Mi nem tányérba tesszük a kocsonyát, hanem különböző műanyag tartókba, mert a tányérok nem jönnének vissza - az extra logisztikát igényelne. Ráadásul nekem jobban tetszik kiborítva a dobozból: oldalról is át lehet látni.
Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne minden finom és jó, amit sikerült beszerezni. Például fület és farkat nem kapok az utóbbi időben, pedig az milyen finom :(.
Az egyik négybetűsben 900Ft volt egy kétkilós kocsonyacsomag! A feleségem meg volt győződve, hogy abból én rengeteg körömpörköltet tudnék készíteni. El is ment az akció első napján, de persze már egy darab sem volt a boltban, így másnap kora reggelre ment! Hiába no, ha egy feleség ilyen, azt meg kell becsülni (ugyanis ő nem eszik ilyesmit). Be is futott 4 dobozzal (bár csak hármat kértem).
No, ebből akkor lesz kocsonya a rendelőintézetnek is, nem csak nekünk.
A négy doboz így nézett ki:
Kellően sokkolt, hogy ez biz egyáltalán nem tartalmaz körmöt. Igaz viszont, hogy mindegyikben volt 30% csülök!!! (Hogy minek csülök a kocsonyába ...)
Két dobozt azonnal feldolgoztam kocsonyának, ki is válogattam belőle a lábszár magasabb részeit, hogy majd a másik kettőből körömpörkölt lesz. Csak egy apróságra nem számítottam ... A 4 dobozban egyetlen egy köröm volt!!!! Basszus ... Dehát itt az anyag, ebből kell dolgozni, szóval folytatom.
- 2 db 2 kilós kocsonya csomag (kicsit átválogatva), de 30% csülökkel
- 1 nagy vereshagyma
- 4 fej fokhagyma
- pici szerecsendióvirág
- 1 tk fekete bors
- 4 szem szegfübors
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 szál sárgarépa
- pirinyó gyömbér
- 2 nagy paprikacsuma
- sok só
A fűszereket egy nagyobb teatojásba passzíroztam. Egy fokhagyma fejet keresztben kettévágva tettem bele, a hagyma borítóleveleit meg összegyűjtve a tetejére tettem (szép színt és illatot ad a kocsonyának). A két dobozban talált bőröket nem is kellet megkapirgálni, olyan szőrtelenek voltak, mint R.Réka ... Azért a csánkokat igencsak kellett perzselni! Szerencsére erre a célra van egy gáz forrasztólámpám :)
Maradt hát a két csülök a négyből, ami a kocsonyába kellett. Ezt is megperzseltem, mert hidegrázásom van a szőrös kocsonya alkatrészektől. El kell ismerni, igencsak szép húsos csülköket tettek a csomagokba.
Feltettem 3 liter vizet nagy lángra forrni, hogy átlátszó levet főzzek. Elsőnek a bőröket vagdostam kezelhető méretre (a felesleget lefagyasztottam vákuumzacskóban szegényebb évekre), és a zubogó vízben kicsit megfőztem. Hozzáadtam a forró vízhez a láb és csülök darabokat, hogy minden fehérje megfőjön kicsit: akkor nem fog felhabzani a lé! Azokat is a tálba mertem leöblítés után. Én teszek a kocsonyába minimális zöldséget is, ezért belevágtam a répákat. Végül a teatojás is ment a nagy (10 l-es) fazékba.
Volt még "habmentesített" csülök, amivel feltöltöttem a fazekat. A tetejére ment egy rakat csánk szelet (a lábból fűrésszel vágott darab). Színig töltöttem vízzel, majd másfél óra múltán, egy szuper szűrőkanállal leszedtem róla a zsírt.
Két óra is eltelt, míg a fazék pici lángon mocorgott. Persze időközben a szuper szűrővel szedegettem le a zsírt ... Azt hiszem a kép magáért beszél, mennyi is jött le!
Ideje friss fokhagymával ízesíteni! Váncsa Mester szerint a főzés folyamán folyton adagoljuk a girizdeket a léhez. Ezt én is így vallom, de még ekkor sem lesz elég fokhagymás a kocsonya.
Erre találtam ki, hogy lereszelem a girizdeket egy kis teaszűrőbe, majd merőkanállal átöblítem a kocsonya levét a szűrőn. Tökéletes megoldás az aromák bevitelére!
Kimertem magamnak egy adagot, hogy kifagyasszam (kinn -4C volt), és megkóstoljam, minden rendben van-e - nos ez volt a tizenegyedik adag ... Úgy nézett ki, mint egy kocsonya, olyan íze volt, mint egy kocsonyának - elfogadtam, hogy ez a mostani kocsonya :)
Ettől persze még volt mit kiporciózni! Egyesével kiszedtem a csánk darabokat. Mivel a kocsonyában nem nagyon szeretem a csontot, ezért azokat kiszereltem belőlük. Találtam néhány pontméretű kerek műanyag tálkát, amibe kiporcióztam a kocsonya részeit. Töltöttem is bele kis levet, majd kivittem a teraszra a hidegre, hogy leragadjon a bőr/hús a tálba. A kiszedett csontokat pedig az egyik alapanyagos dobozban gyűjtöttem. Saját kutyánk az örök vadászmezőkre költözött, ezért ez az adag a második szomszédhoz ment :(
Zsírtalanítottam a levét és kivittem a teraszra azt is.
A 10 tálat ráccsal fedtem le, nehogy a macska fellefetyelje! Egy óra múlva azután feltölthettem több lével is.
Egyet azonnal meg kellett kóstolni! Én citrommal és frissen őrölt borssal szeretem.
Fantasztikusan dekoratív lett a kocsonya:
Villakép nélkül pedig nincs poszt :))))