Trükkök nélkül - csak, ahogy nagyanyáink is csinálták. Ez egy klasszikus recept, a feleségem is megeszi.
Itt állunk február elején, és 12C fok van odakinn. Pluszban! Pedig a rakott krumpli olyan melengető étel inkább, dehát már nekikezdtem.
A szokásos hozzávaló lista a csökkentett zsírtartalmú rakott krumplihoz:
- 1,5 kg öregkrumpli (most még csak az van:)
- 14+2 tojás
- 3 dl tejfel
- 3 dl yoghurt (érdemes még 2 dl-t hozzáadni)
- 40 dkg békési házi kolbász (a többit már megettük)
- frissen reszelt szerecsendió
- frissen őrölt bors
- só
- 1 ek disznózsír (elhagyható)
A krumplit sós vízben hajában főztem egy órán át. Egy pyrex kancsóba ütöttem két tojást. Egy kávéskanál só, a szerecsendió és bors ment még bele. Belekanalaztam a tejfelt és kézi mixerrel összekevertem. Hozzáadtam a joghurtot és símára kavartam. Ez lesz a szaftja az ételnek. Ha a tejfelt teljesen kiváltjuk joghurtra, akkor lesz igazán egészségtudatos ...
A tojásokat hideg vízben tettem fel főni forrástól számított 9 percre. Ekkor lehűtöttem csapvízzel, és alaposan összeráztam a vízzel együtt - így nagyon könnyű meghámozni. 4 perc alatt végeztem a 14 tojással! Utána gyorsan felszeleteltem a kolbászt is. Mivel ez friss és puha házi kolbász volt - vizes papírtörlőbe áztatva 1 percre - lehámoztam a héját, és betettem 10 percre a mélyhűtőbe. Így már gyerekjáték volt szeletelni!
A tojásokat felszeleteltem a tojásszeletelővel (milyen eredeti gondolat), viszont a krumplikat a filézőkésemmel vágtam vékonyra (nem fért be a tojásszeletelőbe ...). Kétfajta krumpli volt összekeverve a zsomporban, de mindkettő szépen megfőtt. Hámozni a fehér bélűt volt könnyebb, ízre eléggé hasonló a sárgábbra. Textúrára a fehér eléggé grízes volt. Sebaj - mindkettő sok szaftot fog felszívni.
A pici zsírral megkentem az üvegtepsit (szamár vagyok: a zsír helyett a joghurtos szafttal is kenhettem volna - még egy kanállal kevesebb zsír). Egy réteg krumpli+pici só, rajta kolbász, arra tojás került. A réteget meglocsoltam bőven a szósszal. Ezt ismételgettem, míg elfogyott minden.
A tetejére már csak krumpli került, valamint a maradék joghurtos szósz.
Másfél óra a 220C fokos sütőben csodát művelt a krumplival:
Tálaltam magunknak. Én tejfelt is tettem rá, mert nem diétázom.
Feleségem joghurttal ette.
Gondolom, eléggé ínycsiklandozóra sikerült az obligát villakép.
Konklúzió azért van: sokkal több joghurtot kellett volna a szószba keverni, mert a krumpli felitta, mint a szivacs.