Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálunk nem tűnnek el :( Itt ricsajoznak egész évben. Most néztem, ho... (2021.09.19. 10:15) Minek nevezzelek?
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (53) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsir (4) kacsazsír (55) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Párolt zöldbab az első szedésből

2021.07.28. 07:00 Andrass9

Feleségem sok babot vetett idén! Vegyesen: 1 vékony sor szálkamentes bokorbabot, amiből 5 kelt ki, valamint 2 hosszú sor (állítólag szintén) bokorbabot.

19.jpg

Ez utóbbi viszont hosszú indákat hozott, és teljesen betakarta a csilipaprikákat. Nem igazán vettem jónéven! Többször is kértem, hogy fogja össze a babjait, de végül nekem kellett felkötöznöm ...

A bokorbabot ma reggel leszüretelte, amiből lett pont 50 dkg. Elment dokihoz, azalatt én elkészítettem az ebédet a lehető legfrissebben szedett babból:

  • 50 dkg zöldbab
  • 8 dkg prézli (nem kell ennyi)
  • 3 ek kacsazsírt a prézlihez
  • 5 dkg vaj
  • 2 szál kakukkfü
  • 2 szál petrezselyemlevél
  • 3 szál oregano
  • frissen őrölt bors
  • tejfel a tálaláshoz

10.jpg

Szerepel a képen egy fura likacsos fémdarab, ami kinyílik, mint egy esernyő - csak éppen nem véd, hanem segíti a gőzben való párolást! Azt hiszem az első kuktánkkal jött ... A kis tottyossal kivonultam a teraszra (35C van éppen), amibe szépen passzol a fém gőzölő. Öntöttem alá annyi vizet, hogy épp ne érje el az alját, így csak gőzben párolódik majd a zöldbab. Míg a víz felforrt, előkészítettem egy fűszervajat a babhoz. Felaprítottam nagyon kicsire a zöldfűszereket, megszórtam egy csipet sóval és 6 tekerés borssal.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajhoz a fűszereket, és villával jól elkevertem. A víz is felforrt a lábasban (valaki a neten extra drága magnéziumban dús ásványvizet javasolt erre a célra - szerintetek a magnézium is elpárolog a vízzel?), beleszórtam a szűrőbe a babokat (amiket persze előtte lemostam, és levagdostam a végüket - tényleg nem volt szálkás!). Rátettem a tetejét a lábasra, és 11 percig pároltam (azért 11, mert 7 perc múlva még kóstolásra csikorgó rágógumi jellege volt a babnak).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Míg a bab párolódott, megpirítottam a kis prézlit a zsíron, mert mi azzal szeretjük. Csipesszel kiszedtük a kitálalt ételt a tányérunkra (nyitókép).

Én rátettem a forró babra a fűszervaj felét, míg feleségem megszórta prézlivel és kanalazott rá tejfelt bőségesen (szerinte így kevésbé hizlal ...).

20.jpg 21.jpg 22.jpg

 

Én is szórtam rá kis prézlit, majd befedtem tejfellel (nem fogyózom).

 23.jpg

A fűszervaj csodásan feldobta a babot! Legalábbis nekem nagyon izlett.

24.jpg

Amikor beindul a zöldbabszezon, nagyon sok ilyen párolt változat készül a konyhánkban, mert mindketten szeretjük.

Csak egy a gond: már éhes vagyok ...

