Nomeg egyebekből ...
Marha húsoscsontot nagyon ritkán találok, de most lehetett kapni rengeteg sertést, ami szintén jó a pho leveshez. Majd marhaszeleteket is teszek bele, hogy "pho bo"-nak hívhassam, ami a marhaleves alapra épített pho leves ...
Nagyon divatos mostanában ez a leves. Sok vietnámi étterem is nyílt, ahol egészen finom pho-t főznek. Sajnos a pontos kiejtését máig sem tanultam meg, pedig sokat ettem - a bűnös a vékony pénztárca: nem tellik egy vietnámi utazásra, mint egy másik gasztroinfluencernek vagy hogy nevezzem: ő már az egész világot végig ette!!!
Node most pandémia van, nekem meg egy nagyon kedves háziorvosi rendelőm. Tudom, mit jelent számukra napi 28 órás beosztás, ezért próbálok valahol könnyíteni az életünkön. Nem, nem pénzzel, mert azt tilos mostanság. Én csak főzni tudok (és szeretek), ezért különleges ételekkel próbálom felvidítani őket.
No akkor lássuk a mai menüt: majdnem autentikus Pho leves az alapoktól! Összeszedtem a hozzávalókat:
- 2 kg húsos csont (most sertés, de ahogy olvasom, ez pont olyan jó, mint a marha). A lényeg, hogy minden ízt kifőzzek belőle a levesbe!
- 6 kisebb vereshagyma
- 2 kis fej fokhagyma
- 1 duplahüvelyk gyömbér
- 10 fehér kardamom pod
- 1 tk feketebors egész
- 2 ek szerecsendióvirág (most csak nagyon apróra tört darabokat kaptam)
- 5 szegfübors
- 5 szegfüszeg
- 6 nagy csillagánizs
- 4 ujjnyi fahéj egészben
- 1/4 új zellergumó
- 2 szál halványító zeller (szárzeller)
- 2 kisebb sárgarépa
- 1 nagy petrezselyemgyökér (ezek miatt sem autentikus:)
- 1 zöldpaprika (friss, illatos!)
- 2 friss és csípős csilipaprika (szerencsére volt a csodahüttőben!)
- 4 ek halszósz
- 6 kaffír lime levél
A tálaláshoz:
- 40 dkg rizstészta, de lehet hajdina is
- 1/2 üveg mungóbabcsíra (a saját csírám nagyon vékonka lett)
- 4 ek bambuszrügy (konzervből)
- 2 szál újhagyma
- 8 görög bazsalikomcsúcs
- 4 salátalevelű bazsalikom levél
- 4 olasz bazsalikomcsúcs
- 0 korianderlevél (mert gyűlölöm! (Azért, ha szereted, akkor kell bele!)
- 30 dkg marhabélszín vagy hátszín vagy lábszár
- 1 kisebb sárgarépa
- 1/4 halványítózeller
- 1/4 lime fejenként
- 2 ek (vagy több) Sriracha szósz
A képen nem szerepel a tálaláshoz szükséges sok-sok zöld. A lényeg, hogy készítsünk egy jó tartalmas húsos csontlevest, amit a fenti fűszerhalommal varázsolunk alaplének.
A hagymákat félbevágtam, majd száraz serpenyőben alaposan megpirítottam (segít a lé színét sötétíteni is, nem csak ízesít). A csontos húsokat sütőpapírra teregetve megsütöm a sütőben: így nem habzik a leves. A fűszereket teatojásokba tettem, a leveszöldséget nagyobb darabokra vágtam, majd mindezt egy NAAAGY (10l-es) fazékba pakoltam. A hagymákat megfordítottam a serpenyőben.
A húsokat is megforgattam a tepsin. A hagymák és a sültebb húsok mentek a fazékba. Azután a többi is. Végül felöntöttem szinig az edényt hideg vízzel, és óvatosan felforraltam, majd pici lángra tettem.
Húsnak egy darab marhanyak is akadt, amit a leveshez adtam. A kaffír lime levél és a csilik csak most kerültek elő, így egyben mentek a csendes forrásra állított levesbe. Adtam a halszószból keveset a leveshez, majd magára hagytam este.
Végül 6 órát főtt, mert az indukcióst max 3 órára lehet beállítani - én meg le akartam már feküdni aludni. Jól lehült az éjszaka folyamán a teraszon. Ekkor még kevertem hozzá kis halszószt, mert sótlan volt. Egy másik fazékba leszűrtem a levet, valamint villával zsírtalanítottam.
Persze a benne főtt húsos csontokat egy kis maradék lében felforraltam, és lecsipegettük ebédre a feleségemmel :)
Két dobozba pakoltam a friss fűszerekből, a felkarikázott újhagymából, babcsírából, bambuszrügyből (jobb felső sarokban az a szögletes csík), valamint a limenegyedet. Ebből mindenki annyit tesz a táljába, amennyit akar.
Azért két adag saját Sriracha szószt is csomagoltam hozzá. A rizstésztát forró vizbe dobtam, ahol 2 perc alatt megfőtt. Ekkor leszűrtem és forróra melegített levesestálkába, jénaiba, valamint két 1,2l-es dobozba porcióztam. A kis sárgarépát apró kockaként a felforralt lébe tettem.
Volt egy szép darab marhabélszínem is, amit a filézőkéssel vékony (5mm) szeletekre vágtam. A dobozokban lévő tésztára helyeztem, majd a zubogó forró lével felöntöttem. Ez a harmadik merőkanállal meg is főzte a húst!
A többi húst csak az asztalra tettem, hogy mi majd veszünk magunknak a tányérunkba (feleségemnek meg kellett főznöm a levesben, mert nem szereti a félnyers húst).
Én viszont szeretem, így a saját tányéromba bele is tettem. Öntöttem bele bátran Sriracha szószt, és megpakoltam a zöldekkel.
Evőpálcikával kell enni a tésztát és a húsokat, mert az ázsiai kanálból kicsúsznak (nem mindig).
A dobozokat összekészítettem, és levittem a rendelőbe. Nekik fel kell majd melegíteni mikróban, de ezért nem haragudtak ...