Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Farsangi fánk tepsiben

2021.05.18. 07:00 Andrass9

A szomszédasszony sütött szalagos fánkot (minden évben kirukkol egy csodás nagy adaggal), és megpróbálta tepsiben is sütni, hogy ne legyen olyan olajos.

26.jpg

Ezt nekem is ki kell próbálni, feleségem az olaj miatt nem szereti a fánkot.

Gyors hozzávalógyűjtés:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 7 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 0,5 dl rum
  • 1 nagy csipet só
  • 1/4 citrom reszelt héja
  • 10 dkg zsír
  • 4 dkg vaj
  • olajspricni

10.jpg

A változatosság kedvéért most belemorzsoltam a lisztbe az élesztőt - nem kötelező azt felfuttatni. Beleszórtam a cukrot, sót is és hozzáadtam a tojás sárgájákat. A robotgéppel kevergetve beleötöttem a langyos tejet is, amibe citromhéjat reszeltem.

11.jpg 12.jpg 14.jpg 13.jpg

A szokás hatalma rávett, hogy a rumot is öntsem a tésztához (de így legalább süthetek magamnak néhányat olajban). Szép símára kevertem a tésztát, és hagytam megkelni. Közben begyújtottam a még meleg sütőbe (előtte kenyeret sütöttem - még a kő is benn maradt). A serpenyőben pedig vajat olvasztottam a zsírral.

15.jpg 16.jpg 18.jpg 17.jpg

Tizenöt perc alatt megkelt a tészta a duplájára! Gyorsan férfiujjnyi vastagra nyújtottam. A már bevált Whiskys pohárral kiszaggattam a tepsire, és vékonyan lespricceltem olajjal. A maradék ötöt meg a vajas zsírban sütöttem. 14 perc sütés a 180C fokos sütőben elég volt a fánknak.

19.jpg 20.jpg 22.jpg 23.jpg

Finom könnyű valami lett, de a fánkhoz nem sok köze volt. Se szalag, se az olajosság ... (nyitókép).

Viszont a vajas zsírban rendesen fánkra sült, csak a tömegjelenet a serpenyőben nem kedvezett a szalag kialakulásának, meg egy kicsit túl is sütöttem.

21.jpg 24.jpg

Nekem jobban izlett a hagyományos fánk (mégis van kicsi szalag rajta).

25.jpg

A tepsisből vittem a szomszédasszonynak, a maradékot meg megettem tegnap vacsora után ...

Szép dolog lenne olaj nélkül, de sajnos az bizony nem farsangi fánk, csak fánk formájú kalács!

45 komment

Címkék: tej zsír élesztő vaj cukor liszt rum citromhéj tojás sárgája olajspricni

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6516423486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.18. 08:24:15

"Se szalag, se az olajosság ..."

Na, így fejlődik a konyhai tudomány.

Csak azt nem értem, hogy a szalagtól miért jobb?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.18. 09:43:24

@látjátok feleim szümtükkel: Az annyit jelent, hogy a fánk fajsúlya kisebb, mint az olaj fajsúlyának fele, vagyis amikor sül olyan szépen megemelkedik, hogy lesz egy része (a szalag :) amelyik nem ér bele az olajba sütéskor ...
Vagyis nagyon könnyű tészta lesz!

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.18. 13:47:39

@Andrass9:

Nem értetted a problémám, mert magad írtad, hogy finom könnyű valami lett a nem szalagos is.:D

Kumari aki Nilüfer 2021.05.18. 14:20:32

A fánk nem sütőben sül, hanem zsiradékban, Attól fánk.Punktum!

Kumari aki Nilüfer 2021.05.18. 14:22:20

Holnap sütök is egy adag tarkedlit.Olajban. Áfonyalekvárral....

