Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Méhecskehotel

2021.03.15. 07:00 Waka

Darázsgarázs, rovarhotel, méhgarázs, etc. Mindegy hogyan nevezzük, a lényeg ugyanaz. Európában nagyjából kétezer beporzó rovar él, ezeknek többsége valamely magányos méhfaj közül kerül ki. Bővebben. Magányos, mert a házi méhekkel ellentétben nem többezres kolóniákban él. Egyes fajok agyagos partfalakba rágnak üreget, mások fák kisebb üregeibe raknak fészket, de olyan is akad, amelyik csigaházat használ erre a célra. A szingli méh ezekbe hordja a virágport és a nektárt, belehelyezi a petéjét, aztán agyaggal betömi a lyukat. A nőstény ezek után rendszerint elpusztul. A petéből kikelő lárva elfogyasztja, amit a frigóban talál, bebábozódik, majd a kikelő méh kirágja magát. Ezután párosodik, majd keres valami alkalmas vackot, hogy át tudjon telelni. A hosszú téli estéken nekik készítettem egy hotelt. Most azt gondolhatná a nyájas olvasó, hogy milyen rendes gyerek ez a Waka, segít szegény méhecskéknek. A fenét. Persze rendes gyerek vagyok, de ebben az esetben a saját önző érdekem miatt csináltam. Ezek a méhek a házi méhhez képest olyan szőrösek, mint egy grizzly. Ez két dolog miatt fontos. Egyrészt kevésbé fázékony, mint a házi társa, ezért hűvösebb időben is látogatja a virágokat. Másrészt sokkal több virágport képes szállítani. Azzal, hogy a kertben ideális feltételeket teremtek számukra, elérem, hogy nálam járjanak a virágokra. Márpedig több beporzó rovar több beporzott virágot, a több beporzott virág pedig több termést jelenthet. A termés pedig az én asztalomon fog landolni. Látható, hogy nem csak méhecskék jártak az eszemben, mikor belevágtam a dologba.

img_20210312_153552.jpg

Szerencsém volt több szempontból is. A szomszéd kertje végében hatalmas tő olasznád nő, a szomszéd pedig nem tartott igényt rá, sőt egyenesen a kiirtásán gondolkodik. Elkunyeráltam hát tőle az egészet. A vastagabbját aztán tovább is adtam egy kollégának, aki szélfogót készített belőle a kertjébe. Egy másik kollegina párja tetőfedő, ő szállította a gerendavégeket. Egy harmadik príma lőszeresládát szerzett nekem, egy másik pedig a szerszámok egy részét biztosította. A sokadik kolléga egy darab csibedrótot hozott. Valakitől meg egy köteg bambuszt kaptam, mikor elfogyott az alapanyag. Nem volt más dolgom, mint kitalálni, hogyan készítsem el. Persze pár szerszámot és némi anyagot vennem kellett, de azok később is jól jöhetnek. Szóval, együtt volt minden, neki lehetett állni.
A munka október végén a nád kivágásával kezdődött. Áthurcoltam a kertbe, felraktam a komposztáló tetejére. Kiválogattam a vékonyát, levelek nagyját leszedtem, aztán kisebb kötegekben a vállamon hazavittem.

img_20201122_144533.jpg

Egy deszkából és egy lécből szerkesztettem egy "fűrészállványt", amely két oldalról is megtámasztotta a nádat, így nem tört el fűrészeléskor. A támasztó végétől 10 centire húztam egy jelet, itt mértem ki a megfelelő hosszúságot.

img_20201219_150310.jpgimg_20201219_184122.jpg
Aztán elmentem a barkácsáruházba venni egy lombfűrészt és hozzá való pengét. Volt vagy tízféle, a fene sem tudta, melyik lesz jó. Kétfélét vettem, az egyiken 10 fog volt centinként, a másikon nyolc. Végül ez utóbbit használtam, két pengével megúsztam az aprítást.

