Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (51) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (57) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (326) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (12) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (34) citromlé (43) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (25) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (12) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (145) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (6) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (43) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (54) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (451) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (15) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (94) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (340) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (21) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (4) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (53) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (93) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (34) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (82) köménymag (25) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (159) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (60) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (123) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (98) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (77) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (132) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (61) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (30) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (129) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (148) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (6) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (37) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (79) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (171) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (332) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (38) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (53) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (39) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (92) tejfel (66) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (218) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (7) tyúk (3) uborka (24) újhagyma (45) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (231) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (2) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (45) zellerlevél (38) zellerszár (29) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (41) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (77) zöldség (3) zöldségalaplé (8) zsálya (44) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (72) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Hamburger a grillen

2021.06.23. 07:00 Andrass9

Végre begyújtottam a grillt! Miután a korona alatt nem igazán vendégeskedtünk, a grillt se volt kedvem használni, bár néha kettőnknek is csinálok benne valamit.

36.jpg

Hétvégén jöttek a kicsilyányék, őket kérdeztem, érdekelné egy hamburger a gyomrukat? Persze, hogy igent mondtak :)

Feleségem bevásárolt hozzá (most lusta disznó voltam, és nem sütöttem hamburger zsemlét ...)

  • 1,5 kg 20%-os darált marha (elég száraz volt)
  • 1 vereshagyma
  • 1 marék sós keksz
  • 2 tojás
  • 1/2 dl tej
  • 1 tk só
  • 1 tk bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek angol mustár
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk Spicy Fiesta csiliszósz
  • 1 ek Sriracha szósz
  • 1 ek noname BBQ szósz
  • 1 nagy lilahagyma
  • 2 nagy "húsparadicsom"
  • pár spriccelés balzsamecet
  • 8 kötözősaláta levél a kertből
  • néhány szelet bacon
  • 6 szelet cheddar sajt
  • 4 szelet ementáli sajt
  • 4 nagy hamburger buci
  • 6 kis hamburgerbuci
  • olivaolaj a sütéshez

10.jpg

A kekszet összedaráltam a késes aprítóban és a bors meg a só társaságában a húshoz adtam. A hagymát, tejet és a tojásokat a késes aprítóba tettem. Belekevertem még a csiliszószokat is (a Spicy Fiesta kiskanalát lenyaltam, és igencsak melegem lett tőle ...).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Fokhagymaport használtam, mert a kicsilyány nem nagyon bírja a friss fokhagymát. Az aprítóba ment a többi szósz is, ahol azután homogenizáltam, majd hozzáöntöttem a húshoz.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Lett belőle két nagy gombóc! Az egyiket 4 részre vágtam, és így lett belőle 4db 25 dekás nagy pogácsa a nagy bucihoz. A másikból 6 kisebb - 15 dkg-os - pogácsa lett, amiket egyesével becsomagoltam, elvihetik haza otthoni sütögetésre. A pogácsát egy kanállal kissé benyomtam, hogy ne duzzadjon túl magasra.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A hagymát vékony szeletekre vágtam, picit sóztam és kis balzsamecettel megspricceltem, mert így megenyhül az íze. A paradicsomokat kb 3mm vastag szeletekre vágtam. Csodaszépek voltak! A nagy bucikat a grillen mindkét oldalukon megpirítottam. A pogácsára pici olivát kentem, és így tettem az öntöttvas tálcára a faszén fölé.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A baconnel körülraktam a vaslapot, süljön ropogósra a parázs felett. Forgattam a pogácsát (nem, nem égett meg, csak ilyen volt a vaslap :) Megkalapoltam a sajtokkal, és hagytam megpuhulni azokat.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

A buci alsó felét majonézzel, a felsőt kechuppal kentük meg. A zöldség sorrendje szabadon választott volt ...

31.jpg

Én nem tudom egyben átharapni, ezért inkább kettévágtam és kisebb darabokban ettem.

32.jpg

A kicsilyány nem tett bele hagymát :)

34.jpg

A barátja pedig legalulra tette.

35.jpg

Nagy sikere volt! Még én is megettem, pedig ez talán a hatodik hamburger életemben:

33.jpg

A maradékot elvitték, és három napig jutott nekik finom falat.

