Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (49) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (57) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (323) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (34) citromlé (42) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (6) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (49) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (25) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (12) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (144) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (43) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (54) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (446) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (15) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (94) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (339) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (21) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (4) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (53) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (91) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (33) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (18) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (82) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (31) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (159) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (59) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (122) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (97) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (76) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (131) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (57) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (128) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (145) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (4) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (37) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (79) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (171) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (21) (326) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (19) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (38) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (53) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (39) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (91) tejfel (65) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (217) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (7) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (45) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (228) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (2) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (45) zellerlevél (36) zellerszár (29) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (77) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (43) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (71) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A spanyol tortilla avagy parasztreggeli

2021.06.05. 07:00 Andrass9

Táborozáskor ettünk sok parasztreggelit, ami a tegnapi hajában főtt krumpli tojásrántottával való készítése volt.

19.jpg

Azóta megtanultam, hogy ez a spanyoloknál nagyon népszerű eledel, csak ők tortillának hívják. Hogy miért? Még nem jöttem rá ...

Most is maradt egy szem krumplim a tegnapi rakottasból. Beugrott a parasztreggeli emléke, gyorsan el is készítettem:

  • 3 tojás
  • 2 nagyobb retek
  • 1/2 csípős zöldpaprika
  • 1 szem főtt krumpli
  • 3 dkg felkockázott szalonna
  • 1/3 vereshagyma
  • a kicsírázott hagyma szára
  • 1 girizd fokhagyma
  • őrölt bors

10.jpg

A szalonnát a serpenyőbe tettem, hogy kisüssem a zsírját. A hagymát felvagdostam, hozzászeltem néhányat a csípős paprikából. A krumplit is felvagdostam negyedkarikákra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A szalonnazsírba tettem a hagymát, paprikát és pirítottam. Elég hamar utána tettem a krumplit is, hogy kis kérge legyen. Amikor már színe lett, egy girizd fokhagymát is beleszeleteltem. Végül ráütöttem a tojásokat és daráltam rá borsot.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A spanyol változatban nem kavargatják, hanem a felvert tojással hagyják egyben megsülni. Én viszont kavargattam a tűzön, amivel szép rántottát készítettem. Felkarikáztam hozzá a retkeket és valamennyi paprikát is. Saját kenyérrel egészítettem ki (nyitókép). A retket én mindig megsózom picit.

21.jpg

Nagyon gyorsan el is fogyott, de legalább estig nem ettem mást ...

20.jpg

41 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma fokhagyma bors szalonna retek zöldpaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3016579096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.05. 10:58:17

Én régebben sokszor készítettem reggelire hasonlót, ha este héjába főtt krumpli volt a vacsora. A maradék krumplit meghéjazva és összevágva azonban egyhén pirosra sütöttem, majd arra tettem a hagymát, egyéb kiegészítőket és a tetejébe a tojást. Kissé más az íze, de így is nagyon jó.

Nagy adag zöld salival kitesz egy ebédet is.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.05. 11:20:51

Ez jó!Apukám gyerekkoromban szalonnazsíron kenyérkockát(nem is, mert csipegetett darabkákat), pirított ropogósra, pirosra, arra ütött felvert tojást, nagyon szerettük, a ropogós kenyér, a lágyra sütött rántotta, sózott paradicsommal..nyami.

valkür 2021.06.05. 15:10:56

Az olaszok hasonló elven használják az előző esti maradékokat, csak ők frittatának híják (a jól emlékszem)
A előző napról megmaradt tésztát, besűrűsödött levest, szinte bármit összekevernek felvert tojással, és serpenyőben, vagy sütőben megsütik. A Nápoly környékéről származók különösen nagyon szeretik ezt reggelire.
Saját szemmel láttam és saját szájjal kóstoltam, amikor a szakács az előző napról maradt, besűrűsödött, tésztás bablevesből csinált frittatát. Az egyik pasi majdnem kezet csókolt neki, könnyes szemmel ette, mert pont olyan volt mint amit az anyja is csinált neki.
Mivel tényleg jó volt, én is elég hamar túltettem magam azon, hogy a reggeli rántottámban bab, tészta, zelerszár és sárgarépa kocka van. :-)

valkür 2021.06.05. 15:13:58

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: tényleg jól hangzik.
Az ázsai népek tojásos rizse is ez a kategória egyébként - valami maradék szénhidráthoz tojást adunk, így feljavítunk egy kis fehérjével. És miközen a tojással összesütjük, friss étellé varázsoljuk a maradékot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.05. 15:18:39

@valkür: És a ráadás: Iszonyúan jó ízű ételt kapunk cserébe :)

Kérdés:
Elmentem a Náncsi Nénihez halászlét enni. Mire hazaértem, eltűnt az első rendszámtáblám...
Mit csináljak???