Délutánonként, este hétig fűrészeltem a nádat, tovább nem akartam a szomszédok idegeit húzni. Apránként hordtam a fel a pincéből, volt amelyiket már ott el kellett vágni, mert nem fért be a liftbe. Elég nagy kosszal járt a dolog, a lakás legkönnyebben takarítható helyiségében, a konyhában dolgoztam. Hétvégén fogtam egy újabb nyalábbal, és vittem haza, így kopott el szép lassan a fűrészelni való.

img_20201220_153843.jpgimg_20201220_160115.jpg

Akadt pár, amelyiknek mindkét vége lukas lett, ezeket fazekas agyaggal tömítettem be. Mikor megszáradt, kissé lötyögött a dugó, de talán megfelel így is a célnak.

img_20210116_150058.jpgimg_20210116_150745.jpg

Aztán jött a csiszolás. Mert ugyan ki a fene szereti, hogy egy hatalmas szálka áll a hátába, mikor kifele igyekszik a hotelszobájából. Csiszolópapírral leszedtem a külső egyenetlenségeket, aztán egy vékony kerek reszelővel belül is lesimítottam.

img_20210207_151949.jpg

Ezután a gerendáknak láttam neki. A rókafarkú fűrészemmel harminc percig tartott (négy szusszanás plusz egy cigi), míg egyetlen darabot levágtam. Másnap tehát mentem a gazdaboltba, és vettem egy 45 centis fűrészt. Olyan éles fogai vannak, még ránézni is fáj. Ezzel a fűrésszel másfél perc alatt sikerült kettévágni a fát.

img_20210205_155303.jpgimg_20210205_155437.jpg

Asztalos szorítóval az asztalhoz rögzítettem a gerendavéget, alá tettem egy darab deszkát, és nekiálltam kifurkálni. 6, 8, és 10 mm-es szárakat használtam. Először a legvastagabbal, aztán a megmaradt helyeken a nyolcassal, végül a hatossal csináltam még pár lyukat.

img_20210209_173340_1.jpgimg_20210209_173346_1.jpg

Minden alapanyagot méretre vágtam, már csak össze kellett állítani. A ládáról leszedtem a fedelet, a zsanért, meg amit még feleslegesnek találtam. A fedélből lett később a tető és a háló tartókerete. A láda aljára középre csavaroztam egy gerenda darabot, aztán a fennmaradó helyet kitöltöttem a náddal. Pattex faragasztóval húztam két csíkot, erre jött egy sor nád, váltogatva vastagabb és vékony, hogy minél jobban kitöltse, aztán megint ragasztó, megint nád.

img_20210213_154018.jpgimg_20210213_155309.jpg

A következő emeleten két oldalra került a gerenda, középre a nád. Aztán így sorban tovább. Menet közben persze megint boltba kellett menni, mivel az itthon lévő 75 ml-es ragasztó szánalmasan kevésnek bizonyult. Vettem egy negyedliterest.

img_20210213_192939.jpg

Végül kitöltöttem a fennmaradt réseket deszkával, felszereltem a tetőt meg egy keretet, amire a csibedrótot raktam fel, hogy a madarak ne férjenek hozzá. Az oldalába behajtottam négy szemes csavart, amivel majd rögzítem.

img_20210224_174854.jpg

Pénteken délután levittük a kertbe. Még nem a végleges helyén van, ideiglenesen a padon pihen. A kertben már ott van három tégla (egy kolléga hozta), amire teszem. Már csak két karó kell, amihez kikötöm.

Szóval ezzel telt a tél. Amúgy nagy divat lett mostanában a méhecskehotel. Január-februárban szinte minden nagyobb Internetes oldal foglalkozott vele. Sőt, az ismerősök gyermekei az iskolában ilyet barkácsoltak, amíg a COVID miatt át nem álltak online oktatásra.

66 komment

Címkék: rovarhotel méhecskehotel darázsgarázs olasz nád

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8416461004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2021.03.15. 08:58:18

A harmadik emelet 324-es lakosztályt kérném, nászutas bekészítéssel! Kertre néző kilátással. Köszönöm!

