Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (49) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (57) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (323) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (34) citromlé (42) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (6) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (49) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (25) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (12) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (144) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (43) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (54) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (446) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (15) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (94) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (339) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (21) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (4) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (53) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (91) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (33) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (18) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (82) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (31) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (159) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (59) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (122) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (97) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (76) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (131) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (57) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (128) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (145) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (4) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (37) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (79) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (171) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (21) (326) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (19) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (38) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (53) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (39) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (91) tejfel (65) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (217) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (7) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (45) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (228) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (2) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (45) zellerlevél (36) zellerszár (29) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (77) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (43) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (71) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kókuszos palacsinta

2021.06.11. 07:00 Waka

Úgy volt, hogy a kilencvenes években minden nyáron elmentünk Tatára. A 1982-től 1985-ig oda jártam iskolába, ismertem és imádtam (mondjuk, most is) azt a várost. Egy héttel és sátorral kezdtük, az utolsó alkalommal már tíz nap és faház lett belőle. A kemping tulajdonosával összebarátkoztunk, évekig ugyanazt az árat fizettük a szállásért. A akkoriban a Barátság-parkban még megvolt néhány a régről ismert vendéglátó helyekből, közéjük tartozott a palacsintás is. Két bazi nagy nyárfa nőtt valamikor előtte, mikor kivágták, előrelátóan jó egy méter magas tuskókat hagytak. Ezek volt aztán az asztalok. Az ominózus alkalommal is ott ettük meg a desszertet. A szokásos repertoár, ízes, dzsemes és lekváros palacsinta, no meg egy kókuszos. Az valami isteni volt, de úgy gondoltam, én tudnék jobbat is. Hazatérve néhány nap múlva el is készítettem a magam feje után gondolt töltelékkel. Jó volt.
Ez jutott eszembe, mikor a múlt hétvégi menüt terveztem. Egy kacsaleves volt a fő irány, ehhez kellett valami kiegészítés. Édességet már jó ideje nem készítek csak úgy, ha van is, az a második fogás. Közben az is beugrott, hogy egyszer sütöttem kelt palacsintát. Na ezekből állt össze a fogás.
Nem éppen a reményeim szerint sikerült, de majd legközelebb kiköszörülöm a csorbát.

img_20210413_095659_1.jpg

img_20210601_115754.jpg

Hozzávalók a palacsintához:
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg búzafinomliszt
- 2 dkg élesztő
- 6-8 dl tej
- 3 evőkanál + 1 teáskanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál só
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg sovány tejpor
- 10 dkg kókuszvirágcukor

A liszteket kimértem, összekevertem a cukorral és a sóval. Az élesztőt felfuttattam 2 dl 1 teáskanál cukorral elkevert tejeben.

img_20210529_095417.jpg

A tojásokat a lisztbe ütöttem, és hozzáadtam a felfutott élesztőt. Főzőkanállal kezdtem keverni, később elővettem a kézi habverőt.

img_20210529_095459.jpg

Tovább adagoltam hozzá a tejet, és a habverővel simára kevertem. Olyan palacsintatészta sűrűségű lett.

img_20210529_095751.jpg

Lefedtem és egy órára félretettem kelni.

img_20210529_110550.jpg

Míg az élesztő dolgozott, összekevertem a tölteléket.

img_20210529_105352.jpgimg_20210529_105705.jpg

Kevés olajat tettem a palacsintasütőbe, és belemertem egy jó merőkanál tésztát.

img_20210529_111059.jpg

Egészen kicsire vettem a lángot, - vastag volt a tészta, mint a nyavalya - aztán megfordítottam. Piszok nehéz volt a munka a nehéz, ám puha tésztával.

img_20210529_111311.jpg

Ahogy telt az idő, kelt a tészta, úgy tűnt, soha nem fogy el. A palacsinták egyre könnyebbek lettek, ugyanakkor egyre nehezebb volt bánni velük. Kerekre szinte egy sem sikerült. Arra sem emlékeztem az előző alkalomról, hogy ennyire összemennek. Egy szó, mint száz, végül kisült a 13 palacsinta. Szerencsére nem vagyok babonás.

img_20210529_121239.jpg

A tésztát félig raktam a kókuszos töltelékkel, aztán félbehajtottam.

img_20210529_121327.jpg

Kilencven fokkal elforgatva egy serpenyőbe halmoztam őket.

img_20210529_121904.jpg

Előmelegített sütőbe toltam 20 percre, hogy a töltelék összeolvadjon.

img_20210529_123934.jpg

Az eredmény nem éppen az lett, amire számítottam.

img_20210601_115738.jpg

Ami 20 évvel ezelőtt a sima palacsintánál működött, itt csődöt mondott. A vastag porózus palacsinta maradéktalanul felszippantott minden levet, ráadásul kihűlve meg is keményedett. Sütőben melegítve még csak-csak, de mikróban még jobban megszikkadt. Az ízére nem lehet panasz, nagyon finom volt, csak éppen nem ezt vártam. Természetesen nem hagyom ennyiben, a következő próba sima palacsintával és egy főzött kókuszos krémmel fog készülni.

