Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Húsleves májgombóccal

2021.04.11. 07:00 Andrass9

Másutt ezt májgombóclevesnek hívják, de én nem főztem bele mind a levesbe, mert a feleségem nem kedveli a gombócokat, a gyerekeimnek pedig mindegy, hogy nevezem ...

37.jpg

Ezzel a módszerrel lefagyasztva sokáig eláll. Csak ki kell olvasztani meleg vízben, levágni a zacskó sarkát, és óvatosan nyomva ollóval levagdosni a kitüremkedő anyagot a forró levesbe (zacskó nélkül).

Node most nem a fagyasztottból készült, hanem az alapanyagokból megfőzött májgombóc maradékát fagyasztottam le a gyerekeknek. Az alapanyagok:

  • 45 dkg csirkemáj (bolti - ennyi baromfit nem tudnék leölni)
  • 3 tojás
  • 1 nagy szikkadt sóskifli
  • 1 közepes vereshagyma (épp időben kaptam el a frakkját)
  • 8 dkg búzadara (gríz) (+ amennyit érzel, hogy kell még bele)
  • 4 ek zsemlemorzsa (mert csak ez az egy kiflim volt itthon)
  • 2 ek megszáradt petrezselyem
  • 2 ek majoranna
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 dl fehérbor
  • 20 tekerés feketebors
  • 1 tk só

10.jpg

A hagymát lepucoltam és felkockáztam. A pecsenyezsírból tettem két kanálnyit a serpenyőbe és hozzáadtam a hagymát, hogy piruljon. A kiflit felvagdostam kisebb darabokra és megitattam a borral (legközelebb felezünk!).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A beáztatott kiflidarabokat a késes aprítóban kicsit megvagdostam, majd a keverőtálba tettem egy evőkanál majoranna társaságában. A máj is az aprítóban végezte, ahol kicsit megborsoztam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A hagyma szép aranyszínűre pirult, mehetett a kiflihez a száradt petrezselyemmel együtt. A három tojás pedig a csirkemájjal társult az aprítóban.

19.jpg 20.jpg 22.jpg 21.jpg

Szépen elkevertem a kiflit a fűszerekkel, és beleöntöttem a pürésített tojásos májat. Persze híg volt, de erre várt a gríz, nomeg a prézli.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Kóstoltam az így született keveréket, de kellett még bele só, majoranna és még őrölt bors is. 15 perc múltán is hígnak éreztem, további 4 deka gríz is került bele. Ekkor sziló fedővel letakarva ment a hűtőbe 3 órára.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Megjöttek a gyerekek, kivettem hát a keveréket. Egy kislábosba mertem a levesből, ahol azután a felét a keveréknek kifőztem két teáskanál segítségével. Néha kettévágtam egy-egy gombócot, hogy rendesen átfőtt-e.  Néhány gombócot a nagyfazékba tettem, de a nagyja azért maradt a műanyag tálkában, ahonnan ki-ki vehetett maga.

31.jpg 33.jpg 34.jpg 32.jpg

A maradékot vákuumzacskóban lefagyasztottam szűkösebb évekre a gyerekeknek (nyitókép). Kenyeret is sütöttem nekik, vigyenek haza maguknak.

35.jpg 36.jpg

Közben beesteledett és megindult a havazás is:

51.jpg

Ezt a szép hagymatemplomot gyerekkori barátunk, Györgyei Zsuzsa, keramikus készítette nekünk (valamikor a 60-as években) RIP.

