Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Húsvéti szendvics

2021.04.17. 07:00 Waka

Eljött ismét a Húsvét. Került, ami szokás, torma a kertből, kemény tojás. Sütöttem egy kacsát a pocakjában almával és rozmaringgal. Sonka helyett csülköt főztem, kicsit szaftosabb. Tervbe volt még véve egy sós kalács, hogy kerek legyen a történet. Aztán rájöttem, hogy a Hegyre kell menni. Az ottani nomád körülmények között meglehetős kihívás ezeket kulturált módon elfogyasztani. Most vegyek valami szendvicsnek valót, miközben itt a temérdek kaja? Csudát. Ezekből kellett megoldani.
A sós kalács lett a megoldás. Pár éve már sütöttem olyat, már csak ki kellett fundálni, hogy szendvicsalap legyen. Megoldottam.

img_20210407_072044.jpg

Hozzávalók:
- 40 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg félfehér kenyérliszt
- 2,5 dkg élesztő
- cca. 3 dl tej + valamennyi a kenéshez
- 1 egész tojás
- 10 dkg vaj
- 1+1 teáskanál cukor
- 1 dkg só

A liszteket kimértem és összeszitáltam. 2 deci tejet elkeverem a cukorral és megmelegítettem. Belemorzsoltam az élesztőt és hozzákevertem egy evőkanál lisztet.

img_20210404_104934.jpg

Néhány perc alatt prímán megkelt.

img_20210404_105529.jpg

A lisztbe belekevertem a sót, aztán ráütöttem a tojást és beleöntöttem a lisztes élesztőt. A vajat felolvasztottam és azt is a tésztához adtam.

img_20210404_105642.jpg

Lágy tésztát dagasztottam.

img_20210404_110606.jpg

Meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztettem. Esküszöm, sajnos a kép lemaradt. Deszkán kicsit átgyúrtam.

img_20210404_114724.jpg

Hat egyenlő részre osztottam és cipókat formáztam a tésztából.

img_20210404_115131.jpg

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a cipókat, a tetejüket megszórtam kevés liszttel, hogy ne tapadjon rájuk a fólia. Frissen tartó fóliával lefedtem, majd a begyújtott sütőjű tűzhely tetejére tettem tovább kelni.

img_20210404_115541.jpg

Bő fél óra elteltével szépen megkeltek a cipók.

img_20210404_123002.jpg

A tetejüket cukorral elkevert tejjel megkentem, majd a sütőben szép pirosra sütöttem. Igen, végre sikerült. Igazából nem egy nagy durranás, mindössze annyit kellett tennem, hogy egy emelettel magasabbra tettem a tepsit, és a sütő tetejéről visszaverődő hő szépen megpirította a péksütemény tetejét.

img_20210404_123132.jpgimg_20210404_130200.jpg

Amint kihűlt, nekiláttam összeállítani a szendvicset. Először megvajaztam a félbevágott zsemléket.

img_20210404_192722.jpgimg_20210404_192927.jpg

Erre jött a felszelt csülök.

img_20210404_193051.jpg

Aztán a felkarikázott kemény tojás következett és a torma.

img_20210404_193437.jpg

Itt jött volna az újhagyma, de addig tököltem a konyhában, hogy a zöldséges bezárt, a boltban meg már elfogyott. Maradt a fehér hagyma. Éppen jó volt hozzá az is.

img_20210404_193523.jpg

Frissen tartó fóliába csomagoltam a szendvicseket, egyet reggelire, egyet ebédre.

img_20210404_193843.jpg

Kiadós falat lett. A reggeli még elment, de a délben elmajszolt után már igencsak nehezemre esett tovább dolgozni. Aztán persze még pár napig megvolt a reggeli, azóta sem mertem a mérlegre állni.

52 komment

Címkék: vaj torma főtt tojás füstölt csülök húsvéti kalács fehér hagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1016500250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.17. 08:18:26

Csak sikerült szép piros tésztát sütnöd.:D

Azt mondják, hogy holtig tanul az ember.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.17. 08:56:11

@látjátok feleim szümtükkel: Én úgy tudtam, hogy a jó pap tanult holtig :)
Abban viszont egyetértek, hogy szép lett a buci!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.17. 08:58:08

