Márminthogy a curry recept onnan származik. Volt egy nagyobb adag tonhalam, amiből curryt szerettem volna főzni.
Minden curry más, mindenkinek saját receptje van. Én most ezt próbáltam ki, de a curryt azért a saját ízlésemhez igazítottam.
Waka rögtön megszidna, hogy ez egy fűszertemető, de én még nem ettem olyan curryt, ami nem az. Tehát nem szégyellem a listát:
- 50 dkg tonhal szték, 2 cm-es kockákra vágva
- 15 dkg barna shimeji gomba
- 10 dkg tubusos krémsajt (mert az mindenbe jó)
- 25 dkg csirkemell
- 1 kagylókonzerv
- 1 ek olivaolaj
- 1 közepes fej fokhagyma
- 1 galanga gyökér (hogy valami thai íz is legyen benne)
- 1 nagy hüvelyknyi gyömbér
- 1 szál citromnád
- 1 zellerszár
- 2 szál újhagyma
- 10 currylevél (igen, van olyan - nekem is)
- 2 friss csili (a fagyasztóból)
- 2 szárított, füstölt csili
- 2 kaffír lime levél
- 1 ek római kömény
- 1 tk kurkuma
- 5 szem kardamom
- 1 ek koriandermag
- 5 szem borókabogyó
- 1 ujjnyi fahéj egészben
- 1 tk egészbors
- 6 dl sűrű kókusztej (többféle)
- 2 ek ghi
- 30 dkg jázmin rizs
- só
A krémsajt, a csirke és a kagyló végül nem került be az alapanyagok közé ...
Elsőnek a tonhalat kockáztam fel, majd rendesen megsóztam - úgy kevésbé esik szét a főzéskor. Félretettem egy tálban. Felaprítottam a gyömbért vékony szálakra, a csiliket felkarikáztam és a kaffír lime levelet a galangával szintén megaprítottam. A citromnádat 3 centis darabokra, az újhagymákat karikákra, a zellerszárat pici kockákra, a fokhagymát szeletekre vágtam.
Két serpenyőben ghít hevítettem. A nagyobbikba beletettem a csiliket pirulni, a kisebbikbe csak egy kis száraz csilipelyhet tettem. Ezután a fűszeres serpenyőbe tettem a borsot, koriandert, fahéjat, szegfüszeget, borókabogyót, a római köményt és a kardamomot - pirítási céllal, mielőtt mozsárban megzúzom.
A jázminrizst leöblítettem, majd a kisebbik serpenyőbe szórtam. A nagy serpenyőbe borítottam az összesarabolt friss fűszereket, majd hozzáadtam a mozsárban megtört szárazakat is. A kisebbik serpenyőben felkavartam a megpirult rizst, amit fél liter vízzel felöntöttem, majd lefedtem, és kislángon főztem.
A currys (nagyobbik) serpenyőben felöntöttem a piruló fűszereket a sűrű kókusztejjel (a híg levet nem tettem bele egyelőre). Ezt felfőztem és rotyogott vagy 10 percet. Ekkor már hozzáöntöttem a híg kókusztejet, nomeg a második doboz tartalmát is. Ezeket bő fél órás rotyogtatással összefőztem, majd botmixerrel krémesre kevertem.
Beleöntöttem a tonhalkockákat és a shimeji gombát. 5 perc alatt tökéletesen összefőtt! Ekkor kitettem két adagot műanyag dobozokba (a felirat ne tévesszen meg, ezeket az ismerőseink hozták), amit azonnal el is vittem a rendelőintézetbe a dokinak és az asszisztensének - éppen covidot oltottak ...
Hazajöttem és én is belaktam a maradékból.
A gomba is tökéletes volt benne :)
Eredetileg akartam egy csirkéset is főzni a feleségemnek, de neki annyi minden mást ki kellett volna hagyni a receptből, hogy ezt elhalasztottam a távoli jövőre ...