Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Bambi vörösborral

2021.03.27. 07:00 Waka

Nem, ez nem egy újabb fejezet az agyhígítás történetéből. Bár nem lepődnék meg, ha valaki azt hinné, hogy ez ismét egy példa a bor meggyalázására. Egykor magam is belefutottam néhány elrettentő példába, ilyen volt Kisbéren a Mikkamakka, vagyis fehérbor kólával, vagy Nagykanizsán a nyegleó névre hallgató keverék, ami szintén fehérbor, de Sprite-tal. Férfiasan bevallom, nekem is volt egy receptem a gyors agyhalál eléréséhez, ez volt a La Course de l'oiseau Boum-Boum, magyarán a Bumm Bumm madár vágtája. Fél liter rum, pár aromás fűszer, két liter vörösbor, az egész egy műanyag kannában öt literig felöntve kólával. A balatonkenesei kultúrházban rendezett szombat esti zenés-táncos hömbölgéseken reggelig tartó lendületet biztosított. Mondjuk, hazafelé a buszon már nem voltunk annyira délcegek. De, hogy visszakanyarodjak eredeti mondanivalómhoz, ez a poszt az őzhúsról szól.
Szöszke párja komoly sporthorgász, rangos versenyeken indult egykor és bizony számosat meg is nyert. Csaknem olyan súlyos eset, mint Benzin. Aztán egy ideje új izgalmakra vágyott, és elkezdett vadászni. Ez, meg hogy a sógora állatorvos azt eredményezte, hogy hamarosan jó eséllyel pályázhat egy kiadós köszvényre. Szöszke panaszkodott a napokban, hogy már nem fér el vadhústól a fagyasztóban. Ó, hát én egyből jelentkeztem, hogy ha ilyen problémája van, hozzám bátran fordulhat. Vasárnap épp az új kertszomszédnak segítettem (meginni két liter irsait), csörgött az okos a zsebemben, hogy rögvest indulnak a hússal, otthon vagyok-e. Elnavigáltam őket a kerthez. Két jókora fagyott húsdarabot hoztak. Egy egész combot, meg kétkilónyi lapockát. Ez utóbbiból főztem a hétvégén egy vörösboros pörköltet.

img_20210321_193320.jpg

Hozzávalók:
- 2 kg őzlapocka
- sertészsír
- 4 közepes vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 20 dkg lecsó
- babérlevél
- borókabogyó
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- száraz vörösbor (merlot)

img_20210319_165720.jpg

A húst pénteken reggel elővettem, hogy mire hazaérjek, kiolvadjon. Persze, olvad a fenét, még áztattam langyos vízben másfél órát, mire lehetett kezdeni vele valamit. Addig megpucoltam a hagymát, meg mintát vettem a vörösborból, nehogy elrontsam az ételt valami ecetes lőrével. Leszedtem a húsról a faggyút és a hártyát, az inakat rajtahagytam, legyen egy kis kollagén benne a kocsonyás állag miatt.

img_20210319_161206.jpg

2-3 centis kockákra vágtam.

img_20210319_165507.jpg

Az apróra vágott hagymát zsíron megdinszteltem. A hozzávalókról készült képen ugyan két hagyma látszik, de amikor azt a kettőt felaprítottam, rájöttem, hogy két kiló húshoz az kevés lesz, ezért gyorsan pucoltam még kettőt.

img_20210320_095906.jpg

A hagymához adtam a húst, és szépen körbepirítottam.

img_20210320_100752.jpg

Mikor kezdett levet engedni, beletettem a pirospaprikát, összeforgattam és felöntöttem bő egy deci vörösborral.

img_20210320_100916.jpg

Hozzáadtam a lecsót, a felszelt fokhagymát és a fűszereket. Megsóztam és lefedtem.

img_20210320_101048.jpgimg_20210320_101231.jpg

Innentől sétagalopp volt. Néha megkevertem, a són igazítottam kicsit, a vége felé egy kis vizet is öntöttem alá, mert a levét elfőtte, de még kemény volt. Közben kevertem egy jó adag nokedlitésztát, aztán kifőztem. Elbambultam nokedlifőzés közben, úgyhogy a hús kicsit rommá főtt. Ez legyen a legnagyobb bajom.

img_20210320_124629.jpg

Fokhagymás-tejfölös uborkasalátát szántam mellé. Hazafelé a zöldségesnél 1280 forint volt egy kiló kígyóuborka. Egy kiló hús kijönne ennyiből. Vagy három kiló faros csirkecomb. Hát a nyavalyát. A kamra púpon van a tavaly eltett ecetes paprikával, pattintottam belőle mellé.

img_20210321_193229.jpg

Jó lett. Omlós, ízes, szaftos. Meg persze rengeteg. Négy adag ment a fagyasztóba, jó lesz majd, mikor nem lesz érkezésem főzni. Összedobok mellé egy rapid tarhonyát, és megvan két napra az étel.