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.18. 15:17:48

Mi lenne, ha ezt a tésztát a sütőbe úg tennénk, hogy megkenjük a sütőlapot zsírral, és a fánkok tetejét is. Nem lenne túl zsíros, de még is zsírral sülne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.18. 19:17:25

@Kumari aki Nilüfer: Soha nem ettem tarkedlit ... Most, hogy utánaolvastam, biztos szeretném :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.18. 19:19:13

@látjátok feleim szümtükkel: Valóban nem értettem: én fánkot akartam!!! Nem kalácsot :)

Kumari aki Nilüfer 2021.05.19. 07:51:01

@Andrass9: Szerintem azt mindenki szereti:D

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.19. 14:58:20

@Andrass9:

Én most szívesen megennék egy kalácsot lekvárral, és némi vajjal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.19. 15:21:02

Csak sütöttem egy tökéleteset!!! :)

szivar 2021.05.19. 15:36:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nem vagy te valami rokona a Hosszú Pistának? :D Kettő félkilós kakaós kalács, belekenve 7,5 deci lekvár, és azzal már duzzogva, de elvolt a következő étkezésig...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.19. 18:02:31

Azért reménykedtem, hogy 60-as portorico kerül bele. Nekem valahogy soha nem sikerül igazán jól a fánk, kénytelen vagyok beérni azzal, amit a csumiban adnak néhanapján.
@szivar: Biztos diétázott.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.19. 18:03:52

Ha már rum, akkor a baracklekvár egy kis rummal összeturmixolva isteni tud lenni. Bár, ezt már párszor említettem.

szivar 2021.05.19. 18:28:09

@Waka: Szegény már nem jár az élők között, de még azért arra emlékezem, hogy 40 egész, olajban sült sóskiflit be tudott tápolni egy ültő helyben. :D Kettő méter meg egy pici volt magasságra, úgy százhúsz kiló. Nem volt kövér - azt azért hozzáteszem... Ráadásul nem diétázott. :P

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.19. 19:18:36

@szivar: Volt nálunk a konyhán egy szakács, olyan sovány volt, hogy az inak kilátszottak rajta. A szemem láttára falt fel két tucatnyi, tenyérnyi olajban tocsogó tócsit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.19. 20:07:14

@Waka: Ez most nem 60-as, de elment!
Most meg frissen sütöttem tepsiset és normál fánkot, mert rákívántam. Gyorsan vittem a kedvenc szomszédasszonyomnak, különben elkezdek megint meghízni ... Ráadásul a feleségem sztrájkolt - nem kér fánkot!!!
Legfeljebb megeszem enmagam :)))

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.19. 21:59:42

@szivar:

Á, csak finom párolt articsókás vadnyúl combot ebédeltem, és arra nyomtatónak jó lett volna egy kis finom fánk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.19. 22:28:47

@Andrass9: Aztán feszítővassal kell kisegíteni az ajtón. :D

Kumari aki Nilüfer 2021.05.20. 05:32:41

@látjátok feleim szümtükkel: Articsókát kizárólag üvegest ettem,olajban eltettet, el sem tudom képzelni, milyen a friss.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.20. 08:21:20

@Kumari aki Nilüfer:

Azt én sem, mert egyszerűen nem marad meg. Két éve már bimbós volt, és kirágta valami a gyökerét, a tavalyi szépen kezdte a telet, aztán szintén gökérrágással kimúlt. Többet nem próbálom. Nyersemn darabra nagyon drága.
Szeged köryékén gyerekkoromban volt aki termesztette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.20. 18:14:20

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Gyerekkoromban sikerült termesztenem cserépben a teraszon. De akkor még nem tudtam, hogy nem szabad hagyni virágozni, és magát a bimbót kell megenni.
Odakinn azután nagyon rászoktunk. Később Rómában ettünk, olajban kisütve. Az nekem nagyon izlett!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.20. 18:19:47

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Hajdan, még Jutas pusztán termesztettem, de átteleltetni soha nem sikerült. Hiába takartam, mindig elfagyott. Párszor ettünk belőle, megpároltuk és fűszervajba mártogattuk. Kinyílva és megszárítva jól mutatott.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.20. 18:32:11