Namostakkor Waka csökkentett kenyér/szénhidrát diétán van, vagy már visszaesett a szénhidra szénhidrával állapotra?
De legalább rendesen megvajazta ...
:)))

valkür 2021.04.17. 11:50:18

Ha jól sejtem, ez a poszt itten egy diéta elkummantásáról szól.
Ha igen, én tuti a sonka zsírjával kentem volna meg azokat a zsömléket :-)
Ha már felrúgok valamit, akkor azt alaposan felrúgom :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.17. 11:53:56

@látjátok feleim szümtükkel: :)
@Andrass9: Nem estem vissza. Nagyon. Egyrészt unom a korpovit, másrészt nem túl jó szendvics-alapanyag.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.17. 12:13:23

@Andrass9:
Ennyi szénhidráktól még nem esik vissza, ráadásul egy idő után néha keveset ehet is aki kerülte sokáig.

kocsmagomba 2021.04.17. 16:50:31

Szép magas bucik lettek. Szinte megérné vízszintesen 3 felé vágni és úgy betölteni.
Én is a lehető legmagasabb helyre tolom be a sütőbe ezeket, hogy alul ne kapja, felül piruljon. (régen volt felső sütés ebben a sütőben, de már annak annyi)
Én felvert egész tojással szoktam kenni, szép sült lesz.
De ennyi hagymán egy zóna adag pörkölt elkészül. ;)

Isley 2021.04.17. 17:14:12

@kocsmagomba: Írhatok neked privátban?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.17. 18:00:52

@kocsmagomba: Alulról megvan a védelem egy öreg tepsi formájában. Sajnálnék egy egész tojást elhasználni erre, a cukros tej kiválóan megteszi helyette. Hagymát pedig hagymával. Itt a tavasz lehelete, hagymát ettem, hehe hehe. :D

kocsmagomba 2021.04.17. 18:07:14

@Isley: még nem látom.

Küldj egy e-mailt a kocsmagomba@indamail.hu címre. Bármilyen levelező programmal. Az biztos, hogy működni fog.

kocsmagomba 2021.04.17. 18:15:41

@Waka: Én is kis méretű tojást használok erre. Igaz, tényleg olyat, ami kereskedelmi forgalomban nem is értelmezhető. Persze, én mindig háztájiból veszem a tojást és van apró is, direkt elhozom. Én a célszemély miatt nem tejezhetek, a tojás bevált. A tésztába laktózmentes tejfölt teszek, egy kis étolajjal felütve, hogy ne vaj legyen. Elég jó úgy is.

szivar 2021.04.17. 18:46:46

Tényleg szép bucik. Laposnak nem laposak, tömörnek nem tömörek, kirepedve nincsnek, nem túl világosak és nem is túl sötétek. Ha nem érne össze az oldaluk, akkor tökéletesek lennének. De hát ha kevés a hely, akkor kevés a hely. A bukta is úgy finom, ha oldalas. :)

kocsmagomba 2021.04.17. 18:55:02

@szivar: Vagy az oldalas úgy finom, ha nem bukta? :D
(mármint a sült oldalas)

kocsmagomba 2021.04.17. 19:43:39

@Isley: még mindig semmi nem jött. Bármilyen működő email címedről küldjél arra, amit megadtam. Az élő, megkapnám. (nem kell feltétlenül a blog.hu üzenetküldőjét használni)

Isley 2021.04.17. 20:24:45

@kocsmagomba: megírtam, de kitöröltem. A lényeg az volt, hogy ellenőriztettem az ellenanyag szintemet az oltás után, és erős immunválasz lett az eredmény. Nem akartam szétoffolni a posztot, de mégiscsak sikerült. :(

kocsmagomba 2021.04.17. 21:02:20

@Isley: ugyan már! (dehogy offoltad) Örülök az eredménynek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.18. 08:50:05

@Isley: @kocsmagomba: Én is fogom ellenőriztetni 4 héttel a második után (még két hetem van kitermelni az ellenanyagot :)

Isley 2021.04.18. 10:20:50

@Andrass9: Hm, ahol én teszteltettem, ott a második után 2 hetet javasoltak.
Nagyjából veled egyszerre kaptam.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.18. 10:20:55

@Isley: Ez nem off, ez közérdeklődésre tart számot..szerintem, Mi is ellenőriztetni fogjuk, különböző vakcinákat kaptunk a szépemberrel.