Kumari aki Nilüfer 2021.06.05. 15:38:19

@Andrass9: Írd ki a facebookra, hogy keresed

Kumari aki Nilüfer 2021.06.05. 15:39:42

@Andrass9: Be szokták mondani a helyi rádióban, hogy találtak rendszámtáblát, a debreceniben mindig..már ha valaki betelefonál, de itt ez szokás

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.05. 15:39:51

@Kumari aki Nilüfer: Nincs facebook accountom ... de szóltam a fiamnak, hogy kérdezze meg az önkormányzatot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.05. 15:41:27

@Kumari aki Nilüfer: Errefelé nem tudom, szokás-e. A tábla kettős kötéssel volt feltéve, ergo magától nem tudna leesni (kb 1 km-re mentem el).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.05. 15:56:51

@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Megtaláltam itt a ház előtt. Csak azt nem értem, hova tűnt a két fehér kötöző, ami tartotta, mert azt nem találtam.
Node sebaj. A lényeg, hogy megvan!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.05. 15:57:56

@Andrass9: Az önkori szerint, ha bemegyek, akkor adnak egy újat ...

Titkos Nő 2021.06.05. 16:22:31

Furcsa ámde finom reggelikben nincs hiány a világ más tájain, az biztos. Indiában járva reggelire a hagyományos tojásrántottán kívül, amit mindenfélével felturbózva lehetett kérni és a szemem láttára készítette el a kedves, turbános konyhai alkalmazott (nőket soha, egyetlen étteremben nem láttam dolgozni), szóval a rántottán kívül a melegítő shafing-ben mindenféle főtt étel, olyan csípős és fűszeres némelyik, hogy egyből felébred az ember.Lehet, hogy ez az előző estéről maradt meg, nem tudom. És paradicsomleves.... Ezt nem tudtam értelmezni reggelire. Volt viszont valami, ami hasonlított a tejlevesre, csak kókusz íze volt, tejszerű folyadék, belefőzött tésztával és egész mandulaszemek úszkáltak benne. Szeretem az indiai ételeket, de bevallom reggelire nem mertem mást enni, minden nap csak rántottát. Persze volt sok gyümölcs meg kávé, de azokat inkább kihagytam, féltem a fertőzéstől, nem alaptalanul.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.05. 17:37:41

@Titkos Nő: Hát minket meg egy indiai nő tanított indiai ételeket főzni :) Nem bántuk meg, rengeteg tudást osztott meg velünk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.05. 18:57:03

@Kumari aki Nilüfer: Én is örültem neki, mint majom a farkának!!!

Fenchurch68 2021.06.05. 21:37:31

A neve eredete egyszerű, mint a faék: kerek formában sütötték eredetileg sütőben, és abban is tálalták, aztán cikkekre vágták, mint egy tortát, szóval innen "tortácska" :)
Egyébként nálunk is gyakran van, csak (mertmivel ugye keto kajálunk) krumpli helyett cukkinikockákkal, illetve - horribile dictu - a maradék rakott karfiolt töröm össze és turbózom föl tojással.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.05. 21:44:35

@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk temérdek füstölt mindenfélével dívik. Szalonna, kolbász, sonka, mondjuk, fokhagyma nem szokott szerepelni benne. Zöldféle csak mellé.
@Kumari aki Nilüfer: Az a kenyérkockás rántotta egy időben nagyon ment. Mikor hazajöttem szolgálatból, olyat sütöttem reggelire. A tetejére pár öntet Lea & Perrins Chilli & Garlic Sauce. Aztán egy zuhany, és mentem délig aludni.
@Andrass9: Szerencsés vagy! :) Kötöződrótot javaslok a továbbiakban.
@valkür: Jól hangzik, bár egy-két megoldás szokatlan.
@Titkos Nő: A nők a hátsó fertályban sürgölődtek. Az óvatosság indokolt az európai gyomornak. Exeim egyike egy hónapos körutazás után tért meg kies honunkba. Másnap 38 fokos lázzal reszkettem a júliusi 35 fokos melegben. Egy nap alatt elmúlt, de az ördög tudja, milyen miazmát hozott ajándékba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.06. 09:01:03

@Fenchurch68: A tortácska így tényleg logikus!
Az a baj, hogy nálunk nincs maradék rakott karfiol :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.06. 13:14:54

Egy kis trollkodás, de jó szándékkal. Persze csak a reggeli betolása után!

index.hu/nagykep/2021/06/05/mate-bence-termeszetfoto/

valkür 2021.06.06. 16:31:15

@látjátok feleim szümtükkel: ez nem trollkodás, ez csak offtopic. A trollok a másik konyhában vannak.

