Táborozáskor ettünk sok parasztreggelit, ami a tegnapi hajában főtt krumpli tojásrántottával való készítése volt.
Azóta megtanultam, hogy ez a spanyoloknál nagyon népszerű eledel, csak ők tortillának hívják. Hogy miért? Még nem jöttem rá ...
Most is maradt egy szem krumplim a tegnapi rakottasból. Beugrott a parasztreggeli emléke, gyorsan el is készítettem:
- 3 tojás
- 2 nagyobb retek
- 1/2 csípős zöldpaprika
- 1 szem főtt krumpli
- 3 dkg felkockázott szalonna
- 1/3 vereshagyma
- a kicsírázott hagyma szára
- 1 girizd fokhagyma
- őrölt bors
- só
A szalonnát a serpenyőbe tettem, hogy kisüssem a zsírját. A hagymát felvagdostam, hozzászeltem néhányat a csípős paprikából. A krumplit is felvagdostam negyedkarikákra.
A szalonnazsírba tettem a hagymát, paprikát és pirítottam. Elég hamar utána tettem a krumplit is, hogy kis kérge legyen. Amikor már színe lett, egy girizd fokhagymát is beleszeleteltem. Végül ráütöttem a tojásokat és daráltam rá borsot.
A spanyol változatban nem kavargatják, hanem a felvert tojással hagyják egyben megsülni. Én viszont kavargattam a tűzön, amivel szép rántottát készítettem. Felkarikáztam hozzá a retkeket és valamennyi paprikát is. Saját kenyérrel egészítettem ki (nyitókép). A retket én mindig megsózom picit.
Nagyon gyorsan el is fogyott, de legalább estig nem ettem mást ...