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5016584996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.23. 09:12:13

Pedig ez nem is autentikus. Hiszen a kötöző salát a kertből van, de bezzeg a baconra nem írtad, hogy a saját disznó óljából, és a tojásra sem, hogy saját tyúk tojta. Egyébként biztosan jó volt így is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.23. 10:58:31

@látjátok feleim szümtükkel: Tikot nem adtál, a gyesznó meg elbújt az ólban. Különben is, a marhát se én legeltettem a legelőn :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.23. 10:59:50

@látjátok feleim szümtükkel: Amúgy ez a kötözősaláta csodás (pláne, hogy nem nekem kellett összekötözni)! Friss, roppanós, édes levelek.

valkür 2021.06.23. 11:50:24

a hagymát miért nem sütötted meg? Vagy csak az én kedvencem az édesre sült hagyma?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.23. 14:16:56

@valkür: Jó dolog a sült hagyma, de azért mán álljunk le :))) Inkább annak örülj, hogy a római salátát nem pirítottam meg :)
Szerintem a lilahagyma nyersen (pici balzsamecettel és sóval) tökéletes adalék a húspogácsához.

valkür 2021.06.23. 15:30:33

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: értem én, hogy jó a hagymasaláta, teljesen igazatok van.
de a grillen sült hagyma még jobb. :-)
Ecetes hagymát akármikor lehet csinálni, de grillen sült hagymához bizony be kell gyújtani valami grillezőt. Szóval, én nem hagytam volna ki. Egy füst alatt 1-2 vastagra szelt lilahagyma, barna foltosra sütve......
nekem nem kell ahhoz még hamburger se, magában is meg tudom enni :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.23. 16:45:17

@valkür: Egyszerűen nem passzolt volna a hamburgerhez. Szerintem.
Még nem volt olyan nagyarányú grillezésem, ahol ne sült volna hagyma is a rácson. A hamburger az más. Más íz, más műfaj.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.23. 21:40:05

Köszönök szépen!
Jómagam dilettáns vagyok e téren - ahogy azt illusztráltam is párszor -, de ennyi fűszerszámot még nem kevertem a burgerbe. Nem kétlem, biztosan finom volt, csak számomra szokatlan. Ahogy a keksz, a hagyma, a tej és a tojás is. Volt persze ilyen-olyan, kolbászhússal vegyített pulykacomb, meg szalonnás kecske, de a legjobbaknál csak darált marha volt és só. A rácson nem esett szét, a kisült húslé szépen összefogta. Persze ezt nem dokumentáltam, így messziről jött ember, azt mond, amit akar.
A lila hagyma, só és balzsamecet kombóval egyetértek, a pirított hagymakarika sem rossz, de nem passzol hozzá. Hol vettél ilyen szép steak-paradicsomot?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.23. 21:49:04

Tombol felénk a nyár, ma, mikor hazaértem, 34 fok Celsius volt a lakásban. Bő egy hete alig vagyok itthon. Amint hazaérek melóból, öltözöm át, és uccu a kert. Ott elüldögélek a diófa árnyékában, kicsit jár a levegő, csak a szúnyogokkal kell küzdeni. A nyolc vizes hordóból négybe már telepítettem egy-egy aranyhalat, azokból már kiveszett a szúnyoglárva. A többibe naphalat várok, azok jobban bírják a hőingadozást. Nyolc óra felé öntözök, aztán a többi szomszéddal összegyűlve kivárjuk, míg hűvösödik valamelyest az idő. Esetleg közben iszunk valamit.

valkür 2021.06.23. 23:09:05

@Waka: megboldogult '80-as évek első fele, amikor a gimi előtti tejivóban kezdett megjelenni a "nyugati" kínálat. Bexzereztek egy grillsütőt, és melegszendvicset csináltak. Hot dogot, hamburgert. Mindent, mindent iszonyatos mennyiségű kecsöppel. Kérdeztem az eladót, mi a különség a hamburger és a fasirtos zsömle között.
Az egyik különbség a kecsöp, a másik, hogy a hamburgerbe nem tesznek tejbe áztatott kenyeret.
Sosem mertem megkérdezni, hogy ha nem tesznek bele, akkor miért van benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.23. 23:59:24

