Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egyben sült szűzpecsenye mustármártással és burgonya gratinnal

2021.05.05. 07:00 Andrass9

Ilyen hosszú címe lett egy kicsi fogásnak :) A napokban már egy szűzpecsenyét kivettem a csodahüttőből, de mára is kivettem egy másikat is - hadd fogyjon, kell a hely!

47.jpg

Feleségem vásárolni volt. Gyönyörű Osso Bucco húst (marhalábszár keresztbe vágva) hozott! Meg még két sertés szüzpecsenyét ... Mintha nem beszéltük volna meg, hogy most nem kell több egy ideig.

Node addigra már elkészült az étel, a hús és a mártása, meg a csőben sült krumpli:

  • 55 dkg sertés szűzpecsenye
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 4 ek tejfel
  • 1 lilahagyma
  • 4 nagyobb krumpli (50 dkg)
  • 1 tojás
  • 8-10 pici girizd fokhagyma
  • 1/4 szerecsendió
  • 1 pirinyó ágvég rozmaring
  • 1 tk kakukkfü
  • 1 ek frissen darált feketebors
  • 1 tk orosz mustár (csípős)
  • 1 tk magos francia mustár
  • 2 ek olivaolaj
  • 4 dkg vaj
  • 3 szelet minőségi gépsonka
  • 3 hagymaszár a kihajtott vereshagymákból
  • 5 dkg keménysajt

10.jpg

A pecsenyéről leszedtem a hártyákat és az inakat. Megszórtam a borssal és a kakukkfüvel. Felaprítottam a pici rozmaringot, és azzal is megszórtam a húst. Végül 2 girizd fokhagymát reszeltem a két oldalára, és belehempergettem. Becsavartam folpackba és beraktam a hűtőbe egy időre pácolódni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A krumplihoz vékonyan kivajaztam egy jénai tálat, amibe belereszeltem további fokhagymákat. A lilahagymát karikáztam a jénai kibéleléséhez. Felkarikáztam a hagymahajtásokat (ez jó akkor, ha nincs itthon újhagyma), tálba tettem, beleütöttem a tojást és daráltam kis borsot rá.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Megszórtam reszelt sajttal és ráreszeltem szerecsendiót liberálisan. Végül felöntöttem tejjel és belekevertem a tejfelt is. A keverékbe kockáztam a gépsonkát, jó egy kis plusz fehérje a krumpliban.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Meghámoztam a krumplikat és az eredeti Börner V gyaluval vékonyra szeleteltem. A vékony krumplikorongokat egyesével besűlyesztettem a tejes-tejfeles mártásba. Így minden lap mindkét oldala kapott a léből. Az egészet átöntöttem a jénaiba.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Betoltam a 200C fokos sütőbe 30 percre.

28.jpg

Ezután rátettem a jénai tetejét is, és ment további fél órára szaunázni.

29.jpg

Egy nagy serpenyőbe tettem a maradék vajat és locsoltam kis olivát is rá. Kihámoztam a húst a folpackból, megszórtam durvaszemű sóval, és ment is a sistergő szerpenyőbe. Buzgón forgatva sütöttem kérget minden oldalán.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Kivettem a krumplit a sütőből, hogy ez már kész.

37.jpg

Átköltöztettem a kérges húst egy alufóliába, beleböktem egy hőmérőt, betettem a sütőbe és beállítottam, hogy csipogjon, ha eléri a 65C fokot. (A képen még a tegnapi beállítás szerepelt).

34.jpg 35.jpg 36.jpg

A serpenyőben lévő maradék szafthoz kanalaztam a mustárokból. Öntöttem bele egy kis maradék fehérbort és belenyomtam a tejszín zsírosát. Egy mokkáskanálnyi lisztet is szórtam és összeforraltam.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 44.jpg

Megszólalt a hőmérő is, hogy kész a hús.

45.jpg

Kitettem egy deszkára és felszeleteltem.

46.jpg

Tálaltam mindkettőnknek (nyitókép). Persze a krumpli nem főtt át teljesen - vissza kellett küldenem a sütőbe még fél órára :(

48.jpg

Utána már az is jó lett.