Ha nincs ellenanyag a komolyabb tesz szerint sem, én tolongani fogok újabb oltásért...majd a harmadik körben természetesen, de hátha van-lesz. Kedden kapom a második Pfizert,Igaz, két napja elszállt a vérnyomásom, minden hajnalban 160-170/ 100, el nem tudom képzelni, mitől, de ez évek óta így van ősszel és tavasszal egy-két hétig.Úgyhogy bízom benne, mostmár tényleg jön a tavasz. a jó idő.

Isley 2021.04.18. 11:01:00

@Kumari aki Nilüfer:Hát igen, ha nem lett volna ellenanyagom, sem tudtam volna mit csinálni, de családi okok miatt jó tudni.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.18. 12:05:53

@Isley: Pontosan, Számolom a heteket, mikor bandázhatunk, lassan mindenki túl lesz a második körön, vagy átesett a kórságon

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.18. 13:22:01

@kocsmagomba: Többnyire a főnököm hoz nekem tojást, apró soha nincs közte. Lehet, hogy akadna olyan is, de nekem a nagyja jut. :) Ha a tej nem játszik, akkor bizony nincs más választás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.18. 16:35:55

@Isley: Köszi! Akkor keresek tesztelő helyet :)

kocsmagomba 2021.04.18. 18:35:39

@Isley: @Andrass9:

Jaj, bocs, itt vagyok. Tehát valamiféle ellenanyag szintet 2 hét után érdemes nézni. Kínainál ezt momentán nem láttam dokumentálva, de elhisszük.

Csak értsétek már meg:
Az ellenanyagszintet (mi ellen is pontosan) nem kell túlértékelni. Ha egyáltalán nincs, az jelezhet bajt. Ha sok van, az is csak egy adat. Nem több.

Le merem írni: ma senki a világon nem tudja, hogy pontosan hogyan "emlékszik" az immunrendszer.
Ugyanis az immunrendszerünk képes úgy ellenanyagot termelni, hogy eltelt egy csomó év, és nem volt közben ellenanyag védelmünk! Jön a fertőzés és hirtelen lesz. Honnan? Bizonyos vírusok ellen ez nagyon is működik, például a kanyaró!

Más vírusokra és ellenanyagaira nem emlékszik az immunrendszerünk, állandóan emlékeztetni kell: influenza. rendszeresen kell oltani.

Egyes vírusokat a Földről is kiirtottunk: feketehimlő. Ez egy tízezer évesnél is régebbi vírus volt! Azóta élt velünk és mutálódott folyton. Tessék utána nézni. Hogy sikerült? Oltással és ezáltal a fertőző emberi egyedek elszigetelésével és kihalásával.

A koronavírus második éve a feketehimlőhöz képest még a csecsemőkort se jelenti. Sajnos.

Közben van olyan hír, miközben a covidra figyelünk, hogy belső ázsiában madárinfluenza emberek közötti terjedését figyelték meg. Jön ez bárhonnan, bármikor.

Tehát az ellenanyagszint is egy per pillanat állapot, annyit jelent, mint egy lázmérés.
Ugyanakkor megnyugtató, annak akinek termelődik, hiszen a szervezete most védett, és minden esély megvan rá, hogy védett legyen hosszabb távon akár ismétlő oltásokkal.

Ez van.
Dióhéjban. Vagy mogyoróban. :)

kocsmagomba 2021.04.18. 19:45:13

Ebben a pillanatban van szó a kínai oltásról és ellenanyagról Sváby híradóban, ATV, 19 óra 44 perc. Hajszálra azt mondta, amit én az előbb.

kocsmagomba 2021.04.18. 19:55:03

Ha tudjátok, nézzétek vissza Svábyt. Pontos és informatív. Ahogy megszokhattuk tőle, de ez szubjektív kérdés. Egy biztos, Svábynak főzőblogon helye van!!! :)))

valkür 2021.04.18. 19:56:51

@kocsmagomba: jah, rossz helyre írtam az előbb, a szerbek is mérik az ellenanyag szintet, és elég megnyugtaóak az eredmények.
Bár, hogy ezt miért az Atomenergia Kutatási Intézet csinálja??
telex.hu/koronavirus/2021/04/18/antitest-oltas-utan-pfizer-sinopharm-astrazeneca-szputynik-szerbia-vizsgalat
Én azt gondolom -pontosabban abban reménykedem- hogy pár laborban már bőszen kísérleteznek az influenza-covid kombó vakcinán.
Szerintem az lesz a gyógyszeripar következő dobása - nyomon követni a mutációkat és egy koktélban beadni mind a kettőt.

