Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Wokban sült rizstészta zöldségekkel

2021.05.02. 07:00 Andrass9

Ennél persze szebben is nevezhetném, de minek... Nagyon finom étel, mindenkinek ajánlom! Feleségem jelentkezett, hogy főzzek sült tésztát zöldséggel, amit én is ennék már egy ideje.

26.jpg

Ráadásul elég gyorsan el lehet készíteni, ha van jó nagy lángod a wokhoz és valamilyen mandolinod (pl. az Eredeti Börner V Gyula Gyalu), amivel zsülienre (vékony pálcikákra) tudsz zöldséget gyalulni.

Mindenféle zöldséget kotortam ki a villanyóra alatti papírdobozokból, ahol a kinti hideget élvezik a zöldségek újságpapírban (nekem a pince leghidegebb része is legalább 16C fokos):

  • 15 dkg rizstészta (szélesmetélt) a kamrából
  • 15 dkg koktélrák a csodahüttőből, de csak magamnak
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1/2 üde cukkíni
  • 1 lilahagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 hegyes csípős paprika, mert nincs friss csilim
  • 4 szál újhagyma
  • 1/3 jégcsapretek
  • 3 ek saját ázsiai öntet (recept a poszt végén)
  • 3 ek ghí
  • 1 tojás
  • 1 pici zöldségalaplé a csodahüttőből
  • 1 girizd fokhagyma
  • pici gyömbér darabok (mostanában csak ilyen piciket lehet kapni)
  • néhány húzás lime héj a reszelőn
  • 1 pici füstölt csilipaprika
  • 1 mk só a tészta vizébe (több nem fog kelleni)

10.jpg

Egy kisebb lábasban felforraltam fél liter vizet a sóval, amibe beledobtam a rizstésztát 2 percre. Nem többre! Azonnal le is hűtöttem hideg víz alatt, majd félretettem. A zöldcitrom héjából reszeltem kicsit. A gyömbérről lekapirgáltam a héját, majd azt is lereszeltem. Minden további zöldséget összevagdostam vagy pici kockákra, mint pl. a hagymákat, paprikákat, vagy julienne-re (répa, retek, cukkíni). Szép nagy kupac lett a vágódeszkán, amin előkészítettem a pirításra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ghít kanalaztam a forró wokba. Pici cukorral megkínáltam a zöldségpálcikákat, hátha jobban karamellizálódnak. Ezeket bele is borítottam a füstölgő zsiradékba, amit ezután folyamatosan kevergettem. Kicsit félrehúztam és hozzáadtam a gyömbér, lime és pici újhagyma egyvelegét. Ezeket is kergettem a forró vason, majd összekevertem a zöldségekkel.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Jött a színkavalkád a további felvagdosott zöldségek személyében. Kívánt még egy kanálnyi ghít, hogy bevonja azt is a zsiradék. Ugyanezzel a mozdulattal beleejtettem a fagyott zöldségalaplét. Végül megkoronáztam egy tojással, hogy valami fehérje is legyen már benne. Jól elkeverve szépen eloszlott az ételben.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ráhalmoztam a tésztát és még nagyobb lángon pirítottam. A garnélát külön serpenyőben tisztított vajon megfuttattam (feleségem nem szereti, ezért nem került a wokba). Azonnal lecsapott a kész ételre, amit a fentebb említett öntettel tovább ízesített - még a fényképezést se várta meg, nemhogy a garnélát :)

23.jpg 24.jpg 25.jpg

A saját (a nyitókép) tányéromra tettem a garnélából, és kapott az éppen befutott szomszédasszony is belőle.

27.jpg

Ami az öntetet illeti, nem titkolózom:

  • 4 ek sötét szójaszósz
  • 2 ek világos szójaszósz
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek édes csiliszósz
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek rizsecet
  • 1 ek Teriyaki szósz
  • 1 tk Hoisin szósz
  • 1 tk Lea&Perrins fokhagymás szósz
  • 1 tk méz

Ezt az öntetet eredetileg a gyoza mellé szolgáltam fel (ahol nagyon nagy sikert aratott), de a maradékot elfelejtették a gyerekek elvinni, így erre a tésztára is jutott belőle. A savanyú-sós-édes íz remekül passzolt ehhez a tésztához is!

23 perc telte el az alkatrészek összeszedésétől az első falatig. Nem rossz!!!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6616411456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2021.05.02. 13:23:01

Ez nagyon gusztustalanul néz ki. De ennek ellenére megkóstolnám. :)

Kumari aki Nilüfer 2021.05.02. 15:05:03

Szoktam hasonlót gyorsan, ügyesen, csak rákocskák nélkül.

@szivar: Nem nézegetni, enni:)

valkür 2021.05.02. 16:15:25

@szivar: hát, ilyenek ezek a szójaszószos, barnába játszó ételek.
étvágygerjesztőnek nézegessed azt a képet, amin a felszeletelt zöldségek a deszkán vannak. Az gyönyörű, színes, gusztusos.

Ez az a fogás, amiben nagyon finom a multkor kibeszélt júdásfüle gomba is.

valkür 2021.05.02. 16:16:55

ohh, hogyhogy nincs villakép??

szivar 2021.05.02. 17:16:12

@valkür: A pacal is gusztustalanul néz ám ki, oszt' mégis elfogy. :D

valkür 2021.05.02. 17:25:06

@szivar: a pacal legalább piros :-)
Én nem mondtam rá, hogy nem gusztusos, csak annyit, hogy barna a szójaszósztól :-)
Amúgy ez tényleg egy nagyon jó étel, gyorsan elkészül, rengeteg zöldséget lehet hozzáadni és aki nem szereti a garnélát az fehérjének tehet bele csirkét, tofut, vagy egy tükörtojást a tetejére.
Tofuval ráadásul teljesen vegán, és azok is szeretik, akik hús nélkül semmit se ennének meg.

