Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Boar.: :) (2021.09.24. 17:32) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (343) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Milyen gyorsan készül az arrabbiata spagetti?

2021.07.19. 07:00 Andrass9

Nagyon ráéheztünk, meg volt egy szép húsparadicsomunk is, hát kiváncsi voltam mennyi ideig tart.

30.jpg

Spoiler: a víz felforrásától az asztalra tételig 21 perc.

Igaz az is, hogy nagyon kevés összetevő kell hozzá (2 nagy adag):

  • 20 dkg spagetti (eredetileg penne tésztát kér a recept)
  • 1 nagy paradicsom
  • 2 szárított csilipaprika
  • 5 girizd fokhagyma
  • 3 ek olivaolaj
  • 3 szem olivabogyó

Csak a két legfontosabbról van kép, nem akartam ezzel se növelni a főzésidőt.

10.jpg

Az olajat felhevítettem, és a felaprított csilipelyheket alaposan megpirítottam benne. A víz éppen felforrt, ezért beletettem a spagettitésztát. Amikor már csípett a csili gőze, mehetett bele a sok felaprított fokhagyma két részletben.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ezt nem hagytam megégni, gyorsan szeleteltem a paradicsomot, amit azonnal utána tettem. Közben a tészta épp megfőtt, ezért gyorsan kimentettem egy bögre főzővizet, és leszűrtem a tésztát (nem, nem öblítem soha!).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az olivabogyó egy hirtelen ötlet volt, felkarikázva ment a paradicsomra. Összefőztem a szószt, és megsóztam (nem kell sok só, mert a tészta főzővize is sós). A serpenyőben rotyogó szószra borítottam a tésztát, és nyakonöntöttem a kimentett tésztavízzel.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Innentől már csak feldobva kevertem a láng felett 5 percig, hogy egyenletesen vonja be a tésztát a szósz.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Gyorsan paccsantottam a tányéromra egy kis adagot, és nagyos finomnak itéltem. A szósz csodásan bevonta és pont eléggé volt csípős is.

27.jpg

Persze nem tudtam megállni villakép nélkül :)

29.jpg

A teljes munkaidő alapanyagoktól a tálalásig 21 perc.

Még nem vetélkedhetek Jamie 15 perces kajáival, de azért ez már közel van!

43 komment

Címkék: spagetti paradicsom fokhagyma olajbogyó olivaolaj csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7516627868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.19. 08:32:31

Szerintem ha vízmelegő kannában foralt vizzel kezded a tésztafőzést, mint Jamie, akkor lefaraghatsz a 21 percből 6-ot.
Egyébként nagyon jól néz ki a tészta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.19. 08:40:09

@látjátok feleim szümtükkel: 5mm esett, és mindjárt vége is van. Ebben a hónapban 95mm esett eddig, ami azért elég sok! Viszont csodásan kizöldült végre minden ...

valkür 2021.07.19. 10:43:29

Hm, Jamie után ezüstérmesnek lenni, az azért nem rossz.
Ez a szósz nekem is az egyik kedvencem.

Isley 2021.07.19. 16:05:56

@Andrass9: Budafokon csak ma hajnal óta 96mm :,
mi nem áztunk be, de a szomszédok nem mindenhol ilyen szerencsések

Vén motoros 2021.07.19. 20:38:15

Azért ennek az ételnek az alapja a jó minőségű paradicsom. Ha nem saját termés, vagy nem ismersz egy jó és kipróbált őstermelőt, elég nehéz hozzájutni.
Ahogy sajnos, jó minőségű fűszerpaprika, jó minőségű vereshagyma és jó minőségű marhahús (most nem T-bone vagy egyéb steak-húsra gondolok, hanem pl. perkeltnek vagy gulyásnak való húsra) sem nagyon érhető el a hétköznapi emberek (nevezzük őket egyszerűen "lakosság"-nak) számára.
Széll Tamás nyilatkozta, hogy a szüleinek sosem főz gulyást, mert sem fűszerpaprikát, sem jó gulyáshúst nem lehet kapni Magyarországon, akkor meg miből főzzön? Szerinte a Magyarországon a _kereskedelemben_ kapható bármilyen fűszerpaprika tönkreteszi az ételt, amibe beleszórják.

nemma 2021.07.19. 20:55:40

Ezt sem hallottam még sehol: "perkelt"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.19. 21:40:59

@látjátok feleim szümtükkel: Nevetni fogsz, de nem csak, hogy locsolják, de sikálják is!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.19. 21:47:01

@Vén motoros: Nem értek vele egyet! Én minden évben bevásárolok Szegedről egész évre csodás paprikát (Farkas András-tól). Igaz, ez nem "kereskedelemből" vett termék, hanem a termelőtől. Gulyásnak meg remek nudlit veszek a Sp...-ból. Néha kimegyek a Metróba nagybevásárolni húsból, halból. Igazán finom húsok, nem panaszkodom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.19. 22:06:23

@nemma: Amikor a húst nagy hőmérsékleten zsíron megforgatod, és a kieresztett saját levében párolod. Pergelt, perkelt, pörkölt ... régi kifejezés a pörkölésre.

