Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy újabb keményre sikerült pirított máj

2021.03.21. 07:00 Andrass9

Régen mindig puha lett, de mióta blogolok, még egyszer se sikerült :(

27.jpg

Mit rontok el? Nem sózom, nem főzöm ronggyá, nagy hővel pirítom ...

Feleségem vett egy nagyobb adag sertésmájat, mert már nagyon ennénk resztelt májat. Gyorsan összeszedtem a hozzávalókat, és nekiálltam:

  • 65 dkg sertésmáj
  • 3 nagyobb vereshagyma
  • 3 ek kacsazsír
  • 1 ek disznózsír
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk feketebors
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 cm csípős-hegyes paprika

10.jpg

A hagymát laskára vágom, mert nekem úgy szebben karamellizálódik, mintha karikára vágnám. A zsír alá beszórom a kis cukrot - szeretem, ha még édeskésebb lesz a hagyma. A csípőspaprikát vékony karikákra vágtam, és beküldtem a zsírba, hogy kioldódjon a kapszaicin. Az üvegben már nem volt elég kacsazsír, ezért hozzáadtam egy kanál disznózsírt is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A zsírba kotortam a hagymát, és közepes lángon pirítgattam. Közben a májat kb fél centi vastag csíkokra szeltem. Hozzákevertem a majorannát és a borsot. A hagymát addig pirítottam, míg szép aranybarna lett.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felvettem alatta a lángot, hogy jó forró legyen, majd beleöntöttem a májat. Nagy sistergés közben folyamatosan kevertem. Mint látható, leve nem volt, de azért hozzákevertem egy kis paradicsompürét, amit szintén lepirítottam. Amikor minden sültnek tűnt, rászórtam a pirospaprikát és felkevertem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Adtam hozzá a végén egy üvegcse vizet (kb 70ml), hogy a szaftját nedvesebbé tegyem. Talán ebben a pillanatban kellett volna kóstolni? Nagyon jól nézett ki, szaftos is volt, picit megrottyantottam és kész.

23.jpg 24.jpg

Gyorsan szedtem magamnak egy kis krumplitorta mellé, de már ekkor kemény volt a máj (előbb nem kóstoltam, ez igaz). Sózni csak a tányéron sóztuk.

26.jpg

Birskompótot ettünk hozzá, mert az is ress volt ...

Az ebédet megettük, de a maradékot másnap májkrémmé alakítottam, ami viszont fenomenális lett.

30 komment

Címkék: hagyma máj zsír paprika bors majoranna cukor paradicsompüré pirospaprika sertésmáj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr316431298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2021.03.21. 10:44:56

Mivel én úgy vagyok vele, hogy a májat maximum kenőmájasként fogyasztom el néha, így megkérdeztem anyámat. Azt mondta, hogy a májat akár sütik, akár főzik, akár sózzák, akár nem sózzák, csak annyi ideig szabad buzerálni a tűz fölött, amíg rottyan egyet. Utána már túl kemény lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.21. 10:47:52

@szivar: Azt hiszem ott van a kutya elásva! Legközelebb újra megpróbálom, mert valami rémlik a régebbi időkből, hogy nagyon gyorsan elkészült :)

valkür 2021.03.21. 12:09:29

Ah, lehet kétszer szedni a krumplitortából?
+ egy szavazat a májkrémre. Pláne mostanában, kacsazsírral és sok-sok apróra vágott medve hagymával kikeverve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.21. 12:21:24

@valkür: A krumplitortára még várni kell - azt csak később posztolom, de jönni fog :) Akkor viszont szedhetsz kétszer is!
A májkrémből kimarad a medvehagyma, mert nem az én műfajom (pedig nő a kertben is).

szivar 2021.03.21. 13:33:58

@Andrass9: Updét!!! Anyám is a főzés||sütés után szokta sóval ízesíteni...

[hallgassatok techno zenét, nem régi('70): https://youtu.be/6PQvRmhTqlM]

Isley 2021.03.21. 13:38:53

Ritkán készítek sertés májat, ezért mikor már jónak gondolom, egyet félbevágok. Ha már nem véres, akkor jó.
Vastagfalú serpenyőben még akkor is tovább sül, ha elzárod alatta a gázt.

kocsmagomba 2021.03.21. 15:14:42

A képek alapján, amikor a paprikát szórtad bele, már kész volt. Ezután még víz, az hibának tűnik. Biztos, hogy túl sok időt töltött főve a máj.