Fél marék zöldhagyma zöldjét félre lehet tenni és azzal megszórni tálalás előtt, az javít valamit az esztétikumán.

De anélkül is jöhet, kétpofára, bármikor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.02. 17:37:13

@valkür: Előbb elfogyott, semhogy fotózni tudtam volna :)

valkür 2021.05.02. 17:47:46

@Andrass9: jut eszembe, gyömbérért az ildibe járok. Nálam rengeteg fogy, elsősorban a rooibos teámba szeretek tenni pár szeletet. Azokat utána meg is eszem, frissít a csípőssége és mindenféle jó hatása is van, szóval be vele!
Cserépbe már eldugtam pár rügyező darabot, neked is javaslom. Tavaly is volt már egy cseréppel, el nem tudom mondani, micsoda különbség van ízben a friss, átlátszó héjú, lédús, saját termésű gyömbér javára.
Annyi csak, hogy tavaly túl korán szedtem ki a földből. Idén nem fogom az összeset kiszedni, megy az ablakpárkányra, és csak 1-1 darabot, azonnali felhasználásra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.02. 18:38:33

@valkür: Annál mi több gyömbért eszünk, hogy meg tudnám termelni :) De köszönöm a tanácsot! Feleségem minden évben eldug cserépbe párat, azután meg elfeledkezik róla ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.02. 19:21:40

Ez is egy fűszertemető, de jól áll neki. Afféle bami goreng.
@valkür: Mennyi idő alatt nő használható méretűre?

valkür 2021.05.02. 19:27:43

@Waka: tavaly ilyenkor-tájt dugtam le, szeptember vége felé szedtem fel. korán volt.
szóval nem egy gyors átfutású növény.
az idén annyit változtattam, hogy nem egyben dugtam el egy nagy gyökeret, hanem rügyenként szétdaraboltam. kiváncsi leszek rá.

ema non 2021.05.03. 08:22:11

Wow, és mindössze csak 28 féle alapanyag...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.03. 10:28:17

@ema non: Csak 27 - az öntetet is beleszámoltad, mint alapanyagot :)
Az ilyen sült tészták sok alkatrésszel bírnak, viszont ebből eredően nagyon változatosak tudnak lenni. Ha egyszer eljutsz egy kínai vagy thai látványkonyhában, ott a wok körül ennél sokkal több összetevőt látsz. Az ott használt szószok összetevőit meg nem is tudodnád megszámolni. A szakács szabadon válogat az összetevők közül, de valahogy sikerül neki hasonló ízeket előállítani :)

valkür 2021.05.03. 11:23:29

@ema non: hát izé... én az ilyen ételeknél a zöldségeket nem igazán számolom a hozzávalók között. Azt szoktam beletenni, ami éppen van otthon. Ha nincs cukkini, kit érdekel, kihagyom. Ha van viszont káposzta vagy gomba, szemrebbenés nélkül belerakom. Úgyhogy nálam az összes itt felsorolt zöldség 1 hozzávaló.
A fűszereket sem igazán, mert ha van benne gyömbér meg legalább 1 féle szójaszósz, már jó. Nyilván jobb, ha több fajta szószból áll össze, de én sosem görcsölök rá az ilyesmire.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.04. 12:22:30

Jó a mai vicc, de apu ilyen jó ebédeket főz minden nap.:)

Viszont nem értem, ha a zöldségket nem számoljuk a hozávalók közt, akkor miafracnból áll egy ilyen ebéd? Pont a zöldséget kell számolni, hiszen tészta csak egy van.

valkür 2021.05.04. 14:33:36

@látjátok feleim szümtükkel: ezt csak megnyutatásképpen mondtam annak, aki megriadt a 28 hozzávalós listától. Sok-sok zöldség, ami van otthon. Nem kell hajszálpontosan számolni ami fel van sorolva, az csak egy kiindulás, ha valami kimarad vagy lecseréli, úgy is jó.

ema non 2021.05.04. 15:20:56

Hát én sem a zöldségektől riadtam meg hanem inkább az öntettől. A felsorolt 10 hozzávalóból csak méz van itthon... :D

4 ek sötét szójaszósz
2 ek világos szójaszósz
1 ek szezámolaj
1 ek édes csiliszósz
1 ek balzsamecet
1 ek rizsecet
1 ek Teriyaki szósz
1 tk Hoisin szósz
1 tk Lea&Perrins fokhagymás szósz
1 tk méz

Amúgy a fene sem gondolta volna, hogy 8-10 féle szósz és ecet szükséges egy öntethez... :)

valkür 2021.05.04. 16:38:23

@ema non: Valamilyen szójaszószt érdemes otthon tartani. Pár kanállal kell belőle. Mézed van. Már ezzel a kettővel is jó lesz.

Ha szereted, tegyél bele valamilyen csípőset meg egy pici zúzott fokhagymát. Ha nem, csak a két fenti hozzávalóval is ízleni fog.
Ha még egy harmadik is belefér, az szerintem a szezámolaj legyen. Az nagyon különleges ízt tud adni az ételeknek.
A szójaszósz és a szezámolaj is sokáig eláll, levesekhez, öntetekhez is használhatod.
süti beállítások módosítása