Isley 2021.03.15. 09:32:32

Ha méhecske lennék, azonnal költöznék :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 10:03:11

Kérném az éles lőszert a szobákból eltávolítani - szeretnék beköltözni!
Remek munkát végeztél!!!

szivar 2021.03.15. 11:01:01

Nálunk a csirkeólban van nagy nyüzsgés tavasszal. Vályogtégla és belefialltak a méhek. Valamit majd kellene velük kezdeni, mert pár madár már megdöglendett a jóvoltukból, de pár kiló gyümölcsöt már ettem is a jóvoltukból... Ez az a szituáció, hogy: melyik kezembe is harapjak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 12:49:48

@szivar: Ezt a madár megdöglést tudnád részletezni????

szivar 2021.03.15. 12:55:04

@Andrass9: Vagy félrenyelte valamelyiküket, vagy megcsípte a gigáját. Végeredmény szempontjából mindegy. Ugyanis ezek a kis gonoszságok is tudnak csípni, de azért már nagyon meg kell dolgozni.

valkür 2021.03.15. 13:15:23

Wow, ez nem is hotel, ez egy egész üdülőfalu! gyönyörű lett. Remélem, szeretni fogják a vendégeid.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.15. 17:22:23

@látjátok feleim szümtükkel: Tudom. :)
@kocsmagomba: Délkeleti tájolású lesz, errefelé Ny-DNy az uralkodó szélirány.
@Isley: Köszönöm!
@Andrass9: Köszönöm! Lőszer már vagy 10 éve nem volt benne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 17:44:10

@Waka: Attól még valahogy belekerülhet egy-egy csőbe valami ólom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 17:45:26

@Waka: Tényleg nagyon tetszik! Jövőre biztos fúrok egyet ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.15. 18:47:58

@Andrass9: Ólmot már nemigen használunk, rézköpeny, acélmag. Lehet, hogy pár év múlva lesz saját olasznádam. Az októberben levágott, hónapokig szárított nádból szúrtam januárban az amarillisz mellé karót. Harminc centis hatása van. Életképes a nyavalyás. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.15. 18:49:42

@Andrass9: Szerintem nem vagy még elkésve, elég hűvösnek ígérkezik az idő a következő időszakban.

1kutya 2021.03.15. 18:56:24

Ügyes! Kíváncsi leszek a beköltözők számára (majd kérünk képet, mikor ki-be járnak). Az meg hogy "albérleti díjat" szedsz tőlük nem elítélendő ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 19:52:01

@Waka: Nagyon vigyázz az olasznáddal!!!! Alig bírjuk kiirtani a szomszéddal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.15. 19:55:47

@Waka: No meglátom, mennyit visznek el a beteg almafaágból a zöldkukások. Múlt héten itt hagyták mind. Igaz, nem volt összekötözve (átlag 4-6 kiló egy-egy levágott ág). Most a kisebbeket kettesével összekötöztem, a legnagyobbat (vagy 8 kiló) egy szép madzag masnival díszítettem. Képet is csináltam róla, hogy legyen mivel érvelnem az ügyfélszolgálaton. (Legutóbb itthagyták a kukát, mert levél volt benne főleg ...)

M.d.p. 2021.03.16. 06:11:45

@Waka: Fogadja őszinte gratulációmat,igen szép-és hasznos- munkát végzett ! Tisztelettel kérdezem,mint a témában nálam jártasabbat,hogy vajon,az oldalára fordított,POROBRICK HB 38-as falazóelem (magyarul blokktégla),amelynek,amúgy hatszög formájú elemei vannak,megfelelő lehetne-e,erre a célra ?

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.16. 07:55:47

Valami érdekes természeti változásnak vagyunk a részesei:

likebalaton.hu/telepules/balaton/hireink/meglepodtek-hogy-tavasszal-viragzik-az-oszi-kikerics-a-balatonnal-184289/?utm_source=www.beol.hu&utm_medium=showrss&utm_campaign=likebalaton_ajanlo

Nekem van két szibériai mézbogyó bokrom. Még rendesen nem tudott teremni, pedig minden évben sok virág van rajta már december elején, de a későbbi fagyok általában az összes virágot leviszik. Így csak egy-két szem tud megnőni rajta, és azt sikerült megkósolni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.16. 08:03:33

@M.d.p.:

Biztosan van olyan faj, pl. a darázs, amelyiknek esetleg megfelel, de a tégla nagyon fel tud melegedni, és ezért nem valószínű, hogy szeretnének benne lakni.