Nekem 2 javaslatom van.
1. Van amikor egy hegyes fogpiszkálóval megszúrom a májat, szárnyast is, amikor már kívül nem véres, de belül nem látom. Megszúrva egy darabot viszont látom mennyire kell még hőkezelni. Ha nem kell, nem erőltetem tovább.
2. Igazából nem teljesen világos nekem, hogy miért készül előbb a hagyma. Én előbb pirítom a májat, és utána dobom a hagymát. Így forróbb a máj alatt a zsír. Ha pedig mégis valamiféle karamelles hagymára vágysz, sok szaftra, akkor csináld két lépésben. Előbb pirítsd meg a májat, de nagyon hirtelen. Vedd ki, tartsd melegen, majd annyi időt pepecselsz a hagymával, és a szafttal, hűvösebb serpenyőben, amennyit akarsz. Azt vizezheted, akárhányszor zsírjára engedheted, felöntheted, megint visszapárolhatod. Megteheted, mert nincs benne a máj. Végül hozzárakod a májat, éppen csak összemelegszik és kész.

Szerintem.

Nekem jó úgy is, hogy majdnem egyszerre kerül bele a hagyma és a máj, és az utóbbi állaga dönti el, meddig készül. A hagyma, paprika meg olyan mellette, amilyen....ahogy sikerül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.21. 17:15:45

Szerintem azért lett kemény, mert főzés közben a fotózással bíbelődtél. :) A resztelt májért nem vagyok annyira oda, inkább sütöm, lisztbe forgatva, bő zsírban.
@szivar: A lecsós csirkemájat is úgy készítettem, hogy a kész lecsóban csak egyet rottyant.

szivar 2021.03.21. 18:02:28

Jó, akkor anyámat megnyugtatom, hogy nem mondott hülyeséget. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.21. 18:18:50

@kocsmagomba: A 2.-est ki fogom próbálni! Ha csak addig pirulna a hagyma mire a máj kész, akkor nem karamellizálódna ...

kocsmagomba 2021.03.22. 10:42:47

Jaj, de kívánom a resztelt májat, most! Bánná a fene, ha keményebb egy kissé! (ezen a héten biztos nem jutok el még vásárolni se...)

valkür 2021.03.22. 13:22:41

@kocsmagomba: Nálam a resztelt (csirke)máj a kovászos uborka kísérője, szóval szinte csak nyáron jut az eszembe. Olyankor csinálok néha, de az arányok kb olyanok, mintha a képen lévő kompótos tálkába tennék májat, a nagytányérba meg koviubit :-)
Azt már alig várom.
A rizses hús még ez a kategória, hogy szinte csak ksérőnek eszem az uborka mellé.

Nand 2021.03.22. 13:26:36

Fölösleges pirítani a májat, úgyse pirul meg a szó hagyományos értelmében. Ellenben könnyen kemény lesz.
Lassú tűzön, kb fél percenként megvágva egyet és amikor már csak egy picit piros, akkor max fél perccel később el lehet zárni a tüzet. A pihentetés is segít. Így 4-ből 3-szor puha lesz.

nyisztor 2021.03.22. 15:26:24

Kihívásként éltem meg a posztot. Lapul egy kis borjúmáj a mélyhűtőmben - nekiszaladok. Általában libazsíron főzök, most kacsazsirom van, de a máj füstöltszalonna után kiált.

kocsmagomba 2021.03.22. 16:06:10

@nyisztor: annyiban vigyázz a fagyasztottal, hogy még kevesebb lehet a nedvesség tartalma. Régen anyám is megáztatta ezeket vízben, vagy tejben. Akkoriban az volt a szokás. (60-as évek) Szerintem nem lett jobb. Inkább a sütési időre figyelj. A kacsazsír nem annyira jól hevíthető, mint a disznózsír vagy a libazsír, inkább azokat válaszd. Jó szalonna zsírján príma lesz.

valkür 2021.03.22. 16:13:49

pihenésképpen lementem alfába és megpróbáltam visszaidézni a gyerekkori disznótorok pirított máját. Csak a reggeli vérhez tettünk pár szeletkét, mert a java kellett a hurkába.
Szóval rengeteg laskára vágott hagymát pirítottunk disznózsírban, arra jött az abált, csíkokra vágott vér és a szintén csíkokra vágott máj. Éppen csak megkavartuk, és már ment is rá a tojás. Addig sült, amig a tojás megszilárdult. (fel kellett szaporítani, mondom, a máj és a vér java a hurkába kellett)
Kenyérrel és boros teával ez volt a disznótorok reggelije.

