Kicsilyányék jönnek vasárnap ebédre! A sült csirke biztos nyerő, a krumplit rajta kívül mindenki szereti, de neki jó valami saláta is köretnek.
Feleségem főzött egy korhelylevest és kavart egy szép coleslaw-t. Én meg a csirke ízesítésével voltam elfoglalva.
A csirkének nagyon jót tesz egy sós páclé: még a legiztelenebb baromfit is szaftossá és ízessé tesz, valamint leegyszerűsíti a füszerek bevitelét a madár húsába.
Így aztán még szombaton lementem egy ollóval a veteményesbe, ahol a fűszer ágyást támadtam meg. Begyűjtöttem minden egyebet is a feladathoz:
- 1,8 kg-os baromfi
- 16 dkg só (lehetőleg nem jódozott)
- 3 kicsi fej fokhagyma
- 1 ek teriyaki szósz (vagy szójaszósz)
- 1 nagy ág virágzó rozmaring
- 5 ág oregano
- 2 ág zsálya
- 2 kis ág arany oregano
- kismarék friss majoranna
- kismarék friss kakukfü
- 1 ág öregkakukkfü
- 2 ek puha vaj
- 2 ek szárított kakukkfü
- 2 ek morzsolt majoranna
- 3 óriási krumpli
- 2 ek kacsazsír
- 1 kk pirospaprika
- 1 kk só
A 4 literes fazekamba 2 liter vizet öntöttem. Úgy számoltam, hogy a csirke kitölti majd a maradék helyet. Beleszórtam a sok sót, hogy egy 8%-os sóoldat legyen. A fokhagymákat keresztben elvágtam, a rozmaringot kettévágva lerövidítettem, hogy beleférjen a fazékba. A többi zöldfűszert alaposan megmostam, és mind a fazékba pakoltam. Feltettem a gázra, és főztem vagy 20 percig - ezalatt a víz át tudja venni a fűszerek aromáit.
A fazekat a mosogatóba helyeztem, amit azután hideg vízzel feltöltöttem (nem akarom megfőzni a csirkét). A lehült páclébe sűlyesztettem a madarat. Kicsit felúszott, ezért egy kisebb tányérkával leküldtem a vízszint alá. A fazekat letakarva végül a hűtőszekrénybe tettem mintegy 19 órára.
Ekkor (azaz másnap délelőtt) levettem a kistányért a madárról. A vajat összekevertem a kakukkfüvel, a madarat papírtörlővel leszárítottam. Egy spatulával elválasztottam a bőrét, hogy az alá tudjam bekenni a fűszeres vajat. A kenegetést nem tudtam dokumentálni, mert mindkét kezem vajas volt ... Ezután a nagy krumplikat meghámoztam és kb 2x2x2 centis kockákra vagdostam. Egy tálba tettem, ahol megszórtam a pirospaprikával és sóval. Jól összeráztam, majd hozzáadtam a két evőkanált kacsazsírt, és azzal is elkevertem, hogy bevonjam mindenütt. Így borítottam be az inox tepsimbe.
A csirkét egy sütihűtő rácsra tettem és megszórtam a majorannával. A külsejére kent vajra szépen rátapadt a fűszer. Ez a rács annyira pontméretű, hogy beleszorul a tepsibe, így a madár a krumpli fölött lebeg. Betoltam a 220 fokos sütőbe másfél órára. Közben persze egyszer meg is fordítottam, és néha meglocsoltam a kicsepegett zsír és vaj keverékével. Amikor már mindkét oldalán ropogott a bőre, kiszedtem egy vágódeszkára a tálaláshoz.
A nyitóképen látható módon tettem az asztalra a köretekkel. A krumplit egy lukacsos szedőkanállal szedtem ki a jénai tálba, így a zsír a tepsiben maradt (ahonnan később egy tégelybe csurgattam későbbi felhasználásra).
A gyerekek a mellét kérték, a feleségem a mellecsontot (amin azért hagytam neki kis húst is), én meg szárnyával és combjával hadakoztam.
Nem sokat beszéltek ebéd közben :)
A hátát és a másik combot eltettük másnapra, a másik szárnyra lecsapott a kicsilyány ...