Egyszerűbb lakást is lehet készíteni, pl. maroknyi rövidebb nádkötegeket készíteni, és valahol a melléképületnél a cserép alá bedugni, vagy magasabbra ( másfél méter körül ) puha fa törzsdarabokat fektetve elhelyezi, és abba is be tudnak költözni. Nálunk egy gyümölcsa törzsekből vágott farakás van a kertbe, fóliával letakarva, tehát nem ázik be, és itt lakott évekig egy kék dongó. Lyukat fúrt egy rönkbe, és abban kelt ki a lárvája, mi meg figyeltük a folyamatot. Sajnos már vagy két éve nem látuk, pedig is nem permetezünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.16. 12:48:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam van egy pár magányos darázs, amelyik szeret a téglába költözni. Néha még a fugát is kifúrják!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.16. 18:02:03

@Andrass9: Tartok tőle, nem fogják értékelni a kifinomult humort.
@M.d.p.: Köszönöm! Szerintem alkalmas, de igazán akkor lenne jó, ha az egyik fele be lenne tapasztva. Mondjuk valamilyen nem szénhidrogén tartalmú anyaggal. Pl. csemperagasztó, aljzatbeton, vagy egyszerű malter. Én is hasonló téglát kaptam, ami majd az alapja lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.16. 18:11:56

@Waka: Teljes meglepetés, de értékelték! Mindent elvittek.
Aztán, amikor egy pár óra múlva ugyanerre jöttek, láttam, hogy az egyik kukás nagyon vigyorog, és mutogat a kupac helyére, miközben magyaráz a társának :)

kocsmagomba 2021.03.17. 18:37:13

@Waka: Melyik darázstól kaptad? :) Kapsz még ott többet is a nyáron... :)

Az agyonverhetetlen orosz tyehnyika vagy valami modernább? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.17. 18:44:31

@kocsmagomba: Nekem már ferde a szemem a feleségem szerint ...

kocsmagomba 2021.03.17. 18:53:47

@Andrass9: Hát ne nézz rá ferde szemmel! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.17. 19:00:31

Ma levizsgáztattam a jó öreg VW Polo-t. 20 éves a kicsike. 11 évet szolgált minket, majd utána a fiunkat. Most a kicsilyány kapja, mivelhogy éppen jogsit próbál szerezni. A vizsgahely ajánlott egy remek lakatost, aki meg is csinálta egy hét alatt - szóval szerencsénk volt!

kocsmagomba 2021.03.17. 19:04:25

@Waka: Egyébként, most komolyra fordítva, pár nap pihenő! Semmi fizikai megerőltetés, munkaidőben a sarokban figyelő pókok lábainak számolása. Csak mert ismerlek, hogy ilyenkor is kertészkednél valamit... :) Kivételesen, ne. Legyen valami értelme a szurkálódásnak.

kocsmagomba 2021.03.17. 19:15:27

@Andrass9: Mi a helyzet a lambda szondával? Világít a lámpa a műszerfalon? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.17. 19:55:11

@kocsmagomba: Azért, hogy pontos legyek, a Almbdaszonda lámpa nem ég, de CheckEngine az igen, meg az ABS is

valkür 2021.03.17. 20:34:07

@Waka: helyes, gyűjtsétek azt a nyájimmunitást, nekem is!
fogalmam sincs, mikor kerül rám a sor.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.17. 22:40:22

@kocsmagomba: Azok nem csípnek, ha csak meg nem szorongatom őket. :D Pfizer jött. A kertbe nem kívánok menni, elég vacak idő van.
@Andrass9: Meg is lepett a múltkor a kapuban, Toyotára számítottam.
@valkür: Gyűjtjük.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.18. 07:25:32

Én is kaptam 16-án Pfizert, Mostmár jó lenne, ha a szépembert is beoltanák, hogy közel egyszerre legyünk védettek, májusban konfirmál az unoka, jó lenne ott lenni...meg egyáltalán a pulyákkal bandázni egy keveset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.18. 09:02:09

@Kumari aki Nilüfer: Én se bánnám, ha a feleségem is megkapna már valamit, bár a gyerekeink nagyok. Így is járnak haza a hétvégeken - tesztelések után. Illetőleg a kicsilyány átesett a Covidon, neki nem kell. A többiek is HomeOffice-ban dolgoznak.

kocsmagomba 2021.03.18. 09:14:14

@Andrass9: Polo betegség. Ismerős, a szomszédomnak volt ilyen kocsija.

