Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy "egészségtudatos" rakott krumpli

2021.05.12. 07:00 Andrass9

Trükkök nélkül - csak, ahogy nagyanyáink is csinálták. Ez egy klasszikus recept, a feleségem is megeszi.

29.jpg

Itt állunk február elején, és 12C fok van odakinn. Pluszban! Pedig a rakott krumpli olyan melengető étel inkább, dehát már nekikezdtem.

A szokásos hozzávaló lista a csökkentett zsírtartalmú rakott krumplihoz:

  • 1,5 kg öregkrumpli (most még csak az van:)
  • 14+2 tojás
  • 3 dl tejfel
  • 3 dl yoghurt (érdemes még 2 dl-t hozzáadni)
  • 40 dkg békési házi kolbász (a többit már megettük)
  • frissen reszelt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek disznózsír (elhagyható)

10.jpg

A krumplit sós vízben hajában főztem egy órán át. Egy pyrex kancsóba ütöttem két tojást. Egy kávéskanál só, a szerecsendió és bors ment még bele. Belekanalaztam a tejfelt és kézi mixerrel összekevertem. Hozzáadtam a joghurtot és símára kavartam. Ez lesz a szaftja az ételnek. Ha a tejfelt teljesen kiváltjuk joghurtra, akkor lesz igazán egészségtudatos ...

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A tojásokat hideg vízben tettem fel főni forrástól számított 9 percre. Ekkor lehűtöttem csapvízzel, és alaposan összeráztam a vízzel együtt - így nagyon könnyű meghámozni. 4 perc alatt végeztem a 14 tojással! Utána gyorsan felszeleteltem a kolbászt is. Mivel ez friss és puha házi kolbász volt - vizes papírtörlőbe áztatva 1 percre - lehámoztam a héját, és betettem 10 percre a mélyhűtőbe. Így már gyerekjáték volt szeletelni!

11.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A tojásokat felszeleteltem a tojásszeletelővel (milyen eredeti gondolat), viszont a krumplikat a filézőkésemmel vágtam vékonyra (nem fért be a tojásszeletelőbe ...). Kétfajta krumpli volt összekeverve a zsomporban, de mindkettő szépen megfőtt. Hámozni a fehér bélűt volt könnyebb, ízre eléggé hasonló a sárgábbra. Textúrára a fehér eléggé grízes volt. Sebaj - mindkettő sok szaftot fog felszívni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A pici zsírral megkentem az üvegtepsit (szamár vagyok: a zsír helyett a joghurtos szafttal is kenhettem volna - még egy kanállal kevesebb zsír). Egy réteg krumpli+pici só, rajta kolbász, arra tojás került. A réteget meglocsoltam bőven a szósszal. Ezt ismételgettem, míg elfogyott minden.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A tetejére már csak krumpli került, valamint a maradék joghurtos szósz.

27.jpg

Másfél óra a 220C fokos sütőben csodát művelt a krumplival:

28.jpg

Tálaltam magunknak. Én tejfelt is tettem rá, mert nem diétázom.

30.jpg

Feleségem joghurttal ette.

33.jpg

Gondolom, eléggé ínycsiklandozóra sikerült az obligát villakép.

31.jpg

Konklúzió azért van: sokkal több joghurtot kellett volna a szószba keverni, mert a krumpli felitta, mint a szivacs.

51 komment

Címkék: tojás zsír joghurt bors szerecsendió tejfel füstölt kolbász öregkrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5016423582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 09:30:54

Megkésve bár, de törve nem ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.12. 13:52:08

@Andrass9:

Én egy kevés vajat tördeltem volna a tetejére, akkor lenne teljes.

valkür 2021.05.12. 16:15:51

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:
A rakott krumplin csak Monspart Saci örök érvényű tanácsa segít:
"50 felett már csak kistányérból!"

Pontosabban nyilván kistányérnyit értett alatta :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 16:26:54

@valkür: Én nyugodtam meg tudok enni 5 kistányérnyit is ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 16:29:36

Most sürítek be 6 liter borjúláb lét sok kis alaplének! Az jó lesz 6-10 leveshez vagy szószhoz alapnak. A lábakat meg kicsontoztam, becsomagoltam folpackba és lefagyasztom. Majd felszeletelve bepanírozom rántott borjúlábnak!

valkür 2021.05.12. 17:22:55

visszatérve a zsírral, illetve a kalóriával való takarékosságra: ezer éve mondom mindenkinek, hogy a 10%-os görög joghurt ízre és állagra is jobb, mint a 12%-os tejföl, és még 2% zsírt is csökkentünk vele.
A zsírszegény tejföllel íztelen lesz minden, és nem is krémesít eléggé, tennél még bele, aztán mire kinéz valahogy, pont kétszer annyit használtál, mint a 20%-osból. Ergo nem spóroltál a zsíron semmit.