@Waka: A paradicsom épp akciós volt a madarasban, ami neked nincs. Tényleg szép volt, és nagyon jó ízű.
Ami a sok fűszert illeti: nem kell elhinned, de már elég jól tudom őket hangolni. Legalábbis azok szerint akik eszik :)
Én amúgy nem eszem hamburgert, de egy kolbászos pulykacombtól valószínűleg világgá mennék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 00:01:39

@Waka: Azt látom, hogy ritkán vagy otthon :)
Nálam csak az emeleten volt 36C. A földszint megelégedett ma 31C-vel, így beüzemeltem az összes ventillátort!
Ami érdekes, hogy a páratartalom odakinn hajnali 6 körül felmegy 96%-ra is, pedig eső nuku!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 00:04:31

@valkür: Most se kérdezd - így lett tökéletes :)

valkür 2021.06.24. 09:54:18

@Andrass9: mert azóta már tudom, hogy néha az amerikaiak is tesznek a hamburgerbe ha nem is áztatott kenyeret, de kenyérmorzsát. Ezt simán be lehet helyettesíteni apróra tört keksszel. Tán még jobb is, mert az sok zsiradékkal készül. Ezért nem kérdeztem rá.

A tojás szükségességét nem érzem egyedül. Tapasztalataim szerint össze szokott állni a fasirt is, a hamburger is. Én darált csirkéből/pulykából és előfőzött vöröslencséből szoktam "fasirtot" csinálni, simán összeáll tojás nélkül. Nyilván nem rontja el, inkább gazdagítja. De nem létfontosságú bele.

Boar. 2021.06.24. 13:29:27

Én fordítva csinálom. A húspogácsa megy a rácsra, a szalonnaszeletek meg a tálcára. Nem szeretem, ha a sülő szalonna zsírja állandóan lángralobban a parázson. A tálcában kisülő szalonnazsír pedig kiválóan alkalmas a grillezendő zöldségek körbepirítására, pl. újhagymát vagy szezonjában spárgát szoktam sütni benne.
A húspogácsába pedig hús kell. Az a temérdek szósz az a szegény emberek hamburgerébe való akik kétes eredetű húsok mellékízét kívánják elnyomni vele. (Jó, tudom, ezért kapni fogok)
A grillkaják állandó kísérője nálunk a felezett, mikróban megpuhított krumpli amit aztán a grillen megpirítok majd egy zárható műanyag dobozba teszem őket, nyakon öntöm olivaolajjal, megszórom kakukkfűvel és egy kicsit összerázom.

szivar 2021.06.24. 14:53:39

Nálunk kései vacsorára most sült ökör lesz. Nyárson. Szabad tűz felett. A konyhában, hogy ne ártson meg a kinti forróság. Köretnek forralt bor, meleg pálinkával...

Boar. 2021.06.24. 15:00:47

@szivar: Micsoda pazarlás...
Ha nem buziskodnál a konyhával, kint a napon simán megsülne parázs nélkül is. Csak figyelni kellene nagyon, oda ne kapjon.

Boar. 2021.06.24. 15:18:35

@Boar.: Ja, kimaradt. A lilahagymát nem sózom le előre már egy ideje mert megkeseredik.

CSOKKI MÁLNA 2021.06.24. 15:40:18

Ezt a kekszes megoldás eddig csak desszerteknél hallottam (pl. túrógombóc). De ezek szerint hamburgerhús esetében is működik.

Boar. 2021.06.24. 17:20:04

@CSOKKI MÁLNA: Nem túl elegáns megoldás de van, ahol a sütőkolbászba is tesznek zsemlemorzsát, megköti a vizet, tömegnövelő. Cserébe szaftosabb lesz a cucc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 18:08:21

@Boar.: A hamburgeren felnőtt (amerikában) gyerekeim szerint nagyon jól volt ízesítve a pogácsa. Én nem nagyon ettem odakinn sem - nem az esetem. Ez a hús viszont nem egy Angus volt, csupán noname Sp.. daráltmarha. Gomdoltam, nem árt neki az ízesítés.
A tej ötlete amerikai receptből van, magamtól nem tettem volna bele, bár vizet azt biztosan.
A grill rácsának mérete akkora, hogy a szalonna alatt már nem volt parázs, így nem is gyulladt meg. Cserébe jó ropogós volt. A lilahagyma meg friss-édes volt. Nem keseredett meg (tán, mert jódozatlan sóval szórtam meg?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 18:09:24