50.jpg

Ezt a krumplit nagyon szeretem - valahol átmenet a rakottkrumpli és a főttkrumpli között. Estére is ettem belőle egy szeletet ...

60 komment

Címkék: tej tojás krumpli tejszín mustár fokhagyma bors vaj rozmaring lilahagyma olivaolaj szűzpecsenye szerecsendió tejfel gépsonka kakukkfü kemény sajt gorcsica hagymaszár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8316425204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.05. 09:45:58

Ez finom.

Azon agyaltam, a krumplit esetleg előzőleg héjában megfőzni nagy bűn lenne?

Ami nem az ételre tartozik: elképedtem a húsárakon.A marhahús lassan megfizethetetlen.

szivar 2021.05.05. 10:41:11

@Kumari aki Nilüfer: Amikor sajtkrémes rakott krumplit készítek, akkor a krumplipucolás nálam kimerül abban, hogy alaposan megmosom (jó, a sallangokat azért lemetélem késsel) és utána reszelem le vékonyra. A héja az ad valami utánozhatatlan plusz ízt a krumplinak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 11:47:30

@Kumari aki Nilüfer: Pedig állítólag a marha ára csökkent, és a sertés ára ment fel 60%-al ...
Ennek a receptnek a célja, hogy a krumpli ebben a tejes-tejszínes szaftban főjön meg - legalábbis a franciák szerint :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 11:49:16

@szivar: Nálam krumplija válogatja, hogy hagyok-e rajta héjat. Az ameriakiak szerint "házi stílusban" (country style) készített krumpli jellemzője, hogy a héj rajta marad. Még a pürében is!!!

szivar 2021.05.05. 12:02:04

@Andrass9: Én sem lustaságból hagyom rajta a héját, hanem az íze miatt. Például paprikás krumplinál azért megpucolom... A krumplipürét meg egyék a betegek. :D
Ha érdekel valakit ennek a rakott krumplinak a reczipéje, akkor leírhatom, mert a hagyományoshoz képest jóval kevesebb meló van vele, meg laktatóbb is némileg. Elkészítési idő az alapanyagok keresgélésével együtt kevesebb, mint egy óra...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 12:20:32

@szivar: Engem érdekel, mert szeretem a krumplit!

szivar 2021.05.05. 13:06:47

@Andrass9:

Krumpli, mintegy 40-50 dkg.
Tojás és kolbász ízlés szerinti mennyiség.
Krémsajt, negyed kiló, natúr.
Egy kisdobozos tejföl.
Kettő-három gerezd fokhagyma.
Némi zsír.
A só. Na, ezt nem véletlenül hagytam ki, mert a legtöbb sajtkrém elég sós önnön magában is...

Amíg a tojás megfő, addig össze lehet karikázni a kolbászt, meg lehet mosni a burgonyát (és lemetélni róla a csírákat és a hubás részeket). Ezután a krumplit szinte átlátszóra kell metélni - nagy segítség az uborkaszeletelő vagy a káposztagyalu. Ki kell kenni a sütésre szánt csetröst zsírral - nem szabad sajnálni, mert amúgy odakozmál a sajt. A fokhagymát én reszelni szoktam, de hát kinek mi a jó.

Közben megfőnek a tojások, pucova és szeletelés. A sajtrémet a jobb feldolgozhatóság kedvéért bele szoktam meríteni némi meleg vízbe. Ebbe a natúr krémbe beledobom a fokhagymát, elkeverem és lehet rétegezni. Egy sor krumpli, rá egy kis fokhagymás sajtrém, rá kolbász és tojás - tehát a szokásos. Krumpli, sajtrém, tojás és kolbász, ect... Arra azért nem árt figyelni, hogy a sajtkrémből jusson a tetejére is - jó bőven.

Ha ez kész, akkor a tejfölt bontatlanul rakjuk vissza a hűtőbe*, a rakottat meg be a sütőbe. Köbö 180-185°C hőmérsékleten ~ negyven perc sütés (ennyi bizony kell neki, mert amúgy nyers marad a krumpli). Ha a tetején kezd pirulni a sajt, akkor már jó eséllyel ehető is.