A görög joghurtot ugyan csak a már hűlő ételbe lehet belekeverni, cserébe viszont krémesít is, sűrít is.

Alig várom a nyarat, joghurtos tökfőzelék, ohh, de jó lesz!

valkür 2021.05.12. 17:25:03

@Andrass9: soha nem ettem még rántott borjúlábat.
Mondjuk panírozott ételeket se nagyon. De azért legközelebb ha ilyen helyen leszek átlapozom az étlapon a halas-csirkés oldalt, és bepróbálkozom vele.

gigabursch 2021.05.12. 17:26:44

Mi teszünk bele csíkra vàgott hagymát a krumpli közé.
Nagyon jó lesz tőle a szaftja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 17:49:59

@gigabursch: Most éppen esedékes egy újabb rakott kolompér, mert kaptunk friss békési kolbászt!!! Van még öregkrumpli, meg rengeteg tojás is itthon. A hagyma ötletet kipróbálom, köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 17:50:50

@valkür: Nem a halas-csirkés oldalon van, hanem a "könnyű előételek" rovatban :)))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 17:51:39

@valkür: Nem tudom, mi az a 12%-os tejfel... Baj?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 17:52:42

@valkür: Az idei első tökfőzeléket megfőzte nekem a feleségem - boldog vagyok!

valkür 2021.05.12. 17:58:22

@Andrass9: nem baj, sőt, jobb az neked. Nem kell mindent kipróbálni az életben, el lehet hinni másoknak, hogy valami rossz.

valkür 2021.05.12. 18:03:44

@Andrass9: :-D könnyebb mint a hortobágyi húsos palacsinta?

egyszer majdnem kipróbáltam, de tartárral adták, azt meg nagyon nem szeretem. A "magyaros-glóbuszos" cukros-ecetes majonézt se. Úgyhogy akkor kimaradt, azóta meg halálosan beleszerettem a haltepertőbe. Megszokott vendéglőbe járok, ott szerencsére jó a haltepertő, a pincérek meg már ismernek, csak mosolyognak, és kérdezik, hogy hányat hozzanak.

valkür 2021.05.12. 18:12:10

@valkür: vajon így másfél év kihagyás után majd megismernek-e?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 18:41:17

@valkür: Ha szerencséd van, és a tulaj most is azokat alkalmazza, akkor felismernek!

Titkos Nő 2021.05.12. 18:41:30

Nálunk hamis rakott krumpli van, mert meguntam a macerát. Serpenyőben kisütöm a kolbászt zsírjára, néha megy bele hagyma, zöldpaprika, paradicsom is, ha szezon van. Ebbe a szaftba bele aprítom télen a hajában főzött krumplikat, ilyenkor pedig a nyers lesúrolt újkrumplit (azzal valami isteni!), kicsit átforgatom, párolom, majd megy bele a felvágott virsli is, mert a lánygyermekeknél ez elengedhetetlen sajnos. Végül a tetejére ütök 4-5 tojást és lefedve hagyom, hogy a tojások is átsüljenek. A tányérban sok-sok tejföllel (nem 12%-ossal) meglocsoljuk. Kinézetre nem rakott krumpli, ízre viszont ugyanolyan és sokkal kevesebb idő és energia elkészíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 18:45:17

@valkür: Nem mondanám, hogy könnyebb. Neked mennyire könnyű étel a körömpörkölt? Nos, ez kb. háromszor nehezebb ...
Én viszont imádom mindkettőt.
Amikor a levét sürítem, akkor az olyan, mint gyerekkoromban a könyvkötők csontenyvje ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.12. 18:50:07

@Titkos Nő: Hmmmm - ez nagyon érdekes változat!!! Újkrumplival, nyersen nem próbáltam még, de az jónak tűnik. A főtt tojás helyettesítése felütött tojással érdekesen hangzik, de van mögötte logika. A virslivel semmi gond nincs - a gyerekek izlése nagyon változatos :)
Köszi, hogy megosztottad - alkalomadtán kipróbálom!

Titkos Nő 2021.05.12. 18:58:15

Köszi, ha kipróbálod és megírod, hogy ízlett-e! Szintén gyermekes barátnőimnek szoktam osztani az igét, hogy így csinálják a "rakott krumplit" , mert mindenki csak húzza a száját, ha ezt a kér a család... Pedig népszerű magyar étel, sok gyerek szereti, ezzel nincs válogatás, meg szemöldököknek ráncolása, ajkaknak biggyesztése....

gigabursch 2021.05.12. 20:57:25

@Andrass9:
Hajrá!

Aztán majd alkalomadtán egy-egy receptet én is beküldök - ha nem utálnak ki érte.