Vén motoros 2021.07.19. 22:28:26

@Andrass9: Fűszerpaprika: fontos, hogy BOLTBAN! Azért hangsúlyoztam, hogy "lakosság", mert a "lakosság" nem fog szegedi paprikatermelőtől vásárolni... A "lakosság" ugyanis sem nem Guru, sem nem gasztro blogot író vagy ott kommentelő megszállott. Egyébként akkor már vehetne az enber Bezdáni parikát is... Hamár elmegy Szegedig. (Boltban egyetlen használható fűszerpaprika érhető el, a RUBIN márkájú. Én a Nagycsarnokban, meglepő módon a csokoládásnál szoktam venni. Nem tudom, máshol hol árulják. Jó, van a neten is , de a futár drága.)
Perkelt, gulyás: én csak lábszárból szeretem, Auchanban szoktam néha venni. De az köregdett tejelő marhák húsa... Nem húsmarhá. Nem Angus... Széll Tamás úgy írta le, - és ebben egyetértek vele - hogy a pörköltnek-gulyásnak felkockázott JÓ marhahús a főzés hatására teljes keresztmetszetében, tömegében puhul, mint a sertéscombból (dióból) készült pörkölthús. Ellenben a gyenge minőségű marhahús akármeddig is főzzük, nem igazán puhul, hanem szálasodik, hosszú főzésre _szétesik szálaira_, de az egyes szálak továbbra is rágósak maradnak. És ez pont így van!
Más: nekem problémám van a mai vereshagymákkalis. Jó hagymát csak a siroki kolléganőm kertjéből tudtam beszerezni.
Nos, mi a jó hagyma szerintem? (pörköltalapnak, lecsóba, halászlébe, stb.): Tömör, sűrű, kemény (nagy a hagyma szárazanyag tartalmú), aprításakor a.) a szemem kifolyik b.) annyira nincs leve, hogy a felaprított hagyma alatt a bükkfa deszka nem ázik el, és NEM ÉDES!
A ma kapható hagymák 90%-a (mégha a Piacon veszem is, az "őstermelők", kofák nagyrésze is a Nagybanin szerzi be az "őstermelői" hagymát) ilyen: nem kőkemény, nagy a víztartalma, ergo kicsi a száraznanyag tartalma, felaprításakor annyi hagymalé (víz) folyik ki belőle, hogy tocsog alatta a bükkfa deszka, a szememet egyáltalán nem csípi, és édeskés. Na, az ilyen hagymáktól édes lesz a gulyás, a pörkölt, a lecsó...
mamost én ott vásárolok, ahol lakom, nem megyek el se a váro, se az ország tulsó végébe! Ez a hely? Újbuda. Én az InterSPAR-ban, az Auchan-ban, a CBA-ban, a Fehérvvári úti Piacon és a Nagycsarnokban (Fővám téri) vásárolok. Amit felpanaszoltam, azok a hús-, paprika-, hagyma beszerzési lehetőségek erre a térségre vonatkoznak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.19. 23:10:55

@Vén motoros: Értem és megértem. Valóban nem BOLTBAN vásárolom a paprikát, magam termesztem a kicsi kertemben a fokhagymát. Makóról rendelek néha hagymát, de az már nem a régi ... viszont néha sikerül a madarasban, vagy a Sp.. ban jó tömör hagymát vennem.
Ami a marhahús Széll szerinti meghatározását illeti, továbbra sem értek vele egyet. A jó pörköltnek való marha nekem a lábszár. Ha válogatós vendégnek készítem, akkor a nudli. Nekem még nem esett szálaira, pedig már sokszázat főztem. pont azt szeretem benne, hogy szaftos és van rajta rágnivaló is :)
Sertéscombból meg nem készítek gulyást :)
A vereshagyma leírásával teljesen egyetértek!!! Ellentétben Inyesmesterrel, én rengeteg hagymát használok!
Ami a beszerzési helyeket illeti: Fokhagyma saját, paprika Szeged, hagyma saját, illetve vadászom a hiperekben (sikerrel), hús: meglepő módon a Sp... elég jó, de a Metró az igazi (ha boltban vásárolok). Érdekes módon a Fény u.-i piac hentesei nekem nem jönnek be. Van viszont a Budagyöngye központban jó hentes, valamint, ha nagyon fel akarok vágni, akkor a Hegyvidék és Gál Józsi (meg egy vastag pénztárca).
Nekem ezek az elérhetőségeim ...