Ez körülbelül négy emberes adag. A müzlin élő táposoknak hat-hét személyes. :D Egy kissé laktatóbb, mint a hagyományosan elkészített verzió - tálalásnál figyelni kell erre is**. A krumpli és a sajt olyan szaftos, mint a mesékben...

*Többen kérdezték, hogy a tejföl az hol marad? Hát bent a hűtőben...
**Kiszedtem a megszokott mennyiséget s a felénél csak szuszogva méricskéltem a maradékot...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 13:58:13

@Kumari aki Nilüfer: A feleségem most jött vissza a Fény utcai piacról (elég drága piac alapból). Teljesen sokkoló árakról számolt be: Darált marhahús 2500 Ft, sertéskaraj 3000 Ft, cukkíni és padlizsán 1200 Ft, spárga 1500 fél kiló. A végén bemenekült a Sparba, hogy lecsillapodjon kicsit :(
Szerencsére van egy pár hónapra elegendő hús a fagyasztóban!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 14:01:39

@szivar: Tetszik a recipe! Krémsajttal minden jobb - mondá Vacak úr is :) A tejfelt pedig utólag ráteheti, akinek hiányzik!
Azt csodálom csak, hogy negyed kiló krémsajt elég lett hozzá.
Köszi, hogy megosztottad, ki fogom próbálni!

Kumari aki Nilüfer 2021.05.05. 14:55:39

@Andrass9: Akkor lehet, hogy régen vettem marhát?? szíven ütött az ár, na.

A krumplit én is héjasan hagyom pl. ha tepsiben sütöm, cikkekben, vagy amikor úgy jön, de itt arra gondoltam, hogy a főtt is felvenné a tejszínes cuccot. De ismerem ezt a receptet úgy, hogy csak fokhagymás zsíros tejszín, a krumpli hajszálvékony karikára vágva, bőven felöntve, de csak kb 3 réteg van egymáson.Úgy viszonylag hamar átpuhul.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.05. 15:04:22

@Andrass9: Na,, remek:( Nekem most házi csirkéből(növendék kakas) van betárazva, meg némi sertés, liba, de előbb-utóbb menni kell a henteshez. De a zöldségek is mellbevágóak...spárgát az idén egy szálat ettem nyersen, a szomszédnak idén először volt öt szál sajátja, egyet nekem adott, üdvözült mosollyal rágtuk nyersen...venni nemigen fogok, csak én szeretem, a férjem nem, vagy mondjuk, magától soha nem kérné,és mire ideér a a szegény spárga, megszikkad, fás, stb, fele megy a kárhozatba. Ahhoz nekem túl drága..ráadásul az az egyik olyan zöldség, amiből én korlátlan mennyiséget meg bírnék enni, annyit nem veszek, kevéssel nem bajmolódok.

szivar 2021.05.05. 15:20:14

@Andrass9: Lehet, hogy harminc deka volt. A legkiseb kiszerelés az emlékeim szerint csak 125 grammos volt. De most gyorsan rákergettem és csak 150 grammosakat találtam a neten... Most elbizonytalanítottál...

szivar 2021.05.05. 15:48:11

@szivar: Feltornáztad az idegeimet. :P Kukáztam. 125 gramm/doboz - 2 csomag megy egy kajába. Coop natúr sajtkrém. Ehhez biztosan nem kell só. A többi gyártóra már nem merek megesküdni...

valkür 2021.05.05. 15:56:37

Először azt gondoltam, hogy a krumpliszeleteket egyenként bemártani a fűszeres tejfölbe olyasmi lehet, mint zoknit vasalni - biztos van aki képes rá, de én nem tartozom közéjük.
Az utolsó képen viszont annyira guszta a vékony krumplik közötti fehér vonal, hogy lehet mégis rászánom az időt a szeletenként mártogatásra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 18:09:03

@szivar: Tkp lehet, hogy elég, hisz csak vékony réteget kell a szeletek közé tenni...

valkür 2021.05.05. 18:31:02

@Andrass9: Én semmit se :-) De van ismerősöm, aki igen. A legidegesítőbb minta házasszonyok díszpéldánya.