45 komment

Címkék: kifli tojás hagyma csirkemáj bors fehérbor majoranna zsemlemorzsa búzadara gríz prézli petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4116411588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.04.11. 07:27:04

De furi!
Nem vörös-, hanem vereshagyma nálad.
Talán még sose hallottam így.
Olvasni biztos nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.11. 09:05:05

@gigabursch: Valamiért nekem így rögzült. Az "érik a szőlő" népdalban legalábbis így hívják.

kocsmagomba 2021.04.11. 11:45:22

@gigabursch: Nagyapám is vereshagymának mondta Debrecenben. Anyám pécsi, neki vöröshagyma volt. Családnévben is ismerem a keleti országrészben: Veres. Ami tulajdonképpen Vörös lenne máshol. Vagy Weöres, hogy végképp összezavarodjunk. :))) Erdélyben Verespatak a színesfém bánya település neve, ami nyilvánvalóan a vörösre utal.

kocsmagomba 2021.04.11. 11:51:21

Jó ötlet lefagyasztani. Még sose jutott eszembe, igaz nem régóta van vákumozóm.
Bármilyen zöldség alaplevesbe kiváló betét, még hús nélkül is megadja a módját.
Főleg érdemes lefagyasztani, mert én igen sok munkát ölök bele. Nincs ilyen aprító gépem. Kis vágódeszkán, éles késsel elkaparom a májat. Csak a javát. A keményebb hártyák, inak így megmaradnak a macskának. Szándékosan. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.11. 12:26:50

@kocsmagomba: Gondolom, este a hidegben a macskád melengeti a lábadat :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.11. 14:20:48

@kocsmagomba: Én meg kivágom a májból, amihez hozzáférek: azt is imádja a macska! (És hajlandó lábmelegítőként funkcionálni.)

szivar 2021.04.11. 15:34:21

Hát András, most lebuktál. Mégiscsak tudsz kiflit szerezni. :P

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.11. 15:41:47

A fagyasztás jó ötlet, sajnos neke nincs vákumozóm. De majd fóliába rudakat formázok, és az fagyasztóból kivéve karikákra szelhető, úgy is jó lesz a levesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.11. 15:58:47

@szivar: Amikor szalonnát veszek (évente háromszor kb.), akkor veszek egy sóskiflit is. De végül nem eszem meg magában, hanem belekerül valami ételbe :)
Régen jó íze volt, mostanra már megöregedtem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.11. 16:00:12

@látjátok feleim szümtükkel: Egy közönséges nájlon zacskó is elegendő, csak köss rá csomót, hogy a levegő kimenjen belőle. Nem kell azt vákuumozni - úri huncutság csupán!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.11. 16:17:09

Zacskós leves. :)
Ha én fagyasztanám le a gombócot, biztosan kifőzném előtte. Ez a megoldás meg sem fordulna a fejemben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.11. 16:37:17

@Waka: Dehát akkor hogy venné át a leves a májgombóc jellegzetes ízét és illatát????

kocsmagomba 2021.04.11. 16:51:03

Jaj, csak hagyjál engem a macskával!
Kedvenc tevékenysége, hogy amikor hazaérek, beállok az udvarra, bemászik az autó alá. Nem kicsit, nagyon. Nem tudni miért. Van, hogy csak a kerék felnibe bújik el, van hogy a motortérbe szeretne bejutni, vagy egyszerűen melegszik a meleg kipufogódob alatt. Ha véletlen nyitva marad az ajtó, elalszik az ülésen vagy a csomagtérben. Rémálmom, hogy egyszer beindítom az autót, és véres cafatokat takaríthatok a motortérből.