Sir Gombóc 2021.07.19. 23:23:56

Nem tudom, milyen hagymát és hol veszel, de én még olyat, amit te írsz, sosem vettem. Bár nem mindig kőkemény, de levet sosem eresztett, nemhogy tocsogjon a deszka alatta..Pedig szupermarketben vásárolok főleg.
Viszont én szeretem, ha kissé édes, sokkal jobb az aromája úgy.
Marhahúsból is sikerült már jobbat, nem szálasodót vennem, de abból valóban nehéz jó minőséget találni.

szivar 2021.07.20. 09:32:22

@Vén motoros: Annak idején volt lilahagymánk. Az pont megfelelt volna az ízlésednek. Közepes méretű és tömör fejek, igencsak csípős ízzel. Dughagymáról ültetve, locsolás csak a fejlődési időszakban történt.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.20. 09:48:24

A mi hagymánk pont kemény, nem felfújt, csípős, de az idén kisfejű is de nem baj..a titok: a rohadt szárazság..nincs abban lé, ami kifolyjon:D A hagymát nem locsoljuk, sose locsoltuk, ki locsolja kinn a makói határban?? Bolti mag, makói bronz.Dughagyma ugyanabból a fajtából.

Vén motoros 2021.07.20. 10:12:54

@Kumari aki Nilüfer: "szivar"-ral együtt megtaláltátok a baj forását. Mintha olvastam volna egy nagy "hagyma" cikket, ahol azt mondták, az "igazi" hagymatermesztés (ideértve a fokhagymát is) két szezonos: első évben magról dughagyma, második évben dughagymáról a "rendes" hagyma. Viszont ezt ma - korlátozott, de méregdrága szakképzetlen munkaerő, időráfordítás, földkihasználás, stb.) a piaci árviszonyok nem bírják ki. Az illóolaj nélküli ízetlen fokhagymák meg a "vizes", "csípmentes" vereshagymák mind egyszezonosak... Nem vagyok nagy mezőgazdász, lehet, hogy tényleg így van.
Az a siroki vereshagyma (amúgy két fajtából kaptam 1-1 kilót) olyan volt, hogy ha a vágódeszkára teszel egy itatóspapírt, és a hagymát félfőre vágva felaprítod, az itatós SZÁRAZ maradt volna... Azért ezt próbáld ki egy Auchanos, Tescós, Sparos hagymával. Vagy akár a Nagybanin vásároló "őstermelő" (?) kofák hagymáival. Az őstermelőkről: vicc az egész. Puszta adócsalás. Minden őstermelőnél teljes szezonban (januártól-januárig) mindig mindenből állandóan van. Akinek van zöldséges kertje vagy gyümölcsfája, az tudja, hogy mi az, hogy "szezon" Amíg valani nem fordült termőre, addig NINCS. ha termőre fordult, annyi van, hogy a szonszéd hízója eszi meg. Ha meg letermett, akkor megint nincs. Nemhogy januártól januárig mindig mindenből állandóan! (A siroki kolléganőm járt már úgy petrezselyemmel, meg kaporral is, hogy amikor ÉPEN MOST ÉSAZONNAL kellett, boltban kellett vennie, de 2 hét múlva szekérderékkle volt mindkettőből.)

szivar 2021.07.20. 11:16:44

@Vén motoros: Amikor még a pékségben dolgoztam, kaptunk Makói vöröshagymát. Apró betűkkel rajta volt a czéduláján, hogy "származási hely Kína".

A fokhagymával kapcsolatban pedig tévedsz. :P Ott a külső girizdeket elültetik és abból lesz a fej. Persze vannak itt is egzotikus fajták, amik virágot hoznak, meg kétévesek, de javarészt sarjhagymáról történik a termesztés. Aminek fokhagyma íze is van. Mert anno a mutter is vett kínai fokhagymát és eg kellett állapítanom azt, hogy át kell írni a reczeptfüzetben a hat girizd fokhagymát hat fej fokhagymára...