43 komment

Címkék: zöldbab bors vaj oregano tejfel kakukkfü petrezselyemlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8816639972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.28. 07:32:39

Én a párolt zöldbabot egy kis fokhagymás forró vajban átforgatom, és annyi..nagyon finom úgy is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.28. 10:01:16

@Kumari aki Nilüfer: Fokhagyma, vaj nekem bármikor bármiben jöhet :)

Boar. 2021.07.28. 11:00:25

Zöldbabom gyönyörűen kelt, gyönyörűen fejlődött, szépen virágzott aztán rosszkor kapta a kánikulát és a locsolás ellenére lófasz se lett belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.28. 11:36:06

@Boar.: Én segítettem neki egy kis káliumos lombtrágyával.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.28. 12:23:23

@Boar.: Én meg sem kíséreltem, ami van, az is szenved..lehet, jövőre megint lemondok a kiskertről, Az első paradicsom fél oldala száraz foltos, ezért locsolgathatom..egyszerűen ilyen kiskertben, vegyszer nélkül csak öli bele az ember a munkát, közben jár a piacra:((( A leveszöldségből se lesz semmi, megsül...a cékla is olyan apró maradt, szinte nincs levélzete, hogy sajnálom , ahogy küszködik ..és minden. A virágok is csak sínylődnek.

szivar 2021.07.28. 13:05:03

András, ha legközelebb raksz el koviubit, akkor dobjál mellé egy marék előfőzött, vagy párolt zöldbabot. Meg lehet enni, szerintem egy próbát simán megér... Akár még nasinak is elmegy - már ha fogékony az ember az ilyesmikre...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.28. 13:24:52

@szivar: Köszi, próbáltam már. Nem a mi műfajunk!
Amúgy jogos a párolás-előfőzés, mert a nyers zbab mérgező.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.28. 13:29:43

@Kumari aki Nilüfer: Én is sokat kínlódom vele, de a csepegtető locsolás nagyon sok gondot megold!!! Persze ettől még nem lesz leveszöldségem, viszont a cékla csodásan virít!
Szerintem az én kertemben nem nő meg semmilyen leveszöldség, kivéve a zellert, mert az úgy nő, hogy csak ...
Waka a tanuja, mert második évben nagy doboz magot küldtem neki :) Idén nincs annyi ...

szivar 2021.07.28. 14:48:41

@Andrass9: Gyorsan utánanéztem, s valóban mérgezőnek titulálják. Bár engem az jobban zavart, hogy rágós volt, mint a csizmatalp...

Egyel lejjebbi kommenthez: Régen a csalánból is főztek levest, illetve főzeléket. Tudok adni hajtást és lassan már magot is, így legalább lenne leveszöldséged. :P Ez megterem szinte mindenhol...

Kumari aki Nilüfer 2021.07.28. 16:35:54

@szivar: _D a csalán itt is megnő. sőt, a kövérporcsin is vígan, meg a madársóska, a citromfű ellepi még a szomszédokat is. Normális időjárás esetén volt nekem gyönyörű leveszöldségem...de az milyen már, hogy a tégla térburkolat( kis putnoki tégla van nálunk térkő helyett) hézagaiban kinőtt gaz( igen, kinőtt, a fene a lusta fajtánkat), egyszerűen kiégett..simán!!! Ami a locsolás: írtam korábban, kevés vizet ad a kút, csapról meg nem locsolok..vannak elveim

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.28. 18:49:13

@szivar: Köszi, de a csalán tiltólistás a kertben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.28. 18:49:51

@Kumari aki Nilüfer: Kéne már egy kútfúrót találnom, aki talál vizet is ...

valkür 2021.07.28. 19:42:20

@Kumari aki Nilüfer: Venni 2-3 leselejtezett tejes konténert, és esővizet gyűjteni? www.profitartaly.hu/p/a1000-literes-hasznalt-ibc-tartaly-femraccsal-1-db-leeresztocsappal-menetes-zarofedellel/?gclid=CjwKCAjwgISIBhBfEiwALE19SSHp00jSNaWv0DIrUIxZLn1AirxruXthqeLw7NtnCSM4PaS2fKcc7hoCid0QAvD_BwE

@szivar: Támogatom. a kovászolt zöldbab finom, ropogós. Nem rágós, ropogós. Én még hasábokra vágott répát is szoktam az uborka közé tenni. És erősen fontolgatom, hogy vastag szeletekre vágott fehérkáposztát is megpróbálok kovászolni.