De húsvétkor mindenen túltett a macsesz.
Megyek ki az udvarra, hallom, hogy keservesen nyávog a hátsó lámpa!
Valahogy felküzdötte magát a hátsó műanyag borításokon keresztül a lámpa mögé. Magasra. Csakhogy beszorult! Tudjuk, macska soha nem tolat, ha nem tud megfordulni, ott marad. Nem olyan, mint a nyest. Ezért kell tűzoltóság, hogy leszedjék a fáról pl.
Körülbelül félóráig sírva nyávogott az autó hátsó lámpája. :)))
Én próbáltam, tükröt tettem a kocsi alá, akkor se láttam, hol szorult be. 4 napos hétvége, szerelőt se találok, aki lebontaná, mire szétszedjük, kipufogót, benzintankot, fenéklemezt, a macska ott döglik meg. Annyi biztos volt, hogy hiába emelem fel az autót, hiába veszem le a kereket, akkor se fogom megtalálni, ezt a tükör megmutatta.
Mérgemben bejöttem a házba és felhajtottam két korsó sört, de akkor már nagy volt a csend az autó fenekénél.
Ez volt a megoldás! Mármint, hogy hagytam neki időt megnyugodni. Ugyanis pont mikor kimentem ismét, akkor látom, hogy a másik, túlsó oldalon egyszer csak kiesik a macska a karosszériából! Nem kimászik, nem kiugrik, hanem pofára zuhanva kiesik. Valahogy átküzdötte magát a bal oldali lámpa mögül a jobb oldali lámpa mögé, és ott lefelé kijutott. Csak előre, soha nem tolatva!
Mindenesetre a 9 életéből 3-4-et elhasznált az biztos. :)
Örök hálám az autó tervezőknek, hogy hagytak valahol átvezető utat. :)))

A nyávogó hátsó lámpát soha nem felejtem el.
Részlet egy nem létező rendőrségi jegyzőkönyvből:"... az előttem haladó autó, balra kanyarodási szándékát az indexelésen túl, balra-nyávogással is jelezte..."
:)

(Elnézést, hosszú lett.)

valkür 2021.04.11. 17:01:41

www.youtube.com/watch?v=SR0tH9Sygjo
Nem találom, hol beszélgettünk az ecetes tojásról.
Helyes alaszkai párocska 350 tojást rak el, négy féle ízesítéssel.

kocsmagomba 2021.04.11. 17:04:04

@Waka: @Andrass9: egyértelmű, hogy nyersen kell eltenni

valkür 2021.04.11. 17:05:07

@látjátok feleim szümtükkel: ezt a módszert én is ki fogom próbálni, kösz az ötletet. Az én mini háztartásomban 1 adag leveshez való májgombóc elkészítése több mosogatnivalóval, mint örömmel jár. De így tényleg érdemes hozzáfogni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.11. 18:12:53

@kocsmagomba: A mienk is autómániás! Szerencsére, ha megmozdul az autó, vagy az indítómotor, akkor odébb megy. Bekéredzkedik a garázsba, majd felül az autó tetejére. Fél napot is el tud ott tölteni! Ha ajtó nyílik, máris ott van, hogy bejönne, és akkor mindent megnéz, ahova odafér. Beszorulni még nem sikerült neki ...
Persze, én is nézem, hol van, amikor beállok-kiállok.

gigabursch 2021.04.11. 21:26:34

@kocsmagomba:
Félre ne érts! Nem azt mondtam, hogy hibás, csak azt, hogy magával a szóval, hogy vereshagyma nem találkoztam.

kocsmagomba 2021.04.12. 07:47:24

@gigabursch: nem, nem, dehogy értettelek félre, csak volt még néhány gondolatom a témához

@Andrass9: Nálunk nyest veszély van inkább. Az balhézik az autó tetején. Autó nem maradhat kint az udvaron, de még az utcán sem. Ha véletlen mégis, akkor éjszaka csúszdaparknak használja a nyest! A tetőantennához meg hozzádörgöli a hátsóját, ezzel hagy szagot, területjelzés/párkeresés céllal. A nyest ugyanis a lehető legmagasabbra igyekszik elhelyezni a szagmintát, régen az farakás volt, most autó. Ilyenkor kedves kis barna ajándékcsomagot helyez el az antenna mellé.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.12. 07:58:01

@gigabursch:

Pedig ha idősb vagy, akkor kellett volna, mert...

"Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele.
Két szegénylegény szántani menne, de nincsen kenyere.
Van vereshagyma a tarisznyába, keserű magába
Szolgalegénynek, hej, a szegénynek de kevés vacsora…"

www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tVP1zc0TKosKywxKy80YPSSK0vMUyhLLUotzkhMr8xNVEhUKEksyiyuyqs8vDApEQCCIxF5&q=van+vereshagyma+a+tariszny%C3%A1ba&oq=van+veres+hagyma+a+tariszny%C3%A1ba&aqs=chrome.1.69i57j46i13.22225j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ha fiatal vagy, akkor meg így jártál. Nem tanítottak neked régi magyar népdalokat.

kocsmagomba 2021.04.12. 08:51:40

@gigabursch: Ha sokat olvasol itt, láthatsz még furcsaságokat. :)
A kocsmáros szerint a "karaláb" a karalábé, "girizd" a gerezd. Wakánál pedig kiemelném a ragozás érdekes használatát. Feleslegesnek tűnő szótag ismétlésekbe nem bocsátkozik. :)
De lehet itt mindenféle tájszót, régies beszédet tanulni, megfigyelni. Néha szórakozunk ezzel... :)

gigabursch 2021.04.12. 09:23:49

@látjátok feleim szümtükkel:
No, a nótát bőven és jól ismerem.
Êlőbeszédben nem találkoztam vele.

valkür 2021.04.12. 09:58:48

@kocsmagomba: a tejföl pedig tejfel :-)
Egyébként arrafelé is, ahonnan én származom, majdnem mindent e betűvel mondtunk. Nagyanyámnak még vereshagyma volt, de az iskolában már vöröshagymának tanultam - az maradt meg nálam. Nem is nagyon értettem szót a nagyanyámmal :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.12. 10:11:12

@kocsmagomba: Ezen kívül előszeretettel rágcsálja el a kábeleket és a motorházfedél hangszigetelését ...
Egy időben a feleségem olyan helyen parkolt a Hüviben, ahol volt valami olyasmi állat. Rábeszéltem, hogy a fizetős parkolóban parkoljon inkább (a feleségemet, te!!). Aztán időkorlátos lett az ingyenes parkoló, úgy meg nem volt jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.12. 10:49:25

@kocsmagomba: Különös tekintettel a csodahüttőre ...
Minek a birtokos ragot a karalábhoz hozzáfűzni, nem az ő birtokáról beszélek ... :)

kocsmagomba 2021.04.12. 10:59:11

@Andrass9: Elvileg azért bújna mindenféle szűk járatba a nyest, mert ott táplálékot sejt. Igazából nem "szereti" ő a kábeleket, hanem egyszerűen ami útjában van elrágja, mint akadályt, hogy helyet csináljon magának.
Valahogy a mi autóinkba nem mászik be alulról, talán nem megfelelő ezekben a típusokban a járat, csak a tetején hagy nyomot. Mikor kimész reggel, és sáros nyomokkal tele van csúszkálva a szélvédő. Hátul a nyomok, ahogy felugrott. tetején egy csomag, bőven tele cseresznyemaggal. Ugyanis imádja a cseresznyét a nyest, és pont egy nagy fa van a garázs sarkánál.
Megmondom őszintén, én inkább szeretem a háznál, mint utálom. A kocsikat bevédem inkább garázzsal.
Nyomós okom van rá. Ha itt a nyestem, nincs patkány. Utóbbi a rosszabb, és itt a környéken, elhagyott romos házakkal, ólakkal, elnéptelenedve, de mégis valamennyi mezőgazdasági termeléssel, háztájival, ideális terep a patkánynak. Sajnos az idén még nem láttam a nyest nyomát, patkány ürüléket viszont igen. Két szomszéddal odébb megint szétvertek egy évtizede romos házat, szétrajzottak. Nincs valakinek egy használaton kívüli, nélkülözhető nyestje? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.12. 11:57:52

@kocsmagomba: Nekem a macska hoz néha (nagyon ritkán) patkányt ...

Hupiagi 2021.04.12. 12:33:38

Az én macskám egy időben cickányt hordott haza. Na most, magyarázd el egy macskának, hogy a cickány védett!
Visszatérve az eredeti témához /májgombóc/, én ha készítek egy nagyobb adagot, egy tálcára kigaluskázom, lefagyasztom, aztán zacskózom. Így bármikor tetszőleges adagot rakhatok a levesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.12. 12:46:03

@Hupiagi: Én az USA-ban csináltam úgy, mert ott volt hely a mélyhűtőben a tálcának :) Itt viszont az mindig tele van!!!