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.20. 13:21:53

@Vén motoros:

Fokhagyma ( az igazi ) garantáltan egy szezonos, a nagy hagyma derezdjeit duggattuk tavasszal, vagy ősszel. Nagy mennyiségben ősszel duggatják még ma is Makó környékén. Természetesen gépesítve termelnek.
A vöröshagyma két éves, első év magról dughagyma, második év a szedés után hőkezeléssel szárított dughagyma márciusi elduggatása, és nyárvégi hagymaszedés. Volt. Ma már sok más fajta, és féle termesztés van.
Akad, amit tavasszal magról vetnek, és nyár végén nagy hagymákat szednek.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.20. 13:25:57

A saslik hagyma mindig törmör. Igaz, hogy apró.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.20. 13:46:14

Feltalálták a kacsaóvodát, vagy csak eddig nem vette észre senki?:D

24.hu/tudomany/2021/07/20/kacsa-foto-kismadarak-uszas/

Kumari aki Nilüfer 2021.07.20. 13:59:13

@Vén motoros: A szezon pont így, gyerekkoromban elképzelhetetlen volt karácsonykor paradicsom, ha szezonja volt, ettük, befőztük, aztán elmúlt..mindennel így volt, Ami nem termett, azt akkor a boltban sem kaptad meg..hacsak valami fővárosi luxusboltban nem.Vidéken tuti nem.

Midnight Run 2021.07.20. 14:48:02

Nekem egy olasz úgy tanította, hogy a tésztát ne szűrd meg, hanem villával szedjem ki és tegyem bele a szószba. Így marad egy vízréteg a tésztán, ami jobb állagúvá teszi. A tésztaléből meg - ahogy a cikk is írja - mehet a paradicsomos szószba. Ettől lesz igazán finom.

Vén motoros 2021.07.20. 14:56:09

@Kumari aki Nilüfer: Talán már említettem, hogy a nagyszüleim a 60-as években Balassagyarmat tanyasias külterületén parasztizáltak. (Tyúk, tömött liba, tömött kacsa, hízó.) Nos, nekem a fülemen jött ki a zsírjában tartott libamáj (jobban szerettem az abált szalonnát vagy sertésfejet..) Viszont egyvalamit nem láttam itt, "falun": marhahúst. Azt ugyanis pénzér' kellett volna megvásárolni a mészárostól, nem is volt, csak egyszer egy héten. És minek adtak volna pénzt érte, amikor a ház körül ott volt a temérdek csirke, kacsa, liba? Talán akkor készült egyedül marhahúsleves, ha sátoros ünnepekkor a Honti utcában gyűlt össze a szent család, vagyis lejöttek a "Pestiek". Igaz, velőscsont többször volt (nagyapám fináncnemlátta - háromszor főzött - szilvóriummal barterezte le a mészárostól kapott giga velőscsontokat). Megjegyzem, setétben a tyúkok se tojtak. Azért tették el a tojás egy részét homokban. Mindennap csak azóta van tyúktojás, amióta kitalálták a mesterséges fénnyel világított, szellőztetett-fűtött-hűtött tojóházakat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.20. 15:30:42

@Midnight Run: Nem rossz gondolat, de garantáltan leégetném vele a kezemet :) Köszi, ki fogom azért próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.20. 15:33:36

@Kumari aki Nilüfer: Hogy mennyire szezonfüggő vagyok: 3 nap alatt 6 adag töltöttpaprikát ettem meg, az előző héten is elfogyott 14 nagy paprika ugyanígy :)
Ilyenkor, amikor megjelenik az édes paradicsom, és jó illatú TV paprika, muszáj azt ennem!

Kumari aki Nilüfer 2021.07.20. 16:48:46

@Vén motoros: Marhahúst mi sem ettünk, baromfit, sertést, mást nem.Birka arrafele nem volt,legalábbis tömegével, vágni nem, a marhát sem vágták le. Sokáig nem is szerettem...De a vadász és a gátőr apám barátja volt, vadat és sok halat ettünk.