Hanem, elment a jókedvem - törölték az idén a Wagnereket a Müpa-ban. Ez lesz a második év konzerv zenén, annyira vártam pedig :-(

szivar 2021.05.05. 19:16:50

@Andrass9: De hülye vagyok. De hát mitől is lennék én okos? A nagy eszemmel felvértezve bezzeg elfeledtem leírni, hogy a krumpli nyersen kerül feldolgozásra. Még az is enged egy kevés levet... A lényege az, hogy 1-2 milliméter vastagra legyen összekarikázva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 20:09:56

@szivar: Vagy én vagyok hülye, hogy nem mondtam a krumpliban levő levet :) Pedig gondoltam is rá, de aztán kiment a fejemből ...
A vékonyra gyalulás segít hamarabb elkészíteni.
Most rájöttem, hogy mi kavart be: soha nem csináltam mindössze fél kiló krumpliból, mert akkor éhenhalnék!!! :)))
Lesz majd a közeljövőben egy "egészségesebb" változat - már elkészült a poszt is, de még nem élesítettem. Aszerint is elég lenne 25 dkg fél kila krumplihoz :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 20:12:03

@valkür: Feleségem vasal, de nem sok mindent. A konyharuhákat, hogy steril legyen, néha az óriási asztalterítőt (2,5x1,5m), mert csak, 1-1 ruháját néha. Mást még nem nagyon láttam, de a vasalódeszka azért mindig a nappaliban van felállítva ...

szivar 2021.05.05. 20:48:55

@Andrass9: "...mert akkor éhenhalnék!!!"
Ha ezt kipróbálod, akkor menten átértékeled ezen mondatodat... :P

Amúgy mi az a vasaló? :O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.05. 20:59:30

@szivar: Amivel a steaket kivasalod a serpenyőben :)

szivar 2021.05.05. 21:09:20

@Andrass9: A viccet félretéve, egy ideig vasaltam én is szorgalmasan az ingeket és a nadrágokat. De egy idő után átértékeltem az életet és már csak olyan cuccokat veszek, amin van egy vasaló piktogramm áthúzva. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.06. 09:31:31

Végre jött egy pici eső! Akkor széllel jött, hogy majd elvitte a fákat. A sok virágszirom olyan volt, mintha havazna ...

Kumari aki Nilüfer 2021.05.06. 09:41:50

Itt is esett, és most, 9:40-kor olyan elképesztően szép kék az ég, hogy hihetetlen..nem a szokványos, én ezt a kéket nem tudom megnevezni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.06. 09:44:03

@Kumari aki Nilüfer: Gondolom, hogy az eső és a nagy szél kipucolta a levegőt :)

valkür 2021.05.06. 18:18:25

@Andrass9: Köszi!
Szerinted hanyast érdemel az a közönségszervző, aki erről nem küld egy e-mailt a bérleteseknek?
Az eszem megáll, de tényleg! Az Opera évek óta úgy viselkedik, mintha nem is lenne szüksége nézőkre.

valkür 2021.05.06. 18:21:59

@valkür: Tavaly felújították a Salomét.
ha jól emlékszem, 4 előadás volt, egy zártkörű az Erkelben, 1 jegyes az Erkelben, és két vendégjáték, talán Prágában és New Yorkban, erre már nem emlékszem pontosan.
1 db nyomorult előadás volt egy Saloméra, új rendezésben. Szinte az volt az érzésem, hogy titkolni akarják. Zártkörű előadás, az Erkelben? WTF??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.06. 19:00:34

@valkür: A NERlovagok nem járnak Operába ... csak, ha a pocakkirály fellép :(

valkür 2021.05.06. 20:00:19

@Andrass9: A feleségét elég gyakran lehetett látni, gondolom, diplomáciai vendégeket kísért. Nem is őt lehetett látni, hanem a füldugós testőröket a Vörös Szalon előtt. Egyszer még a lánya is ott volt, barátnőkkel pezsgőztek. Rendesen belecsilingeltek a poharak a balettba.
Orbánt egyszer láttam, egy filharmóniai Kaddish koncerten, tán Heisler Andrással meg az izraeli nagykövettel volt. Nem biztos, mert a filharmónia bérletem olyan helyre szólt, ahonnan csak a csillárt lehetett látni :-)

Régi szép idők, amikor még volt Filharmónia bérlet. Azt is kinyírták egy pár éve. Egyszerűen megszűnt a bérlet, ezzel 160 vagy hány év után nem ad több koncertet az a Filharmóniai Társaság, amit Erkel alapított és amit Dohnányi meg Ferencsik is vezetett. Amit Mahler, Brahms, Prokofjev, Stravinsky is vezényelt. Aminek Liszt, Bartók meg Goldmark írt darabokat.