Pl. Tarja rácosan, vagy a kedvencem: tatárbifsztek őz orjábol...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.13. 11:51:36

@Andrass9: @gigabursch: Feleségem készíti ma a rakottkrumplit. Ő sajnos nem kisérletezős fajta - egyik ötletet se tudtam neki eladni :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.13. 11:52:22

@gigabursch: Szoktunk vendégposztokat is megjeleníteni :)

dzsessz.szesz.zen 2021.05.13. 12:00:43

a nagy kérdés, hogy előtte pálinka, közben sör, utána még egy pálinka, vagy inkább pálinka-fröccs-pálinka. esetleg tányéronként más-más kombó...

erol 2021.05.13. 12:32:27

@dzsessz.szesz.zen: Végre valaki a lényegről is beszél!

seepheerd 2021.05.13. 13:32:00

Hogy ebben az elcseszett világban mindenki csak összehányja eme remek étket és senki sem készíti így, ahogy nálunk szokás, az azért furcsa :)

Képet nem tudok berakni mert a buzi program nem engedi.

1kutya 2021.05.13. 15:27:51

én a joghurtot inkább kihagyom (kicsi tejjel kutyulom a tejfölt a kívánt állagúra)

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.13. 15:44:37

@erol:

Amá nagy baj, ha nektek erről beszélni kell.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.13. 17:38:10

@1kutya: Nekem jól esett a savankásabb íze. A mostani krumplit házi tejfellel készítette a feleségem - abba nem kell joghurt :)

vuvuvu2 2021.05.13. 19:46:00

a jó étel titka a jó minőségű alapanyagokban rejlik. az utóbbi időben többször jártunk úgy hogy a tejföl nem volt az igazi, most úgy néz ki ezt a problémát áthidaltuk, viszont a tökéletes rakott krumplihoz még nem sikerült megtaláljuk a megfelelő kolbászt. nem azért mert rutintalanok vagyunk, hanem azért mert ma már semmi sem a régi, több termék amit ismertünk eltűnt, megszűnt, az újak pedig el vannak cs***ve. évek óta vadásszuk a jó békési kolbászt... a képen látható kolbász elég jól néz ki. tehát a kérdés: hol szerezhető be a fenti képen látható kolbász?

ps a rakott krumpli recept kifejezetten jó, az első jó klasszikus recepet amit a neten olvastam eddig!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.13. 20:00:32

@vuvuvu2: Ez békési kolbász:) Szomszédunk szülei élnek ott, és ők hozták Békésből. Amúgy mi se találunk már rendes kolbászt a boltokban - hogy miért rontják el, nem tudom :(
Köszönöm a dicséretet!

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.13. 20:27:41

@vuvuvu2:

Multiknál néha lehet kapni páros gyulai és csabai kolbászt, a régi receptúra szerint készülnek a néhai gyulai húskombinát utódjában. De ez nem reklám, csak egy tény közlése a kocsmába tévedőknek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.13. 20:29:37

Jöhet. A rakott krumplival az a bajom (már, ha a temérdek félresikerült partizán változattól eltekintek), hogy egyszerűen nem tudok eleget készíteni. A legnagyobb tepsiben készült adag is elfogy négy evésre. Ugyanakkor elég sok munka van vele.
@valkür: A házilagosan lecsepegtetett, bármilyen gagyi saját márkás joghurt minden bolti változatot felülmúl.

vuvuvu2 2021.05.13. 20:31:52

@Andrass9: azért kösz a választ. igen, ismerőseink is folyton azt mondják hogy békésben kapható jó békési kolbász :-) előbb-utóbb sor kerül a vizitre, jó lenne találni egy jó lelőhelyet... bp-en eddig csak túlfüstölt békésihez volt szerencsénk... békési nagyapám többféle fát használt a füstöléshez és sajnos annyira speckó volt a recept amit a sírba vitt, hogy nem tudjuk 100%-ig rekonstruálni, így csak keressük hátha megtaláljuk azt ami a legjobban hasonlít rá...

mindenesetre azt is szeretném megjegyezni hogy végre egy recept aminél a megsült rakott krumpli sem nem ázik sem nem tocsog valami tejfölös kulimászban hanem úgy néz ki ahogy kell...

ja és még egy, ha már rakott krumpli. dédapám aki nem a Monarchia területéről származott, egyszer felugrott hozzánk amikor anyukám pont rakott krumplit készített. az öreg aki akkor evett életében először rakott krumplit, anyukámat megdicsérve, ámuldozva szakácsművészetén megjegyezte: KIRÁLYI ELEDEL... hát szerintem is az! (akkor még gyulaival készült, ma más nem tennénk bele azt a borzalmat amit ezen a néven árulnak)

vuvuvu2 2021.05.13. 20:40:08

@látjátok feleim szümtükkel: Multiknál néha lehet kapni páros gyulai és csabai kolbászt, a régi receptúra szerint készülnek a néhai gyulai húskombinát utódjában. De ez nem reklám, csak egy tény közlése a kocsmába tévedőknek.

lehetne egy picit konkrétabban? mi az utódcég? hol keressük, melyik láncban? mi a márkanév? köszönjük, mindenre nyitottak vagyunk, kóstolunk türelmesen...

szivar 2021.05.13. 20:45:17

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, a nem olyat veszel, mint én annak idején. Gyulai páros kolbász. Gyártva: Nyíregyháza. Ráadásul egyesével volt csomagolva...