valkür 2021.04.18. 19:58:10

@kocsmagomba: én nem, én nyolctól Mozart-maratont nézek a bft.hu-n :-)

kocsmagomba 2021.04.18. 20:06:20

@valkür: Ah. Mozart. Zenei ripacskodás. Csakhogy zseniálisan, imádom. :)

Jól sejtem, Debrecen Kenézy volt az a tiszántúli kórház? Beszéltem a fiammal, ő is kiakadt tőle, múltkor oltott ott szombaton, jövő szombaton is ő lesz az egyik ponton. Aszongya tumultus volt a folyosón, nem volt rend.
Ez a régi kórház területe, az újba nem lehet menni, mert tiszta Covid osztály az egész, ahogy van.
Aszongya nekem ma a fiam, hogy inkább oltana stadionban. Jól lebasztam!

valkür 2021.04.18. 21:29:34

@kocsmagomba: Pedig igaza van a fiadnak!
Lehet hogy rideg, meg hogy az orvosok jobb szeretnek a saját megszokott környezetükben dolgozni, de egy stadion vagy egy nagy csarnok levegősebb és szervezhetőbb lenne. Mármint a szervezés "oragnize" értelmében, megtervezett útvonalakkal, ütemezve.
Húgom nem debreceni, úgy látszik, ezek a régi kórházak ilyenek, nem tudják rendben átfolyatni magukon a tömeget. És hát nincs ezen mit csodálkozni, az orvosok nem is kaptak ilyen fajta képzést. Vagy megvan egy intézményvezetőnek az érzéke, hozzá, vagy nem tudja, hogyan csinálja.
Mozart egy zseni.
Ezt 2006-ban még nem tudtam, az Operaház rettebetese unalmas mozartokat tartott műsoron. Pont ennek a Mozart Marathonos Cos-nak a rádióközvetítésébe szerettem bele, azóta hallgatok és nzek Mozartot. Zseni. Csak az énekesek és a színházak egy része ezt nem tudja, és iszonyat cukormázas, (rizs)poros előadásokat állítanak színre. Kovalik Balázs az egyik olyan rendező, aki hihetetlen mélységekbe viszi az énekeseit és a nézőit - és pont olyan pofátlanul bánik a giccsel, mint Mozart. Nála sem a lényeg a giccs, hanem az ellenpontja valami nagyon fontosank.

kocsmagomba 2021.04.18. 21:55:23

@valkür: Még, hogy a fiamnak igaza legyen, még csak az kéne! Nyúl viszi a vadászpuskát, majd adok én neki....! :)

Gondolom ismered: 29 perctől!
videa.hu/videok/film-animacio/amadeus-1984-bdrip-qgQaMIIEgLLydtzI

valkür 2021.04.18. 22:33:38

@kocsmagomba: Megvan hálistennek DVD-n :-)
1-2 évente, vagy még gyakrabban is újra nézem Forman mester hallhatatlan alkotását.
Azt tudtad, hogy a Csillagok háború-jás Mark Hamill is pályázott Mozart szerepére, csak pechjére addigra már túl ismert volt az arca, Forman meg ismeretlen, be nem skatulyázott színészeket akart? Mondjuk remek szereposztást sikerült összehoznia.

Majdcsak lefutnak a tömeges oltások és vége lesz ennek a bolondok házának (meg a fertőzési gócpontok direkt összeterelésének, basszák meg, akiknek csak ennyi eszük van!).

Jövőre, de lehet már az ősszel is beáll a rend, én pl mióta itt dolgozom ahol, mindig is az üzemorvostól kaptam meg az influenza ellenit. Soha sehova nem kellett mennem, befoglaltam a naptárban és leszaladtam 5 percre, amikor időpontom volt.

kocsmagomba 2021.04.18. 23:08:50

@valkür: A szereplők is, persze. De Milos Forman filmjeiben a rendező szerepe a legerősebb. Elképesztő precizitással ülteti át képi nyelvre a történetet. Hihetetlen pontos minden vágás, minden kép. A színészeknek nagyon pontosan kell játszaniuk, persze megoldják, még az amatőrök, másodvonalbeliek is, annyira erős a rendezői akarat. Nem az a fajta film, ami beszippant, hanem az, amikor csak jön szembe és letarol. Ha érted, mire gondolok. :)
Erős lista:
Száll a kakukk fészkére
Hair
Amadeus

és a többi.