@Andrass9: Ideje lenne itt is:) Én a töltött karalábéra cuppantam tavasszal, több napig ettem.

motoroskonyhaja 2021.07.20. 19:31:08

Bakker, én ma resztelt csirkemájat készítettem, de amíg készült ránéztem a posztodra. Hiba volt! Most egyem meg a mindjárt elkészülő resztelt csirkemájat, vagy álljak neki egy ilyen finomságnak?????
Holnap ez lesz nálunk, több fokhagymával, több passatával, és rengeteg parmezánnal. Plusz az olívabogyó, még több finom bird's eye chili és gazdagon meg fogom locsolni olívaolajjal is. Lehet tépkedek az ablakból friss bazsalikomot hozzá. Meg lehet teszek alá "kevés" házi sonkát is. Plusz..... A francba azzal a resztelt csirkemájjal, amit friss kenyérrel terveztem tunkolni..... ;)

solar flare 2021.07.20. 19:59:15

Én teszek bele friss bazsalikomot is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.20. 21:07:09

@motoroskonyhaja: :) Én meg szívesen ettem volna csirkemájat, csak nem jutott eszembe!
Az Arrabbiata-ba én nem teszek sajtot. Semmifélét! Valahogy úgy tanultam, hogy abba nem való ... Persze ettől még nagyon finom lehet :)))
Holnap megyünk Gárdonyba a kedvenc szomszédhoz. Összeszedtem az arrabbiata alapanyagokat, meglepetésként! Remélem nem volt hiba :)

gigabursch 2021.07.20. 21:39:16

Huhh, megint érdemes volt a cikket elolvasni a kommentek miatt!
Köszi mindenkinek.

Amúgy személy szerint disznóból pörit én csak lapockából készítek.
A tésztalé újrafelhasználás a többlet keményítő miatt igaz akárcsak a paprikáskrumplinál a "várakozó" víz is megy a főzésbe a krumplival, épp ugyanazért.

Fenchurch68 2021.07.20. 22:13:10

Megihletődtem én is, arrabbiatát herkentettem ebédre villámgyorsan, mivel ma főztem meg lekvárnak a második tíz kiló barackot, kihasználva az időjárást (Az első tíz kilót sikerült a múlt heti 38 fokra időzítenem, de muszáj volt az éretteket gyorsan feldolgozni. De nem panaszkodom, mert legalább van némi barack, imáimba is foglalom a nagyon kedves ügyfelünket, akitől kapjuk évek óta.)

valkür 2021.07.21. 18:52:31

@Fenchurch68: Én is arrabbiatát főztem ebédre :-) és van egy fél kiskosár befőzni való meggyem és cseresznyém, vegyesen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.21. 22:01:22

A tészta príma megint.
Ami a hagymát illeti, a fokhagymát ősszel ültetem, két félét, de ezt már a múltkori posztban kifejtettem. Vöröshagyma is kétféle van, makói és stuttgarti. Az előbbi talán nem olyan nagy hozamú, de nagyon finom, a másik igen nagy, lapos fejeket hoz, talán nem annyira ízes, de szapora. Úgy vélem, hogy saját termesztéssel, kiskerti körülmények közt mindegyik megállja a helyét. Ami a szaporítóanyagot illeti, kénytelen vagyok a gazdabolt igazmondására hagyatkozni, remélhetőleg nem vágnak át. Lehetne két év alatt magról termesztett dughagymából nevelni, de a makói módszerhez nincs megfelelő eszköztáram. UI: A dughagymát a téli tárolás során szabályozott körülmények között hőkezelik, ennek köszönhetően elültetve nem magzik fel. Tavaly kipróbáltam a Sturon fajtát, amit állítólag a makóiból nemesítettek és ugyanolyan jó, de jobban bírja a téli tárolást. Vacak lett, soha többet.

szivar 2021.07.21. 22:11:54

@Waka: Nagy szerencséd, hogy nem néztél át a blogomra, nem oly messzetávol írtam róla. Saját tapasztalat szerint nem szükséges a hőkezelés - bár van aki szerint igen, de én ehhez lusta vagyok. Elég az, ha piszlicsáré, borsónyi dughagymát termesztesz magadnak. Minél nagyobb az elduggatott hagyma, annál inkább hajlamos lesz a felmagzásra. Viszont ha időben kiszúrja az ember a magszárat és tőből letöri, akkor simán főznivaló vöröshagyma lesz a végeredmény.

szivar 2021.07.23. 10:28:21

@Waka: Ami lemaradt az az, hogy én szedés után menten felterítem az apróhagymát a padlásra és csak tavasszal nézek rá legközelebb. Ott kap a nyáron folyamán ötven-hetven fokot, télen meg a mínuszok lesnek rá.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.24. 22:46:02

@szivar: Hát itt a panelban ez elég macerás lenne. :D
süti beállítások módosítása