@CSOKKI MÁLNA: Ez a keksz egy sós sajtos kréker. Nem csak összeköti a húst, de sajt ízt is visz bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 18:10:07

@szivar: Ki az az ökör akit megsütsz (illetve mekkora :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 18:11:47

@valkür: Az alapanyagaidnak csak a javát szolgálja, ha valami valódit is teszel bele :)

szivar 2021.06.24. 21:20:28

@Andrass9: Semmi, semmi, csak anyám főz. Télen gyümölcsleves, nyáron szabadtűz felett sült ökör... Ez utóbbi átvitt értelemben értendő, ma ép pacalt főzött. Öt óra hosszáig... Nem elég, hogy kint is meg lehet dögleni a forróságtól, legalább bent se legyen hideg. A reggeli 23 fokot feltornázta 28-ig. :/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.24. 21:45:21

@valkür: Az a bolgár kecsap isteni volt, még szerintem manapság is vinné a prímet.
@Andrass9: Nem kételkedem, hogy jó, főleg, hogy a népeknek ízlett. Annak a nyomorult pulykacombnak is megvolt az oka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 23:49:56

@szivar: Akkor én nem szólhatok: főzés nélkül 31,5C volt a lakásban :( Mostanra lement 29.6C-re

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.24. 23:56:58

@CSOKKI MÁLNA: A mennyiség nagyon kevés volt a húshoz mérve. Gyakran használtam krékert (ez a sós-sajtos-keksz) odakinn fűszerként, mert soha nem tettem sokat belőle egy ételbe. Nagy divatja van levesbetétnek is használni (akkor nem darálom össze) krémleveshez, vagy valamiért a kagylóleveshez (senki nem tudta még megmagyarazni, hogy abba minek, ráadásul egy hatszögletű - külön erre a célra sütött - kis keksz. Egyszer megkóstoltam a kagylólevessel, de nekem nembejön kategória.
Prézli ott is van, de nyomába se ér egy jó házi zsemlemorzsának.
Magyarázat: vagy 25 évet éltem az USA-ban, máig is évi egy hónapot kinn töltök a nagylyánnyal és családjával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 00:01:13

23 liter bodzaszörp üvegekbe töltve! Cimkét majd holnap nyomtatok, mert már késő van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 00:06:06

@szivar: Nekem anyám már elment '12-ben. Próbálj meg mindent megtanulni édesanyádtól, míg még veled van. Rettenetes érzés, hogy később már nincs kitől kérdezni :( Pöfögni viszont szabad :)
És különben is, a pacalt minimum 5 óráig kell főzni: anyukád csak tudja! Tehet arról az a szegény bendő, hogy éppen 38C van odakinn?

Kumari aki Nilüfer 2021.06.25. 08:00:41

@Andrass9: Nekem még van egy öt literes üveg káposztával töltött paprikám, amit anyu tett el..fél éve nincs kitől kérdezzek:(((

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.25. 08:50:51

Ki tudja, milyen új módon termelik a spárgát? Vettem két csomaggal, és éppen csak leöblítettem a csap alatt, de egy szem homok sem volt benne.
Hamm-biba miért nem tesznek spárgát? Szerintem nem ártana meg neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 09:54:05

@látjátok feleim szümtükkel: Osztályidegen, valamint a vékony darabok nem passzolnak a kerek pogácsához :)
Ha fehér spárgát vettél, abban nincs homok, mert azok a csirágok még nem tudtak kinyílni semennyire se. Tényleg csak csírák! Ellenben a zöldnek már vannak levélkezdeményei, hisz az már kibújt a földből, ahol remekül megbúvik a homok :(

Kumari aki Nilüfer 2021.06.25. 14:28:38

@látjátok feleim szümtükkel: A szomszédéban sem volt, nyersen ettük, ahogy leszedte, mert itt nem homoktalaj van, hanem lösz, lehet,ebben áll a titok..

szivar 2021.06.25. 15:50:23

@Andrass9: Tudom, hogy tudod, hogy szeretem (nem ödipuszi értelemben). Csak hát nálunk paraszt légkondi van, éjjel szellőztetünk, nappal csukóckodunk. Eddig sikerült elviselhető klímát teremteni idebent. Most meg jött panaszkodni, hogy meg lehet dögleni bent a melegtől... Pedig csak 28-29 fok van idebent. Amúgy meg lenne 24-25, ha nem áll neki pacalt főzni, húst sütni, meg ilyesmik. Ráadásul az ilyen pokolban jobban esik az embernek valami könnyű leves, mint a pacalpörkölt töltöttkáposztával...