28 komment

Címkék: kókuszreszelék kelt palacsinta kókuszvirágcukor sovány tejpor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr416588402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.11. 10:22:01

Van mondás, miszerint a járt utat ne hagyd el a járatlanért.
Azért biztosan nem volt rossz, gondolom nem kellett kidobni egyet sem.

Tapasztalatom amikor valami puffasztó van a tésztában, akkor nem forró serpenyőbe kell tenni a tésztát, hanem attól kissé langyosabba, és akkor lehet szép kerekre forgatni a tésztát. Igaz, hogy sokkal lassabban is sül meg az összes.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.11. 11:59:03

Nem értem, mitől lett kemény. A kel palacsinta vastag, puha és ..édes:)

Boar. 2021.06.11. 16:14:19

Amiért én semmilyen tésztafélének nem állok neki, az pont a palacsintás kudarcom eredménye. A második elrontott után a serpenyő is repülne a falnak ..

valkür 2021.06.11. 17:17:20

Ejh, jó egy kis édesség is néha.

Amúgy hol van itt csorba, amit ki kell köszörülni?
Talán csak annyi, hogy túl sokat akartál csinálni, és nem fogyott el frissen. Az, hogy melegítve már nem az igazi, az nem csorba. Az meg pláne nem, hogy nem tökéletesen kerek a formája.

A főzött kókuszos krém amúgy jó ötlet.

Ami még segíthet ha menet közben derül ki, hogy nehéz forgatni, az a csúsztatott palacsinta. Bele kell nyugodni, hogy nehéz forgatni, és gyorsan újratervezni. Olyat még nem hallottam, hogy valaki visszautasította volna a palacsintát csak azért, mert nem egyenként volt tekerve, hanem egymásra volt csúsztatva :-)

szivar 2021.06.11. 19:29:50

Fiatal koromban imádtam a kakaós palacsintát. Forrón megszórva, hidegen fogyasztva...

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.11. 20:47:21

@valkür:

Csúsztatott palacsintát nem kell fogatni, te szoktad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.11. 21:01:13

@valkür: Amúgy meg szép torta lesz belőle :)

valkür 2021.06.11. 21:20:34

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: bocs, félreérthetően fogalmaztam. Tehát
..... ha menet közben rájössz, hogy nehéz forgatni a palacsintát, akkor jön a
B terv, a csúsztatott palacsinta, amit nem kell forgatni.
Ha valami miatt csúsztatni sem tudod, akkor jön a
C terv, a császármorzsa.

Én elég gyakran a C-nél kötök ki, de ha jól megpettyezem egy kis házi 4-5 pirosbogyós lekvárral, még sose mondták, hogy fúj, hát palacsintát ígértél, nekem ez nem kell!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.11. 21:24:59

@látjátok feleim szümtükkel: Igaz, de éppen az viszi előre a világot, hogy az ember kipróbál valami újat. Legfeljebb nem (úgy) sikerül.
@Kumari aki Nilüfer: Tudja az ördög. Talán túlsütöttem, vagy vékony lett és kiszáradt.
@valkür: A csúsztatást megfontolom, izgalmasan hangzik.
@szivar: Pont ez az, ahogy elolvad a töltelékben lévő cukor, és folyóssá válik. Erre számítottam, de nem jött be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.11. 22:30:29

@Waka: Inkább arra gyanakszom, hogy a kelt tészta kétszer sütése nem igazán jó gondolat. Nem lep meg, hogy megkeményedett ...
Csúsztatott palacsinta a legjobb dolog a sima palacsinta óta :) A lényeg, hogy habos tésztával dolgozz, és csak az egyik felét süsd. Majd építs belőle tortát sok töltelékkel. Ezt viszont már nem sütjük meg, csak megesszük ...

szivar 2021.06.12. 11:09:45

@Waka: Szerintem ez az el nem olvadás pont a kelt tésztának köszönhető, de ez csak egy megérzés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.12. 19:23:47

