Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (49) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (57) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (323) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (34) citromlé (42) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (6) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (49) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (25) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (12) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (144) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (43) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (54) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (446) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (15) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (94) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (339) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (21) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (4) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (53) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (91) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (33) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (18) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (82) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (31) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (159) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (59) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (122) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (97) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (76) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (131) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (57) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (128) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (145) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (4) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (37) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (79) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (171) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (21) (326) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (19) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (38) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (53) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (39) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (91) tejfel (65) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (217) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (7) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (45) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (228) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (2) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (45) zellerlevél (36) zellerszár (29) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (77) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (43) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (71) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egyszerű dödölle hirtelen felindulásból

2021.05.24. 07:00 Andrass9

A sok-sok sóba-vízbe főtt krumpli adta az ötletet, hogy most egy gyorsan elkészülő, ámde nagyon kalóriadús fogást szeretnék enni: a krumpligánicát (ganca, dödölle, cinke).

32.jpg

Kicsit azért változtattam az eredeti zalai recepten, mert én biz kevertem a tésztájába is pirított szalonnát meg hagymát.

Terveztem egy újabb kisfazéknyi főtt krumplit, mert nagyon szeretem csak úgy, köményesen eszegetni, a levét meg lehűtve meginni. Meg is hámoztam hozzá a krumplit, amikor eszembe jutott, hogy ehetnék már megint dödöllét! Begyűjtöttem a hozzávalókat:

  • 5 szem krumpli (kb 35 dkg)
  • 10 dkg liszt (legyen inkább 15 dkg!)
  • 2+1 fej vereshagyma
  • 5 dkg szalonna
  • 5 dkg pecsenyezsír
  • 1 lilahagyma
  • 4 ek zsír
  • kömény (opcionális)

10.jpg

A szalonna később került a hozzávalókhoz. Felkockáztam a hámozott krumplit, egy kislábasban vizet melegítettem egy evőkanál só és egy kiskanál kömény társaságában. Felkockáztam a hagymákat és beletettem a krumplit a vízbe, amit forrásig melegítettem, majd levettem a lángot kicsire alatta.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A pecsenyeszaftot egy serpenyőben forrósítottam fel, majd - miután keveselltem a zsírt - felkockáztam a szalonnát is hozzá. Addig hevítettem, míg a szalonnából minden zsír kisült, és kopogósra sült a pörc.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Beletettem a hagymát és lepirítottam sötétre. A krumpli meg megfőtt, de mivel féltem, hogy a pici lábasba nem fér majd a többi hozzávaló, átköltöztettem a tottyos lábasomba. Picit több lett a lé, mint amit a receptek írnak, de már nem volt kedvem kivenni belőle.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Krumplitörővel összetörtem a lében a krumplikat, és egy közép híg kását kaptam. Gondoltam egyet és beleöntöttem a szalonna-hagyma kombinációt - csak nem árt meg a plusz kalória... Jól összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet. Ezt addig főztem folytonos keveréssel (ezért nincs kép róla), míg elvált a lábas oldalától.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Most viszont nincs hagymám, amibe forgathatnám a cinkéket, ezért kerestem egy lilahagymát a kamrában, meg egy kis mangalicazsírt (nagyon kevés sertészsírt eszünk, egy fél kilós doboz kitart fél évig is!). A hagymát felkockáztam, és a forró zsírban lepirítottam.

27.jpg 28.jpg

Ebbe a zsírba mártott kanalakkal gombócszerűségeket formáztam, amit ugyanitt meg is pirítottam kicsit mindkét oldalán.

29.jpg 30.jpg

Az első adagot azon melegiben tányérra tettem és tejfellel megettem. A maradék tésztát pedig betettem a hűtőbe: jó lesz az holnapra!

31.jpg

Finom volt ám, de nagyon jóllaktam vele :)

33.jpg

Másnap délben eszembe jutott, hogy ott a többi tészta, enni kéne. Egy hagymát 2 kanál zsíron lepirítottam gyorsan. A kihűlt tésztát sokkal könnyebb volt formázgatni két kanállal. Mind belefért egyszerre a serpenyőbe.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Már csak meg kellett forgatni, hogy a másik felük is pirosra süljön.

38.jpg

A teraszon - napsütésben - ettem meg házi tejfellel (amiről kiderült, hogy házi joghurt, vagyis egészséges ételt ettem!).

39.jpg

Tanulság az van: több lisztet kellett volna beletenni, mert nagyon kenődős lett a tészta (nem véletlen, hogy hidegen jobban volt alakítható).

Majd legközelébb :)

20 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír szalonna lilahagyma liszt kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6116563348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.24. 10:03:39

Szeretem! Hamarosan sort kerítek rá, ez is öreg krumpliból jó.

Órimagyarósdon ettem egyszer házi készítésűt, igaz vasi autentikust, hát fantasztikus volt.Én ritkán csinálom, a hagymás fótt-sült krumpli kevesebb zsiradék és macera, de nem dödölle, na.