@valkür: Már tanulok bégetni! :) Nyugi, neked semmi dolgod, mi majd kiöljük ezt a vírust...
(viccelek, mert másképp nem élet az élet, de egy viszonylag fiatal, egészséges ismerősöm halt bele tegnap, 3-4 nap alatt vitte el, hómofisz, hómofisz, nem olyan szörnyű az...)

Ide már védettségi igazoló, semmirevaló kártyát is postáztak. Igaz, a kutya se kérte, közpénzből, nem is értem. :( Szólnátok, ha ti is kaptok csak úgy? Köszi.

Kumari aki Nilüfer 2021.03.18. 09:20:08

@Andrass9: az unoka iskolás, vannak oltatlan gyerekeink. Amíg mi nem vagyunk oltottak, nem jönnek, nehogy elkapjuk tőlük..anyukám ugye már meghalt.Azt sem akarják, hogy oltatlanul menjünk. Teszt? heten vannak, és akkor a legszűkebb család, elég húzós anyagilag a komoly(és viszonylag megbízható) teszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.18. 14:12:27

@kocsmagomba: Ma kaptam értesítést, hogy fogok kapni oltást ...
Két hete bennem van!

valkür 2021.03.18. 14:33:35

@Andrass9: azért az az informatikus, aki ezeket az adatbázisokat "összehangolta", a frissítéseket "megtervezte", nyugodtan visszavihetné a diplomáját a tanulmányi osztályra - már ha van neki egyáltalán, és nem csak sógora vagy komája valakinek, aki egyszer látott egy vonalkód olvasót működés közben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.18. 15:55:00

@valkür: Sokkal nagyobb itt a gond: Az adatok különböző Rogán szerveknél csücsülnek Excel táblákban. Nincs áthallás mondjuk a cím szerinti és a TAJ szerinti táblák közt se. Nem elég, hogy megkaptam, még egy elég érdekes címre is küldték: sarokház vagyunk, és a bejárati kapu címére jött, amit viszont soha sehol senki nem használta, kiírva sincs. Szerintem IP cím alapján lőtték be a lakcímemet ... (mi lenne velük, ha mobilról regisztráltam volna John Doe néven?)

valkür 2021.03.18. 17:11:11

@Andrass9: Szerintem még annál is nagyobb a gond, mégpedig hogy kézen-közön kiválasztott dilettánsokra bíznak ilyen létfontosságú dolgokat.

kocsmagomba 2021.03.18. 20:00:19

@Andrass9: még Kossuth díjat is ér, bevallottan

valkür 2021.03.18. 21:13:23

@Andrass9: @kocsmagomba: Szerintem meg az számít igazán, hogy ki mennyit csorgat vissza.
Tudom, rossz az, aki rosszat gondol. De ennyi dilettantizmus láttán tényleg nem tudok mire gondolni. Hogy egy nyomorult visszaigazoló e-mailt nem tud küldeni a rendszerük, az elképesztő. Ezt már 25 évvel ezelőtt, az internet hőskorában is tudták a regisztrációt kívánó rendszerek.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.30. 13:43:33

Az én méhecskehotelemben kikeltek és kiröpültek a poszméhek. Elég sokan vannak, és jól érzik magukat.

szivar 2021.03.30. 18:33:02

Ma beléptem a csirkeólba, tisztára, mintha egy méhkas közepében lettem volna. :D Többezer zümike jött felpakolva, majd eltávozva a virágokhoz. Meglepték az árvacsalánt, a kajszit, az őszik még csak most bontogatják a virágaikat, a csersznyénél még csak terv szintjén létezik a virágzás, de még pár nap és virágba borul minden.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.30. 20:02:08

@látjátok feleim szümtükkel: @szivar: Még nem csináltam hotelt, de a kert tele van mindenféle méhekkel-dongókkal. Jönnek, mennek és cipelik a sok virágport! Van akkora dongó is, mint a hüvelykujjam!
Nálam csak az aranyvessző és a kikeleti bangita virágzik. Meg az igazi jázmin. Rügyek viszont minden fán sokasodnak!
Mág az ominózus Pizzaszeletvágó féle sampion barackon is van tán 7 virágbimbó ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.30. 20:54:39

@Andrass9:

Az a pláne, hogy ezt a hotelt már régen csináltuk. Az eresz alatt a falban villanyvezeték megy, de nem lett végig bevakolva, csak helyenként, és ezekben a lyukakban kelhettek ki, mert onnan röpködtek kifelé. Erre a falrésze megy egy szőlőlugas, és annak a védelmében jó érezhette magát az öreg poszméh, feltehetőleg ezért rakta oda a petéit.

