Jönnek a gyerekek, főzhetek májgombócot! Feleségem nem rajong érte, ezért csak magamnak nem főzök, de így adódott az indok az elkészítéshez.
Nemrég kaptunk friss vágásból szürkemarha alkatrészeket, amiből egy adag oldalast és nyakat félretettem levesnek. Most pont jól jön.
Gyorsan összeszedtem a leves hozzávalóit:
- 70 dkg marha csontos oldalas és pici nyak
- 2 nagy öreg petrezselyemgyökér (még nem volt új)
- 1 nagy sárgarépa
- 1 kis vereshagyma
- 1/2 zellergumó
- 1/2 karaláb
- pici gyömbér
- 2 girizd fokhagyma
- 1 mk szerecsendióvirág
- 1 mk feketebors
- só
Továbbá a májgaluska alapanyagait:
- 25 dkg csirkemáj
- 2 tojás
- kis csokor friss majoranna
- 3 szál petrezselyemlevél
- 5 dkg házi prézli
- 5 dkg gríz (búzadara)
- őrölt bors
A májat és a tojásokat a késes aprítóba tettem. Hozzászecskáztam a majorannát és a petrezselymet. Összedaráltam, majd beletettem a prézlit és a grizt is. Rendesen megsóztam, borsoztam, és simára kevertem a géppel.
A keveréket egy tálkában a hűtőbe tettem, hogy a gríz felszívja a nedvességet.
A leves fűszereit teatojásba tettem és a húsokkal együtt 3 liter vízzel feltettem melegedni. A feldarabolt zöldségeket és a hagymát is a fazékba tettem. A levest kis lángon bő három órát főztem. Ezután két kanállal gombócokat formáztam, amit a levesben kifőztem.
Egy kis zöldfűszerrel fejeztem be a levest.
Tányérkép már nem készült, nagyon gyorsan elfogyott a leves!!!
A gombóc keverék egy részét lefagyasztottam vákuumzacskóba, hogy a kicsilyány tudjon otthon egy gyors levest főzni magának. Ezt a napokban meg is tette a borjúláb alaplékockából csinált gyors levessel - azt mondja 35 perc alatt kész volt a levessel ...
Ennyi segítséggel nekem is sikerülne :)