@szivar: Szerintem meg az osztályidegen kókuszvirágcukornak ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.12. 22:31:04

@Andrass9: Talán úgy lett volna jó tölteni, amint kisült, akkor talán a melegben rögvest elolvadt volna a cukor.
Vajh, melyik osztálynak lenne sajátja?
@szivar: Tudja az ördög, de tovább kísérletezem vele.
@látjátok feleim szümtükkel: Persze, hogy kell. Erről szól. Nem?

valkür 2021.06.13. 14:06:14

@Waka: én amerikai hatásra kipróbáltam a sütőporos palacsintát, és bevált. Jobbára zabpehellyel sütök palacsintát (vagy császármorzsát, mikor hogy sikerül) és lazább, levegősebb egy késhegynyi sütőporral. Ha Te is ezt a hatást akartad elérni az élesztővel, akkor lehet, érdemes lenne kipróbálnod a sütőport.
Pihentetés után, közvetlenül sütés előtt szoktam csak belekeverni.

valkür 2021.06.13. 14:13:26

@Andrass9: a palacsintatortát is át lehet sütni, ha forrón akarod tálalni.
Sőt, én csináltam már olyat, hogy bevontam tojásfehérje habbal és forró sütőbe toltam addig, amig a tojáshabon kis barna karamellfoltok jelentek meg.
Piszok dekoratív, villantós cucc lett belőle.

Az olaszok tesznek a habba fél tojáshéjat, és tálalás előtt felöntik grappával, és lángolva viszik be. Nnna, azt a szájtátós csodálkozást, amikor egy ilyet megvillantasz! És ahhoz képest nagyon kevés pluszmunka kell hozzá.

Fenchurch68 2021.06.13. 17:00:45

1986 nyarától a következő tavaszig jártam minden hétvégén vonattal Tatára, ott volt katona az akkori udvarlovam, palacsintát egyszer se ettünk, Tata nekem a rettentő nagy hóba vágott kis utacska a vasútállomástól a laktanya kapujáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.13. 18:42:01

@valkür: Hát valóban át lehet sütni, mert senki nem akadályoz meg benne ... A tojásfehérjehab sütése persze nem süti át magát a palacsintarakást ... de tényleg dekoratív :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.13. 18:43:07

@Fenchurch68: Én a hetvenes évek elején jártam Szombathelyre hasonló célból ... A határőrök folyton vegzáltak!

Boar. 2021.06.13. 21:28:42

@Andrass9: Ez valami coming out volt?
(Az udvarlód volt katona Szombathelyen? :-) )

valkür 2021.06.13. 22:05:13

@Fenchurch68: Te is katonaviselt vagy?
Én is, csak én Kiskőrösre jártam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.14. 00:53:53

@valkür: A sima palacsintát kevés szódadikarbónával sütöm.
@Fenchurch68: 87' telén az összes város így nézett ki. 11 óra alatt értem haza 60 kilométerről. Az első 5 km egy traktoron, az utolsó 15 egy MBP/BTR tetején. Mondjuk Tatán legalább nincs messze a laktanya a vasútállomástól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.14. 09:04:20

@Boar.: Jogos :)
Ott volt a fősulin egy kislány, akit látogattam, a katonák pedig a határőrök voltak :)

Boar. 2021.06.14. 09:19:14

@Andrass9: :-)
Én Szombathelyen voltam katona. Nem látogatott senki, az akkori közlekedéssel Záhonyból gyorsabb volt eljutni Szombathelyre mint Kaposvárról. A barátnőm meg gimnazista kislány volt, el sem engedték.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.14. 09:54:42

@Andrass9:

Nem jogos, mert nem az a huncut, aki félre mondja, hanem aki félre érti.;D

Bár a fiatalabb korosztályok, ezt már nem is tudhatják, mivel nem mennek katonának, és nem levélben, hanem okos telefonon tartják a kapcsolatot.

szivar 2021.06.14. 10:04:04

@Waka: Ja, hogy te már a kihűlt palacsintára lapátoltad a tölteléket? Akkor ez szerintem nem tészta vagy cukorprobléma, hanem csak user error. :P Lekvárnál még elmegy, de a cukros töltelékeknél ahogy kisül, úgy kell szórni és feltekerni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.14. 14:50:25

@szivar: Tekerni nem kell, de hajtogatni lehet :)

szivar 2021.06.14. 18:30:55

@Andrass9: Jó, ezen nem vitatkozom. :D Fel kell hajtogatni, mint a redőnyt... :P
süti beállítások módosítása