Boar. 2021.06.25. 17:03:10

@szivar: Pacalt csak a szabadban, bográcsban. Az előfőzés amúgy sem való a konyhába, a készrefőzős rész mellett meg jól lehet fröccsözni az öreg gesztenyefa alatt.

valkür 2021.06.25. 17:52:04

@szivar: Életem egyik legkellemetlenebb élménye volt jó huszon-harminc évvel ezelőtt, amikor az egyik barátnőm férjhez ment. Hasonló idő volt mint most, én varrtam neki a menyasszonyi ruhát, öltöztettem, kísértem fotózásra. Az gyakorlatilag lehetetlen volt, képtelenség volt felitatni róluk az izzadtságot, patakokban folyt az arcukon. A ruha mind a kettőjükön átizzadt, a menyasszonyra rátapadt a selyembélés, a vőlegénynek a zakóján nagy sötét foltok.
Aztán a vacsora.
Helyi szokás szerint tyúkhúsleves csigatésztával, tűzforrón. És utána birkapörkölt, szintén forrón, hogy ne dermedjen ki a tányérra a faggyú.
Borzasztó volt, a násznép alig evett valamit. Jobb híján mindenki a csemege uborkát csipegette, és várta a süteményt. De arrafelé a sütik is nehezek, nagy vastag kőttesek meg piskóták sűrű vajas krémekkel, hát az se nagyon jött be.
Azóta mondom, egye meg a fene a hagyományt, kánikulában miért nem lehet hideg gyümölcslevest adni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 18:13:38

@szivar: Látod: nincs igazán különbség egy feleség és egy anya közt ... Próbálkozom én is hidegen tartani a lakást, de ez reménytelen! Reggel be kéne csukni a nappali ablakot, ahol egy óriási ventillátor hozza be a hűvösebb levegőt éjjel, viszont 6-kor kezd besütni a nap - ekkor kéne becsukni. Ezt nem képes megérteni, ezért nekem szól a vekker hatkor ...

Életemben nem ettem még pacalt, így nem tudok hozzászólni ...

Na mindegy, nem panaszkodom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 18:16:22

@Boar.: Vasárnap estére a feleségem szervezi az utcai összejövetelt. Vagyis nekem kéne egy bográcsgulyást főzni. Van 3 kiló nudlim, az elég lesz a 10 emberre. Kérdés, hogy vasárnap kijönnek-e a tűzoltók, hogy ég a láng a bogrács alatt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 18:21:05

@valkür: Hááááát ... Érdekes példája az esetednek arra, hogy hogy NEM SZABAD lagzit csinálni! Te se gondolkodtál, amikor selyem bélésű ruhát varrtál a menyasszonynak - valld be őszintén! Mi az öreg istennek kellett selyemből készíteni a bélést????
Na nem is folytatom, bocsánat, hgoy megszólaltam.

szivar 2021.06.25. 18:24:43

@valkür: Vannak ilyen szép hagyományok. Sok-sok éve már annak, hogy a falunkban emlékezetes lakodalom volt. Hozzátartozik a történethez az is, hogy az egész faluban csak a hentesnél és a boltban volt hűtő, másfelé nem nagyon. Nyár, meleg, berek, hetednapos igénytelenség szerteszéjjel. Szombaton volt a lagzi, pénteken délután megcsinálták a krémest - kacsatojásból, mert az volt kéznél. A végeredmény: kettő halott, párszázan meg mentek infúziót enni, kettő hígfosás közepette. Azóta elterjedt az egész országban a HIT, hogy a kacsatojás az mindig szalmonellás*...

Másik lagzi: kihozták a leves után a kaját. Fokhagymás, sült csirkecombokat, meg ilyesmit. Egy darabig csak néztem, hogy szenved az úrinép a késsel és a villával... Nekiláttam kézzel(már nem volt aszály a gyomrom tájékán, s a köd is kezdett leszállni a fejemben), volt is sok ledermedt tekintet mindenfelől. Negyedóra sem kellett hozzá, már mindenki kézzel rakta be a gallér mögé az ennivalót. Tudom, illetlen voltam, de lesz...m.