Tegnapelőtt életem első sváb kovászos uborkáját raktam ki a napra. Nem kenyér van a tetején, hanem egy szem negyedekre vágott krumpli. Remélem, jó lesz, mert drága volt az uborka :-)

valkür 2021.07.28. 19:43:49

@Kumari aki Nilüfer: a citromfű (és a mentafélék is) gyakorlatilag invazív növények.

szivar 2021.07.28. 19:57:27

@Andrass9: Hamarabb tanulsz meg esőtáncot járni... :)

Kumari aki Nilüfer 2021.07.29. 09:42:56

@valkür: Ezt nekem nem kell mondanod?) és a ketri zsálya, Van annyi, hogy a Hortobágyot be lehetne ültetni...az a szép nagylevelú. Egy mentsége van, szeretem a virágát is, az illatát is, na az bezzeg nem döglik meg a napon..

valkür 2021.07.29. 10:19:54

@Kumari aki Nilüfer: hát, ahogy kinéz, lassan fel kell készülnünk rá, hogy sivatagot bíró növényeket ültessünk. A zsálya és a levendula is ilyen. Meg kaktusz is, csak azt nem szeretem annyira...
:-(
Pár éven belül megtanulhatunk parlagfűből főzeléket készíteni, mert az is nagyon bírja a száraz hőséget.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.29. 14:49:14

@valkür: Nekem volt télálló ksktuszom, de aztán én is tóladtam rajta, Tájidegen nagyon.

valkür 2021.07.29. 14:59:37

@valkür: kovászoljatok uborkát krumplival, mert finom!!
Bónusz, hogy nem úszkálnak a lében elázott kenyércafatok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.29. 17:04:56

@valkür: Én a kenyeret hálóba, vagy gézbe teszem - nem úszkál abban semmi ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.29. 22:44:45

Egészen jó kis fogás, megvan mellé a szénhidra, meg némi kenés, hogy csússzon.
@Andrass9: Ami a zellert illeti, tegnap már elég kókadt volt. Esténként öntözöm, de az a forró szél mindent kiszárított. Siralmas a helyzet a kertben. Napjában kétszer húzom ki a vizet a kútból. Ma délután már nem jött össze harminc liter. Pár növényről már lemondtam, a paprikát, paradicsomot, az uborkát és a cukkinit próbálom életben tartani. Élnek, de termést nem hoznak, és ha hoznak is, abban nincs túl sok köszönet. Van olyan tő paradicsom, amiről minden szem ment az árokba. A poloskák kíméletlenül szívogatják, valami nyavalyát is hurcolhatnak, mert rengeteg paradicsom egyszerűen elrothad. Permeteztem persze kalciummal, de kevés olyan nap volt, mikor nem volt annyira meleg, hogy lehetett permetezni. Eh. Csak jön valami eső. Fenébe...

szivar 2021.07.29. 23:17:36

@Waka: Nem akarom fényezni magam, de erről is írtam a blogomban... Kő hozzá petpalack||sörös||üdítősdoboz. Napi ~40 liter vízzel, vagy százötven tő paprika jól érezte magát nálam. Azóta átálltam a csepszalagra*, de ez is mukodott az elején. Olcsó, s szinte minden háztartásban van vastagabb tű, fogó és kalapács.

*Hát idén a járás sajnos nem engedélyezte a túlzott mértékű veteményezést...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.30. 10:59:48

@Waka: Talán reggel lesz valami eső ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.30. 17:05:21

@Andrass9:

Szabad, de mint írták, álmodozás/ábrándozás az élet megrontója.

vörösbor(de)minőségi 2021.07.30. 19:19:39

ez elég kellemesen leirja a lényeget:

telex.hu/kult/2021/07/17/nem-krumpli-es-nem-is-kenyer-kell-a-tokeletes-kovaszos-uborkahoz

kb 3 hete most első alkalommal krumplis módszerrel készitettem az uborkát-páratlanul finom lett,bár nem hiszem,hogy emiatt...
tény,hogy jelenleg is a maradék hibátlanul ropogósan létezik a hűtőben és még a leve is lecsusszan majd megkoronázva a ropogós uborkák élvezetét.
nem első kovászosom,de első ilyen nagyon finom,csak tudnám mitől?
az is lehet,hogy a sót most éppen eltaláltam,mert eddig recept szerint működve túlzás volt...de valószínű sosem tudom meg mitől lett ez kiemelten finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.31. 09:36:37

