Végre begyújtottam a grillt! Miután a korona alatt nem igazán vendégeskedtünk, a grillt se volt kedvem használni, bár néha kettőnknek is csinálok benne valamit.
Hétvégén jöttek a kicsilyányék, őket kérdeztem, érdekelné egy hamburger a gyomrukat? Persze, hogy igent mondtak :)
Feleségem bevásárolt hozzá (most lusta disznó voltam, és nem sütöttem hamburger zsemlét ...)
- 1,5 kg 20%-os darált marha (elég száraz volt)
- 1 vereshagyma
- 1 marék sós keksz
- 2 tojás
- 1/2 dl tej
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1 tk fokhagymapor
- 1 ek Worchestershire szósz
- 1 ek angol mustár
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk Spicy Fiesta csiliszósz
- 1 ek Sriracha szósz
- 1 ek noname BBQ szósz
- 1 nagy lilahagyma
- 2 nagy "húsparadicsom"
- pár spriccelés balzsamecet
- 8 kötözősaláta levél a kertből
- néhány szelet bacon
- 6 szelet cheddar sajt
- 4 szelet ementáli sajt
- 4 nagy hamburger buci
- 6 kis hamburgerbuci
- olivaolaj a sütéshez
A kekszet összedaráltam a késes aprítóban és a bors meg a só társaságában a húshoz adtam. A hagymát, tejet és a tojásokat a késes aprítóba tettem. Belekevertem még a csiliszószokat is (a Spicy Fiesta kiskanalát lenyaltam, és igencsak melegem lett tőle ...).
Fokhagymaport használtam, mert a kicsilyány nem nagyon bírja a friss fokhagymát. Az aprítóba ment a többi szósz is, ahol azután homogenizáltam, majd hozzáöntöttem a húshoz.
Lett belőle két nagy gombóc! Az egyiket 4 részre vágtam, és így lett belőle 4db 25 dekás nagy pogácsa a nagy bucihoz. A másikból 6 kisebb - 15 dkg-os - pogácsa lett, amiket egyesével becsomagoltam, elvihetik haza otthoni sütögetésre. A pogácsát egy kanállal kissé benyomtam, hogy ne duzzadjon túl magasra.
A hagymát vékony szeletekre vágtam, picit sóztam és kis balzsamecettel megspricceltem, mert így megenyhül az íze. A paradicsomokat kb 3mm vastag szeletekre vágtam. Csodaszépek voltak! A nagy bucikat a grillen mindkét oldalukon megpirítottam. A pogácsára pici olivát kentem, és így tettem az öntöttvas tálcára a faszén fölé.
A baconnel körülraktam a vaslapot, süljön ropogósra a parázs felett. Forgattam a pogácsát (nem, nem égett meg, csak ilyen volt a vaslap :) Megkalapoltam a sajtokkal, és hagytam megpuhulni azokat.
A buci alsó felét majonézzel, a felsőt kechuppal kentük meg. A zöldség sorrendje szabadon választott volt ...
Én nem tudom egyben átharapni, ezért inkább kettévágtam és kisebb darabokban ettem.
A kicsilyány nem tett bele hagymát :)
A barátja pedig legalulra tette.
Nagy sikere volt! Még én is megettem, pedig ez talán a hatodik hamburger életemben:
A maradékot elvitték, és három napig jutott nekik finom falat.