@Boar.: Nálunk ezt a bográcsozást erősen benéznéd, pláne most. Minden egymerő feketeeper (már érik), máshol meg nem lenne rá hely...

*A kacsák tojócsöve rövidebb, a kacsatojás héja meg könnyebben átengedi a bacikat, mint a tikok esetében. Tehát könnyebben fertőződik meg a tojás - pláne, ha nem friss. Nálunk simán ment a málnás-epres-ribizlis tojáshab, senki nem lett tőle beteg.

valkür 2021.06.25. 18:34:59

@Andrass9: Ő volt a harmadik menyasszony, akire ráigazítottam a ruhát. Egyébként egy világoskék csipkeruha volt, az alá fényes bélés illik. Akkoriban mentek férjhez másodszor azok, akiknek az első esküvőjük farmerban, egy szál szegfűvel történt. A másodikra már puccosabbat akartak, hercegnősebbet, de a fehér ruha nem volt illendő. Azért lett hirtelen olyan népszerű az én égszinkék, uszályos csipkeruhám. Kézről kézre adták. Az első télen ment benne férjhez, a második ősszel. Akkor stipi-stopizta le magának a ruhát a harmadik, aki pechjére a júliusi hőséget válsztotta ki magának.

valkür 2021.06.25. 18:43:54

@Andrass9: én mindenkinek javaslom, hogy KIVÜLRE szereljen fel egy egyszerű gyékény rolót. Azon átjut a fény, nem sötétíti be a lakást. Viszont árnyékot vet az üvegre, az nem forrósodik fel, nem közvetiti be a lakásba a meleget.
Belülről hiába húzzátok be a függönyt, ha az üveg forró, akkor a meleg már bent van.
Nem az üvegre közvetlenül kell tenni a rolót, hanem jóval előbbre, legyen kb 20 centi a gyékény és az üveg között, hogy járhasson a levegő. Legalább 5-6 fokot meg tud fogni. Nem is egy drága dolog, pár ezer ft és minden barkálcsboltban kapható, több méretben is.

Boar. 2021.06.25. 18:54:29

@Andrass9: Én holnap grillezek kilenc embernek. Délben. Olyankor kevesebb a szúnyog.
Vettem egy új grillsütőt de nem vagyunk haverok, lehet, a bográcsozós tűzrakómba csinálok parazsat oszt ráteszek egy rácsot.

szivar 2021.06.25. 18:55:11

@Andrass9: Először életemben fizetésnap ettem pacalt. El lehet képzelni, hogy mennyire sivatagi volt a buli, hogy még valami étterembe is elmentünk. :] Azóta megeszem, mert más dolgokkal ellentétben ízlik...

Boar. 2021.06.25. 19:02:14

@szivar: F.szom a feketeeperbe. Itt a kocsibejáró tiszta fekete tőle, kint a határban meg, ahol a vaddisznókkal randiznék alatta, semmi...
Amúgy a feketeepret könnyebb megmagyarázni a kajában mint a tűlevelet vagy a nyírfa termését mert nálunk meg azzal van tele minden. Az átok nyírfától a szabadban nem lehet lakkozni, festeni semmit, a gyerekek medencéjéből sem győzöm halászni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 20:33:15

@Boar.: Én vasárnapra tervezem (pontosítok: a feleségem vasárnapra szervez valami bulit) a bogrács beüzemelését! Kb 10 emberre az utcából.
Nehéz olyan grillsütőt találni, amit megkedvel az ember (gyereke).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 20:40:21

@valkür: Aha ... Aztán felébredsz, hogy bilibe lóg a kezed!
Mégis, hogy képzeled, hogy 20cm-re tudsz BÁRMIT is felszerelni kívülre???? Az első közepesebb szél elviszi seperc.
Imádom, amikor... Bocs, mégsem írom le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 20:41:06

@Boar.: Nem főzöl belőle pálinkát? arra állítólag jó

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.25. 20:47:26

@Boar.:

Kotelező nyírfát tartani a portán?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 20:51:00