33 komment

Címkék: merlot őz vöröshagyma fokhagyma vörösbor nokedli kömény borókabogyó fekete bors Bambi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6616476376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.27. 09:30:43

Jónak látszik. De én a bort mindig akkor öntöm a húsra, amikor az már félig megpuhult. Sőt akkor sózom. Tapasztalásom szerint ha rögtön ráöntjük a bort, akkor hosszabb idő alatt puhul. Persze van rá ideje, mert a kavaráson kívül nincs sok gond egy pörivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.27. 10:41:10

Ez biz tetszik! Sajnos a feleségem nem eszik vadat (se), így legfeljebb magamnak tudnám megfőzni. Inkább rábízom az étvágyamat a teleportálóra: hátha megjavult!

kocsmagomba 2021.03.27. 18:07:35

Szeretnivaló.
Csak féltem, hogy a végén kovid ubi lesz mellé, de megnyugodtam. :)

Boar. 2021.03.27. 20:17:21

Nem vagyok tisztában a vágódeszkád méreteivel de kicsit nagyollom őz lapockának, inkább szarvasra hajaz.
Amúgy, csatlakozva az előttem szólóhoz, én is később öntöm csak bele a bort mert a csersav összekapja a húst aztán nem puhul az Istennek se... Pont ezért löttyintek a halászlébe is, a pacni pontyok lassabban főjenek szét...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.28. 12:17:19

@Andrass9: A teleportálónak semmi baja, csak éppen az urán fogyott ki. Az Ukránok már hónapok óta nem szállítanak, a kínai cucc meg valahol a Szuezi-csatornában vesztegel a dugóban.
@Boar.: Megmértem, 17X25 centi, szóval nem volt olyan nagy darab az a hús.

szivar 2021.03.28. 12:23:15

@Waka: Akkor át kell térni a fénypostra. Az már ZPE modullal megy...

szivar 2021.03.28. 12:30:17

Amikor a posztot olvastam, pont előtte raktam be a gallér mögé egy tányérka pacalt, így akkor még nem csorgott a nyálam.

Minálunk felé nem rakunk az ubisaliba tejfölt, hanem csak ecet, fokhagyma, cukor, parika szentháromság vala. Viszont a fagyasztóban remekül érzi magát a felhasználandó legfőbb alapanyag: az uborka. Nyáron, amikor már megfizethető árú az ubi, akkor érdemes egy nagyobb tételt 'konyhakészre' elrakni az örök fagy birodalmába... Ahogy András mondaná: a varázshűtőbe...

Isley 2021.03.28. 13:11:26

Szuper! Nálunk az ünnepi(karácsonyi) menü része, bár egyéb forrás híján, rászorulok a metro vadhús kínálatára.
A főzés vége előtt kb 10 perccel egy kanál áfonya lekvárt kavarok bele. Mi így szeretjük. Most jöhetnek a kövek... :)

valkür 2021.03.28. 15:20:47

tyhűha. Ez guszta.
Nem vagyok egy nagy pörkölt rajongó, de ebből így ahogy van betolnék egy tányérral.

valkür 2021.03.28. 15:37:08

@Isley: epekövek? Mert ez mást nem nagyon válthat ki szerintem. A vad igényel egy csipet édeskésséget. Áfonyalekvár nem lévén a spájzomban, én egy kanál szilvalekvárt tennék bele. Vagy 2-3 szem aszalt szilvát.

persze feltéve, hogy egyszer őzhúshoz jutok. Pár hete a hentesem egy darab marhapofát beszélt rám, és azt kell mondanom, igaza volt. Marhagulyást főztem belőle, de pörköltnek is kiváló lett volna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.28. 17:13:35

@szivar: Hajdan volt ilyesmi, de valahogy kiment a fejemből. Idén tervezek vetni uborkát, ha nem fogy el kovászosnak, fagyasztok belőle.
@Isley: @valkür: Köszönöm a tippet, ki fogom próbálni.