@Andrass9: Az én kedvencem a jégmadár :-)

Kumari aki Nilüfer 2021.06.06. 17:31:19

Múltkor szó esett az akácmézről..nem kell aggódni, ma jártunk a Nyírségben, vannak hatalmas akácosok, és dugig virággal..igaz, késett a virágzás, de azon a tájon rengeteg van. Nagyon örvendtem neki:)

Killary Fucking Clingon 2021.06.06. 19:57:10

Klasszikus magyar parasztreggeli, még fagyasztva is megtalálható szinte minden értelmesebb üzletben kb 1980-óta..

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.06. 20:55:46

@Kumari aki Nilüfer:

A mi fánk is sok virágot nyitptt, de két nap után a zöme leszárdt, és néhány napig volt csak illata, nem volt benne nektár. Száraz virág még most is van rajta. Idén nem éreztük az olajfűz illatát sem, igaz az messzebb van tőlünk, de minden évben este lehetett érezni.
A hársaink is még csak most kezdenek virágozni.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.06.07. 06:03:02

Tetszett a poszt, köszönet érte, én is szeretem a vastag rántottát (így hívtuk a mindennel megrakott rántottát).
főtt krumpli, vagy rizs / rizibizi / tarhonya és zöldségek, állandóan műsoron voltak, mert ha volt vasárnaprók köret maradék azt belesütöm a hétfő reggeli napindító rántottába.
mégegyszer köszi, szép a kép, megéheztem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.07. 07:23:30

@Walter_Dornberger: Köszönjük! Ragadd meg az alkalmat, és gyorsan süss egyet (reszelt nyers krumplit is tehetsz alá) :)

Fenchurch68 2021.06.07. 09:25:06

@Kumari aki Nilüfer: Szombaton a Bükk déli részén, Sály mellett túráztunk, tele van minden virágzó akáccal (meg bodzával). Meg méhekkel, a falu felétől négy méhészet mellett mentünk el.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.07. 11:23:49

@látjátok feleim szümtükkel: Itt van illata, errefele baromi sok eső volt, nem is láttam, hogy hervadoznának, vagy száradnának. A bodza is most kezdett rá. Olajfüzet is láttam az út mellett, az szerintem még nem virágzott, annak annyira átütő az illata, hogy érezni kellett volna.

@Fenchurch68: Ha a vegyes mézhez viszik, az is jó lesz:) Tulajdonképpen a vegyes virágméz nekem jobban is ízlik.

Fenchurch68 2021.06.07. 12:04:37

@Kumari aki Nilüfer: Van méhész a családban, akácmézet csinál eladásra (nem úúúúgy, szóval az is tisztességes méz), de a családnak csak a vegyes.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.07. 15:47:40

@Fenchurch68: én legeslegjobban a havasi vegyes mézet szeretem, amit Romániában (Székelyföldön) vettünk háznál..na annak aztán volt olyan aromája, íze, hogy csuda./kis eldugott hegyi falu, nem volt benne bolti aroma/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.07. 15:53:07

@Kumari aki Nilüfer: Nekem a gesztenyeméz a kedvencem, meg az erdei virágméz. Ezek elég sötét mézek és fantasztikos aromájuk van. Mostanában csak a kétéveshez jutok hozzá, mert nem jártunk Füreden, ahol a piacon szoktam venni. Így se rossz, de eléggé kristályos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.07. 20:45:03

Idei első permetezés ... Az almán megjelent a vértetű, azt ki kell irtanom. A barackon tafrina - állítólag már késő permetezni ...) Némi lisztharmat és tetű is jelentkezett kezelésre.
A fiam kijött füvet nyírni! 12 zsákot szedett össze. Mellékesen egy 5 éves sárgabarack tuskót szeleteltünk fel, így most lett tuskó, amin feldarabolhatom a bbq-hoz a gyümölcstuskókat.
Holnap lehet, hogy halászlevet vagy gulyást főzök, mert sok már a száraz ág a tűzrakón :)))

szivar 2021.06.08. 08:06:33

@Andrass9: Tafrina ellen még nem késő permetezni, mert az csak szaporoni fog ezután is. Valami felszívódó készítménnyel, pl. alfa solo vagy valami hasonló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.08. 09:03:26

@szivar: A szakirodalom szerint már késő, mert nem terjed ilyenkor tovább. Ennek ellenére megkapta a szokásos Score+Topas kombót, amik felszívódó szerek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.08. 21:48:21

@Andrass9: Ki a csuda dobált szét annyi zsákot a kertben? :D
Nálam is összegyűlt két nyírat fű, a krumplin lesz belőle mulcs. A szomszéd géppel nyírja a pázsit, finom anyag, szerintem az uborka alá fogom teríteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.09. 09:16:34

@Waka: Vigyázz, ha vastagon teríted igencsak felforrósodik!!!
süti beállítások módosítása