Holnapra T-bone steak a menü kettőnknek (két szelet!) Most pácoltam be zöldfűszerekbe. A grill meg készen áll a munkára :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.25. 20:52:24

@látjátok feleim szümtükkel: Láttál már nyírfát a szomszédban???? Mert akkor nem kérdeznél ilyen csacskaságokat ...

szivar 2021.06.25. 22:22:19

@Boar.: Nem kell bemutatnod. Vagy negyedóránkét elsöpröm a bejárat elől, vagy egymerő dzsuva az egész folyosó. Is. A medence mellé meg ültess gyékényt, akkor elfelejtkezel majd a nyírről. :]

Boar. 2021.06.25. 22:39:52

@látjátok feleim szümtükkel: Nem kötelező. De én elvből nem vágok ki fát a amíg az egészségi állapota elkerülhetetlenné nem teszi.
Na jó, ez sem igaz mert pl. a bálványfával örökös harcot folytatok a kertben, a vezetékbe növő akácokat is likvidálom pár évente.
Ez a nyírfa már hatalmas és a nyugati kerítésem mellett van, az árnyéka délután nagyon jól jön csak ennek ára van...

Boar. 2021.06.25. 22:42:41

@Andrass9: A szederpálinka kényes dolog, baromi nehéz cefrézni. Egyszerre kellene belőle nagyon sok mert ha úgy gyűjtögeted, berohad és a pálinkának is rothadt szeder íze lesz. Meglehet, amúgy is. Nincs is annyi meg nem is éri meg a fáradtságot, annyira nem nagy durranás.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.26. 05:57:02

@Boar.:

Na, mi is így vagyunk a nyírfával. Meg az akáccal, hárssal és a kőrisel. A ház eltőtt keltek ki, é sajnáljuk kivágni. Igaz, ezek kerítésen belül vannak, és félünk, ha kivágja az önkori az utcán a fákat, nem lesz árnyékoló "klímánk". A császárfát sikerült elpasszolni a szomszédnak.Másik szomszéd udvarán van egy hatalmas platán, az is szórja a magot ezerrel, de azt nem hagyjuk meg, mert ennek is elég a hozzánk hulló levelét eltkarítani.

Egyébként ebben az őrült hőségben virágzik a hárs, még ilyen illattal soha nem volt. A korábbi az esős időben nyílt, annak szinte nem is éreztük az illatát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 08:18:13

@látjátok feleim szümtükkel: Füreden egyszerre virágzott az egész Tagore sétány! Eszméletlen jó hársfa illat volt, míg ott voltunk (a múlt hét közepén).

Kumari aki Nilüfer 2021.06.26. 09:18:58

@látjátok feleim szümtükkel: Mi kora tavasszal ágasfát csináltattunk a 25 éves szomorúfűzünkből( nem először, mert időnként megritkul, törékeny, ifjítani kell). Ahogy annak lenni kell, az árnyéka híján a tetőtérben 3 fokkal van melegebb, és ugye nagyon nem mindegy, hogy 24 vagy 27...úgyhogy örvendünk, mert persze hajt, mint akit köteleznek rá, jövő tavasszal már megint tisztességes árnyéka lesz. Ellenben olyan pocsék szemetelős fa, mint a szomorúfűz, na olyan kevés van:(
És itt is van bálványfa( az ecetfa egy változata), meg a kertbe telepített a férjem 16 császárfát,idővel tüzifa lesz, legalábbis ezzel áltatjuk magunkat:)Van itt mindenféle fa, de igazából csak akkor vágjuk ki, ha elpusztul. A fűzfát időnként visszavágjuk..erről most lejött kb 10 mázsa tűzrevaló.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.26. 09:20:00

nabaz...azt írtam, kocsogfa..nem merem jól írni, erre leordított a gépezet, hogy tiltott szót használtam:DDDDD Uramfia, hát ennyire szemfület a net!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.26. 10:05:24

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk óriási diófa adja az árnyékot. Sajnos pont emiatt nem tudunk napkollektort felszereltetni ...

Kumari aki Nilüfer 2021.06.26. 10:38:03

@Andrass9: A diók nálunk hátul vannak, árnyas a hátsó udvar, csak szúnyogos..meg aztán negyven fokban már az árnyék is forró.
süti beállítások módosítása