Kinyírták a Tavaszi Fesztivált is.

Az EMI díjas Fesztiválzenekartól megvonták az apanázst.

Ehh.
Mándoki bazmeg, a dzsingisz kán, az kell nekünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.06. 20:27:09

@valkür: Rengeteg előadáson voltam az Erkelben és az Operában is - köszönhetően zenész családi háttérnek. Nem bántam meg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.06. 20:59:51

@Andrass9: Fejenként 50.000 Ft-ot adunk Kínának, hogy ők építhessenek maguknak egy egyetemet Budapesten... Normááális????

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.07. 08:18:19

Ez már a jégkorszak? Ahhoz pont jó, kalória dús, és ízes ez az étel.

valkür 2021.05.07. 09:33:04

@látjátok feleim szümtükkel: :-) a kalória attól függ, hány szeletet vágsz belőle.
A szűz mondjuk az egyik kedvencem, és hát a rakott krumpli is közel áll a szívemhez.
Edzés után kell (kéne) enni az ilyesmit.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.07. 11:13:52

@látjátok feleim szümtükkel: Ami azt illeti, lehetne jégkorszak, minden nap be kell fűteni estére, fura tünete ez a globális felmelegedésnek.Kell a kalória, de én plusz éppen óriási lazításban vagyok, vessetek a mókusok elé, de pizzát rendeltem, a férjem meg egy bolti fagyasztott halászlét fog ebédelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.07. 11:17:49

@Kumari aki Nilüfer: Az utóbbiról számolj be lécci, hogy milyen! Csak én eszem, és magamnak nem főzök ...

Kumari aki Nilüfer 2021.05.07. 11:25:26

@Andrass9: Máris írom, a férjem ezt szereti, mindig van betárazva: a Berekhús gyártja, pontyhalászlé.A Metróban mindig van, de láttam már az Auchanban is, nyilván nem egy ritkaság.Nálunk is ez van, éppen megeszem, ha úgy jön, de ha nem muszáj, inkább mást választok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.07. 13:11:21

@Kumari aki Nilüfer: Köszi! Bizisten kipróbálom, mert már nagyon hallé hiányom van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.07. 13:13:12

@Kumari aki Nilüfer: Azért godolkodom, hogy előveszem a bográcsot, és rakok egy nagy tüzet a kertben!!!
Különösen, hogy a madarasban sok halfej és csont kapható ...
Már csak az a gondom, hogy rajtam kívül ki fog belőle enni????

Kumari aki Nilüfer 2021.05.07. 13:37:34

@Andrass9: Ha fózöl egy kondérral, szépen adagokban mehet a fagyasztóba..olyan, amit szeretsz, és csőre töltve várja a jobb időket:) / én így szoktam az olyan ételekkel, amit nem lehet kis tételben főzni/

szivar 2021.05.07. 14:15:10

@Kumari aki Nilüfer: Nem vagy egyedül ezzel. Nálunk veszek kettő ~2 kilós döglött halat, kifilézem, ezután a sallangokból készítek tizenpár liter alaplevet. Ami nem fogy el kettő nap alatt, az meg megy a fagyasztóba. Előtte való nap este kiveszem és átteleportálom a kis hűtőbe az egyik adagot, így már csak a tésztát kell főzni és megmelegíteni a levest. Ja, meg utólag lehet még bele ikrát is rottyantani, mert azt szeressük. :)

@Andrass9: Mielőtt megkérdezed, nem. Amit én főzök, azt nem lehet besűríteni. :P De már furdalta az oldalam a kíváncsiság, így megkérdezem. A leveseket is be lehet valahogyan zacskózni a vákuumozó csodamasinával, vagy csak a szilárd dolgokat?