valkür 2021.04.18. 23:31:27

@kocsmagomba: Száll a kakukk fészkére film érdekes. Amikor olvastam, tök meglepődtem, hogy a könyvben Bromdem-et éreztem a főszereplőnek. Forman egyértelműen McMurphyt teszi a központba. Ez mondjuk nem von le a film értékéből, csak nagyon meglepődtem. Ez a rendező (és a forgatókönyv író meg a szereposztó szabadsága) Láttam pl. egy színházi előadást, ahol annyira erős volt Billy -pontosabban annyira éreztette, hogy az anyja egyetlen pillanatra nem hagyja békén, még ott sem- hogy szinte csak őrá emlékszem az egész előadásból. Ott ő volt a főszereplő - meg a boszorkány anyja, aki egyébként meg sem jelenik, mégis ott lebegett a fia felett.
Én nagyon szeretem Forman korai filmjeit is, a Szöszi szerelmét és a Tűz van, babám!-at. A Szöszin mái napig ki tudok akadni, annyira ismerős az az egész.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.19. 15:33:16

@látjátok feleim szümtükkel: Valamiért azt érzem, nem kötelességből csinálják.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.19. 19:50:44

@Kumari aki Nilüfer:

Biztosan nem, hanem megélhetés miatt. Gondolj bele, ezt csinálják január 1-től december 31-ig. Nem kis munka.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.19. 19:55:35

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, sok videójukat megnéztem, tartanak állatokat, hatalmas kertek és gyümölcsösök vannak, és bizonyára népes a család, vagy eladásra csinálnak annyi befőttet és savanyúságot..de a maguk természetes egyszerűségében, semmi mesterkéltet vagy hamisat nem éreztem egyik videóban sem, Viszont az tény, nem szoktak sokat mosolyogni..teszik, amit kell.

kocsmagomba 2021.04.20. 16:48:15

@valkür: Kösz. Rendkívüli módon igaz. Regisztrált idősek. Ketten. Fel lett ajánlva a Pfizer. Nem kell nekik. Másik kettő nagy nehezen beadatja, de csak a Pfizert, aminek a nevét se tudják kimondani, és közben szidnak minket érte. Meg hogy nem lehetne gyorsabban? Teljesen szürreális!
Ma délután jön a levél: hoznak összesen 46 Pfizert és Modernát. Azzal az egyértelmű utasítással, hogy csak 60 éven felüli kaphatja (be). Jelenleg nincs ilyen 46 fő csak 43 fő. Ebből legalább 10-en már mindenféle oltást visszautasítottak, 8-an időközben megkapták, 6-an Covidosak, vagy egyéb dolog miatt nem kaphatják. Marad 19 fő és 46 oltás. :(
Akkor kinek adjuk be?
Nagyon gyorsan oltani kellene a 40-es 50-es korosztályt mindeközben ők várnák ezt a Pfizer/Moderna adagot... Lenne rá hirtelen 250 fő jelentkező.
Mindegy, megoldjuk. Csalás nélkül...

Szóval nagyon pontos a karikatúra.

valkür 2021.04.20. 17:04:39

@kocsmagomba: és nem olthatjátok azt a korosztályt? mármint úgy értem, azok a nevek nincsenek a listán?
Mert én is ötvenes vagyok, nincs krónikus betegségem, és húsvétra behívtak szputnyikra.
Nem értem, miért nem kapjátok meg a teljes listát, akkor bővebb merítés lenne. Ha már az orvosokra lőcsölték, csak kéne bennük annyira bízni, hogy a körzetükben fel tudják állítani az oltási rendet. Kapnál egy szempontrendszert, korcsoport x pont, kitettség y pont, aztán megoldanád. De így, ugyanazokkal az emberekkel uyanazokat a köröet futni, csak mert más nincs a listán, nevetséges. és idegölö. és pocsékolás.

kocsmagomba 2021.04.20. 19:43:33

@valkür: Úgy látszik, másnak is feltűnt a probléma, félórával ezelőtt módosították az utasítást, lemehetünk 45 évesig ezen a héten.
Van minden, ami a döntéshez kell, és helyben döntünk, nincs ezzel baj. Holnap telefonon is le lehetett volna beszélni a megyével a problémát, de így a tiszta, hogy kijött országos körlevélben, egy fáradtsággal kevesebb.

A baj a szokásos: NEM regisztráltak az emberek. Itt a 45+ korosztály, az összes név. Jelenleg nincs 2-szer annyi beoltható a listán, mint amennyi oltás jön csak holnap. Hetente 1-2 plusz név tűnik csak fel, folyamatában nem regisztrálnak.

