A szomszédasszony sütött szalagos fánkot (minden évben kirukkol egy csodás nagy adaggal), és megpróbálta tepsiben is sütni, hogy ne legyen olyan olajos.
Ezt nekem is ki kell próbálni, feleségem az olaj miatt nem szereti a fánkot.
Gyors hozzávalógyűjtés:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 7 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 0,5 dl rum
- 1 nagy csipet só
- 1/4 citrom reszelt héja
- 10 dkg zsír
- 4 dkg vaj
- olajspricni
A változatosság kedvéért most belemorzsoltam a lisztbe az élesztőt - nem kötelező azt felfuttatni. Beleszórtam a cukrot, sót is és hozzáadtam a tojás sárgájákat. A robotgéppel kevergetve beleötöttem a langyos tejet is, amibe citromhéjat reszeltem.
A szokás hatalma rávett, hogy a rumot is öntsem a tésztához (de így legalább süthetek magamnak néhányat olajban). Szép símára kevertem a tésztát, és hagytam megkelni. Közben begyújtottam a még meleg sütőbe (előtte kenyeret sütöttem - még a kő is benn maradt). A serpenyőben pedig vajat olvasztottam a zsírral.
Tizenöt perc alatt megkelt a tészta a duplájára! Gyorsan férfiujjnyi vastagra nyújtottam. A már bevált Whiskys pohárral kiszaggattam a tepsire, és vékonyan lespricceltem olajjal. A maradék ötöt meg a vajas zsírban sütöttem. 14 perc sütés a 180C fokos sütőben elég volt a fánknak.
Finom könnyű valami lett, de a fánkhoz nem sok köze volt. Se szalag, se az olajosság ... (nyitókép).
Viszont a vajas zsírban rendesen fánkra sült, csak a tömegjelenet a serpenyőben nem kedvezett a szalag kialakulásának, meg egy kicsit túl is sütöttem.
Nekem jobban izlett a hagyományos fánk (mégis van kicsi szalag rajta).
A tepsisből vittem a szomszédasszonynak, a maradékot meg megettem tegnap vacsora után ...
Szép dolog lenne olaj nélkül, de sajnos az bizony nem farsangi fánk, csak fánk formájú kalács!