farokpáncélt. Ezt is addig sütöttem, míg nekem fehér lett a húsa. Beleszórom a petrezselymet is, és alaposan átkeverem. Ezzel a rák kész!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ki is szedem szűrőkanállal a vajból egy tálba. A forró vajba beleszórom a MOSATLAN arborio rizst. Ez fontos, mert kell a rizottó ragacsosságához a rizsszemeket burkoló rizsliszt is. Megpirítom magas hőfokon a rizst. Ekkor megitatom vagy 2-3 deci száraz fehérborral. Ez remek indítás az ízeknek!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kevergetem, míg a rizs felissza a bort. A hagyma imitt-amott kicsit megsötétült, de ez csak extra aromát ad az alaphoz! Amikor a rizs megitta az összes bort, elkezdem az alapleves lágyítást. Mindig csak egy-egy merőkanál alaplevet töltök a rizshez, és addig keverem, amig azt is meg nem itta.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezt több lépésben ismételgetem, míg az alaplé el nem fogy. Én tettem most egy kis száraz kakukkfüvet is bele, mert szerintem az passzolt. A végére szépen "zsírjára sült" a rizs.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A nyers rákok páncélját lefejtettem, és egy fél liter alaplében megfőztem. Abban rengeteg íz van, amit vétek volna kihagyni az ételből. Szűrőn átszűrve kanalaztam a rizsre, ami még kívánt folyadékot. Végül ráöntöttem a maradék lét az ételre: majdcsak megissza azt is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pont megfelelő állagú lett a rizs, mehetett rá a parmezán sajt. Ez nagyon fontos ízesítője a rizottónak, ráadásul az állagát is ragacsosabbá változtatja. Persze még maradt alaplé, amit bele kellett főzni - hozzávalót nem dobunk ki!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Most már a rizs összeállt, elvált az edénytől és nem eresztett levet sem. Durva trükk: Egy decis sűrű borjúalaplevet öntöttem rá, hogy kifényezzem a rizsszemeket! Ezután mehetett is bele a rák. Mind az összes!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nem én lennék, ha nem kényeztetném a fogást egy jó adag hideg vajjal! Ettől is fényes lesz, de szerintem inkább sokkal selymesebb.
![]() |
![]() |
Már csak a tálalás van hátra: két dobozzal megtöltöttem a háziorvosnak és az asszisztensének, amit azon melegen át is vittem a rendelőbe.
Persze maradt még a serpenyőben, amit kicsit lepirítottam, és úgy ettem meg.
Tányérkép nem készült, mert nagyon éhes voltam már ...