A sárgbarackfán ma láttam egy méhet, és dugig volt a kosárkája virágporral. Ez jó jel.

kocsmagomba 2021.03.31. 17:58:37

@Andrass9: Megszámoltam. Megbecsültem. 2500-nál biztos több a virágbimbó rajta, még így megcsonkítva is. Azóta még több hosszú kart vágtam le róla, mert nagyon instabil volt már. Emlékeztetőül, a fa hozzávetőlegesen 26-29 éves, én már ezzel vettem a házat! Egy mázsánál jóval több barack akkor is lesz ezen az egy fán, ha a jég elveri, vagy lerohad egy része.

kocsmagomba 2021.03.31. 17:59:53

@kocsmagomba: 22-dik éve gondozom ezt a fát, családtag....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.31. 20:31:13

@kocsmagomba: Én csak azóta, amióta nyomtad, hogy azt kell ültetni :)
Nem bántalak miatta, hisz én döntöttem az ültetéséről! Ahogy tavaly beszámoltam róla, lett vagy 7 szem barack, ami nagyon finom volt! Most sincs nagyobb ága, mint egy arasz ...

kocsmagomba 2021.03.31. 21:21:25

@Andrass9: Tudom, láttam már róla képet. Azóta is mondom, biztos, hogy nem a fajtával van baj. Valószínűleg nem tud elég mélyre gyökeret fejleszteni, és ennek is több oka lehet. Ha végre elszánnád magad és kivennéd a helyéről, lehet, hogy főgyökér helyett csak valami seprű vagy szakállszerű vékony szálú gyökérzetet találnál. Ez arra utal, hogy azon a helyen a talaj vízelvezetése nem a mélybe, hanem inkább a felszínnel párhuzamosan irányul, valami záróréteg bezavar, amit a fa nem tud áttörni. Ilyenkor a gyökérzet a víz felé fejlődik, vagyis nem a kívánatos mélységbe, hanem kecskeszakáll szerűen!!! Ez túlélni elég, de kifejlődni nem.
Én ebben az esetben egy nagyon nagy ültető helyet ásnék, ha kell csákányoznék. Jóval nagyobbat, mint amit a fa megkíván. Mélyebbet, szélesebbet. Meggyőződve arról, hogy van út lefelé.
Én egészen extrém módon tanultam meg ezt a leckét.
Itt a telkem, ahol élek. Nagy boldogan ültettem őszibarackot, szép nagy helye lett volna. Fejlődött is 2 évig aztán megállt, sehová többet. Gyenge gallyak, ebből fakadóan betegségek. Amikor kiástam, akkor jöttem rá. Találtam a föld alatt, 2-3 ásómélységnél kicsit mélyebben egy jórészt összefüggő sok négyzetméteres beton alapot! Itt egy ház állt! Az alapot nem bontották el, hanem meghordták földdel, megemelték a telket és úgy építettek rá.
Egy régész barátom útmutatása alapján megnéztem internetre feltöltött évszázados térképen, hogy mi f... van. Megtaláltam: 1700-as évek közepén állt itt egy ház, annak az alapját nem bírta áttörni az őszibarack. Annyira masszív az alap, hogy amikor lugast építettem, akkor a betonoszlopot ehhez a földben lévő betonalaphoz sikerült csavaroznom! Leástam, belefúrtam, betipliztem, ez tartja a feszítő drótot keményen.
Mindegy, a fél kertem használhatatlan faültetés szempontjából.
Mindenesetre az őszibarack gyökérzete hajlamos a szakállasodásra, olyankor marad csenevész a fa. Ezt szakvéleménynek is felfoghatod. Már nagyapám is ismerte a jelenséget... több száz barackfával dolgozva, családi.

szivar 2021.03.31. 22:34:51

@kocsmagomba: Hasonló tüneteket okozhat a sérült vagy hiányos gyökérzet is. Értem én ez alatt, hogy nem magról kelt az alany (sarjadék, stb) amire oltottak, vagy esetleg le sikerült metélni a fő gyökerét az átültetés előtt.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.31. 23:46:10

@kocsmagomba:

Nagyon pontos, amit előadtál.

