Feleségem sok babot vetett idén! Vegyesen: 1 vékony sor szálkamentes bokorbabot, amiből 5 kelt ki, valamint 2 hosszú sor (állítólag szintén) bokorbabot.
Ez utóbbi viszont hosszú indákat hozott, és teljesen betakarta a csilipaprikákat. Nem igazán vettem jónéven! Többször is kértem, hogy fogja össze a babjait, de végül nekem kellett felkötöznöm ...
A bokorbabot ma reggel leszüretelte, amiből lett pont 50 dkg. Elment dokihoz, azalatt én elkészítettem az ebédet a lehető legfrissebben szedett babból:
- 50 dkg zöldbab
- 8 dkg prézli (nem kell ennyi)
- 3 ek kacsazsírt a prézlihez
- 5 dkg vaj
- 2 szál kakukkfü
- 2 szál petrezselyemlevél
- 3 szál oregano
- frissen őrölt bors
- só
- tejfel a tálaláshoz
Szerepel a képen egy fura likacsos fémdarab, ami kinyílik, mint egy esernyő - csak éppen nem véd, hanem segíti a gőzben való párolást! Azt hiszem az első kuktánkkal jött ... A kis tottyossal kivonultam a teraszra (35C van éppen), amibe szépen passzol a fém gőzölő. Öntöttem alá annyi vizet, hogy épp ne érje el az alját, így csak gőzben párolódik majd a zöldbab. Míg a víz felforrt, előkészítettem egy fűszervajat a babhoz. Felaprítottam nagyon kicsire a zöldfűszereket, megszórtam egy csipet sóval és 6 tekerés borssal.
Hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajhoz a fűszereket, és villával jól elkevertem. A víz is felforrt a lábasban (valaki a neten extra drága magnéziumban dús ásványvizet javasolt erre a célra - szerintetek a magnézium is elpárolog a vízzel?), beleszórtam a szűrőbe a babokat (amiket persze előtte lemostam, és levagdostam a végüket - tényleg nem volt szálkás!). Rátettem a tetejét a lábasra, és 11 percig pároltam (azért 11, mert 7 perc múlva még kóstolásra csikorgó rágógumi jellege volt a babnak).
Míg a bab párolódott, megpirítottam a kis prézlit a zsíron, mert mi azzal szeretjük. Csipesszel kiszedtük a kitálalt ételt a tányérunkra (nyitókép).
Én rátettem a forró babra a fűszervaj felét, míg feleségem megszórta prézlivel és kanalazott rá tejfelt bőségesen (szerinte így kevésbé hizlal ...).
Én is szórtam rá kis prézlit, majd befedtem tejfellel (nem fogyózom).
A fűszervaj csodásan feldobta a babot! Legalábbis nekem nagyon izlett.
Amikor beindul a zöldbabszezon, nagyon sok ilyen párolt változat készül a konyhánkban, mert mindketten szeretjük.
Csak egy a gond: már éhes vagyok ...