Boar. 2021.03.28. 19:14:43

@Waka: Én minden évben megpróbálkoztam a szabadföldi uborkavetéssel és tízből nyolcszor az lett a vége, hogy májusban júniusban kajtathattam a méregdrága palánták után. Tavaly aztán kineveztem az udvar sarkában búslakodó "donorautót" üvegháznak, pohárkákba vetettem el az uborkamagot és 8-10 centis korukban ültettem ki a növénykéket. Bevált.

Fenchurch68 2021.03.28. 20:22:34

De jól néz ki. Nem hogy nem főztem soha őzet vagy szarvast, de enni se ettem két kezemen megszámolhatónál többször, pedig igény lenne rá...

A Bum-bum madár vágtájának meg külön örülök, épp kifogytam az aktuális olvasnivalóból, és most elővettem azt a Metagalaktikát, amiben ez a novella is fellelhető, sok kedvencemmel együtt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.28. 20:31:19

@Boar.: Évek óta vetek magot pohárkába. Általában 2x10-et, így lesz 10 tövem, ami szépen megerősödik a keltetőben. Pont elfér a 3m magas kordon mellett 30 centinként. Egész őszig hozza a termést, sokan esszük. Tapasztalat alapján már csak Perez F1-et vetek, az bírja a legjobban.

kocsmagomba 2021.03.29. 09:45:52

@Waka: Kiszabadult a kínai cucc! :) Jön a hajó, ha jó.
@szivar: De jó, hogy eszembe juttattad. Régen, amíg még após bírta a földet, rengeteget fagyasztottunk uborkából, egész télen volt salinak való. Tényleg pont olyan jól fagyasztható, mint a tök vagy a cukkini.
Akár ültethetnék is, a kivágott szőlőtőkék helyére, mert a lugas, kordon építményt nem bontottam el. Csakhogy pont a poloskák miatt vágtam ki a csemege szőlőt. Az uborkát is azoktól kell félteni. Szomszéd adott tavaly saját termésből, de borzasztó poloska ízű volt... mifelénk rengeteg van. Persze ha valaki szereti a koriander levelet, annak jó az ilyen poloskás ubi. Gyárilag benne van az íz. :)
A másik a Harlekin katica. Tegnapelőtt metszettem az őszibarackot, már most ott szívogatnak a napsütötte ágakon. :(
A piacon meg nem nagyon érzem uborka szezonban sem, hogy olcsóbb lenne. :(

szivar 2021.03.29. 11:28:09

@kocsmagomba: Ne is emlegesd ezt a metszés dolgot. Mire végzek a metszéssel, addigra lehet szedni a lekvárnak valót és még sehol a permetezés. :/
Az uborkát már próbáltam termeszteni, de egyszer sem jöttem ki belőle túl szerencsésen. Terem tövenként egy-kettő darab uborkácskát és sanyi. Szinte egyik napról a másikra elszáradnak. Még gombaölőt is használtam, de hát izé...
Pedig milyen finom az uborka csak úgy magában, sóba mártogatva... Vagy kovászosnak... Vagy csak úgy. :D

kocsmagomba 2021.03.29. 15:57:14

@szivar: Ó, csak az őszibarack az érdekes, a többiek kibírnak egy évet metszés nélkül is. Ha az alma, körte tavaly meg volt metszve, akkor azok is. Esetleg a kis fiatal fa koronaalakítása, de az meg pár vágással kész.
Én is jártam így, 2005-ben bal láb izomszakadás. Mankó és járókeret. Nyár volt, mire lábra álltam. Akkor még élt valaki a családból, aki értett hozzá, és az őszibarackot, szőlőt lerendezte, többi elmaradt.
Most nem tudom, mit csinálnék. Megértelek.
Van egy őszibarackfám, amit most több mint 4 óra volt metszeni. Körbelétrázással, hétfokú létra is kell hozzá, sebkezeléssel, sörözéssel és gallyszedéssel együtt, de mégis egy fél munkanap egyetlen fa. A fa lényegében a konyhától a külön épületben lévő garázsig ér. Sok láda sampion az! Most a szívem szakadt meg, mert legalább 3 ládányi barackot fűrészeltem le róla, mert belógott volna a garázsajtóba. A legszebb termőgallyakat. (4 óra alatt közben egy kenyér is kisült, de az nem akkora munka, a kenyér megvolt a sörpihenő közben)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.29. 18:17:29