nyisztor 2021.03.22. 16:29:43

@kocsmagomba:
Kösz, majd referálok.
Amúgy elkészítés (vagy lefagyasztás) előtt minden májat, belsőséget sokszorváltott hidegvízben kiáztatok, a maradékvért eltávolítandó.
És én már régen megtanultam, hogy nem éri meg anyámmal vitatkozni - még manapság se, pedig már vagy tíz éve, hogy meghalt.

kocsmagomba 2021.03.22. 17:02:10

@nyisztor: :))) Az enyém 25 éve halt meg, de teleholdas éjszakákon visszajár. Mondjuk a fater 14 éve, ő újholdkor is... :D Nem merek én se vitatkozni velük, mert én húznám a rövidebbet. :)

kocsmagomba 2021.03.22. 17:12:10

@valkür: na ez az. Én a hirtelen készült májjal szemben szeretem disznótoros időkben, az abáló lében lassan főtt egész májat, az abból nyesett szeletkéket is. Egy kis füle aljából kivágott zsíros falattal. Onnantól már kibírom a sült kolbászig. :) De rég volt már igazi tor...
Ellenben én csinálok időnként főtt fejet, tokaszalonnát, húsos főtt szalonnákat. Olyankor dobok a főzőlébe egy jó darab májat is, ami zubogás és buborék mentesen együtt "fő" az abálni valóval, fűszerekkel. Én azt is szeretem, nekem az nem lesz száraz. Együtt szeletelem a szalonnával, fejjel, hidegen.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.22. 17:15:00

@kocsmagomba:

Te nem kocsmagomba, hanem nyálfakasztógomba vagy.:Đ

valkür 2021.03.22. 19:19:56

@kocsmagomba: Én egy időben bácskai hurkával próbálkoztam, mert életemben először abban találkoztam a majorannával és tetszett nagyon. Sajnos nem sikerült reprodukálnom azt az ízt és állagot, ami a '70-es '80-s évek bácskai hurkája volt, vagy legalábbis amilyen az emlékeimben él.
A bolti bácskai meg erősen felejtős, borzasztóan elkurvult, undorító, szőrős, mócsingos, zselatinnal összefogott izé lett belőle .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.23. 20:20:37

Megcsináltam az évtized legfinomabb spenótját (talán, mert nem fotóztam közben, hogy elrontsam).
Még a feleségem is azt mondta, hogy ez már majdnem olyan, mint anyósom spenótja! Pedig semmi faxni nem volt benne:
50 dkg mirelit Matador spenót (ghín lepárolva fagyasztás előtt 2019-ben)
1 ek disznózsír
1 ek vaj
1 ek olaj
3 pupos ek liszt
7 dl teljes tej
1 sóskifli
10 kis girizd fokhagyma
sok feketebors
sok só
A rántást szép barnára sütöttem, de nem égettem oda. A kiflit prézli helyett vagdostam bele. Csináltam mellé 3 tüktojt is, amivel most a mennyben érzem magam :)

kocsmagomba 2021.03.23. 21:52:14

Bocs, de ezt meg kell osztani a kocsmatévén. :)
(Legalább nem fizetős a letöltése.)

www.youtube.com/watch?v=z8xyxvVFm7g

:D

1kutya 2021.03.23. 22:11:07

@Nand: így készítem a friss őzmájat! zsír, rengeteg laskára vágott hagyma (néha 1-2 kanál lecsó), 4-5 perc, folyamatosan kutyulva, roppantva a májgerezdeket, hogy átsültek é. legjobb reggeli vagy vacsora, attól függően, hogy hajnalban megyünk é vadászni vagy esteledve...

süllőcske 2021.04.06. 20:55:53

Én úgy csinálom, hogy a hagymát féllaskára vágom, igen vékonyra.Belévetem egy nagy serpenyőbe, kis sóval, csepp vízzel, zsírra. Elszelem a májat, felkapcsolok dühödt tűzre, a hagymát kitolom körbe, szélre. Májat vagy kicsit lisztezem, vagy lehelet mustározom. Megy a középre, nem piszkálom meg, amíg nem kérges, amint az, átforgatom,a hagymácska marad kint. Fél perc, fűszer, összvekavarintás, s már kész is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.07. 11:11:29

@süllőcske: Hmmm - jól gondolom, hogy a máj egy rétegben oszlik el a nagy serpenyőbe?
süti beállítások módosítása