Csendben: viszont pont elég lett volna az érettségizőknek ennyi Pfizer és Moderna.

"én is ötvenes vagyok, nincs krónikus betegségem, és húsvétra behívtak szputnyikra. "

ez nagyon is normális döntésnek tűnik

Itt is oltottunk már nagyon beteg 20-ast, 30-ast! Van szempont. Az az orvos, aki csak kiszórja... vegye-vigye alapon, .... inkább hagyjuk.

valkür 2021.04.20. 19:52:23

@kocsmagomba: a vakcinaellenesség pszichológiája (gyermekeknek szóló védőoltások esetében, sok tétele érvényes lehet a kovid vakcinát nem kérő felnőttekre is)
www.youtube.com/watch?v=Rzxr9FeZf1g
Sajnos elég gyorsan beszél a pasi, de a feliratozás segít.

Nagyon érdekes, amit arról magyaráz, hogy az emberek gyakrabban megbánják azt, ha tettek valamit és abból baj lett, mint amikor nem tettek semmit, és abból lett baj. Ez utóbbi esetben ugyanis kenhetik a dolgot a véletlenre, nem kell magukat hibáztatniuk.

Ebből a gondolatmenetből én azt következtetem, hogy az oltásellenességet úgy lehetne csökkenteni, ha azokat az eseteket hangsúlyoznák, amikor az ember már megkaphatta volna az oltását de nem kérte, ezért megfertőződött és meghalt.
Ez szerintem passzolna is a kormányzat kommunikációs stílusába.

Na, most okos vagyok, vagy csak okoskodok?

kocsmagomba 2021.04.20. 20:30:28

@valkür: Igen, ez az egyik jó érv, jól mondod. Csak az a baj, hogy nem mindegy ki mondja. Ha a kormány, az hiteltelen, ha igazat beszél is. Ha az orvos, az is "hivatalosan" mondja, tehát osztják kettővel az igazat is.
Az a megoldás, ha a szomszédban vagy az ismeretségi körben vág le a covid-villám, és az se mindegy, mennyire súlyosan.
Akkor jönnek, legalább érdeklődni.

Én ott érzem a kommunikációs lehetőséget, amikor a gyógyultakról beszélnek. Arról lehetne beszélni, hogy a gyógyulás nagyon sok esetben csak annyit jelent, hogy nem halt meg a beteg. De utána örök életére rokkant lesz, tüdeje, veséje biztosan. Csökkent munka képességű lesz, lehet nem tud többé fizikai munkát végezni, pedig abból él... stb.

valkür 2021.04.20. 20:35:24

@kocsmagomba: nem a kormánynak kell mondani. A kék plakátok ma már nem többek, mint -finoman szólva- pénz átcsoportosítások, vizuális környezetszennyezéssel súlyosbítva.

A kormánynak csak meg kéne találni azokat az embereket, akik hitelesen mondják. Elég orwelli módszer, de vannak ügyek, amikor nem bánnám - ez is ilyen pl.

valkür 2021.04.21. 08:41:53

@kocsmagomba: ilyesmire gondolsz? hvg.hu/360/20210421_poszt_covid_long_covid_szindroma_nepbetegseg_egeszsegugy_jarvany
Bár enyhe tünetekkel megúszták a koronavírus-fertőzést, hat percig sem tudnak pihenés nélkül sétálni azok a gyerekek, akik megfordulnak a Semmelweis Egyetem long Covid-ambulanciáján. A fertőzés szövődményeivel felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt számolniuk kell, az ő rehabilitációjukra pedig az egész magyar egészségügyi rendszernek fel kell készülnie. Az ambulanciát létrehozó orvosokkal és egy neurológussal beszélgettünk arról, mi állhat a poszt-Covid-szindróma mögött.
Tavaly, már az első hullám után lehetett olvasni arról, hogy egyes Covid-betegeknél a fertőzést követő hónapokban megjelentek (vagy megmaradtak) bizonyos tünetek. A legkülönfélébb, egymással látszatra semmilyen kapcsolatban nem álló panaszok leírásai bukkantak fel; légzési nehézségek, tartós szaglásvesztés, memóriazavarok, krónikus fáradtság, sztrók. Az ezekről a szövődményekről szóló hírek inkább csak bizarr és ritka esetekről szóló beszámolóknak tűnhettek az olvasó szemében.