@Waka: Egy dózsavárosi automata szerint esett nálad 3 mm. Remélem mind a kertedre ment!
Békéscsabát mintha elkerülte volna.
Felkészül Debrecen ...

Kumari aki Nilüfer 2021.07.31. 09:47:52

@Andrass9: Debrecenben lehet,hogy esni fog, Józsát-hiába csatolták hozzánk Debrecent-újabban rendszeresen elkerüli...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.31. 09:49:02

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem pont azért, mert lenyúltátok Debrecent ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.31. 20:54:13

@Andrass9: 1,5 mm.
@szivar: Ha tudnám, hogy melyik a blogod, utánanéznék.

szivar 2021.08.01. 00:42:59

@Waka: Tessék, direkt link. Vigyázat, hatalmas szerszámkészlett kell hozzá... Remélem elég részletes a leírás.
szivarosfrici.blog.hu/2021/08/01/a_csepegteto_ontozesrol

vörösbor(de)minőségi 2021.08.01. 11:06:10

@Andrass9: :)) nem is volt olyan szép sőt kicsivel kevesebb volt a kelleténél,nem lett tele az üveg és csak azért vettem meg,mert megláttam és muszáj volt -el nem jövök enélkül.nem volt szép friss,de tán az éppen még jó ez-kategoria.
ezért értetlenkedem,vajon mitől lett ilyen nagyon finom.tulajdonképpen meggyért mentem martonvásári lelőhelyre,és lett belőle még uborka,kukorica,ezmegaz :) no meg a csoda,hogy hinnye de finom lett a kovászosubi.
sosem tudom meg mitől....

valkür 2021.08.01. 11:43:11

@vörösbor(de)minőségi: Nekem általában a kb vastag kétujjnyi, szőrös, sötétzöld, szárazon poros, enyhén fonnyadt uborkából lesz a legfinomabb kovászos. A szárazon poros, enyhén fonnyadt állapotot nehéz leírni. biztos, hogy nem harmatfriss szedés, nyersen nem harsogóan ropogós. Tehát a 2-3 napos tárolás alatt veszíthetett némi nedvességet, amit a fermentáló léből majd visszaszív. Mivel piacos, csak tippelem, hogy 2-3 napja lehetett leszedve. De teljesen száraz legyen, és ha végén ott az elszáradt virág maradéka, az is jó jel. Sárguló végű uborka sem jó, bármilyen kicsi is legyen, az tuti meglottyad. A kétujjnyi vastag női ujjakat jelent.

szivar 2021.08.01. 17:17:37

A mai egésznapos ebéd(jön és megy az ember, közben csipeget) egy könnyed fogásból áll. Sertéskaraj, füstölt szalonnával és fokhagymával tűzdelve... Nagy előnye, hogy nem kell mellé sem kenyér, sem más úri hunczutság. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.01. 18:30:03

@szivar: Tény, hogy nem egy szaftos étel :)

szivar 2021.08.01. 20:08:27

@Andrass9: Szenhida csokkentett...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.08.01. 22:28:39

@szivar: Ha szeretném a karajt, akkor én is enném magában. Így inkább lapockát vagy oldalast ennék hasonló formában - azokban van egy kis zsír is ... Az meg ketogén diéta.

vörösbor(de)minőségi 2021.08.10. 19:52:57

@valkür: szerintem akkor meg is van a magyarázat,köszönöm.
mert miattam biztos nem alakult ilyen kirívóan finomra,de amiket felsoroltál azokat szépen sorra véve....igy lehetett.
süti beállítások módosítása