Majdnem autentikus is... Van már több poszt is róla, de most nagyon megkívántam és még fotóztam is.
A hűtőben talált felkockázott bacon adta az indítékot, ami viszont pont elrontotta az eredeti receptem, mert aszerint ganciale-t azaz tokaszalonnát kell hozzá használni.
Dehát ezen az apróságon már ne vesszünk össze. Kell hozzá (4 adaghoz):
- 35 dkg spagetti vagy linguini (durumlisztből)
- 15 dkg tokaszalonna vagy bacon
- 5 tojás sárgája
- 12 dkg pecorino sajt (vagy parmezán)
- sok frissen őrölt bors
- Nagyobb teflon serpenyő
Sajnos még arra sem volt érkezésem, hogy anyaglistát fotózzak.
Tegyük fel a sós vizet a tészta főzéséhez az egyik lángra. A tojás sárgáját egy mélyebb tálkába tegyük, amire daráljunk rá sok feketeborsot. Nekem csak ilyen kis darabokban volt a sajt, de annak ez nem árt. Reszeljük rá majd az összeset a tojásra.
Keverjük el a tojást. A tésztát tegyük a forrásban lévő vízbe, és az előírtnál egy perccel rövidebb ideig főzzük. A szalonnát vágjuk kockákra és kezdjük el kisütni. Ez itt már izlés kérdése, hogy valaki ropogósra szereti, vagy csak éppenhogy átsütve - én ropogósra sütöttem. Vegyünk ki egy kis pohárnyit a tészta főzővizéből, majd szűrjük le a tésztát.
Borítsuk a tésztát a szalonnás zsiradékba, adjunk hozzá pár kanál főzőlevet és forgassuk össze alaposan. Ez az egy perc, ami még kell a tésztának a megfelelő állaghoz. Vegyük le a tűzről, kavarjuk még, hogy egy picit hüljön. Ekkor hozzákeverhetjük a sajtos-borsos tojást, nem lesz belőle rántotta.
A tojás szép selymes bevonatot képez a tésztán:
Tálaláskor a maradék sajtból picit reszelhetünk rá.
Villaképre is szükség van - ott jól látszik, hogy nem lett rántotta ...
Az eredeti recept szerint semmi mást nem szabad beletenni. Se petrezselymet, se tejszínt (pláne nem főzőtejszínt). Az elkészítése a fotózással együtt se több, mint harminc perc.