Ahogy azonban az idő előrehaladtával bebizonyosodott, hogy a Covid–19 minden, csak nem egy sima influenza, úgy kezdett egyre nagyobb figyelem irányulni a koronavírus-fertőzés okozta károsodásokra, a poszt-Covid-szindrómára is. A második és harmadik hullámra több lett a fertőzésen átesett beteg, és több az utánkövetéses adat. Mostanra világossá vált, hogy a Covid–19 utáni tünetegyüttes egyáltalán nem ritka betegség, hanem

egy olyan problémáról van szó, amely alapjaiban változtathatja meg az egészségügyet.

Akut, poszt-akut, hosszú és poszt-Covid. Melyik micsoda?
Maga az akut Covid-betegség általában a tünetek megjelenésétől számított 14 napig tart. A második, illetve a negyedik hét között következhet be a poszt-akut gyulladásos fázis, ilyenkor fordulhat elő a sokat emlegetett citokinvihar (a gyulladásos fehérjék fokozott termelődése), károsodhat maradandóan a tüdő, és alakulhatnak ki olyan súlyos szövődmények, amelyekbe végül belehal a beteg.

A tünetek megjelenése utáni 4. hetet követően már a poszt-Covid-fázisról beszélünk, ilyenkor az ember már nem fertőz. Elképzelhető, hogy a panaszok az akut szakasz után sem múlnak el teljesen (ez az úgynevezett long Covid, vagy hosszú Covid), de az is lehet, hogy a gyógyultnak hitt állapot után, egy vagy két hónappal később jelennek meg a mindennapi létet megnehezítő tünetek.
Pontos számadatok egyelőre nincsenek, de az biztos, hogy a poszt-Covid-szindróma tömegével érinti a magyar lakosságot is, és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy februárban Debrecenben, a napokban a Szent Ferenc Kórházban, máricusban pedig a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján kifejezetten a poszt-Covid betegek rehabilitálásának céljából hoztak létre szakambulanciákat.

Idén év elején pedig megszületett a többi között pulmonológusok, kardiológusok, immunológusok, pszichiáterek, neurológusok által összeállított szakmai útmutató, a poszt-Covid-szindrómás betegek gondozási protokollja is. Ennek egyik szerzőjét, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neurológiai Tagozatának elnökét, a Magyar Stroke Társaság titkárát, Óváry Csabát is megkerestük, aki szerint

a poszt-Covid-szindróma mostantól népegészségügyi probléma, és könnyen lehet, hogy népbetegség lesz.

„A Covid–19-et túlélők körében akár tartós egészségkárosodással is lehet számolni, amivel mindenképpen foglalkozni kell” – hangsúlyozza.
A kutatóknak, orvosoknak jó okuk van azt feltételezni, hogy ha egyszer túlleszünk a tűzoltáson és a járvány nagy részét legyűrte az emberiség, a vírus búcsúzóul óriási problémahalmazt hagy hátra, mégpedig az egykori koronavírus-fertőzöttek hosszan fennmaradt panaszait. A Covid–19 „testvérbetegségeinél”, a SARS- és a MERS-járványok fertőzöttjeiben ugyanis gyakran alakultak ki szövődmények, többeket hónapokig, akár évekig is kínoztak egyes tünetek.

Óváry szerint elképzelhető, hogy hasonlóan alakul majd a poszt-Covid-szindróma forgatókönyve is, ezért pénzügyi és humán erőforrások elkülönítésével érdemes növelni a rehabilitációs kapacitásokat. „Azt látjuk, hogy a poszt-Covid egy rendkívül összetett probléma, és ahhoz, hogy valaki eredményt érjen el, nagyon sokfajta diagnosztikára és többirányú terápiára is szükség lesz”.

Kérdés, hogy mi is ennek az összetettségnek az oka, és hogy az egykori fertőzöttek hány százalékát érintik a megmaradó panaszok. A válasz az, hogy „egyelőre csak a klinikai tapasztalatokra támaszkodhatunk". Óváry mint neurológus a saját szakterületén azt látja, hogy "azon betegek körében, akik intenzív osztályos ellátást igényeltek, a neuropátia, vagyis a környéki idegek bántalma 25–45 százalékos arányban alakult ki, az izombántalom 25–75 százalékban, és legalább a betegek negyedénél van emlékezetzavar, ugyanekkora arányban pedig krónikus fejfájás". Hozzáteszi: a legsúlyosabb betegek körében ezek a zavarok elképesztően gyakoriak.