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.13. 22:10:56

@szivar: @vuvuvu2:

A régi húskombinátot felszámolták, majd amit lehetett megvett az önkormányzat, és azóta műküdik talán Gyula Hús néven. Én boltban szoktam venni csomagolt páros kolbászt, meg nem néztem ki gyártja, de az pont olyan, mint amilyet a rendszerváltás előtt gyártottak.

Nem tudom Nyíregyházán milyen Gyulai páros kolbászt gyátottak, de az biztosan nem eredeti volt.

szivar 2021.05.14. 01:55:44

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy beruháztam egy elektromos húsdarálóra, kacérkodom a nyers kolbászok gyártásának gondolatával is, mert amit errefelé kapni, az néha gyalázatos minőségű. A grillkolbász az csak sós - ami finom volt, azt meg már nem árulják. A főzőkolbász vásárlásáról is leszoktunk, mert igencsak furcsa volt az állaga - nem hinném, hogy megfőzve nyúlnia kellene. Áh, majd legfeljebb a füstölt áruk után rászokok a sütni-főznivaló cuccok elkészítésére is.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.14. 06:40:43

@szivar:

Emlékeim szerint van a kolbász készítésének egy titka. Amikor vizesebb a desznyó húsa, akkor a kolbásznak szánt húst hidegen pihentették ( igaz régen mindig télen vágtak disznót), illetve a disznóvágás napján töltött kolbászt vesszőkosádba terített fehér ruhán ( lepedőn, mert más nem volt ) pihentették, és csak másnap, vagy harmadnap tették füstre. A bél a hidegben nem romlott, viszont a hús szikkadtabb lett, és az erősen befolyásolja a kolbász minőségét.

Ma már nem sok szikár húsú disznó van, és elég vizes a húsuk, amiből jó kolbászt nem lehet gyárani. Ahol mi vettünk régebben nagyobb tételben rendszeresen kolbászt, ott mondták, hogy darabokra vágták a húst, és ferde asztalon szikkasztották egy napig. Sajnos beteg lett a böllér, már nem gyárt kolbászt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.14. 09:18:48

@látjátok feleim szümtükkel: Tanusíthatom! Az a böllér remek kolbászt készített!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.14. 09:20:28

@vuvuvu2: Van itt Pilisvörösváron egy békési hentesbolt. A Covid alatt nem volt nyitva, de megpróbáljuk rövidesen, hogy milyen a töltelékáru náluk. Akkor majd beszámolok róla!

szivar 2021.05.14. 12:42:20

@látjátok feleim szümtükkel: Én ehhez nem értek. Csak bekeverem, betöltöm, kiakasztom a füstölőbe, másnap meg alágyújtogatok. Ha elég füstös (3-4 nap füstölés), akkor bedobom a spájzba szikkadni, ha már elég szikkadt, akkor meg elrakom a fagyóba, hogy ne száradjon ki teljesen. Mindenki szerint finom, úgyhogy én meg vagyok elégedve ezzel a recepttel és eljárással.

Viszont sütni nem az igazi (füstölés nélkül), mert csak a külseje sül meg rendesen, a belseje nem - sertés vékonybél esetén. A grillkolbász meg kívül & belül ropogósra sül, az úgy naggyon finom. Még kell valami főzőkolbász||krinolin reczipe és leend nagy öröm és bódottág. Esetleg még egy jó téliszalámi reczipe...

szivar 2021.05.14. 13:58:54

@látjátok feleim szümtükkel: Az majd lesz pár év múlva. Akkor szabadul a szomszéd.:P

Fenchurch68 2021.05.14. 14:43:50

@vuvuvu2: Mi a Békési Húsmanufaktúra kolbászait esszük, itt Miskolcon parkolós fabódékban árulják két helyen, de emlékeim szerint Bp-en is árulják pár helyen, van honlapjuk, hátha kiderül.
Eddig bármi, amit ettünk tőlük, jó volt, kivéve a moringával készült nagyoncsípős. Egyrészt nem volt elég csípős :) másrészt voltak benne kolbásztárgyak. De a sima kolbászaik jók.
süti beállítások módosítása