Nekem van egy kertészetben vásárolt nasikörte fám, ami már vagy tíz éves. Volt is rajta virág, és szépen nevelte a körtéket, de nyár vége fel elkezdett leszáradni a levele, és nem lett jó a körte amit, ízetlen. Egyszer valamiért körbe kellett ásni a környékét, és akkor jöttem rá, hogy nem nevelt gyökérzetet, akkora volt a gyökere, mint amikor elültettem. Nosza jó trágyás földdel meghordtam a tövét, abba ültettem primulát, ami bokrosodik, és tavalyi évben már szépen megért rajta a körte. A virágok gyökérzete ott tartotta a fa tövének a nedvességet ( locsoltam ), és talán még nőtt is a gyökere. Most is teli van virágbimbóval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.01. 09:40:21

@kocsmagomba: @szivar: Akkor jövőre kiásom, és megnézem a gyökerét. Előtte egy nagy körtefa volt ott - az nem panaszkodott.
Köszi a tanácsokat!

szivar 2021.04.01. 13:34:46

@Andrass9: Szerintem te nem akarod az egész gyökerét látni. :D De akkor megpróbálom érthetőbben leírni. Ha szabadgyökeres fát veszel, annál jó eséllyel megcsonkítják a gyökereit a kiszedéskor, illetve visszavágják a szállítás miatt. Ezeket lehet áztatni, meg ilyesmik, akkor sem lesz soha az élete folyamán normális gyökérzete a fácskának, ugyanis pont a főgyökereket szokták elmetélni. Pár év és annyi neki. Ezért szoktam egy-két éves korukban elajándékozni a facsimotákat, míg egészben ki tudom szedni őket gyökerestől.

szivar 2021.04.01. 22:30:10

Na, most végeztem az ásással és a betemetéssel. Ma újabb idióta nyelt méhecskét. :/ Egy tyúk huss, elment az örök és frissen felásott, gilisztákkal teli kertbe kapirgálni.

Azé' azt nem gondoltamm volna, hogy az ásó és a járókeret együttes használata ennyire körülményes lenne, pedig minden jel arra utal, hogy mégiscsak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 21:28:15

@szivar: Van némi tapasztalatom róluk - nem a legjobbak!
Én csak bokát törtem szitává, de most is fáj, hiába van benne több tonna fém ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 21:30:58

Viszont pikíroztam a tálcán csíráztatott magokat!@látjátok feleim szümtükkel: ötlete zseniális volt, megérte kipróbálni. Persze a további 1 hónap dönti el, hogy működött-e.
Van most 162 cserép, mindben olyan maggal, ami már kipattant! Sok olyan is van, ami már 3 cm magas növényke.
Meglátjuk!

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.03. 06:31:03

@Andrass9:

Nekem meg van olyan cserepes sárga bogyójú paprikám, aminek a magjából november körül szórtam a cserép szélébe, é sok kikelt. Most kb 10 centisek, ha jobb lesz az idő, akkor kioprálom őket saját kis cserépbe.

szivar 2021.04.03. 16:12:26

@Andrass9: Hála égnek nem érzem hogy fájna, de sajnos még mindig nem engedték meg azt, hogy teljes testsúlyommal rálépjek. Pedig szerintem elbírna a lábam, de azé' három hónapnyi dögrovás után nem kívánom pár nap alatt elcseszni az eddig elérteket. A mankóhoz meg nem lehet hozzáfogni semmiféle szerszámot, mert csak esnék-kelnék mint a betlehemesek. Pláne kint a kertben... Szóval most marad a fogak csikorgatása. :D

Már sül az első kalács... Bár nem olyan szép nagy, mint a bolti, de az íze azért egy kissé jobb. Nem mindegy, hogy margarin vagy vaj, savópor vagy tej... A füstölt csülök is megfőtt... Estétől szó szerint zabálás leend. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.03. 20:17:49

@szivar: Jó étvágyat hozzá! Nálunk közkívánatra kenyeret sütöttem - jobban szeretik, mint a kalácsot. A kenyér tökéletes lett!!!!
süti beállítások módosítása