@Waka: Szlovénia tengerpRTi tájain, és Olaszországban láttam kiskertekben, szép növény, de itt nem telel át.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.20. 19:32:39

@Andrass9: Nem akartam így írni, nehogy azt higgyétek,leszólom:DDD Éppen virágzottak, mikor láttam, és igen, tipikus nagyra nőtt bogáncs.

szivar 2021.05.20. 20:07:03

Ha már így kertészkedtek... Kezd érni a csilink. :D

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.20. 20:23:23

@Kumari aki Nilüfer:

Annyi külömbséggel, hogy nem szúr.

Viszont érdekes, hogy az idén minden felé nagyon kicsi az orgonákon a virág. Nálunk a kertben van szimpla virágú lila, és dupla fehér. Egy lilán egy virág nőtt, az is dupla, egy fehéren meg sok kis dupla közt van egy szimpla virágú fürt.

Ma voltam a messzi kertben arra Szeged felé, és lelombozó volt. Sárgabarack nem lesz, körte nem lesz, cseresznyén itt-ott akad egy két szem, a magról kelt őszibarackon is akad némi terméskezdeményezés. Viszont rengeteg virágbimbó van a datolyaszilván ( hurma, kaki szilva, sharon gyümölcs ) és a kanadai fanyarka nevű bokron. Sajnos annak a termése fürtben akkora csak, mint egy áfonya, de nagyon jó ízű, és jó lekvár fő belőle. A falu utcáin sok meggyfa van, de azokon is elfagyott a termés. De virítanak a tuják.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.20. 20:26:11

@szivar:

Milyen fajta, vagy forma?

Nekem a cserepesek nagyon élvezik ezt az időt, a csokroson, és a centis apró termésűn már lehet szedni a zöld paprikákat, de még nem pirosodnak. Van egy olyan forma, mint a paradicsompaprika, de csak egy körömnyire nő, azon is sok zöld van.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.20. 20:31:18

@Waka:

A Wikin nagyon jól leírják, hogy érhető el virágzás első évben, ki is fogom próbálni.

szivar 2021.05.20. 20:56:52

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom, hogy milyen fajta. Vékony, mint a gyufaszál (jó, kicsit vastagabb), ha már négy centi hosszú, akkor az már óriási. Hegyes. Kellemesen csípős, annak idején egyszer loptak belőle, onnantól kezdve nincs megkezdve ez a vetemény. :D

Kumari aki Nilüfer 2021.05.21. 12:19:29

@látjátok feleim szümtükkel: Azt hittem, csak itt satnya az orgona..jártunk nemrég Tokaj környékén, ott feltűnően sok fehér orgonát láttam, és óriásiak voltak a virágok.A lila ott sem volt olyan látványos..érdekes.megnézem már a gojit, kéne, hogy virágozzon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.21. 16:20:06

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk óriási bugái vannak az orgonának, de nem minden bokron...

Kumari aki Nilüfer 2021.05.21. 19:18:21

Ma ültettem egy tő dicentrát, amit mifelénk Jézus szíve virágnak neveznek. Gyerekkoromban nem volt kert nélküle, nagyon régen szerettem volna, ma hozott nekem a férjem.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.21. 20:45:11

@Kumari aki Nilüfer:

Mi is vettünk még régen rózsaszínt, és szépen nyílt minden évben, majd kipusztult. Ez után lett egy fehér, az minden évben kihajt, de nem virágzik, és nem is nő nagyra, nem szereti a helyét, de sajnos máshol nincs.

