Nagyon megkívántam egy klasszikus sült sertésoldalast! A feleségem meg kiegyezett egy velesült csirkemellfilével :)
Neki kicsit szétesett krumplisaláta volt körítésnek, én viszont kapros tökfőzelékkel ettem.
Irány a "csodahüttő", hogy a hozzávaló húsárut összevadásszam. A zöldfűszerekért a veteményesbe kellett mennem, a többi hozzávaló a kamrában bújkált.
- 1/2 csirkemellfilé (23 dkg)
- 4 csontnyi oldalas (50 dkg)
- 2 ek sertészsír (azon ritka alkalom, amikor az ételhez csak a disznózsír illik)
- 3 fej vereshagyma
- 1 doboz sör
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 1 kis csokor snidling és a virága
- 2 szál oregano
- 3 zsályalevél
- 1 szál petrezselyemlevél
- 1 pici szál zellerlevél
- 1 ek só
- 1 tk frissen őrölt bors
- 1 tk köménymag
- 1 pici száraz csilipaprika
Elővettem a szokásos késeimet és spatulámat, valamint egy új japán kést.
Most, hogy minden együtt van, nekiestem a zöldfűszereknek az új japán késemmel. Meg kell vele ismerkednem, hogy szeretem-é majd, vagy csak bedőltem egy reklámnak. Végülis összevágta az összeset. A hagymát viszont már a hagyományos Santoku késemmel vágtam... A húsokat sóztam, és megszórtam a száraz fűszerekkel.
Ez a japán monstrum azóta is az asztalon áll a késtartóban, de még nem igazán barátkoztam meg vele. Lehet, hogy ajándék lesz belőle?
Egy kisebb jénai tálat kikentem a zsírral és megágyaztam hagymával a húsoknak. Így biztos nem sülnek majd le! Bele is pakoltam mindet (ami ugye nem volt túl sok). Rászórtam az aprított zöldfűszereket, fokhagymát és letakartam a maradék hagymával. Felöntöttem egy deci sörrel.
Letakarva mehetett is a 180C fokos sütőbe.
Másfél óra alatt szépen átsült. Kapott még 15 percet fedél nélkül is. Félretettem a tetejéről a hagymát, zöldeket, majd kiszedtem a húsokat a jénai tetejébe. A visszamaradt és a félretett hagymákokat felöntöttem még egy deci sörrel, és összerottyantottam.
A hagymás levét botmixerrel szétcsapattam, a húsokat 5 percre grill alá tettem.
Már csak tálalni kellett. A feleségeméből nyitókép lett, a tökfőzelék viszont hozzám került.
Fantasztikusan szaftosra sült (ami az oldalas sajátossága is egyben) - állítólag a csirke melle is :)
Én a zsírosabb részeit is szeretem
Ilyenkor jön jól, hogy rendszeresen feltöltjük a csodahüttőt. Igyekszem mindent legfeljebb kétszemélyes adagokra bontani és vákuumcsomagolva betenni.
A sör valahogy elpárolgott a főzés közben, a csuda érti ezt ...