valkür 2021.05.07. 17:17:14

@szivar: az ég szerelmére, máskor lehetne, hogy szerdán írjál ilyesmit?
Akkor tán lenne esélyem, hogy a csütörtöki bevásárlásnál beszerezzem a hozzávalókat.
Most egy hétig álmodhatok ikrás hallevesről.
Úristen, csurog a nyálam.
Ikrás halleves, jajj, annál csak egy jobb van, a frissen sült haltepertő, rizling fröccsel.
Mesélj még!
Ha tésztát főzöl bele, gondolom, dunai módra készíted.
RÉSZLETEKET akarok!!
:-)

valkür 2021.05.07. 17:36:20

@szivar: jah, leveseket nem szoktam fagyasztani, de a sonka főzőlevét igen. Simán, fél literes ásványvizes palackokban, hagyok a tetején 3 ujjnyi helyet, hogy szét ne repessze a palackot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.07. 17:56:18

Olyan gusztusos a krumpli, a húst akár hagynám is.
@Andrass9: Készült hajdan valami hasonló, volt is, akinél kiverte a biztosítékot. blogkocsma.blog.hu/2012/08/24/kutymuty
@szivar: A krumpli éppen nem lenne négy méretes adag, de a többi hozzávalóval együtt tán kitesz hármat. Feltéve, hogy van mellé pár szelet hús. :)
Ami a Fundant illeti: ... Csak nagyon csúnyát tudnék mondani.
Ma kaptam 999-ért bőrös malachúst, elég apróra nyiszálták, császárt, lapockát, kis karajt mazsoláztam belőle, uszkve két kilót. Hagymaágyon, kacsazsírban, creol fűszerkeverékkel sült. Tejszínes, hagymás, fokhagymás krumpli lesz mellé.
Holnap kiültetem a káposztaféléket, meg előkészítem a paradicsom és a paprika helyét. Ki lehetne már most is ültetni, fagy már nemigen lesz, de elég nagy szelet jósolnak jövő hét elejére.

szivar 2021.05.07. 19:54:56

@valkür: Nem tudom, hogy milyen módra készül. :P Filézni azért szoktam mert különösképpen nem rajongtam halhúsért, a szálkák miatt. A hús az az, amit ép a halálfejárus ajánl - megvan az előnye annak, hogy ismerem, illetve nem fél kiló halakkal távozok tőle... Többnyire potyka, csuka vagy busa a hal tárgya. Ha keletkezik nála törpeharcsa*, akkor azért szokott anyám csuklani, mert veszek egy öt kilóra valót - konyhakészen. :D Pucolgatja itthon a rosszindulat a halakat, amikor ott a helyszínen 300 pénz/kg áron megdöglesztik - a nagyobbakat meg ingyen...

De vissza a hallére. Semmi extra. Lekapom az oldalát, beirdalom 3-4 milliméterenként, szeletelem, sózom, alaposan betakargatom apróra vágott vöröshagymával és éjszakára bedobom a hűtőbe. Másnap sós vízben felrakom főni a csontosabb részeket (lsd.: a hal fején és a filészeleteken kívül mindent), úgy reggel hat körül, had pötyögjön, a dolga felől ráér. Tizenegy óra körül kihorgászom a csontokat, addigra eléggé meg szokott főni a hús is. :D Ilyenkor már nem igazán
kell mindenféle szűrőn áttörni... Bele némi vöröshagyma(sok-sok vöröshagyma), só ízlés szerint, pirospaprika, erőspaprika, bele a maradék vöröshagymás hús, max. fél óra és lehet tápolni. Szigorúan csak melegen fogyasztható, mert amint kihűlik, átlényegül halkocsonyává. :D Ez most így dunai, tiszai vagy balatoni halleves? :P

Ja, ikra. Négyezerért mérték legutóbb kilóját neki. Akkor csak három kilóra valót vettem...