Azért szép évszak a tavasz, szín és illat kavalkád. Most nyílik az udvaron a lilaakác, a viola, a sárga liliom, a gyöngyvirág és valami spanyol jácint ( kék és nagyon jó illata van ), és csuda szépek a harandlábak. Tavaly elég aprók voltak, idén jó nagyra nőtt a lábuk.:) Most nyílt el a fás szárú pünkösdi rózsa, ami nagyon szép volt.
Kertben elkezdett nyílni a nem fás szárú piros pünkösdi rózsa, későb lesz majd rózsaszín és fehér is, valamint az íriszek. Szóval lehet válogatni az illatok közt. Továbbá teli az udvar és a kert a díszhagyma hatalmas gömb alakú virágaival.

A fő attrakció pedig a ház előtti akácfa ( most kezd nyílni ), és a két hárs lesz.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.22. 07:06:40

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a tavaszi korai gumósok , az aranyvessző meg a japánbirs rég elnyíltak, a gyöngyvirágmező is elvirágzott, a sárga sásliliom, a pünkösdi rózsa( öt hatalmas fehér bokrom van) és a jázmin bimbós, a túzliliom is bimbós. A haranglábjaim kínlódnak, tavalyi átültetés, elég gyengén indultak, ha lesz is virág, majd ősszel.Az akác nem mozdul, de a szelídgesztenyén van virágkezdemény. A japán(vagy perzsa, a fene tudja) akácot tövig vágtuk, valami kórsága lett, de tőről hajt, idén még nem lesz virágja, fiatalok a császárfák is, pedig azok is szépek, mikor virágba borulnak, na itt ebből erdő ban, vagy 16 db.de még kell két év, míg pompázni fognak.A szivarfát is durván visszavágtuk, pedig az illatos nagy virágai nagyon dekoratívak( nem úgy ősszel a sok száraz lehullott szivar, nem beszélve arról, hogy milyen agresszíven kikel minden egyes magja..) De a tavasz nekem attól szép, hogy a színeken és illatokon túl minden tisztának és üdének mutatkozik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.22. 15:14:53

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Voltaképpen az, de attól még jól néz ki.
@látjátok feleim szümtükkel: Igazából soha nem mesterkedtem rajta, tavasszal elvetettem, nyáron hozott bimbót. Lehet, hogy valamit túl jól csináltam? :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.22. 18:20:29

@Waka:

Biztosan jó talaja volt, és elég meleg is. Sajnos nekem akár hogy csinálom, nem sikerül.
Volt két, közel 20 éves szelídgesztenyénk, semmire nem mentek kb. 70 cm magasak voltak. Átvittem a meszi kertbe, ott nőttek, mint a gyom, virág is volt rajtuk, csak nem kötöttek termést.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.24. 13:12:23

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk van egy szelídgesztenyénk is, minden évben terem, de sajnos apró kis termése van, mert két nagy diófa szorításában tengődik.Valójában nem is emlékszem, mikor, ki és miért ültette..(biztosan mi, ez egy új osztású telek volt 30 éve, itt korábban szántóföld volt, fa egy szál sem.)

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.25. 09:07:41

@Kumari aki Nilüfer:

Múltkor valahol írtam, hogy várásoltam egy adag citrus félét. Van köztül kumquat is, narancs színű, hosszúkás teméssel. Ha teheted várásolj belőle ( lidi néni szereti árulni ), mert csudás gyümölcs. Egyet levettem és kissé megaszalodott, mert az asztalon elejtettem, de héjastól megettem, és szenzációsan finom volt. Héja is ehető, édeskés, húsa meg kissé savanykás, de nem csöpögően leveses.
Vettem egy sárga és kisé nagyobb fajtát is. Az inkább citromra hajaz, de annak is ehető a héja.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.25. 14:50:40

@Kumari aki Nilüfer:

Nem mindig van, de ha hordják felétek is a katalógust, azt figyeld.ha nem kaptok, akkor érdemes a net oldalukra ránézni néha. De majd jelzem amikor ismét lesz.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.26. 07:51:18

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi. Kapunk mindenféle újságokat, tömegével, de én nem igazán nézegetem, ha bevásárló nap van vagy megnyerjük, vagy nem, kivéve ha konkrétan keresünk valami terméket.
süti beállítások módosítása