Isley 2021.04.12. 13:42:00

@kocsmagomba: nálam van, örökbe' megkapod. De neked kell megfogni. :)

valkür 2021.04.12. 15:22:26

@kocsmagomba: Borzasztóan hiányzik Bacher. Mióta nem jelennek meg új, kabátzsebben elférő kötetei a két metrómegálló között elolvasható novellákból felfűzött regényeivel, kevesebbet olvasok.
Szegényebb a világ nélküle.
RIP.

kocsmagomba 2021.04.12. 15:51:01

@Isley: megyek érte! :))) Szomszédom nem szereti őket, vett egy csapdát. Majd kölcsönkérem, mert eddig nem fogott vele semmit. De én tudom a megoldást, tyúktojás, tojófészeknek kialakítva, a szokott útvonalba helyezve. Tuti nyest fogás. Óvatos a kis dög! Be kell csapni.

@valkür:

Így van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.12. 18:49:52

@valkür: Nekem tán még jobban hiányzik, hisz gyerekkorunkat együtt töltöttük ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.12. 20:36:36

@Andrass9: Igaz.
@kocsmagomba: Viszont az a fertály most rendesen ki lett kormolva. :D Ez a májgombóc eltevés még soha nem futott velem szembe, most, hogy megvan az itiner, nyilván nem esem tévedésbe.
@valkür: Van a polcon majd' egy méter, kevés Uj Péterrel hígítva és Para-Kovács Imrével fűszerezve. Jó újraolvasni, mostanában a klotyón veszem a kezembe. (A könyvet.)

gigabursch 2021.04.12. 21:29:00

@kocsmagomba:
Vagy konkurenciát.
A konkurencia szagára meg elkezd tombolni.

Persze vannak népi bölcsességen alapuló megoldások(?), WC-illatosítótól kezdve ki tudja miig...

kocsmagomba 2021.04.12. 21:45:15

@gigabursch: ezt nem tudtam
nagyon jól alkalmazkodik az ember által teremtett környezethez, az biztos

bouquet 2021.04.13. 09:07:27

@kocsmagomba: Sajnos későn szóltál. Pár hete fogtam egyet, jól megautóztattam, és persze elengedtem. Félelmetes jószág.

kocsmagomba 2021.04.13. 12:41:23

@bouquet: Az. Hihetetlen vad. Sarokba szorítva szétszed mindent, ami nem erős fémből van, közelíteni sem szabad hozzá, elképesztő gyorsan és pontosan harap. Amúgy aranyos... :)

kocsmagomba 2021.04.13. 12:45:52

@Waka: El is gondolkoztam rajta, hogy ha az autóban ilyen rejtett zugok vannak a karosszériában, akkor csempészni kellene valamit. Ha meg a csempészfogó kutya kiszagolja, azt mondom, hogy csak a macskát érzi! :)))

bouquet 2021.04.13. 14:34:43

@kocsmagomba: Egy pelecsapdával fogtam, fürjtojás volt a csali. Egyszer már sikerült, de akkor valahogy kiszabadult. Majd szét szedte a ketrecet. Először beaprikáltam az egész ketrecet a műanyag kukába, és azt duct tape-el leragasztottam. Csak így mertem betenni az autóba, mert ha ott elszabadul abból emberhalál lesz. Jó messzire elvittem, és ott nagy nehezen két fejszenyél darabbal kinyitottam a ketrecet. Nem tudom, hogy akarom-e ezt újra.

szivar 2021.04.13. 17:37:31

@kocsmagomba: Szép subája van, csak tűhegyesek a fogai. Viszont egyszerűbb megfogni, mint egy kettyós macskát, ez nem kapar annyira - csak egy kissé félelmetesen visít.
süti beállítások módosítása