Mintha már írtam volna, Szatmárban a cinke megmarad kása állagúnak, arra teszik a sült hagymát vagy sült szalonnapörcöt, vagy sült kolbászt, nem galuskázzák ki, egyebekben ugyanúgy készül. A járvány előtt volt cinkefesztivál, talán Túristvándiban,ahol soha eleget nem tudtak csinálni, a kicsit később jövőknek nem jutott. Ahogy Vállajon a strudlifesztiválon sem jutott strudli, pedig az se kutya:)(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.24. 16:15:48

@Kumari aki Nilüfer: Én még eddig csak a saját főztömet ettem, így lehet, hogy az nem is cinke :)))

Kumari aki Nilüfer 2021.05.24. 17:47:49

@Andrass9: A cinke a vízben főtt krumpli, amit megtörünk kásává, majd liszttel összefőzünk, olyan gríz állagúra.( só, bors, ez alap, de aki szeretné cifrázni, az tegye) Teszünk rá mindenfélét, és kanállal esszük:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.24. 20:19:09

@Kumari aki Nilüfer: Aha! Akkor ez nem cinke, mert én utána lepirítottam hagymás zsíron. De akkor ez mi?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.24. 20:27:57

@Kumari aki Nilüfer: Kellett nekem kérdezősködni ...
Gugliztam, és mindent kaptam!!! Cinke címen dödöllét is, meg mást is :)
Annyit leszűrtem belőle, hogy a lényeg a krumplikása, amit liszttel összefőzünk, mint egy égetett tésztát. Innentől kezdve csak az a különbség, hogy mellé, rá vagy bele pirítunk hagymát, szalonnát, zsírt :) Mivel ezeket mind szeretem, valami hasonlót főztem fentebb ...

Kumari aki Nilüfer 2021.05.25. 09:02:30

@Andrass9: Ha lepirítottad, akkor lett dödölle, ahogy én tudom,lehet, máshol máshogy tudják.

valkür 2021.05.25. 12:33:17

Sárváron ettem a Nádasdy vendéglőben.
Úristen, de régen voltam, szeretem pedig a fürdőt.

Nna, az ősszel ránézek, miket játszanak Szombathelyen és rászánok pár napot egy kis nem pesti színházra, habtestem áztatására és vasi dödöllével való hízlalására. A sárvári arborétum is gyönyörű ősszel - csak ha az ember le akarná sétálni a sok kalóriát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.25. 19:02:28

Igazi jó kis kalóriabomba, nekem jöhetne. Hajdan egyszer készítettem, a lisztes krumplit hagymás-paprikás zsírba mártott kanállal szaggattam egy tepsibe, aztán a sütőben megpirítottam. Hát... A pirított hagymából kellett még egy adagot készíteni, mert hamar elkopott, aztán az egész túl zsíros lett, és pokoli gyomorégést kaptam tőle. Ettől függetlenül remek idea, beiktatom az étrendbe.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.25. 19:17:06

@Waka: szerintem nem a sütőben kell azt, hanem serpenyőben.de lehet, hogy nincs igazam, csak én így tudom

valkür 2021.05.25. 19:49:52

@Kumari aki Nilüfer: nem a hollandusok mondják, hogy ami nincs olajban lepirítva(*), az nem is lehet jó?

(*)lefordíthatatlan, más népeknek külön szavuk van a bő olajban sütésre, nem is értem, nekünk miért nincs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.26. 18:52:42

Kiültettem az uborkát (10 tő - pont 3 méter), valamint a SanMarzano paradicsomokat is (4 sor lett). A feleségem babot vet, esőt arat ...
A csilik kicsit megsültek a napon, de állítólag én is: azt mondja a feleségem, hogy piros a fejem - kenjem be valamivel!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.26. 22:14:46

@Kumari aki Nilüfer: Tudta akkor a fene, Internet se' volt, csináltam, ahogy éreztem. Nem jött be.
@Andrass9: Nálam is megpirult pár, de csak megszokják.
Ma a kerti ügyködés után beugrottam egy italra a presszóba. Egy majd' 5 kilós ponty jött haza velem. Most végeztem a henteléssel. Két szép adag halászlé, 40-40 deka ikrával ki fog jönni belőle.

szivar 2021.05.28. 02:41:38

@Waka: S milyen halleves lesz? Dunai, tiszai vagy balatoni? :D

valkür 2021.05.28. 10:43:06

@szivar: nagyon feszegeted te azt a dugót abban a palackban :-D

Én ma 11-kor elindulok a közeli étterembe és eszek egy tányér halászlevet, akármilyen is van nekik.

valkür 2021.05.28. 10:55:42

@Waka: Rácpontyot szoktál főzni?

szivar 2021.05.28. 15:31:25

@valkür: Elöljáróban: kicsiny városunkban van egy olyan étterem, amit úgy neveztek el, hogy 'Nyárfa vendéglő'.

A volt kolléga az minden nap megjelent a halálozási hírekkel. Meghalt ez, meghalt amaz... Egyszer be találtam neki szólni, megelőzve a gyászrovatot.
-Halottad? Meghalt a Csora!
-Csora? Ki az a Csora?
-Fogalmam sincs, de a nyárfánál is ki van írva, hogy halva csora...

Öööö. Félve merem csak megkérdezni, a rácpontyot azt nem sütni szokás? :D

valkür 2021.05.28. 17:13:44

@szivar: Nálam a sütés a főzés egy (igen kicsiny) részhalmaza.
De igen, sütni is lehet a lecsó és a rakott krumpli szerelemgyerekét.
Kéne csinálni, mielőtt beüt a kánikula, mert utána be nem kapcsolom a sütőt, az biztos.
süti beállítások módosítása