@Boar.: @Andrass9: Egyszerűen nincs több helyem a palántáknak. Cca. 50 paprika és 30 paradicsom fér el, ha többet vetek, már nem kapnak elég fényt.
@Fenchurch68: :)
@szivar: @kocsmagomba: Ma végre én is kijutottam a Hegyre, megmetszettem azt a pár almafát, amit kellett. Minden fán rengeteg virágrügy van, remélem kegyes lesz Gaia, és nem fagy el minden. A pár éve ültetett, saját fajtáról szemeztetett (Mozsgó, Ölbei faiskola, reklám helyett) almafákon is lesz virág. Az elmúlt három évben levágott összes gallyat felaprítottam 30-40 centis darabokra. Viszek egy darab szalonnát magammal, és szép lassan eltüzelem (a fát).

valkür 2021.03.29. 19:23:11

Szuvid-őrülteknek, házi mortadella, ahogy kell: pisztáciával és egész borssal, 15 centis átmérővel.
www.youtube.com/watch?v=sKUu0yry-f8
Évek óta nem eszek már felvágottat, de ebből betolnék pár szelettel.

kocsmagomba 2021.03.29. 19:59:37

@Waka: A legalább egy évig száradó gallyakat főleg cserépkályhába használom gyújtósnak. Egész fűtési szezonra elég szokott lenni. Már ami nem szalonna vagy bogrács alatt végzi időközben. Van vele munka, az biztos.

@valkür: jól néz ki, de eszközigényes

szivar 2021.03.29. 20:27:13

@Waka: Tudom javasolni azt, hogy lehetőség szerint gázolajos ronggyal gyújtsd be azt a tüzet - nagyon finom aromát kölcsönöz az éteknek (anno a kőmérgesek megcsinálták, nem győztek köpködni a sült szalonnától). :D De most hogy írod... Lassan harminc éve nem ettem nyárson sült szalonnát... Ha másra nem is, rossz példának még jó lehetek, holnap a füstölni valóból leszelek egy-két szeletet és parázs fölött...

@kocsmagomba: Amit még nem szoktak reklámozni, az az, hogy ha kezd kormolódni a cserépkályha, akkor érdemes egy 'nagytakarítást' végezni rajta, sok-sok rőzse felhasználásával. Nálunk a kémény koromzsákjában csak hamu szokott lenni. A kémény sem kátrányos helyzetű. :)

kocsmagomba 2021.03.29. 21:03:22

@szivar: Igen, a kátrányt a víz csinálja. Így a háztüzek nagy részét is. Csak olyan száraz fával szabadna cserépkályhát fűteni, amiből olyan fehér füst száll fel, mint sikeres pápaválasztáskor a Vatikánban. Csak hát a rabló gazember fakereskedők, (és tolvajok) és a szociális tűzifa kiosztó rendszer megteszik a magukét. Nem beszélve az emberi butaságról, mikor műanyagot és szemetet próbálnak elégetni benne, az lekátrányozza a kéményt, aztán kigyullad a padlás. Mifelénk még a visontai vagy bükkábrányi lignit is mérgezi a kéményeket, amit ócsón osztanak a dolgozóknak.

A nyárson sült sós fehér szalonnánál nincs jobb. Legfeljebb a nagy türelemmel, fröccsözgetés közben, csillagégbolt alatt, ropogósra sütött bőre, mikor csipsz állagra sül. Parázson, saját zsírján.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.29. 22:00:35

@kocsmagomba: Nálam ilyen gond nem volt: koksz-szal fűtöttem az első télen. 10m3 vizet fűtöttem fel egy nagy kazánnal, amiből egész héten ment a padlófűtés. Aztán karácsony előtt reggel arra mentem le a pincébe, hogy összeolvadt a kazán ...
Eltört a keringetőszivattyú tengelye és a fél mázsa koksz elolvasztotta a frissen hőszigetelt kazánt.
No, ekkor tanultam meg gravitációs keringetésű fűtést csinálni 2 collos csövekkel, új kazánnal és keringetőszivattyú nékül. 4 évig ment hibátlanul (továbbra is koksz fűtéssel, mert így tudtam optimumon futtatni a kazánt). Aztán közölték, hogy bekötik a gázt, pedig eredetileg 20 éven belül nem igérték. A 10m3-es vítározókvól az egyiket szétszedettem, majd lángvágóval szétvágták és elvitték. Lett a helyén egy műhely, ahol most a csilimagok napoznak :)))