..........
stb, stb, elég durva dolgok vannak a cikkben.

valkür 2021.04.21. 08:48:33

@valkür: Kóros gyulladás a szervezetben
A probléma az, hogy sokszor nem egyértelmű, hogy mi okozza a gondokat. Gyakran az első vizsgálatok, a leletek semmilyen eltérést nem mutatnak, mégsem lehet ráfogni a meglévő tünetekre, hogy a gyerek nem is beteg, csak „szorong, vetít, szomatizál” – hangsúlyozza Krivácsy. „Ezek valódi panaszok, funkcionális problémák, amelyek mibenlétét nem mindig tudjuk. Úgy kell elképzelni ezt, mintha a vírus által kiváltott gyulladásnak valamilyen utóhatásával találkoznánk. De természetesen az is lehet, hogy a bezártság és a megváltozott külső körülmények is szerepet játszanak az ilyen típusú tünetek kialakulásában.”

Óváry Csaba szerint a túlzott fáradékonyságnak a környéki idegrendszer, azaz a gerincvelőből kilépő ideggyökök, idegfonatok, idegek, az ideg-izom kapcsolatok bántalmai, az izombántalmak, de akár a depresszió is kiváltói lehetnek. „A Covid után számos oka lehet az embernek arra, hogy fáradékony legyen. Szenvedhetnek a betegek akár poszttraumás stressz szindrómában, és egyre többen panaszkodnak szorongásos, depressziós hangulati zavarokra, pánik jellegű panaszokra is” – teszi hozzá.
Óvárynak a „ködös agyként” leírt állapotra, az idegrendszeri problémákra is van egy lehetséges válasza. A panaszok és tünetek jelentős része ugyanis visszavezethető a fertőzés okozta, gyakran kóros gyulladásos folyamatokra.

Az immunrendszerünk nagyon fontos képessége, hogy meg tudja különböztetni az idegen sejteket a saját sejtektől, azonban egyes fertőzések, így a Covid–19 is felboríthatja ezt a rendszert. Előfordulhat például, hogy olyan antitestek keletkeznek az emberi szervezetben, amelyek már nemcsak az idegen anyagot támadják, hanem a sajátot is, az izomsejteket, szívizomsejteket, a perifériás idegek bizonyos alkotóelemeit, vagy akár a központi idegrendszert. A szervezet felfokozott gyulladásos reakcióin túl pedig a vírusfertőzés közvetlenül is működészavart okozhat az idegsejtekben, mindez együttesen felelhet összetett idegrendszeri tünetekért – teszi hozzá.

Még sok mindent nem tudunk
Óváry Csaba valószínűsíti, hogy egy másik poszt-Covid szövődmény, a sztrók is részben gyulladásos reakciók okozta, fokozott trombóziskészség következménye. Főként a fiatalabb koronavírusos betegeknél, a 40–50 éves korosztálynál tapasztalták már tavaly tavasszal is, hogy az akut betegség lefolyása után gyakrabban alakultak ki nagy kiterjedésű, agyalapi verőér-elzáródással járó sztrókok.

„Ez a betegség hajlamosít a trombotikus eseményekre” – mondja, és állítását alátámasztja az is, amit a napokban Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter is hangsúlyozott: "a fertőzés természetének megismerésében odáig jutott a szakma, hogy az nem a tüdő megbetegedése, hanem a legkisebb erek belső rétegeinek gyulladása".

Azt ugyanakkor továbbra sem tudjuk, mi hajlamosít a long vagy a poszt-Covidra valakit, hogy pontosan hányféle tünetet okozhat hosszú távon a fertőzés, és hogy meddig tartanak az elhúzódó panaszok.

Az semmiképpen sem jó hír, hogy a nemzetközi szakirodalomban a Covid–19-en átesettek között már egy éve tartó panaszokat is leírtak.

kocsmagomba 2021.04.23. 13:22:11

@Waka:

Ez a legutóbbi buci sütés:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26878553-b39c5303/user

Egyenként 10-11 dekásak. Ezt mérleggel kimérem a formázáskor. (nyersen 12-13 dekásak) Ha marad, akkor abból van a kis darab, azt is kisütöm, majd rögtön befalom. :)
Tojásos kenés és csak az alsó gázsor működik. Mondjuk az csutkán!
süti beállítások módosítása