*Fokhagymás-sós tejbe egy éjszakát áztatva, paprikás kukoricalisztbe forgatva, zsírban vagy olajban kisütve... A maradék megy az örök fagy birodalmába, hogy csak sütni kelljen.

szivar 2021.05.07. 19:56:31

@Waka: Errefelé meg egyszerűen nem tudok beszerezni bőrös karajt. Sem. Pedig pecsenyének az az igazi, bőrrel, csonttal...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.08. 09:14:46

@szivar: Levest még nem vákuumoztam, de van olyan masina, amivel lehet folyadékot is. Az ilyen nedves dolgokat én vízfürdőben levegőtlenítem, és csak leheggesztem. Pici levegő azért marad benne ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.08. 09:19:36

@Kumari aki Nilüfer: Sajnos a fagyasztóban soha nincs hely (bár lehet, hogy szerencsére és nem sajnos :). Nagyon kevés készétel megy oda: pár töltött paprika, töltött káposzta, egy bolognai szósz. Ennyi.

szivar 2021.05.08. 10:40:55

@Andrass9: Nem a vákuum miatt izgatja a fantáziámat, hanem a helykihasználás miatt. Mert minden edény kerek vagy lekerekített. A kocka vagy téglatest lenne ideális a helykihasználás miatt, de még egy lapos zacskóval is jobban járnék... Régen próbáltam tejesdobozba rakni a kajákat, az addig tűnt jó gondolatnak, míg meg nem melegítettem az étket. Akárhogy el is lett súrolva a doboz, attól függetlenül még tej ízesítésű lett a benne tárolt motyó. Azért egy tejjel felütött töltött káposzta nagyon rossz ízű tud ám lenni. :/ Majdnem olyan rossz, mint a sárgadinnyés babgulyás...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.08. 11:02:20

@szivar: Ez olyan Matula bácsi-féle hallé lehet.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.08. 11:33:04

@szivar: Én elteszem a műanyag dobozokat, egy szekrény tele van, mint egy guberátornál, de nagyon praktikus, mert szögletes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.08. 13:29:14

@szivar: @Kumari aki Nilüfer: Mi is gyűjtögető életet folytatunk - lassan kiszorulunk a spejzből a sok üres doboztól :) Nagyon jó a tejfeles vödör, de mivel kerek, rossz a helykihasználási hatásfoka.
Én végül a Metroban vettem mindenféle méretű tetejes dobozokat, amiben mindent lehet tárolni, és még a felforralást is elviseli. Ráadásul elég jól zárnak is (az első használatkor). Mosogatógépben mosható, és nem annyira drága, hogy ne adjunk benne ételt másoknak. Most egy fokkal jobbat vettem, de azokra már ragasztottam "Vissza a feladónak" cimkéket :) Most vettem 50 és 80ml-es tégelykéket (50 db tetővel 700Ft) a besürített alapleveknek, mert fogyófélben van, amit kintről hoztam.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.08. 14:06:11

Lehet kapni már kisebb-nagyobb négyszögletes befőttes üveget csavaros tetővel, és csatossal is. Én ezeket gyüjtöm tárolásra.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.08. 16:01:07

@Andrass9: Most igen felgyűlt a doboz, de majdcsak jönnek a pulyák, akkor elkopik:D
Az imént dobozoltam el három konfitált hízott kacsa combot, de készülök fagyasztani pár buktát, abból se lehet négyet sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.08. 18:27:54

@Kumari aki Nilüfer: Szerencsére a gyerekeink visszahozzák a dobozokat (néha még idegen dobozt is hoznak), a befőttes üvegeket, a kenyérruhát, stb.
Eddig a rendelőbe vitt dobozokat nem kaptam csak vissza, de most legutóbb mér a minőségibb dobozba mentek az ételek - azokat a dobozokat visszahozták :)

szivar 2021.05.09. 12:34:08

@Kumari aki Nilüfer: Errefelé szinte mindent kerek műa. dobozban adnak. A vödrös tejföl kerek. A vödrös zsír kerek. A fagyasztott hal alaplé kicsi, lekerekített szélű, felfelé öblösödik a szája. Minden másnak hasonlóan lehetetlen formája van. :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.09. 17:19:20

@szivar: Az oka ennek valószínűleg az, hogy így hűtéskor egyenletesebben veszi körbe a hideg, mintha szabályosan összerakható lenne. Képzeld el, hogy összeraknak belőle egy nagy kockát - mikorra tudna annak a közepe is lehülni? Ettől még az újrahasznosíthatósága elég rossz :(
süti beállítások módosítása