valkür 2021.03.29. 22:02:43

@kocsmagomba: Feltétlenül kell közben a parázsban megsütni néhány alufóliába tekert krumplit is. Nem vagyok egy nagy krumpli-rajongó, de abból a puhára sült krumpliból amikor felvágjuk és rácsöpögtetjük a szalonna zsírját, hát abból nagyon sokat meg tudnék enni :-)
Mint ahogy a nyársra feltűzött hagymából is, ami édesre sül, de közben átjárja a szalonnából kicsöpögő sós zsír is.

Jesszum, csak ha rágondolok, megfájdul a hasam :-)

szivar 2021.03.29. 22:02:56

@kocsmagomba: Részben egyetértek veled. Viszont a kátrány és a korom nem csak a vizes fának köszönhető. Inkább a tökéletlen égésnek és az elégtelen tüzelésnek. Persze ezen kategóriába beletartozik a 'jó száraz tüzépes akác' is (ahol a fa fele víz, de legalább meggyullad).

Mindenkinek megvan a maga rossz szokása, így nálunk a muternak is. Ha már jól ég a kályhában a tűz, akkor elfojtja a levegőt, hogy minél tovább melegítsen... Persze, meleg az nem lesz több, de legalább nem ég el rendesen a tűzrevaló sem, ráadásul kormol is... Már vagy százszor elmagyaráztam neki azt, hogy nem a tűzrevalónak kell tartania a meleget, hanem a tűzhelynek. Ő a sparhelten szocializálódott, oszt' ennyi. Ha jól ég a tűz, akkor kintről semmit sem szabad látni a kémény felett, maximum annyit, hogy remeg a levegő a melegtől.

Hát a szalonna... Ízlések és pofonok, ki, mit és hogyan szeret. Én személy szerint szeretem azt, amikor van soványa is, át van sülve, meg nem is. De hát ez ilyen.

szivar 2021.03.29. 22:10:09

@valkür: Nyárson sütve sem rossz ám az a grumbli. :D Vagy a csemegekukorica...

old forester 2021.03.29. 22:32:24

@Andrass9: -Nagyon jó ötletek 90%-ban. A 10% ami nekem nem jön be , hogy nem látom értelmét pl. egy főtt tojást megsütni, aztán még egyszer sütőbe tenni. A háromszori hőkezelés után semmi hasznos dolog nem marad benne csak az íz. Ami lehet hogy baromi finom, de én azt az ételt szeretem ami jó ízű és tápláló is. Mert hogy azért eszünk, hogy éljünk,és nem azért élünk, hogy együnk.
Na, meg a YT működése bosszant néha, amikor a legfinomabb étel közben megjelenik, hogy „körömgomba kezelése házilag”.
@szivar:
A szigetelők pedig azt csinálták, - amikor még főleg bitument vagy kátrányt használtak pl. tetőszigeteléshez-, hogy a szalonnát zsirpapírba csomagolták és belenyomták a forró anyagba. Volt egy kis bukéja, de nem zavartatták magukat.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.30. 08:43:22

A legeslegjobb a sült szalonna, ha jól megégetik,k a bőre hólyagosan porlik, és másnap reggel, hidegen, friss kenyérrel, zöldpaprikával elfogyasztjuk..az apai nagymamám mindig azt kérte a családtól mior távoli fóldeket műveltek, és ott szalonnát sütöttek, hogy hozzák haza a sült szalonnát..és bár én öt éves voltam, mikor mrghalt, és erről mit sem tudtam, én is így szerettem világéletemben, Sütéskor csak a csepegtetett kenyeret eszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.30. 08:52:12

@Kumari aki Nilüfer: Sült szalonnát minden formában!
Csinálok is most gyorsan reggelire egy szalonnás rántottát zöldpaprikával:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.31. 20:56:47

@kocsmagomba: A cserépkályhához hiányzik az infrastruktúra.
@szivar: Fáradt petróleumot szoktam használni. A gépkocsiszerelő ismerőstől kapom, a motor alkatrészeket tisztogatja benne. Ritka jó zamatot ad a szalonnának. :D

szivar 2021.03.31. 21:15:08

@Waka: Csak alágyújtósnak használod vagy pácnak is? :D
süti beállítások módosítása